• Millie82

    Smartaste upplägg lärare

    Både jag och sambon arbetar som lärare och undrar hur vi smartast lägger upp fördelningen så vi får ut så mkt pengar som möjligt samt att föräldradagarna räcker så länge som möjligt. Vi vill att barnet ska vara hemma tills hon är 1,5 år

  • Svar på tråden Smartaste upplägg lärare
  • Anotherone

    Jag skulle säga att det beror på om ni har ferietjänst? Och när barnet föds i förhållande till lov och terminer?

    Var och en har rätt till tre perioder föräldraledighet per år. Lärare har inte rätt till lön på loven längre så det går inte att gå i tjänst för att få lön, på samma sätt som förr.

    Om man inte är i tjänst minst 7 kalenderdagar i direkt anslutning. Undantaget sommarlov eftersom det som betalas ut under sommaren är intjänad ferielön.

  • MR Xyz

    Vid ferietjänst / kommunernas avtal:

    120 första kalenderdagarna med FL är semesterlönegrundande och ger även ferielön. Om ni delar 50-50 på dagarna kommer båda vara lediga mer än 120 kalenderdagar så det enda som blir är att ferielönen kommer att bli mindre antingen sommar 1 eller sommar 2 för en eller båda av er. Så 120 kalenderdagar vardera som FL är att maximalt använda sig av detta. Sedan kommer alltså en eller båda vara mer ledig än så och ferielönen minskar. Det går inte att undvika.

    Exempel på hur ni kan göra vid lov:

    Ena föräldern ser till att jobba 7 kalenderdagar innan loven. Denna kan då gå på FL efter lovet och ändå få lön under lovet. Den andre föräldern ser till att gå i tjänst på det lovet och jobbar igen efter lovet. Får då lön under lovet. Växlar ni så får alltså båda lön under loven. Gäller jul-, sport- och påsklov. Tänk på att ni bara har rätt att få tre perioder per kalenderår beviljade.

    T.ex. Förälder 1: jobbar minst 7 kalenderdagar innan jullovet. FL från dag 1 på VT, men går i tjänst igen första dagen på sportlovet (period 1). Jobbar fram till och med påsklovet, åter föräldraledig från dag 1 efter påsklovet och fram till sommarlovet (period 2). Kan alltså vara FL under kommande HT också då det finns en period kvar. Får lön under alla tre loven. Troligtvis lite mindre ferielön då ledigheten är mer än 120 kalenderdagar.

    Förälder 2 är istället FL innan jullovet, men går i tjänst dag 1 på lovet. Jobbar sedan VT fram till och med sportlovet och tar FL från dag 1 efter sportlovet. Går i tjänst dag 1 på påsklovet och jobbar igen fram till sommarlovet. Har använt en period och får lön alla tre loven. Hur mycket ferielön det blir beror på hur mycket FL det var under HT.

Svar på tråden Smartaste upplägg lärare