• tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 22 Nov 17:46
    1414 visningar
    125 svar
    125
    1414

    Hur ekologiska är ni?

    Köper inget med palmolja och undviker e- ämnen. Köper mycket ekologiskt och naturligt.

  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 22 Nov 19:42
    #22
    ESofia skrev 2018-11-22 19:31:03 följande:

    Det är ju en bra tanke det där med förpackningen. Jag köper ex aldrig något som säljs i konservburk. Då det innehåller hormonstörande medel pba eller bisfenol.


    ESofia skrev 2018-11-22 19:31:03 följande:

    Det är ju en bra tanke det där med förpackningen. Jag köper ex aldrig något som säljs i konservburk. Då det innehåller hormonstörande medel pba eller bisfenol.


    Konserver undviker vi också i möjligaste mån, men vissa saker finns bara i konservburk, tex bambuskott och vattenkastanjer. Åtminstone i vår affär. Försöker undvika plastflaskor och plastburkar också, väljer alltid glas om det finns. De har ju testat vatten på flaska och det är fullt av små osynliga plastpartiklar, känns inte så fräscht. Ekologisk mat smakar ofta bättre och innehåller mer vitaminer. Men jag köper inte allting ekologiskt, utan väljer det som ser bra ut och ligger rimligt i pris. Vill dock gärna ha ekologiskt kött, finns med bra pris på

    Lidl, svenskt ekologiskt kött.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 22 Nov 20:58
    #26
    sextiotalist skrev 2018-11-22 20:15:05 följande:

    Du talar för döva öron, e-nummer är farligt, så det så (även E998 ;) )


    Alla e-nummer är inte farliga men eftersom jag inte orkar kolla upp varje nummer så undviker jag dem, inte helt dock, det går ju inte. Har en regel att ett e-nummer är ok om det inte finns bättre alternativ men är det fem eller sex olika då är det ett absolut nej.

    Föredrar naturliga råvaror och vill inte ha massa tillsatser.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 22 Nov 21:01
    #28
    Postman skrev 2018-11-22 20:48:32 följande:

    Orkar oftast inte leta och sen så är inte ekologiskt så bra för miljön heller. Sen tror jag också man luras ibland. De säger att det är ekologiskt men att det inte är det egentligen.


    Coop lät en familj äta vanlig mat under en tid och sen tog de prover på urinen. Sen fick familjen äta ekologiskt och man tog samma prover och jämförde. Det var väldigt mycket farliga kemikalier i urinen den oekologiska veckan. Jag vil inte utsätta mina barn för farliga kemikalier och köper därför ofta ekologiskt.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 22 Nov 22:01
    #31
    Tow2Mater skrev 2018-11-22 21:11:16 följande:

    Kemikalierna kissas ut, precis som överskott av c-vitamin.


    Ja,man kan ju hoppas på det.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 23 Nov 07:17
    #40
    Virriga Vera skrev 2018-11-23 07:07:16 följande:

    Och en hel del av E nummer är just naturliga. Tillsatser är just tillsatser. Saltar du din mat så är saltet en tillsats. Så läs på istället och ta det lugnt. Många e nummer är helt ofarliga och naturliga.


    Om det är salt i maten skriver tillverkaren ut det! Det gör de oftast när det rör sig om helt ofarliga tillsatser, det finns mycket skumt som gömmer sig bakom e-numren.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 23 Nov 07:18
    #41
    sextiotalist skrev 2018-11-23 06:40:53 följande:

    Just att konservera maten är ett av de få sätt att bevara maten utan onödiga tillsatser.


    Jag föredrar fryst om maten skall bevaras.

    Just konserver innehåller hormonstörande ämnen i varierande grad.

    Färskt är ju bäst, om möjligt.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 23 Nov 07:19
    #42
    Bananböjaren skrev 2018-11-22 22:35:51 följande:

    Undviker alltid ekologiskt även fast det skulle vara billigare eftersom det är miljövidrigt.


    På vilket sätt skulle frånvaron av gifter i livsmedelsproduktionen vara miljövidrigt?
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 23 Nov 13:53
    #54
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-23 12:06:37 följande:

    Du har helt rätt. Detta är ett stort forskningsområde. Det går inte att komma ifrån att vi har en ökande befolkning som kräver mat, och det klarar inte ekologiskt jordbruk av. Genmanipulerade grödor som tål skadedjur och klimatförändringar bättre är ett sätt att bidra till att mätta en ökad befolkning.

    Vi svenskar rynkar på näsan åt GMO och besprutat.

    Ekologiskt jordbruk säger dessutom inget om hur jordbruket bedrivs. Om stora företag köper upp småbönder för att öka odlingdsarealen och vilken ersättning småbönderna får och vilka villkor de lever under.

    Sen är väl inte alltid ekologiskt optimalt för miljön. En svenskodlad ekologisk tomat är sämre för miljön än en konventionellt odlad tomat från Spanien.


    Ett konventionellt och icke ekologiskt jordbruk förstör våra matjordar på sikt och kommer inte att kunna föda någon. Jordarna blir hårda och kompakta och lakas ur på viktiga spårämnen som inte tillförs.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 23 Nov 16:05
    #58

    Tvärtemot vad SLU-professorerna hävdar i sin debattartikel så visar flera omfattande forskningsgenomgångar på en rad miljönyttor med ekologiskt lantbruk, både i Sverige och globalt. Exempel är minskad spridning av bekämpningsmedel, tätare kretslopp av växtnäring, ökad biologisk mångfald, fler pollinerande insekter, högre mullhalt i jorden och lägre förekomst av antibiotikaresistens.

    http://www.gp.se/debatt/ekologiskt-jordbruk-%C3%A4r-visst-bra-f%C3%B6r-milj%C3%B6n-1.4206049


    Konstgödseln minskar jordarnas bördighet. Naturgödsel är mat för maskar, bakterier, svampar m fl organismer som gör jordarna levande. Genom att gödsla med naturgödsel som innehåller organiskt material bygger man upp mullhalten och förbättrar jordstrukturen. Ensidig konstgödsling ger endast energi till växterna men förstör jorden och gör den på sikt till ett odlingsmedium. Redan idag använder t ex växthusodlare inte jord utan mineralull som de gödslar med näringslösning.


    Konstgödsel förstör miljön och ger mat med dåligt näringsvärde. Genom att ensidigt satsa på kvantitet i jordbruket kan vi idag framställa enorma mängder mat ? med dåligt näringsvärde. Detta vet Sveriges bönder som därför regelmässigt ger sina djur mineraltillskott eftersom djuren lätt blir sjuka om de enbart äter eget odlat foder. Vi människor ska däremot överleva på det som odlas på de svenska åkrarna.

    http://www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/fragor-svar-meny/fragor-svar-2008-meny/247-nackdelar-med-konstgoedsel

Svar på tråden Hur ekologiska är ni?