• ESofia

    Hur ekologiska är ni?

    Hej! 
    Jag undrar hur ekologiska är ni när ni handlar mat.
    Tänker ni på E-ämnen, palmolja och stråförkortande meddel? Berätta hur ni har det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-11-27 12:23
    och mycket mer...
    Det är svårt att göra de perfekta valen men alla gör det bästa som de själva kan. Det är intressant hur du/ni i er familj gör och varför ni gör.

  • Svar på tråden Hur ekologiska är ni?
  • No Logo

    Viktigare för mig att det är närodlat än att det är ekologiskt. Sverige har ändå jämförelsevis ok regler för besprutning etc. Det gäller att vara lite påläst; vissa e-nummer är naturliga medan andra kan verka naturliga men vara syntetiska (när företagen skriver ut namnen istället för numren, för att undvika e-nummerfanatiker) som tex citronsyra. Likaså är det bra att veta hur en vara framställs, en till synes naturlig vara kan ha genomgått en genomgripande kemisk process innan den når konsumenten. Undviker palmolja, aromer, köttklister etc så gott det går. Svårt att handla bra saker när det förekommer så mycket fusk!

  • sextiotalist
    No Logo skrev 2018-11-23 12:12:15 följande:

    Viktigare för mig att det är närodlat än att det är ekologiskt. Sverige har ändå jämförelsevis ok regler för besprutning etc. Det gäller att vara lite påläst; vissa e-nummer är naturliga medan andra kan verka naturliga men vara syntetiska (när företagen skriver ut namnen istället för numren, för att undvika e-nummerfanatiker) som tex citronsyra. Likaså är det bra att veta hur en vara framställs, en till synes naturlig vara kan ha genomgått en genomgripande kemisk process innan den når konsumenten. Undviker palmolja, aromer, köttklister etc så gott det går. Svårt att handla bra saker när det förekommer så mycket fusk!


    Jag instämmer nästan, men bara nästan. Det som jag ofta ser i sådana här trådar är ett lite "förakt" mot sekundära produkter.
    Att tillvarata hela djuret (om det även skulle innebära att man använder köttklister för att få en attraktiv produkt) är mer miljövänligt än att slänga bort "sämre" delar eller restdelar vid styckning.
    Man pratar om korv med högt köttinnehåll och ratar korvar som har lågt köttinnehåll, men en korv med lågt köttinnehåll kan många gånger vara ett bra sätt att ta hand om rester som inte är rena styckningsdelar från djuret.

    Nu gillar jag inte heller produkter med köttklister, men det är min personliga smak (och nej, jag äter inte inälvsmat heller om det inte är lever i form av leverpastej).

  • sextiotalist
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-23 12:06:37 följande:
    Du har helt rätt. Detta är ett stort forskningsområde. Det går inte att komma ifrån att vi har en ökande befolkning som kräver mat, och det klarar inte ekologiskt jordbruk av. Genmanipulerade grödor som tål skadedjur och klimatförändringar bättre är ett sätt att bidra till att mätta en ökad befolkning.

    Vi svenskar rynkar på näsan åt GMO och besprutat.

    Ekologiskt jordbruk säger dessutom inget om hur jordbruket bedrivs. Om stora företag köper upp småbönder för att öka odlingdsarealen och vilken ersättning småbönderna får och vilka villkor de lever under.

    Sen är väl inte alltid ekologiskt optimalt för miljön. En svenskodlad ekologisk tomat är sämre för miljön än en konventionellt odlad tomat från Spanien.

    Så min egenodlade tomatplanta (som garanterad är ekologisk) är sämre miljömässig än en importerad tomat? Jag kan köpa att det kan vara så, men inte att det alltid är så.


     

  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-23 12:06:37 följande:

    Du har helt rätt. Detta är ett stort forskningsområde. Det går inte att komma ifrån att vi har en ökande befolkning som kräver mat, och det klarar inte ekologiskt jordbruk av. Genmanipulerade grödor som tål skadedjur och klimatförändringar bättre är ett sätt att bidra till att mätta en ökad befolkning.

    Vi svenskar rynkar på näsan åt GMO och besprutat.

    Ekologiskt jordbruk säger dessutom inget om hur jordbruket bedrivs. Om stora företag köper upp småbönder för att öka odlingdsarealen och vilken ersättning småbönderna får och vilka villkor de lever under.

    Sen är väl inte alltid ekologiskt optimalt för miljön. En svenskodlad ekologisk tomat är sämre för miljön än en konventionellt odlad tomat från Spanien.


    Ett konventionellt och icke ekologiskt jordbruk förstör våra matjordar på sikt och kommer inte att kunna föda någon. Jordarna blir hårda och kompakta och lakas ur på viktiga spårämnen som inte tillförs.
  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 13:53:07 följande:
    Ett konventionellt och icke ekologiskt jordbruk förstör våra matjordar på sikt och kommer inte att kunna föda någon. Jordarna blir hårda och kompakta och lakas ur på viktiga spårämnen som inte tillförs.
    Stämmer det verkligen i Sverige?
  • Rödtjärnens Anna
    sextiotalist skrev 2018-11-23 12:24:32 följande:

    Så min egenodlade tomatplanta (som garanterad är ekologisk) är sämre miljömässig än en importerad tomat? Jag kan köpa att det kan vara så, men inte att det alltid är så.

     


    Jag vet inte om och hur du bedriver din tomatodling.. Det går inte att komma ifrån att vårt klimat är inte anpassat efter vad vi vill ha. Tomater kräver värme/sol och vatten, i Sverige går det till massa energi för att få tomaterna vattnade och "varma " vilket man i andra delar av världen får gratis då man odlar på frilans istället för växthus.

    Sen om du odlar tomater på hobbynivå på sommarn är ju det en helt annan femma
  • Rödtjärnens Anna
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 13:53:07 följande:

    Ett konventionellt och icke ekologiskt jordbruk förstör våra matjordar på sikt och kommer inte att kunna föda någon. Jordarna blir hårda och kompakta och lakas ur på viktiga spårämnen som inte tillförs.


    Kräver ekologiskt jordbruk längre träda?

    Du som verkar ha koll på detta kan du berätta mer?
  • Rödtjärnens Anna
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 13:53:07 följande:

    Ett konventionellt och icke ekologiskt jordbruk förstör våra matjordar på sikt och kommer inte att kunna föda någon. Jordarna blir hårda och kompakta och lakas ur på viktiga spårämnen som inte tillförs.


    Kräver ekologiskt jordbruk längre träda?

    Du som verkar ha koll på detta kan du berätta mer?
  • tvillingmammaVastmanland

    Tvärtemot vad SLU-professorerna hävdar i sin debattartikel så visar flera omfattande forskningsgenomgångar på en rad miljönyttor med ekologiskt lantbruk, både i Sverige och globalt. Exempel är minskad spridning av bekämpningsmedel, tätare kretslopp av växtnäring, ökad biologisk mångfald, fler pollinerande insekter, högre mullhalt i jorden och lägre förekomst av antibiotikaresistens.

    http://www.gp.se/debatt/ekologiskt-jordbruk-%C3%A4r-visst-bra-f%C3%B6r-milj%C3%B6n-1.4206049


    Konstgödseln minskar jordarnas bördighet. Naturgödsel är mat för maskar, bakterier, svampar m fl organismer som gör jordarna levande. Genom att gödsla med naturgödsel som innehåller organiskt material bygger man upp mullhalten och förbättrar jordstrukturen. Ensidig konstgödsling ger endast energi till växterna men förstör jorden och gör den på sikt till ett odlingsmedium. Redan idag använder t ex växthusodlare inte jord utan mineralull som de gödslar med näringslösning.


    Konstgödsel förstör miljön och ger mat med dåligt näringsvärde. Genom att ensidigt satsa på kvantitet i jordbruket kan vi idag framställa enorma mängder mat ? med dåligt näringsvärde. Detta vet Sveriges bönder som därför regelmässigt ger sina djur mineraltillskott eftersom djuren lätt blir sjuka om de enbart äter eget odlat foder. Vi människor ska däremot överleva på det som odlas på de svenska åkrarna.

    http://www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/fragor-svar-meny/fragor-svar-2008-meny/247-nackdelar-med-konstgoedsel

  • ESofia
    Postman skrev 2018-11-22 20:48:32 följande:
    Orkar oftast inte leta och sen så är inte ekologiskt så bra för miljön heller. Sen tror jag också man luras ibland. De säger att det är ekologiskt men att det inte är det egentligen.
    Jag håller med om att man sk luras lite. Man måste även där vara kritisk. Sedan finns det de som ex tar hand om sina hönor eller vaktlar med ekologi i åtanke men inte har en ekologisk certifiering. Beställde vaktelägg från ett sådant ställe. Ju mer påläst man är även inom ekologiska varor så börjar man selektera även där. Jag gillar exvis inte att man använder palmolja i ekologiska varor. Får ju inte vara på bekostnad av regnskogarna. Ja..... man bör vara kritisk :)
Svar på tråden Hur ekologiska är ni?