• ESofia

    Hur ekologiska är ni?

    Hej! 
    Jag undrar hur ekologiska är ni när ni handlar mat.
    Tänker ni på E-ämnen, palmolja och stråförkortande meddel? Berätta hur ni har det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-11-27 12:23
    och mycket mer...
    Det är svårt att göra de perfekta valen men alla gör det bästa som de själva kan. Det är intressant hur du/ni i er familj gör och varför ni gör.

  • Svar på tråden Hur ekologiska är ni?
  • ESofia
    No Logo skrev 2018-11-23 12:12:15 följande:

    Viktigare för mig att det är närodlat än att det är ekologiskt. Sverige har ändå jämförelsevis ok regler för besprutning etc. Det gäller att vara lite påläst; vissa e-nummer är naturliga medan andra kan verka naturliga men vara syntetiska (när företagen skriver ut namnen istället för numren, för att undvika e-nummerfanatiker) som tex citronsyra. Likaså är det bra att veta hur en vara framställs, en till synes naturlig vara kan ha genomgått en genomgripande kemisk process innan den når konsumenten. Undviker palmolja, aromer, köttklister etc så gott det går. Svårt att handla bra saker när det förekommer så mycket fusk!


    Ja absolut de där med citronsyra. Man tillverkar det av svartmögel. Ne det låter inte bra.... Håller med om aromer... Varför inte bar äkta varor.
  • ESofia

    Det är ju också ganska galet att man använder konserveringsmedlet E211 (natruimbensonat) som finns i ekologisk sill. Det är cancerframkallande men också om man intar c-vitamin med något som innehåller just de konserveringsmedlet så bildas det bensen. Inget av d e bra. 
    Många intressanta inlägg ni postat. 

  • Bananböjaren
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 13:53:07 följande:
    Ett konventionellt och icke ekologiskt jordbruk förstör våra matjordar på sikt och kommer inte att kunna föda någon. Jordarna blir hårda och kompakta och lakas ur på viktiga spårämnen som inte tillförs.
    Nej, det där stämmer inte. Ifall man bara odlar samma grödor om och om igen på samma jord så kommer det att gå som du skriver. Så gick det bland annat i USA under första delen av 1900-talet när man inte visste bättre.
    Numera finns det bestämmelser i alla eu-länder som gör att man måste variera skörden så att samma sak inte odlas år efter år på samma åker.
  • Bananböjaren
    sextiotalist skrev 2018-11-23 14:44:44 följande:
    Stämmer det verkligen i Sverige?
    Nej. Läs ovan.
  • Bananböjaren
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 16:05:13 följande:
     Redan idag använder t ex växthusodlare inte jord utan mineralull som de gödslar med näringslösning.
    Orsaken att man använder mineralull som odlingsmedel i stället för jord är att det kan hålla mycket mera syre än jorden. Syret behövs för att växternma ska kunna ta upp näringen snabbare. I mineralull kan man driva upp en tomatplanta på halva tiden av vad det tar i jord. Det där har absolut ingenting med ekologisk odling att göra.
  • tvillingmammaVastmanland

    På grund av gifter och ensidigheten i våra storskaliga effektiva jordbruk så minskar idag våra bin kraftigt. Hur skall vi klara oss utan bin i framtiden?

    Om man tror att framtiden tryggas av kemiska bekämpningsmedel och Konstgödsel, då har man nog inte förstått så mycket om ekologi.

    De som påstår att detta är bra för naturen har nog oftast stora ekonomiska intressen baserade på det konventionella jordbruket och livsmedelsindustrin.

  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 20:52:48 följande:

    På grund av gifter och ensidigheten i våra storskaliga effektiva jordbruk så minskar idag våra bin kraftigt. Hur skall vi klara oss utan bin i framtiden?

    Om man tror att framtiden tryggas av kemiska bekämpningsmedel och Konstgödsel, då har man nog inte förstått så mycket om ekologi.

    De som påstår att detta är bra för naturen har nog oftast stora ekonomiska intressen baserade på det konventionella jordbruket och livsmedelsindustrin.


    Därför är det viktigt med att ha kvar våra växtätande djur, behålla våra ängar, odla vall. De bönder som jag känner är rädda om sina jordar, de har växelbruk och låter även jorden vara i träda. Använder så mycket egen gödsel de kan. Nej, de är inte eko-bönder. Men bara för att de inte är ekobönder innebär det inte att de använder gifter och konstgödsel i mängder, utan mycket restriktivt.
  • ESofia
    Vad skulle ni personligen absolut inte tumma på när ni väljer den mat ni köper? För vi kan vara överens om att det är svårt att göra "perfekta val" när man ska tänka ur hälsosamma och klimatmässiga skäl... Jag menar det finns alltid kanske något som inte är bra som ex produktförpackningen osv... Vad är viktigt för dig? 
  • tvillingmammaVastmanland
    ESofia skrev 2018-11-26 09:28:48 följande:

    Vad skulle ni personligen absolut inte tumma på när ni väljer den mat ni köper? För vi kan vara överens om att det är svårt att göra "perfekta val" när man ska tänka ur hälsosamma och klimatmässiga skäl... Jag menar det finns alltid kanske något som inte är bra som ex produktförpackningen osv... Vad är viktigt för dig? 


    Så ren och färsk mat som möjligt.
  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-26 12:06:17 följande:
    Så ren och färsk mat som möjligt.
    Jag vill nog ha mitt kött rätt välhängt, gillar inte att tugga på en seg biff ;)
Svar på tråden Hur ekologiska är ni?