• Anonym (Hur göra?)

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Jag har som jag har skrivit om i flertalet trådar levt på aktivitetsersättning sedan 2010 av anledningar som jag ej kommer att gå in på i denna tråd. sedan sep har jag varit på en daglig verksamhet 12 timmar i veckan fördelat på 2 dagar.

    Nu hade vi ett uppföljningsmöte där en person från den dagliga verksamheten deltog tillsammans med min handläggare på kommunen och min handläggare på FK.

    I Min planering från tidigare i höstas står det att planen är att jag ska föras över till arbetsförmedlingen runt årsskiftet och komma ut i arbetsträning vid ca. jan/feb

    Jag har själv de senaste månaderna mer och mer funderat på att det bästa kanske är att börja studera i och med att jag saknar en gymnasieutbildning.

    Försäkringskassan och de andra som deltog på mötet var dock inte av samma åsikt. Detta baserade de på att det i så fall kommer att bli knepigt med min framtida försörjning i och med att jag fyller 30 i början på juni 2019.

    Handläggaren på FK anser att jag enkelt skulle kunna få förlängd aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga nu i dec då mitt nuvarande beslut på samma bidrag grå ut. Detta skulle kunna gå relativt fort att bevilja enligt henne. Förutsättningen för att FK ska bevilja detta bidrag fram till min 30-årsdag är att jag är kvar på daglig verksamhet.


    Jag skulle kunna börja studera och ansöka om aktivitetsersättning vid förlängd skolgång om jag vill. Problemet då är att det kommer en längre tid att handlägga detta.

    När jag sedan fyller 30 trodde handläggaren dessutom att jag inte skulle kunna söka något annat än sjukpenning. Sjukersättning får man bara om det kan styrkas att arbetsförmågan aldrig någonsin kommer att kunna höjas för resten av mitt liv. Så ligger det inte till i mitt fall utan jag kan höja min arbetsförmåga. För att få sjukpenning måste man ha en sjukpenninggrundande inkomst vilket jag bara kan få genom att arbeta.


    Dessutom kan man, vad jag har förstått det som, bara ha sjukpenning i ungefär ett år och sedan kan FK tvinga en att byta arbetsplats för att hitta något där man kan öka arbetstimmarna och minska sjukskrivningen.

    För att få ett arbetet måste de kunna se vad jag klarar av eller ej i och med att jag aldrig någonsin har jobbat i hela mitt liv tidigare. Så är jag kvar på denna dagliga verksamhet fram till som dom tyckte maj ja då kommer jag lättare kunna få ett arbete eller arbetsträning lagom till min 30-årsdag vilket också betyder sjukpenning för tiden jag ej kan arbeta.


    Skulle jag börja studera nu med det bidrag som finns kommer jag vid mig 30-årsdag bli utan bidrag och tvingas till CSN. För att få fullt CSN trots att man ej studerar 100% måste man som minst studera 75% samt ha svårigheter och diagnoser som gör att man ej klarar högre studietakt.


    Detta är så som de förklarade det förför mig på mötet. Och av den anledningen anser dem inte att jag bör börja att studera nu i jan.


    Jag är osäker på om jag kan studera 75% just nu utan vill helst först testa att studera en endaste kust på 25% vilket jag tar upp i en annan tråd. Detta kan jag ev. göra nu, men då blir det problem sedan med min framtida försörjning när jag har passerat 30-årsdagen.


    En väg till är att jag studerar samtidigt som jag är på denna dagliga verksamhet, det är jag tveksam till om jag kommer att orka med. Skulle jag välja det alternativet kommer försäkringskassans mål vara att se till så att jag klarar av den dagliga verksamheten i första hand och inte studierna. Jag kommer ju i ett sådant läge vilja att lägga all kraft på studierna och då kommer den vägen inte att fungera.

    Jag är fortfarande sugen på att börja studera på något vis eftersom att efter min 30-årsdag kommer jag antingen tvingas studera 75% för att få fullt CSN (lån + bidrag) eller jobba och studera samtidigt. Ingen av dessa är jag säker på att jag kommer att klarar av om jag ej har prova först att studera i läge omfattning.

    Skulle jag börja studera nu och beviljas bidrag av FK samt att det sedan visar sig att jag ej klarar studier då kommer min 30-årsdag att passera samt att ingen kommer vilja anställa mig. Börjar jag igen på daglig verksamhet efter 30-årsdagen får jag ingen aktivitetsersättning eller sjukersättning, ej heller sjukpenning eftersom denna bara betalas ut om man har en anställning med lön.

    Alltså kan jag efter 30-årsdagen hamna utanför både arbetsmarknaden och sjukförsäkringssystemet och då tvingas att söka försörjningsstöd om jag ej har visat hur mycket jag klarar av i ett arbete. 

    Jag trivs ju inte heller på den dagliga verksamheten jag är på nu i och med att det är helt fel typ av plats för mig att vara på. Arbetsuppgifterna är heller inget som är min typ av arbete. Sen känner jag att det är slöseri och bortkastad tid att vara där när jag personligen inte få ut något av att vara där. Det känns då liksom bättre att studera och göra något mer effektivt av min tid.


    Hur bör jag göra? Jag vill ju så väldigt gärna börja studera efter årsskiftet men allt verkar vara emot mig. Hur hade ni gjort och vad anser ni att jag bör göra i detta läge,

    Vill jag börja studera i jan måste jag typ ansöka nu, sista ansökningsdagen är 8 dec i min kommun.

  • Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?
  • Anonym (Hur göra?)
    Pierott skrev 2018-11-16 12:44:29 följande:

    I din situation är jobb prio! Du kan inte börja studera nu. Dessutom pratar du barn, är det rättvist att skaffa barn i en ostadig livssituation? Du ska söka alla jobb du kan, oavsett hur dåliga jobben är. Det är en start i arbetslivet

    Du kommer inte få det perfekta jobbet till att börja med. När du jobbat några år kan du börja fundera på studier. Som de låter nu låter de mer som du vill göra allt för att slippa jobba.


    Jag kommer inte skaffa barn på flera år. Först ska jag vara klar med utbildning samt ha ett jobb med lön.

    Jag har heller inget emot att arbeta, det är det jag vill, alltså ha ett arbete. Nu är vägen dig ganska lång och just nu finns ev. möjligheten till att prova på att studera en kurs.

    Hur ska jag senare efter 30-årsdagen kunna studera en kurs om man då inte kan få CSN?
  • Kjell2
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 12:49:03 följande:
    Jag kommer inte skaffa barn på flera år. Först ska jag vara klar med utbildning samt ha ett jobb med lön.

    Jag har heller inget emot att arbeta, det är det jag vill, alltså ha ett arbete. Nu är vägen dig ganska lång och just nu finns ev. möjligheten till att prova på att studera en kurs.

    Hur ska jag senare efter 30-årsdagen kunna studera en kurs om man då inte kan få CSN?
    Varför skull du inte kunna få CSN?

    .... och nu börjar cirkeln med resonemang om bidrag, sömnbehov, risken att misslyckas...

    Har du fått något läkarutlåtande om din hälsa och sömnbehov än?
  • Anonym (Hur göra?)
    Kjell2 skrev 2018-11-16 12:48:08 följande:

    Eftersom du inte klarar av att försörja dig själv pga dina onämnbara problem måste du lösa allt detta med FK och AF. Du får helt enkelt acceptera dera regler.


    Jag är med på hur deras regler ser ut och fungerar. Men jag ser inte på vilket sätt jag skulle kunna ha lättare för att få ett arbete om jag stannar kvar på den dagliga verksamheten i sex månader till. Den ger mig ingenting. Tiden bara går utan att jag får ut något av att vara där.
  • Kjell2
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 12:52:28 följande:
    Jag är med på hur deras regler ser ut och fungerar. Men jag ser inte på vilket sätt jag skulle kunna ha lättare för att få ett arbete om jag stannar kvar på den dagliga verksamheten i sex månader till. Den ger mig ingenting. Tiden bara går utan att jag får ut något av att vara där.
    Men sluta den dagliga verksamheten då.

    Du får välja, daglig verksamhet eller försörja dig själv.
  • Anonym (V)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 12:38:02 följande:

    Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång eller om jag kan få aktivitetsstöd via arbetsförmedlingen kanske.


    Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång kan man bara få tom 29 års ålder. Det vet du ju redan eftersom det står redan i trådstarten. Det går inte.

    Aktivitetsstöd via arbetsförmedlingen kan du bara få om du är inskriven i nåt program för arbetsförmedlingen. Det är väl det du har som inkomst nu. Och det som dina handläggare vill att du ska förbli för att kunna få fortsatt ersättning.

    Du har såvitt jag kan utläsa ifrån din egen trådstart, inga möjligheter att läsa in hela gymnasiet och få ersättning för det just nu. CSN kommer ju inte gå eftersom du inte kan studera på 75%.

    Om du däremot gör som din handläggare på försäkringskassan vill så kan det eventuellt finnas möjlighet att i ett senare läge få utbildning som en arbetsmarknadsåtgärd. Men du kommer antagligen först behöva bevisa att du kan arbeta mer än 12 timmar / veckan. För det blir omöjligt att läsa in gymnasiet på den veckoarbetstiden.
  • Anonym (Hur göra?)
    Kjell2 skrev 2018-11-16 12:54:03 följande:

    Men sluta den dagliga verksamheten då.

    Du får välja, daglig verksamhet eller försörja dig själv.


    Men är inte samhällets skyldighet att se till så att jag kommer närmare ett arbete? Hur gör man då på bästa, smidigaste och mest effektiva sätt för att jag ska komma dit?

    Om jag svarar själv på den frågan så är det inte genom att vara kvar där jag är idag. Om jag istället jobbar med något som jag tycker är roligt och som jag orkar så skulle det ge mig mera samt utveckla mig mer. Även en utbildning skulle utveckla mig mer än bara lära mig det som man lör sig i själva kursen. Jag skulle stärka mig själv som person och bli tryggare i mig själv genom att studera vilket borde vara positivt när det sedan kommer till att jobba och söka jobb.

    Mår man inte bra med sig själv är det ju svårt att klara av att jobba när man aldrig tidigare har gjort det.

    Den enda personen som kan se till så att jag mår bra är jag själv. Dock måste myndigheterna inse detta och göra vad som är bäst för mig på lång sikt. Att se till så jag får ett jobb är en sak, men det måste också se till så att jag mår bra och klarar av att jobba i framtiden.

    Om jag får tid att studera och känna att den biten fungerar då kommer jag också känna att jag klarar av någonting. Att fortsätta på daglig verksamhet där dessa egenskaper inte utvecklas är ju inte varken positivt eller effektivt. Vill myndigheterna få ut mig i arbete om ett par år är det bättre att låta mig testa på att studera nu istället för att vänta och skjuta upp det.

    Hur kan jag lita på att det som de lovar nu verkligen kommer bli av? Kanske kommer de vilja att jag ska vara kvar i den dagliga verksamheten år efter år?

    Vilket är lättast förresten, få ett jobb utan eller med utbildning?
  • Ebichu

    Förlåt om jag kanske måste vara realistisk och låta väldigt hård mot dig nu, Men om du känner just nu att Daglig verksamhet på 12 timmar per vecka kan vara lite väl mycket. Hur fan hade du då tänkt att du skulle orka ta hand om ett barn i framtiden? Visst för att man egentligen är två föräldrar men sånt kan alltid ändras bara för att pappan var med och gjorde barnet betyder det inte att han absolut kommer stanna kvar sen. Plus så är det du som ska vara föräldraledig iaf dom första 6 månaderna månader som är kan bli fyllda med konstanta uppvak, dålig sömn, orolig bebis och om du har riktigt otur så blir bebisen sjuk också och då blir problemen bara större. Och hur ska du då göra om du kommer fram till att barn kanske inte var rätt för dig ändå? Barn är människor som kräver väldigt mycket och alla kanske inte har den möjligheten att ge barnen det dom behöver och då är det bara att acceptera det istället för att sätta en unge till världen som till slut kanske tas av socialen.

  • Kjell2
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 13:11:35 följande:
    Men är inte samhällets skyldighet att se till så att jag kommer närmare ett arbete? Hur gör man då på bästa, smidigaste och mest effektiva sätt för att jag ska komma dit?

    Om jag svarar själv på den frågan så är det inte genom att vara kvar där jag är idag. Om jag istället jobbar med något som jag tycker är roligt och som jag orkar så skulle det ge mig mera samt utveckla mig mer. Även en utbildning skulle utveckla mig mer än bara lära mig det som man lör sig i själva kursen. Jag skulle stärka mig själv som person och bli tryggare i mig själv genom att studera vilket borde vara positivt när det sedan kommer till att jobba och söka jobb.

    Mår man inte bra med sig själv är det ju svårt att klara av att jobba när man aldrig tidigare har gjort det.

    Den enda personen som kan se till så att jag mår bra är jag själv. Dock måste myndigheterna inse detta och göra vad som är bäst för mig på lång sikt. Att se till så jag får ett jobb är en sak, men det måste också se till så att jag mår bra och klarar av att jobba i framtiden.

    Om jag får tid att studera och känna att den biten fungerar då kommer jag också känna att jag klarar av någonting. Att fortsätta på daglig verksamhet där dessa egenskaper inte utvecklas är ju inte varken positivt eller effektivt. Vill myndigheterna få ut mig i arbete om ett par år är det bättre att låta mig testa på att studera nu istället för att vänta och skjuta upp det.

    Hur kan jag lita på att det som de lovar nu verkligen kommer bli av? Kanske kommer de vilja att jag ska vara kvar i den dagliga verksamheten år efter år?

    Vilket är lättast förresten, få ett jobb utan eller med utbildning?
    Sammhället har ingen skyldighet att försörja och låta dig studer på det sättet du vill önskar.

    Du har förmånen att kunna få vissa bidrag, stöd och hjälp enligt ett fastställt regelverk. Passar inte det är du fri att avstå. Gilla läger eller fixa det själv.


  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (V) skrev 2018-11-16 13:04:13 följande:

    Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång kan man bara få tom 29 års ålder. Det vet du ju redan eftersom det står redan i trådstarten. Det går inte.

    Aktivitetsstöd via arbetsförmedlingen kan du bara få om du är inskriven i nåt program för arbetsförmedlingen. Det är väl det du har som inkomst nu. Och det som dina handläggare vill att du ska förbli för att kunna få fortsatt ersättning.

    Du har såvitt jag kan utläsa ifrån din egen trådstart, inga möjligheter att läsa in hela gymnasiet och få ersättning för det just nu. CSN kommer ju inte gå eftersom du inte kan studera på 75%.

    Om du däremot gör som din handläggare på försäkringskassan vill så kan det eventuellt finnas möjlighet att i ett senare läge få utbildning som en arbetsmarknadsåtgärd. Men du kommer antagligen först behöva bevisa att du kan arbeta mer än 12 timmar / veckan. För det blir omöjligt att läsa in gymnasiet på den veckoarbetstiden.


    Kommer nog inte orka jobba mer än 12 timmar på kanske ett par år, alra minst om jag ska vara på det ställe jag är just nu. Studera skulle jag ha mycket lättare för att klara av och på kortare tid ev. kunna komma upp i högre studietak än jobbtakt. Då har jag sedan en utbildning. Med den kommer jag då kunna hitta jobb som passar mig och där jag klarar fler arbetstimmar. Detta skulle vara en bättre väg att gå om jag bara kan löse det ekonomiskt.

    Skulle jag hoppa på att studera 75% nu då skulle jag inte klara det. Därav vill jag först pröva en kurs för att sätta mig in i hur studier fungerar och på så sätt få kunskap och erfarenhet i hur jag ska lägga upp och planera en högre studietakt. Studerar jag en kurs kommer jag säkert att upptäcka i vilken ordning jag bör lägga studier och hemsysslor samt gym, vilka tider som jag har lättast för att studera, hur mycket jag bör träna inför prov osv osv. Allt detta är bra och veta för att sedan kunna planera sina framtida studier och få dem att fungera smidigt.

    Att hoppa på 75% studietakt utan att veta hur jag ska lägga upp det hela kommer att leda till kaos med dåliga studieresultat och risken att bli av med CSN och kanske inte kunna söka det igen. Där vill jag inte hamna. Bättre är då att lära mig mer om dmviljen studieteknik som passar mig bäst.
  • AnnaZL

    Börja med självstudier nu när du har bidrag. Gymnasiekurserna är inte hemliga, kurslitteratur finns på bibliotek, gamla centrala prov går att ladda ner.

    Sedan kan du kanske tenta av kursen när ditt bidrag tar slut (kunde på min tid iaf).

Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?