• Anonym (Hur göra?)

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Jag har som jag har skrivit om i flertalet trådar levt på aktivitetsersättning sedan 2010 av anledningar som jag ej kommer att gå in på i denna tråd. sedan sep har jag varit på en daglig verksamhet 12 timmar i veckan fördelat på 2 dagar.

    Nu hade vi ett uppföljningsmöte där en person från den dagliga verksamheten deltog tillsammans med min handläggare på kommunen och min handläggare på FK.

    I Min planering från tidigare i höstas står det att planen är att jag ska föras över till arbetsförmedlingen runt årsskiftet och komma ut i arbetsträning vid ca. jan/feb

    Jag har själv de senaste månaderna mer och mer funderat på att det bästa kanske är att börja studera i och med att jag saknar en gymnasieutbildning.

    Försäkringskassan och de andra som deltog på mötet var dock inte av samma åsikt. Detta baserade de på att det i så fall kommer att bli knepigt med min framtida försörjning i och med att jag fyller 30 i början på juni 2019.

    Handläggaren på FK anser att jag enkelt skulle kunna få förlängd aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga nu i dec då mitt nuvarande beslut på samma bidrag grå ut. Detta skulle kunna gå relativt fort att bevilja enligt henne. Förutsättningen för att FK ska bevilja detta bidrag fram till min 30-årsdag är att jag är kvar på daglig verksamhet.


    Jag skulle kunna börja studera och ansöka om aktivitetsersättning vid förlängd skolgång om jag vill. Problemet då är att det kommer en längre tid att handlägga detta.

    När jag sedan fyller 30 trodde handläggaren dessutom att jag inte skulle kunna söka något annat än sjukpenning. Sjukersättning får man bara om det kan styrkas att arbetsförmågan aldrig någonsin kommer att kunna höjas för resten av mitt liv. Så ligger det inte till i mitt fall utan jag kan höja min arbetsförmåga. För att få sjukpenning måste man ha en sjukpenninggrundande inkomst vilket jag bara kan få genom att arbeta.


    Dessutom kan man, vad jag har förstått det som, bara ha sjukpenning i ungefär ett år och sedan kan FK tvinga en att byta arbetsplats för att hitta något där man kan öka arbetstimmarna och minska sjukskrivningen.

    För att få ett arbetet måste de kunna se vad jag klarar av eller ej i och med att jag aldrig någonsin har jobbat i hela mitt liv tidigare. Så är jag kvar på denna dagliga verksamhet fram till som dom tyckte maj ja då kommer jag lättare kunna få ett arbete eller arbetsträning lagom till min 30-årsdag vilket också betyder sjukpenning för tiden jag ej kan arbeta.


    Skulle jag börja studera nu med det bidrag som finns kommer jag vid mig 30-årsdag bli utan bidrag och tvingas till CSN. För att få fullt CSN trots att man ej studerar 100% måste man som minst studera 75% samt ha svårigheter och diagnoser som gör att man ej klarar högre studietakt.


    Detta är så som de förklarade det förför mig på mötet. Och av den anledningen anser dem inte att jag bör börja att studera nu i jan.


    Jag är osäker på om jag kan studera 75% just nu utan vill helst först testa att studera en endaste kust på 25% vilket jag tar upp i en annan tråd. Detta kan jag ev. göra nu, men då blir det problem sedan med min framtida försörjning när jag har passerat 30-årsdagen.


    En väg till är att jag studerar samtidigt som jag är på denna dagliga verksamhet, det är jag tveksam till om jag kommer att orka med. Skulle jag välja det alternativet kommer försäkringskassans mål vara att se till så att jag klarar av den dagliga verksamheten i första hand och inte studierna. Jag kommer ju i ett sådant läge vilja att lägga all kraft på studierna och då kommer den vägen inte att fungera.

    Jag är fortfarande sugen på att börja studera på något vis eftersom att efter min 30-årsdag kommer jag antingen tvingas studera 75% för att få fullt CSN (lån + bidrag) eller jobba och studera samtidigt. Ingen av dessa är jag säker på att jag kommer att klarar av om jag ej har prova först att studera i läge omfattning.

    Skulle jag börja studera nu och beviljas bidrag av FK samt att det sedan visar sig att jag ej klarar studier då kommer min 30-årsdag att passera samt att ingen kommer vilja anställa mig. Börjar jag igen på daglig verksamhet efter 30-årsdagen får jag ingen aktivitetsersättning eller sjukersättning, ej heller sjukpenning eftersom denna bara betalas ut om man har en anställning med lön.

    Alltså kan jag efter 30-årsdagen hamna utanför både arbetsmarknaden och sjukförsäkringssystemet och då tvingas att söka försörjningsstöd om jag ej har visat hur mycket jag klarar av i ett arbete. 

    Jag trivs ju inte heller på den dagliga verksamheten jag är på nu i och med att det är helt fel typ av plats för mig att vara på. Arbetsuppgifterna är heller inget som är min typ av arbete. Sen känner jag att det är slöseri och bortkastad tid att vara där när jag personligen inte få ut något av att vara där. Det känns då liksom bättre att studera och göra något mer effektivt av min tid.


    Hur bör jag göra? Jag vill ju så väldigt gärna börja studera efter årsskiftet men allt verkar vara emot mig. Hur hade ni gjort och vad anser ni att jag bör göra i detta läge,

    Vill jag börja studera i jan måste jag typ ansöka nu, sista ansökningsdagen är 8 dec i min kommun.

  • Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?
  • Tiina87
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 16:12:15 följande:

    Tyvärr AF hänvisar mig bara vidare till FK. Ringde precis till dem AF och fick det som svar. Det ser ut som att det inte vill hjälpa mig på det sätt som är bäst för både mig och samhället på lång sikt utan det vill bara skjuta undan problemet för att slippa ansvaret här och nu.

    FK skjuter problemet framåt tills jag har passerat 30-årsdagen och AF tvingas ta över. AF skjuter problemet på FK för att slippa ta ansvar just nu.


    Finns det något fysiskt problem gör att du själv inge kan söka jobb?
  • Tiina87
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 16:12:15 följande:

    Tyvärr AF hänvisar mig bara vidare till FK. Ringde precis till dem AF och fick det som svar. Det ser ut som att det inte vill hjälpa mig på det sätt som är bäst för både mig och samhället på lång sikt utan det vill bara skjuta undan problemet för att slippa ansvaret här och nu.

    FK skjuter problemet framåt tills jag har passerat 30-årsdagen och AF tvingas ta över. AF skjuter problemet på FK för att slippa ta ansvar just nu.


    Finns det något fysiskt problem gör att du själv inge kan söka jobb?
  • Anonym (Hur göra?)

    Till och med ett okvalificerat yrke kräver gymnasiekompetens.

    PUBLICERAD:6 november 2018, kl 00:00| SÖK JOBBET SENAST:20 november 2018 | ANSTÄLLNINGSFORM:Deltid (60% - 80%), 6 månader eller längre | LÖN:Fast månads- vecko- eller timlön | ANTAL PLATSER:1| 


    Om dig


    Vi är ett ungt, glatt gäng som nu söker en person som kan arbeta deltid på en av våra träningsanläggningar. Är du en lojal, organiserad, stresstålig person med god personkännedom och lite skinn på näsan? Brinner du för kundservice och besitter förmågan att inspirera till en hälsosam livsstil och få andra att börja träna? Då kan vi ha jobbet för dig. I övrigt ser vi gärna att du som söker: 


     


    - Har lätt att lära och vana från arbete i datasystem


    - Är initiativrik och engagerad i ditt arbete 


    - Är strukturerad och van att hantera många uppgifter samtidigt. 


    - Är en god kommunikatör och har förmåga att få människor att trivas 


     


    Ordinarie arbetstider*:


     


    Måndag kl. 12-19


    Tisdag kl. 12-19


    Onsdag kl. 12-19


    Torsdag kl. 12-19


    Fredag kl. 12-16


     


    * Ändringar i schema kan förekomma under sommarperioden juni - augusti.


     


    Din profil


    Utbildning


    KRAV


    Gymnasial utbildning:


     


    Kompetenser


    MERITERANDE


     Receptionsvana


     


    Språk


    KRAV


    Svenska:


     


    Engelska:


     


    Arbetslivserfarenhet


    Ingen arbetslivserfarenhet krävs


     


    Dina arbetsuppgifter


    Rollen innebär ett stort eget ansvar med varierande arbetsuppgifter, till exempel att upprätthålla service i toppklass gentemot nya och befintliga medlemmar, försäljning av träningsrelaterade produkter, inventering och dagligen se till att anläggningen hålls i gott skick. För att trivas i rollen ser vi även att du trivs i att arbeta självständigt. 

  • Tiina87
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 16:53:32 följande:

    Hindret är att ingen kommer vilja anställa  mig. Jag behöver alltså en utbildning. För att ens klara av ett yrke så behöver jag en utbildning. Detta får jag inte genom att aldrig börja studera.


    Så du har erfarenhet av att söka jobb?
  • Anonym (Hur göra?)
    Tiina87 skrev 2018-11-16 16:57:37 följande:
    Finns det något fysiskt problem gör att du själv inge kan söka jobb?
    Nej.
  • Anonym (Ana)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 16:27:35 följande:
    Nej jag klara inte okvalificerade arbeten och jag har inte gått gymnasiet. Det är ju det jag försöker tala om, att jag vill plugga. Då säger alla nej med stora bokstäver.
    Tyvärr kommer det antagligen inte göra någon skillnad om du har gymnasiekompetens eller inte. Dem du kommer konkurrera med om jobb har inte stått utanför arbetsmarknaden i 10 år, de har gått ut gymnasiet enligt plan vid 18-19 års ålder, haft andra jobb eller har till och med högskoleutbildning. 

    Jag har fattat att du inte vill söka ett okvalificerat jobb nu, men tror ärligt talat att det är din bästa chans. Du får arbetslivserfarenhet och en inkomst, även om det inte är ditt "drömjobb" så är det bättre än alternativet att plugga just nu.
  • Tiina87
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 16:54:40 följande:

    Jag orkar inte jobba på denna arbetsplats mer än 12 timmar. Allt beror på vilken arbetsplats det är.


    Så sök jobb själv då. Bli självständig.
  • Anonym (Hur göra?)
    Tiina87 skrev 2018-11-16 16:59:44 följande:
    Så du har erfarenhet av att söka jobb?
    Nej.
  • Anonym (Hur göra?)
    Tiina87 skrev 2018-11-16 17:00:35 följande:
    Så sök jobb själv då. Bli självständig.
    Men alla jobbannonser kräver minst gymnasieutbildning vad det verkar.
  • Tiina87
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 16:59:10 följande:

    Till och med ett okvalificerat yrke kräver gymnasiekompetens.

    PUBLICERAD:6 november 2018, kl 00:00| SÖK JOBBET SENAST:20 november 2018 | ANSTÄLLNINGSFORM:Deltid (60% - 80%), 6 månader eller längre | LÖN:Fast månads- vecko- eller timlön | ANTAL PLATSER:1| 

    Om dig

    Vi är ett ungt, glatt gäng som nu söker en person som kan arbeta deltid på en av våra träningsanläggningar. Är du en lojal, organiserad, stresstålig person med god personkännedom och lite skinn på näsan? Brinner du för kundservice och besitter förmågan att inspirera till en hälsosam livsstil och få andra att börja träna? Då kan vi ha jobbet för dig. I övrigt ser vi gärna att du som söker: 

     

    - Har lätt att lära och vana från arbete i datasystem

    - Är initiativrik och engagerad i ditt arbete 

    - Är strukturerad och van att hantera många uppgifter samtidigt. 

    - Är en god kommunikatör och har förmåga att få människor att trivas 

     

    Ordinarie arbetstider*:

     

    Måndag kl. 12-19

    Tisdag kl. 12-19

    Onsdag kl. 12-19

    Torsdag kl. 12-19

    Fredag kl. 12-16

     

    * Ändringar i schema kan förekomma under sommarperioden juni - augusti.

     

    Din profil

    Utbildning

    KRAV

    Gymnasial utbildning:

     

    Kompetenser

    MERITERANDE

     Receptionsvana

     

    Språk

    KRAV

    Svenska:

     

    Engelska:

     

    Arbetslivserfarenhet

    Ingen arbetslivserfarenhet krävs

     

    Dina arbetsuppgifter

    Rollen innebär ett stort eget ansvar med varierande arbetsuppgifter, till exempel att upprätthålla service i toppklass gentemot nya och befintliga medlemmar, försäljning av träningsrelaterade produkter, inventering och dagligen se till att anläggningen hålls i gott skick. För att trivas i rollen ser vi även att du trivs i att arbeta självständigt. 


    Det sanning med modifikation. Är man rätt person för jobbet så kan man absolut då jobb utan att ha läst gymnasiet.
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?