Ärlig fråga om öppnad ost och skinka
Alltså ärligt? Hur länge håller ett öpppnat Perssons paket? Hört typ Max 5 dagar?
Och en öppnad hushållsost?
Ärligt alltså
Alltså ärligt? Hur länge håller ett öpppnat Perssons paket? Hört typ Max 5 dagar?
Och en öppnad hushållsost?
Ärligt alltså
Skinkan vet jag men osten ser du ju om den är dålig (=möglat).
Skinkan vet jag men osten ser du ju om den är dålig (=möglat).
Fast det är bara att skära bort möglet + några till centimeter runt omkring så kan man fortsätta att använda osten.
Du kan få listeria
Lukta och smaka! Det mesta är fullt dugligt ätbart efter bäst-före-datumet. Och, skulle du råka äta en skinkbit som börjat att surna i kylskåpet, så händer just...ingenting. ... Med vänlig hälsning, Pentra
Du kan få listeria
5 dagar? Jag äter öppnad ost en månad efteråt. Om det inte möglat går det att äta.
Det måste vara mycket ovanligt. Har aldrig hört talas om att någon haft listeria. Kan räkna på ena handens fingrar gånger jag blivit magsjuk och det har uteslutande berott på restaurang/snabbmat.
Skinkan brukar jag använda tills den går ut om den nu inte skrumpnat ihop.
Lukta och smaka. Farlig mat är riktigt äcklig och klökframkallande. Det är liksom det vårt lukt- och smaksinne är utvecklat för, att upptäcka farlig mat och signalera oätbarhet. En normal frisk person kan äta småsur mat utan problem. Har två gånger ätit kraftigt härsket kött och klarat mig bra trots känslig mage, fast jag stekte det i olja i typ en timme för att döda allt :P Inget jag rekommenderar dock.
Hårdost kan hålla sig i månader om den förvaras i tät påse. Ett halvår är det längsta jag haft en öppnad hårdost. Skinka håller inte alltför många dagar, men hålls det helt tätt och kallt så klarar det sig bra i drygt två veckor.
"Bäst före" betyder inte "oanvändbar efter", bara att det garanteras fram till ett visst datum om det förvaras enligt anvisning. Se gärna TV-programmet Maträddarna www.svtplay.se/video/19834404/matraddarna/matraddarna-sasong-1-avsnitt-1
Lukta och smaka. Farlig mat är riktigt äcklig och klökframkallande. Det är liksom det vårt lukt- och smaksinne är utvecklat för, att upptäcka farlig mat och signalera oätbarhet. En normal frisk person kan äta småsur mat utan problem. Har två gånger ätit kraftigt härsket kött och klarat mig bra trots känslig mage, fast jag stekte det i olja i typ en timme för att döda allt :P Inget jag rekommenderar dock.
Hårdost kan hålla sig i månader om den förvaras i tät påse. Ett halvår är det längsta jag haft en öppnad hårdost. Skinka håller inte alltför många dagar, men hålls det helt tätt och kallt så klarar det sig bra i drygt två veckor.
"Bäst före" betyder inte "oanvändbar efter", bara att det garanteras fram till ett visst datum om det förvaras enligt anvisning. Se gärna TV-programmet Maträddarna www.svtplay.se/video/19834404/matraddarna/matraddarna-sasong-1-avsnitt-1
Är man ensam i hushållet och inte tror att man kommer hinna äta upp osten eller skinkan innan det blir dåligt så går det ju finfint att frysa in i mindre portioner. Heter ofta att man ska lukta på maten för att känna om den är okej MEN då gäller det ju att man luktat på den när den var färsk så man kan jämföra!? Kött t ex luktar ju "apa" oavsett färskhet tycker jag.
Som det är hur? Mycél? Om det finns mögel överhuvudtaget så finns det mycél också. Och som sagt: man vet inte hur mycket eftersom det inte syns.
5 dagar? Jag äter öppnad ost en månad efteråt. Om det inte möglat går det att äta.
Ost håller ganska länge efter sista datumet om du förvarar den rätt och inte håller på att kladda för mycket på osten med fingrarna. Mycket av hållbarheten beror på hantering tror jag. Rätt hanterad mjölk håller läääänge efter bäst före hos mig.
Skinkan några veckor, beroende om man har kontaminerat den eller inte.
Och även hur gammal den är vid köpet kan ha en påverka, men det är så mycket skit i skinkan som hindrar den att bli dålig.
Osten i evigheter, det är bara mögel som kan förstöra den.
Men självklart om man vill så går det fixa på annat sätt.
Och det är bara riva ned osten om den börjar se ut som den är på väg och börja krångla, och sen frysa in.
Min svärfar brukar säga att datumet på en ostförpackning snarare betyder "bäst efter". ... /Pentra
oooojaaaa :D
Älskar när man i affärerna märker om ostarna med datum, och lagrar den åt en :D