No Logo skrev 2018-11-23 12:12:15 följande:
Viktigare för mig att det är närodlat än att det är ekologiskt. Sverige har ändå jämförelsevis ok regler för besprutning etc. Det gäller att vara lite påläst; vissa e-nummer är naturliga medan andra kan verka naturliga men vara syntetiska (när företagen skriver ut namnen istället för numren, för att undvika e-nummerfanatiker) som tex citronsyra. Likaså är det bra att veta hur en vara framställs, en till synes naturlig vara kan ha genomgått en genomgripande kemisk process innan den når konsumenten. Undviker palmolja, aromer, köttklister etc så gott det går. Svårt att handla bra saker när det förekommer så mycket fusk!
Jag instämmer nästan, men bara nästan. Det som jag ofta ser i sådana här trådar är ett lite "förakt" mot sekundära produkter.
Att tillvarata hela djuret (om det även skulle innebära att man använder köttklister för att få en attraktiv produkt) är mer miljövänligt än att slänga bort "sämre" delar eller restdelar vid styckning.
Man pratar om korv med högt köttinnehåll och ratar korvar som har lågt köttinnehåll, men en korv med lågt köttinnehåll kan många gånger vara ett bra sätt att ta hand om rester som inte är rena styckningsdelar från djuret.
Nu gillar jag inte heller produkter med köttklister, men det är min personliga smak (och nej, jag äter inte inälvsmat heller om det inte är lever i form av leverpastej).