• Äldre 14 Sep 13:56
    37558 visningar
    1334 svar
    1334
    37558

    För oss som tempar för att bli gravid

    Hej!

    Jag skulle tipsa om att spana in den här tråden: www.familjeliv.se/forum/thread/75182381-traden-for-oss-som-anvander-naturalcycles. Det finns de som använder andra alternativ än Natural Cycles också.

    Jag själv slutade med p-piller i början av augusti och började i samma veva använda NC :) Just nu är det mer "händer det så händer det", dvs vi försöker inte aktivt pricka ägglossning (långdistans gör det svårt) men vi skyddar oss inte heller.

    Glad
  • Äldre 18 Sep 12:01
    #5
    TrueLove12 skrev 2018-09-15 15:18:19 följande:
    Jag är inne på andra månaden nu med temp har svårt att förstå allting denna månad testade jag inte med äl tester för och se om de minskar stressen
    Jag har inte så stor erfarenhet av ÄL-tester själv då jag bara haft en cykel med tempning och fick hem mina tester samma dag som jag hade ÄL - så det enda testet jag gjorde var toknegativt. Nu tänker jag att jag ska testa och se om det är något som passar min kropp, men från vad jag har läst här på FL är det verkligen heeelt olika från person till person. Jag förstår att man kan bli stressad av det, speciellt om man har en kort stegring och har svårt att pricka den. Dessutom blir det ju ganska dyrt om man testar flera gånger om dagen flera dagar innan förutspådd ÄL...

    Själv har jag tänkt köra mer på att kolla livmodertappen. Det verkar eventuellt lite enklare än att sitta och analysera ÄL-tester (även om jag vill prova iaf en cykel) och flytningar. 

    Jag känner också att min första månad blev lite krånglig. Första typ två veckorna mätte jag på fel ställe i munnen (för långt fram), det var svårt att veta hur mycket temperaturen kunde skilja innan man borde avaktivera den, m.m. Nu är jag på CD12 i min andra cykel och börjar känna att jag har lite bättre koll. Jag har hittat platsen i munnen där man ska tempa, jag skriver ner vilken tid jag tempat varje morgon, och jag har koll på hur jag låg i förhållande till min CL i förra cykeln, vilket gör att det känns lättare att avaktivera temperaturer som avviker. Vaknar jag tidigare men inom 2h-fönstret tempar jag och somnar om, läser av tempen när jag sen vaknar igen, och tempar igen. Är den tidigare tempen jätteannorlunda jämfört med de två-tre senaste dagarnas temperaturer och den senare tempen mer lik använder jag den senare även om NC egentligen säger att man ska använda den första. 

    T.ex. hade jag ont i halsen tre dagar förra veckan och tempade in mig exakt på CL, när jag förra månaden låg runt 0,2 grader under CL i follikulärfasen i genomsnitt, med väldigt få höga punkter. Då avaktiverade jag de tre temperaturerna, och igår när jag mådde bättre var jag nere på normal nivå igen. Jag har även gått tillbaka i min förra cykel och avaktiverat några avvikande toppar som jag inte "såg" förra cykeln.

    Nu blev det väldigt långt, men jag hoppas du hittar din rytm och att du kan hitta ett sätt att charta på som inte stressar dig Glad (och behöver du skriva av dig finns vi alltid här)
  • Äldre 20 Sep 18:27
    #8
    sussovich skrev 2018-09-20 17:35:48 följande:

    Hej,

    Jag använder natural cykles temp och började tempa i juni. Plussade på stickan på midsommar, tog sig på första försöket, tyvärr slutade det i ett konstaterat MA i v9... Är nu inne på min andra mens efter denna händelse..

    Nu inväntar jag ÄL igen, mensen kom idag.

    Jag är 27år och min man 30år.


    Åh vad tråkigt! Då håller vi tummarna nu
  • Äldre 23 Sep 13:21
    #22
    Anonym (T) skrev 2018-09-22 23:00:17 följande:

    Vad använder ni för termometer? Jag kikade på NC först men det känns lite väl att betala så mycket för deras termometer när det finns andra så billiga som 35 kr.. (vet att det ska vara en basaltermometer)


    Så länge du har 2 decimaler spelar det ju ingen som helst roll vilken termometer du har jag hsr NC:s för den följde med när jag köpte min årsprenumeration.
  • Äldre 24 Sep 12:45
    #26
    TrueLove12 skrev 2018-09-24 11:43:25 följande:

    Tyvärr fick jag mens denna månad med :( :( :(


    Nej vad tråkigt!! Hoppas det går vägen nästa månad Hjärta
  • Äldre 24 Sep 12:47
    #27
    Anonym (T) skrev 2018-09-23 19:27:50 följande:
    oshark skrev 2018-09-23 13:21:51 följande:
    Så länge du har 2 decimaler spelar det ju ingen som helst roll vilken termometer du har jag hsr NC:s för den följde med när jag köpte min årsprenumeration.

    Tack, då kör jag på den billiga :D Använder också flo-appen så jag tänkte inte "investera" i NC:s app just nu ändå :)
    Jag köpte NC för jag trodde jag skulle använda appen som preventivmedel först. Men sen ändrade min man sig och sa att vi kan lika gärna strunta i att skydda oss från början, så då blev det som det blev :)

    Hade jag inte tänkt använda den som preventivmedel hade jag nog bara kört på någon gratis-app och köpt en egen termometer.
  • Äldre 3 Oct 09:16
    #31
    Anonym (T) skrev 2018-10-03 07:55:46 följande:

    Råkade skicka iväg för tidigt, men den här frågan är ju mer öppen till alla så kanske lika bra att skriva ett separat inlägg.

    Har testat att tempa nu i en vecka och jag jag vet inte om det är mig eller termometern det är fel på haha. Jag läste på en sida att man behöver två decimaler för att det är så små skiftningar men min temperatur hoppar hejvilt, är det normalt i början på cykeln? (första veckan efter mens)

    Jag mäter samma tid varje morgon, innan jag kliver upp ur sängen och jag har varken druckit, sovit dåligt eller varit sjuk..


    Du har inte en bild på din graf du kan lägga in?

    Min temperatur hoppar lite, men mest om jag har sovit annorlunda och runt ÄL. Nu är det bara min andra cykel, men i båda har jag märkt att hag får en rejäl dipp tre dagar innan ÄL, sen går den upp igen, sen dipp, sen ÄL.

    Här har du en bild på min kurva från Fertility Friend. Lägger in den eftersom du då även kan se mina avaktiverade temperaturer när jag sovit annorlunda eller varit sjuk. Jag använder även Natural Cykles och har deras termometer, men gillar att man kan lägga in så mycket mer info i FF. Min baslinje är dock 0.08 grader högre i FF just nu men det kanske jämnar ut sig i slutändan.



    Jag märkte i förra cykeln att jag hoppade mer i temperatur och tror att det också hade att göra med hur jag mätte. Hade missat att man ska ha termometern så långt bak under tungan som möjligt, ner i ena hörnet (typ). Mäter du där? Annars kanske du sover mer oroligt vissa nätter men inte vet om det?
  • Äldre 3 Oct 09:24
    #32
    Anonym (T) skrev 2018-10-03 07:55:46 följande:

    Råkade skicka iväg för tidigt, men den här frågan är ju mer öppen till alla så kanske lika bra att skriva ett separat inlägg.
    Har testat att tempa nu i en vecka och jag jag vet inte om det är mig eller termometern det är fel på haha. Jag läste på en sida att man behöver två decimaler för att det är så små skiftningar men min temperatur hoppar hejvilt, är det normalt i början på cykeln? (första veckan efter mens)
    Jag mäter samma tid varje morgon, innan jag kliver upp ur sängen och jag har varken druckit, sovit dåligt eller varit sjuk..


    P.S. Bilden i mitt inlägg syns inte i min telefon, men syns på datorn iaf
  • Äldre 3 Oct 20:08
    #36
    Anonym (T) skrev 2018-10-03 09:33:12 följande:

    Så här ser det ut för mig. Jag har bara en örontermometer, men mäter i samma öra varje gång. Tänker att det ju är skillnaden som är viktig, inte temperaturen i sig, men var inte beredd på att det skulle skilja så mycket från dag till dag. Ett alternativ kan ju som du säger vara att jag sover dåligt utan att veta om det, men jag dock inte märkt någon skillnad i hur trött jag är (vilket jag ju iofs inte märker om jag alltid sover dåligt till och från)

    Jag får kanske helt enkelt se om det fortsätter att hoppa så här eller om det jämnar ut sig lite tids nog. Eller så kanske jag "överreagerar" och det här är normala skillnader.


    Oj. Ja jag skulle definitivt titta på att köpa en annan termometer och börja mäta under tungan. För det där är väldigt stora svängar.
  • Äldre 4 Oct 09:00
    #38
    saijda skrev 2018-10-04 06:15:21 följande:

    Hej, långe sedan jag skrev i denna tråd. Jag och min man har försökt sedan förra året. Fick ett pluss i slutet sv december 2017 som slutade i missfall i början av januari 2018 :/

    Nu hoppas vi innerligt på att det tog sig denna månad. Om mensen inte har kommit till helgen så ska jag våga testa. Enligt tempen så verkar det vara något men vi får se <3


    Lycka till!
Svar på tråden För oss som tempar för att bli gravid