• Svensson1hundra

    Livsavgörande operation - ge mig synpunkter och råd

    Jag behöver familjelivs hjälp. Jag har ett svårt dilemma som jag vore tacksam för råd angående. Jag är i behov av vitrektomi, en ögonoperation som avlägsnar ögats glaskropp. en.wikipedia.org/wiki/Vitrectomy 

    Min åkomma är inte farlig men jobbig att leva med. Jag har så kallade eye floaters, glaskroppsgrumlingar på svenska, i mitt vänstra öga och synfält som jag måste bli av med eftersom dessa flygande "flugor" och mörka streck sänker min livskvalitet och gör att jag mår dåligt. Risken för allvarliga permanenta skador inklusive blindhet i värsta fall med en operation är ungefär 2 %, en på 50. 

    Här är en video på 30 sekunder som visar hur jag ser världen:

    Mina besvär är ungefär hälften så svåra men likväl tyngande att leva med hela tiden.
     
    På höger öga har jag på Rutnin Eye Hospital i Bangkok gjort två vitrektomier för att bli av grumlingarna som jag förut hade där. Det blev nästintill helt perfekt. Nu är det mitt vänstra öga det gäller. Jag har tre val. Det finns förvisso fler som opererar för störande glaskroppsgrumlingar men för mig blir det någon av följande inom kort. Mina tre val är: 
    1. www.mengeyes.com/en/eye-specialist

    Ca 14 000 kr. Phnom Penh, Kambodja. Professor, överläkare och erfaren ögon- och retinakirurg. Ger ett mycket gott och seriöst intryck. Narkos. 

    2
    . www.rutnin.com/en/doctor/detail.12.1_Search%20by%20name_0_0.html#thumb 
    Ca 33 000 kr. Bangkok, Thailand. Erfaren ögon- och retinakirurg som gjorde mitt högra öga perfekt utan komplikationer. Ger ett lugnt och seriöst intryck. Narkos. 

    3
    . www.guldhedskliniken.se/personal/eva-byhr/ 
    Ca 42 000 kr. Göteborg. Överläkare och erfaren ögon- och retinakirurg. Eva Byhr har jag varken träffat eller talat med så ingen uppfattning om henne. Lokalbedövning
     
    Min magkänsla säger mig att Bangkok är säkrast men Ngy Meng i Kambodja verkar minst lika professionell och rutinerad. Alla sjukhusen/klinikerna har samma moderna teknik. De tre nålar som sticks in i ögat och suger ut glaskroppen är en halv millimeter i tjocklek. Är svensk privat sjukvård överlägsen motsvarande i Thailand och Kambodja, eller är det kanske tvärtom...? 

    Vilken läkare hade ni valt för operationen, där en ganska dålig ekonomi är en faktor? Reskostnaden till Thailand eller Kambodja spelar ingen roll för jag ska ändå ner där på semester över jul. 

    Om detta gällde er, var hade ni låtit operera ert öga? 
    Hur ser och bedömer ni saken? Vilken läkare ska jag välja?

    Vänligen Thomas
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-10-29 15:09
    Nummer 2 blev fel och jag vet inte hur man redigerar så jag lägger rätt länk här: www.rutnin.com/en/doctor/ Duangnate Rojanaporn är hon som i så fall kommer operera mig.
  • Svar på tråden Livsavgörande operation - ge mig synpunkter och råd
  • Meriall

    Kan inte avgöra vilken läkare men jag har nog lika mkt floaters som du och skulle inte operera. Hjärnan censurerar bort det om jag inte tänker på det.

  • Anonym (Skulle aldrig våga)

    Jag skulle absolut inte våga göra en sån operation någon annanstans är i Sverige eller några andra länder i närheten. Den i Thailand har du ju god erfarenhet av. Har du hört med någon som besökt kliniken i Kambodja? Har du hittat den via Google eller genom kontakter? Jag skulle aldrig i livet våga testa. Möjligt att de är lika bra, men jag skulle känna mig mycket otrygg.


    Om något går fel i Kambodja eller Thailand, hur går det med vård och behandlingar då? Reseförsäkringen gäller knappast i såna fall. 

  • Tow2Mater

    Vet inte om jag skulle välja en 69-åring att operera mina ögon, oavsett hur erfaren hon må vara.

    Har du goda erfarenheter av ett ställe borde det kanske väga starkt. Men som ovan säger, se till att du har försäkring.

  • Mammaa88

    Skulle aldrig operera något öga i Sverige! Tyvärr så har jag en del släktingar och vänner som opererat sig här hemma i Sverige, och deras problem förvärrats. Andra har inte märkt någon skillnad. Och detta har handlat om okomplicerade operationer.

  • Anonym (A)

    Hade gått tillbaka till samma läkare som gjorde första ögat bra.

  • Lilyje

    Ha, visste inte ens att mina flugor hade ett namn, tack för infon!

    Jag hade nog gått till samma läkare som fixade det första ögat.


    M 2010 | B 2017 | ? 2019
Svar på tråden Livsavgörande operation - ge mig synpunkter och råd