• Äldre 19 Nov 21:34
    9077 visningar
    11 svar
    11
    9077

    Hur lång tid tar det innan järntabletter ger effekt?

    Spontant säger jag att det är för kort tid. De brukar inte vilja att en kommer tillbaka för tester förrän efter någon månad iaf. Det är trots allt förenat med kostnader att kolla och du är till ingen nytta innan du kommit upp ordentligt både i depåer och hb. Och depåerna tar längre tid att bygga upp!

  • Äldre 19 Nov 22:12
    #7
    asdfgh skrev 2018-11-19 21:56:11 följande:

    Inom 1 mån måste jag dit oavsett, förresten. Har inte järntabletter så det räcker så länge.


    Måste och måste, du måste inte äta järntabletter och då måste du inte tillbaka. Det är ju inte som att gå till vårdcentralen för att du är sjuk med låga värden.


    Och det är heller inget krav att du äter järntabletter varje dag tills du är tillbaka på BC för kontroll. Värdet kommer troligtvis fortsätta öka ändå, fast långsamt, så länge du äter allsidig kost (och inte blöder). De kommer kalla dig när det är rimligt att värdet har återhämtat sig, tidigare än så brukar de inte ta några prover ändå (det kostar mer än det smakar när de av erfarenhet vet att det kan dröja innan värdena är okej.


    Men det är klart att du kan äta tabletterna med längre intervall. Du kan äta två i veckan för att spara på magen. Så länge du är medveten om att det då kommer ta mycket längre tid att komma upp i värden.


    Det bästa du kan göra är att ringa din blodcentral och fråga vad de tror är rimligt och när de vill att du ska komma in, så slipper du slösa både din tid, vårdens tid och vårdens resurser i onödan. 

Svar på tråden Hur lång tid tar det innan järntabletter ger effekt?