• Äldre 22 Nov 16:58
    1433 visningar
    125 svar
    125
    1433

    Hur ekologiska är ni?

    Hej! 
    Jag undrar hur ekologiska är ni när ni handlar mat.
    Tänker ni på E-ämnen, palmolja och stråförkortande meddel? Berätta hur ni har det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-11-27 12:23
    och mycket mer...
    Det är svårt att göra de perfekta valen men alla gör det bästa som de själva kan. Det är intressant hur du/ni i er familj gör och varför ni gör.

  • Svar på tråden Hur ekologiska är ni?
  • sextio­talist
    Äldre 29 Nov 10:33
    #89
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-28 10:32:38 följande:
    Jag gör väldigt lite egen sylt och saft och när jag gör det så går det åt direkt så jag behöver inte tänka på hållbarheten. Däremot köper jag ju salft och sylt och ser alltid till att sylten och saften , enligt innehållsdeklarationen, enbart innehåler bär och socker, köper väldigt sällan något med konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det jag märker är att de ekologiska produkterna (saft och sylt) håller väldigt länge så länge man inte öppnar dem, men så fort de öppnats så måste de förvaras i kylskåpet, då håller de ganska länge efter öppnandet, en vecka i alla fall. Köper alltid sylt och saft på glasburkar och glasflaskor då jag undviker plast i möjligaste mån.
    Det borde väl gå även hemma att göra sylten i glasburkar utan konserveringsmedel?
    Jag hoppas du är väl medveten om att mögel i äppelmos t,ex kan under vissa omständigheter producera toxiner som är betydligt mer ohälsosamma än de konserveringsmedel man tillsätter (där vissa även finns naturligt i vissa bär, t.ex lingon).

  • Äldre 29 Nov 12:09
    #90

    Göra sylt utan konserveringsmedel om man vill göra det... Lite bra husmanstips :)

    gladigront.se/husmoderstips-sylt-utan-konserveringsmedel/

    Min körsbärssirap har klarat sig fint i två år. Bara hopkokat med socker. Men jag portionerade sirapen i mindre burkar för att öka hållbarheten. Om man öppnar burken ofta utsätts det för onödig syre samt risken för att annat dyker ner i burken.
    Blir d mögel i så han man inte allt för dåligt samvete att kasta när det är i mindre burkar. 
    Man behöver ju inte göra galet mycket sylt i taget. Då är det man tillreder mer färskt vilket jag gärna prioriterar. Haha att sirapen hållt så länge har bara varit en trevlig överraskning. 

  • sextio­talist
    Äldre 29 Nov 12:49
    #91
    ESofia skrev 2018-11-29 12:09:29 följande:

    Göra sylt utan konserveringsmedel om man vill göra det... Lite bra husmanstips :)

    gladigront.se/husmoderstips-sylt-utan-konserveringsmedel/

    Min körsbärssirap har klarat sig fint i två år. Bara hopkokat med socker. Men jag portionerade sirapen i mindre burkar för att öka hållbarheten. Om man öppnar burken ofta utsätts det för onödig syre samt risken för att annat dyker ner i burken.
    Blir d mögel i så han man inte allt för dåligt samvete att kasta när det är i mindre burkar. 
    Man behöver ju inte göra galet mycket sylt i taget. Då är det man tillreder mer färskt vilket jag gärna prioriterar. Haha att sirapen hållt så länge har bara varit en trevlig överraskning. 


    Visst mögel kan bilda toxiner, och det är inte lätt att veta genom att bara titta på möglet, utan då måste man kasta allt.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 29 Nov 14:12
    #92
    sextiotalist skrev 2018-11-29 10:33:28 följande:

    Jag hoppas du är väl medveten om att mögel i äppelmos t,ex kan under vissa omständigheter producera toxiner som är betydligt mer ohälsosamma än de konserveringsmedel man tillsätter (där vissa även finns naturligt i vissa bär, t.ex lingon).


    Javisst, men det ekologiska äppelmos jag köper möglar inte så länge burken är oöppnad. Fabrikerna använder sig av helt sterila burkar med vakuum i burkarna. När man öppnat glasburken skall den förvaras i kylskåp och sen ätas upp inom en rimlig tid, typ en vecka eller kanske två max.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 29 Nov 14:17
    #93
    ESofia skrev 2018-11-29 09:51:44 följande:

    Oh nej!

    Fick svar från Coops kundtjänst igår på en fråga jag länge undrat. De har förr kunnat erbjuda "Änglamark" ekologiska toastbröd och limpa. De säger att de satsar på ekomat men just när det kommer till dessa bröd så har de valt att ta bort det. De svarade att det kan bero på låg efterfrågan eller så har det slutat producera detta.

    Ehm... Men då finns ju inget ekologiskt matbröd som de kan erbjuda i deras sortiment. Jag har aldrig nämligen kunnat hitta den motsvarigheten på bröd (ekologiskt) så det är lite surt.

    Jag skrev tillbaka till dem och frågade hur kan det ens kan vara låg efterfrågan på detta. Sa till dem att ta tillbaka det för vi köper alltid. Att de också går i fel riktning då de ska satsa på ekomat.

    Coop säger att  20%, av all mat som säljs, att det ska vara ekologiskt år 2020. I år är målet 8%. De ser att trenden går upp på den ekologiska konsumtionen säger de också eller rättare sagt hållbarhetschefen Louise Köning.

    Så "bu" för att Coop har tagit bort dessa bröd ur sortimentet. 

    Ja.... Ville skriva av mig detta. 

    Ja får baka själv. 


    Ja, det är märkligt att det finns så lite ekologiskt bröd i butikerna? Kanske bakar de som är ekologiska och hälsomedvetna eget bröd? Själv äter jag mycket sällan bröd, har lätt för att gå upp i vikt och har märkt att det är lättare för mig att hålla vikten om jag inte äter bröd. Köper dock bröd till man och barn och skulle gärna köpa ekologiskt. Skulle också vilja ha ett bröd som inte innehåller extra tillsatt gluten, men sådant bröd finns ju inte?
  • sextio­talist
    Äldre 29 Nov 15:39
    #94
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-29 14:12:45 följande:
    Javisst, men det ekologiska äppelmos jag köper möglar inte så länge burken är oöppnad. Fabrikerna använder sig av helt sterila burkar med vakuum i burkarna. När man öppnat glasburken skall den förvaras i kylskåp och sen ätas upp inom en rimlig tid, typ en vecka eller kanske två max.
    Hade aldrig fungerat hos oss, en burk äppelmos kan stå i minst en månad. Så de gångerna jag gör egen, då tillsätter jag konserveringsmedel.
  • Äldre 29 Nov 17:36
    #95
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-29 14:17:17 följande:
    Ja, det är märkligt att det finns så lite ekologiskt bröd i butikerna? Kanske bakar de som är ekologiska och hälsomedvetna eget bröd? Själv äter jag mycket sällan bröd, har lätt för att gå upp i vikt och har märkt att det är lättare för mig att hålla vikten om jag inte äter bröd. Köper dock bröd till man och barn och skulle gärna köpa ekologiskt. Skulle också vilja ha ett bröd som inte innehåller extra tillsatt gluten, men sådant bröd finns ju inte?
    Ja visst är det. Man satsar på så mkt annat. Det vi kan köpa ekologiskt är Fazers rågeko Fazers Råghalvor och sedan är jag lite osäker men tror det är fazer som också har en annan variant.

    Ne jag äter inte så mycket bröd som jag gjorde förr och om jag äter idag så blir det ju oftast rågsorterna jag skrev om precis eller kikärtsbröd som jag bakar. 

    Ja det där med gluten är ju också en historia i sig. Läste att det bidrar till läckande tarm genom att det först irriterar tarmen, så blir tarmen mer genomsläpplig så mat partiklar läcker ut i kroppen. Då börjar de autoimmuna immunsystemet reagera som leder till oxidativ stress som sedan skadar kroppens celler. 
    Visst kroppen "tar" det men det skapar också väldigt mycket inflammationer i kroppen. 

    Sedan tycker jag det är lite intressant med vad man i olika kulturer äter för slags mat. I Asien (inte thailand) ex äter kvinnorna utefter var någonstans de är i cykeln och det är liksom i deras kultur att man ska leva i balans med kroppen. A det tycker jag är intressant.

    Då jag tagit bort större del av vitbröds konsumtionen så äter jag mer grönsaker, även till frukost. Men klart... på morgonen när man ska skynda på så är det svårt och hinna med att tillreda massa grönsaker men a då kan en avokado slinka ned med lite knäckebröd kanske.:)
  • Äldre 29 Nov 17:38
    #96

    Just det....(mer om bröd) om vi vill ha vitt bröd vid enstaka fall så finns det ekologiskt hamburgerbröd....d e ju inte som toast men ändå. 

  • Äldre 29 Nov 18:28
    #97
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-28 10:32:38 följande:
    Jag gör väldigt lite egen sylt och saft och när jag gör det så går det åt direkt så jag behöver inte tänka på hållbarheten. Däremot köper jag ju salft och sylt och ser alltid till att sylten och saften , enligt innehållsdeklarationen, enbart innehåler bär och socker, köper väldigt sällan något med konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det jag märker är att de ekologiska produkterna (saft och sylt) håller väldigt länge så länge man inte öppnar dem, men så fort de öppnats så måste de förvaras i kylskåpet, då håller de ganska länge efter öppnandet, en vecka i alla fall. Köper alltid sylt och saft på glasburkar och glasflaskor då jag undviker plast i möjligaste mån.
    Det borde väl gå även hemma att göra sylten i glasburkar utan konserveringsmedel?
    Oj, hur mycket sylt ni måste äta hos er om en vecka anses som 'ganska länge'.

    Själv slängde jag precis min burk med hallonsylt från 2013 och kostade på mig en ny :) Inte för att det var nåt fel på den gamla, den smakade fortfarande bra efter 4 år öppnad i kylskapet, men bara för att.
  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 29 Nov 18:37
    #98
    Tow2Mater skrev 2018-11-29 18:28:53 följande:

    Oj, hur mycket sylt ni måste äta hos er om en vecka anses som 'ganska länge'.

    Själv slängde jag precis min burk med hallonsylt från 2013 och kostade på mig en ny :) Inte för att det var nåt fel på den gamla, den smakade fortfarande bra efter 4 år öppnad i kylskapet, men bara för att.


    De ekologiska syltburkarna är ofta ganska små...... De håller nog säkert fyra veckor i kylen , när jag tänker efter, det är ju ganska mycket socker i dem , som konserverar. Jag har faktiskt aldrig sett sylten bli möglig. Däremot saften om jag inte har den i kylskåpet. Mina barn gillar sylt till pannkakorna.
Svar på tråden Hur ekologiska är ni?