Japp! Opererades av en professor i kirurgi och han sa att det var väldigt vanligt under/efter graviditet pga att den glatta muskulaturen inte är lika effektiv och därmed tömmer sig gallblåsan inte lika effektivt=rester kvar som blir till grus/stenar.
Fick mitt första anfall ca 1 månad efter dottern föddes. Tuppade av på båren på väg in till akuten från parkeringen pga smärtan! Dagen efter syntes en fastkilad sten i gallgången, förhöjda leverprover som även fortsatte stiga i 4 dagar (så länge den stenen satt kvar). I gallblåsan syntes bara grus. Sattes upp för operation och skulle opereras en måndag, plussade igen svagt fredagen innan. Operationen blev uppskjuten. Den graviditeten var ett helvete, 1-3 gallstensanfall i veckan, aldrig några korta och den stenen som satt längst var kvar i 9 dygn! Höll på att behöva opereras akut men vid undersökningen på akuten provocerade läkaren fram en sådan smärta att jag skrek efter spasmofen, fick det intramuskulärt och stenen lossnade (hade då tagit 1-2 suppar spasmofen per dygn sedan den fastnade). 6 veckor innan bf ville kirurgen operera, då fick han ett "över min döda kropp", hade jag överlevt i 34 veckor så skulle han inte få söva mig och öppna mig helt när sonen i stort sett var färdigbakad. Sattes igång i 38+0 (sprang på kirurgen medan jag vandrade i kulverten och försökte få igång värkarna ), sonen föddes samma kväll. 2 dagar senare var det telefonuppföljning bokad med kirurgen som då bokade in operationen till BF. Laproskopisk operation och trots ett bt-fall som skrämde narkosläkaren under operationen så fick jag åka hem samma dag!
Med det sagt, jag hade en ansvarig (supererfaren) kirurg som under hela graviditeten höll koll på levervärdena vid varje längre anfall. Fick åka in ett par gånger för dropp pga uttorkning då jag inte ens kunde dricka vatten utan att ligga dubbelvikt och skrika av smärta. Tog mängder med spasmofen vid de längre anfallen (inte from v37+0), gick ner 14 kg under graviditeten, kunde inte ta hand om mitt första barn (gjorde ont att ha henne mot bålen då det tryckte på gallblåsan), var sjukskriven länge, kunde inte ta smärtstillande för foglossningen för jag fick kramp i gallgångarna av den medicinen och den uteblivna sömnen pga smärta ska vi inte ens nämna. Blev dessutom sönderstucken på regelbunden basis för att både hb/järndepåer samt levervärden skulle följas...
Det roliga i sammanhanget är att det var den bästa av mina tre graviditeter och när jag skulle skatta graviditeten på sista bm-besöket inför förlossningen tyckte min bm att jag var knäpp som tyckte att det var en 8,5 av 10 där 0 är sämsta tänkbara graviditet och 10 är bästa tänkbara graviditet. Då har jag inte ens nämt kräkningarna (både pga illamående och fastkilade gallstenar) och den invalidiserande foglossningen! ????
Kirurgen tyckte att gallblåsan absolut skulle bort, dels pga att varje anfall påverkade levervärderna och dels för att jag var nyss fyllda 29, stenarna satt länge och var ofta återkommande. Dessutom blev jag helt väck på spasmofen och kunde varken ta hand om dottern eller jobba då jag jobbbar inom vården och dessutom bilpendlar till arbetet. Han sa också att då det fanns grus i gallblåsan så skulle anfallen inte upphöra utan komma oftare med åren (hur fan det kan vara oftare än 1-3 ggr i veckan under 30+ veckor, om stenen satt i 9 dagar så räknades det bara som ett anfall) och då stenarna satt så länge så riskerade jag bukspottkörtelinflammation som kunde bli allvarlig.
lövet2 skrev 2018-11-03 17:39:26 följande:
Jag hade fruktansvärt ont efter operationen, eftersom jag inte tog något smärtstillande alls (jag ammade). Men hur ont jag än hade, så var lyckan stor över att slippa gallstensanfallen. Efter en månad var jag återställd.
Tyvärr är det vanligt att man får kronisk magkatarr efter en galloperation. Det sipprar in galla i magsäcken och irriterar. Därför äter jag magsårsmedicin varje dag och får tänka lite på vad jag äter. Det räknar jag med att jag får fortsätta med livet ut.
Det behöver inte alls vara så, beror på vad som görs under operationen! I samråd med kirurgen så tog jag endast bort gallblåsan, gjorde ingen ERCP/sfinkterotomi vilket innebär att mina gallgångar fortfarande fylls med galla vilka töms precis som när man har en gallblåsa, vid intag av (fet) mat. Så mängden är mindre men det är inget jag öht märker av. Hade han däremot gjort en sfinkterotomi så hade det kunnat bli så som du beskriver för då sipprar gallan hela tiden. Jag märker aldrig av att jag saknar gallblåsa, kan äta allt, precis som förut.