• ESofia

    Hur ekologiska är ni?

    Hej! 
    Jag undrar hur ekologiska är ni när ni handlar mat.
    Tänker ni på E-ämnen, palmolja och stråförkortande meddel? Berätta hur ni har det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-11-27 12:23
    och mycket mer...
    Det är svårt att göra de perfekta valen men alla gör det bästa som de själva kan. Det är intressant hur du/ni i er familj gör och varför ni gör.

  • Svar på tråden Hur ekologiska är ni?
  • tvillingmammaVastmanland
    sextiotalist skrev 2018-11-23 06:40:53 följande:

    Just att konservera maten är ett av de få sätt att bevara maten utan onödiga tillsatser.


    Jag föredrar fryst om maten skall bevaras.

    Just konserver innehåller hormonstörande ämnen i varierande grad.

    Färskt är ju bäst, om möjligt.
  • tvillingmammaVastmanland
    Bananböjaren skrev 2018-11-22 22:35:51 följande:

    Undviker alltid ekologiskt även fast det skulle vara billigare eftersom det är miljövidrigt.


    På vilket sätt skulle frånvaron av gifter i livsmedelsproduktionen vara miljövidrigt?
  • tobbe01

    Vi handlar efter pris. Det som är billigt/ser bra ut/verkar gott åker ner i kundvagnen. Skulle aldrig falla mig in att stå och lusläsa innehållsförteckningar. Liksom livet är väl nog knepigt ändå?

  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 07:19:39 följande:
    På vilket sätt skulle frånvaron av gifter i livsmedelsproduktionen vara miljövidrigt?
    Jag tror man måste skilja på gifter och gifter. Rent krasst så är det mesta giftig i stora mängder. Vissa gifter är inte giftiga för oss och kan brytas ner utan problem av naturen, andra gifter är sådana som är kvar länge och påverkar biotopen negativt (det senare är absolut nödvändigt att minska och i förlängningen se till att de försvinner helt).
    Så finns det en del gifter, som trots att de inte är snälla mot naturen, så måste vi använda dessa, då det tar bort det som är än farligare.
  • brallison
    ESofia skrev 2018-11-22 17:55:59 följande:

    Är det så att ni som köper ekologiskt också mer väljer bönor kyckling, fisk framför nötkött...? 
    Det är ju svindyrt med nötkött så vi har minskat nösköttintaget radikalt...
    Färs kanske inte är så dyrt men ändå


    Vi försöker att välja ekologiskt (inte alltid finns alternativ eller blir det alldelles för dyrt). Köt äter vi ganska sällan (oftast just i köttfärs) - gillar inte det så mycket helt enkelt, föredrar smaken av kyckling och fisk, dock äter inte bönor alls (avskyr bonör som varit torkade, dvs nästan alla - de har en äcklig mjölig konsistens som inte går att dölja på nåt sätt ) Gröna bönor går dock bra.
  • BossHoss
    ESofia skrev 2018-11-22 16:58:09 följande:

    Hej! 
    Jag undrar hur ekologiska är ni när ni handlar mat.
    Tänker ni på E-ämnen, palmolja och stråförkortande meddel? Berätta hur ni har det.


    Inte det minsta ekologisk..
    Tänker inte på något av detta
  • Bananböjaren
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 07:19:39 följande:
    På vilket sätt skulle frånvaron av gifter i livsmedelsproduktionen vara miljövidrigt?
    Om inte grödorna besprutas mot ogräs så blir skördarna minimala. Skörden på en ekologisk åker är ungefär en tredjedel av skörden på en besprutad åker.

    Ifall hela Europa skulle börja äta ekologiskt så skulle man behöva öka odlingsarealen med en yta som motsvarar hela norden. Varenda träd måste avverkas och ytan göras om till åkermark.
  • Madde 35

    Ekologisk Frukt och grönsaker i så stor utsträckning som det går. Känns inte bra att äta besprutad frukt men hur vet man egentligen till 100 % att den ekologiska är helt obesprutad?? Sen så mycket ekologiskt som möjligt. Bara svenskt kött och kyckling, MSC märkt fisk. Försöker även minimera vetemjöl och socker så gott det går.

  • BossHoss
    Bananböjaren skrev 2018-11-23 09:18:16 följande:
    Om inte grödorna besprutas mot ogräs så blir skördarna minimala. Skörden på en ekologisk åker är ungefär en tredjedel av skörden på en besprutad åker.

    Ifall hela Europa skulle börja äta ekologiskt så skulle man behöva öka odlingsarealen med en yta som motsvarar hela norden. Varenda träd måste avverkas och ytan göras om till åkermark.
    Detta tar jag som dagens lärdom, det hade jag ingen aning om..
  • Rödtjärnens Anna
    Bananböjaren skrev 2018-11-23 09:18:16 följande:

    Om inte grödorna besprutas mot ogräs så blir skördarna minimala. Skörden på en ekologisk åker är ungefär en tredjedel av skörden på en besprutad åker.

    Ifall hela Europa skulle börja äta ekologiskt så skulle man behöva öka odlingsarealen med en yta som motsvarar hela norden. Varenda träd måste avverkas och ytan göras om till åkermark.


    Du har helt rätt. Detta är ett stort forskningsområde. Det går inte att komma ifrån att vi har en ökande befolkning som kräver mat, och det klarar inte ekologiskt jordbruk av. Genmanipulerade grödor som tål skadedjur och klimatförändringar bättre är ett sätt att bidra till att mätta en ökad befolkning.

    Vi svenskar rynkar på näsan åt GMO och besprutat.

    Ekologiskt jordbruk säger dessutom inget om hur jordbruket bedrivs. Om stora företag köper upp småbönder för att öka odlingdsarealen och vilken ersättning småbönderna får och vilka villkor de lever under.

    Sen är väl inte alltid ekologiskt optimalt för miljön. En svenskodlad ekologisk tomat är sämre för miljön än en konventionellt odlad tomat från Spanien.
Svar på tråden Hur ekologiska är ni?