• ESofia

    Hur ekologiska är ni?

    Hej! 
    Jag undrar hur ekologiska är ni när ni handlar mat.
    Tänker ni på E-ämnen, palmolja och stråförkortande meddel? Berätta hur ni har det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-11-27 12:23
    och mycket mer...
    Det är svårt att göra de perfekta valen men alla gör det bästa som de själva kan. Det är intressant hur du/ni i er familj gör och varför ni gör.

  • Svar på tråden Hur ekologiska är ni?
  • ESofia

    Jag tummar aldrig på konservburkar som förpackning. Äter aldrig något som innehåller palmolja, natriumbensoat, kaliumsorbat, nitrit, börjat utesluta helt citronsyra. Det där med citronsyra kan man ju bara ersätta med citronsaft.
    Jag vill aldrig ha E-ämnen i och jag lagar alltid hellre mat från grunden för att undvika alla konstiga tillsatser och 
    aromer.

    Jag beställer online om jag hittar bättre alternativ eller reser för att ex köpa korv. För korv köper jag aldrig i vanlig butik.

    Köper aldrig o-ekologiskt. Väljer alltid ekologiska alternativ och ännu hellre krav märkta varor. Självklart för att undvika besprutningsrester men också för att vårt grundvatten ska hållas rent, fåglar, insekter får bättre levnadsvillkor. Kött tummar jag heller aldrig på. Detta för att avstå från antibiotika rester som trycks in i de stackars djuren hos massproducerande köttproducenterna och för den ohumana hanteringen av djuret i sig. Kanske kan jag påverka till mer human djuruppfödning/skötsel om jag avstår. 

    Jag tummar inte heller på att vara kritisk. Mycket fusk kan även tillkomma i ekologisk mat. 

    Nu dricker jag knappt någon alkohol men där finns ett enormt kapitel för sig att läsa om. Ekologiskt vin.... nej - KRAV vin.... nej. Men vin med märkning vins s.a.i.n.s är bästa alternativet. Här finns en länk att läsa om detta
    uncorkedinitaly.com/whats-in-a-name-organic-biodynamic-natural-wine/

  • Rödtjärnens Anna
    ESofia skrev 2018-11-26 09:28:48 följande:

    Vad skulle ni personligen absolut inte tumma på när ni väljer den mat ni köper? För vi kan vara överens om att det är svårt att göra "perfekta val" när man ska tänka ur hälsosamma och klimatmässiga skäl... Jag menar det finns alltid kanske något som inte är bra som ex produktförpackningen osv... Vad är viktigt för dig? 


    Min mina topp tre:

    1 kvalitet. Matlagning är ett stort intresse, bra kvalitet på råvarorna ger bättre resultat.

    2 miljömässiga och etiska aspekter. Är utbildad inom hållbar utveckling, Har jobbat inom livsmedelsproduktion (Min man gör det fortfarande), jobbat inom restaurang (bl.a. i ledningen för en restaurang, vilket innebar tex väl av leverantörer) och har länge (25 år +) haft ett stort intresse för miljöfrågor och etiskt företagande sk. Fair trade.

    Jag tycker att det kan vara viktigare att stödja en lokal företagare som inte är KRAV-certifierad som att köpa ekologiskt. Jag tycker att det är viktigt att stödja en levande svensk landsbygd. Vill gärna kunna spåra mina livsmedel till producenten.

    3 Pris. Jag vet absolut varför ekologiska varor är dyrare, men jag är inte beredd att lägga hur mycket som helst extra på ekologiska varor om det finns alternativ som uppfyller det jag talar om ovan.
  • Rödtjärnens Anna
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 16:05:13 följande:

    Tvärtemot vad SLU-professorerna hävdar i sin debattartikel så visar flera omfattande forskningsgenomgångar på en rad miljönyttor med ekologiskt lantbruk, både i Sverige och globalt. Exempel är minskad spridning av bekämpningsmedel, tätare kretslopp av växtnäring, ökad biologisk mångfald, fler pollinerande insekter, högre mullhalt i jorden och lägre förekomst av antibiotikaresistens.

    www.gp.se/debatt/ekologiskt-jordbruk-%C3%A4r-visst-bra-f%C3%B6r-milj%C3%B6n-1.4206049

    Konstgödseln minskar jordarnas bördighet. Naturgödsel är mat för maskar, bakterier, svampar m fl organismer som gör jordarna levande. Genom att gödsla med naturgödsel som innehåller organiskt material bygger man upp mullhalten och förbättrar jordstrukturen. Ensidig konstgödsling ger endast energi till växterna men förstör jorden och gör den på sikt till ett odlingsmedium. Redan idag använder t ex växthusodlare inte jord utan mineralull som de gödslar med näringslösning.

    Konstgödsel förstör miljön och ger mat med dåligt näringsvärde. Genom att ensidigt satsa på kvantitet i jordbruket kan vi idag framställa enorma mängder mat ? med dåligt näringsvärde. Detta vet Sveriges bönder som därför regelmässigt ger sina djur mineraltillskott eftersom djuren lätt blir sjuka om de enbart äter eget odlat foder. Vi människor ska däremot överleva på det som odlas på de svenska åkrarna.

    www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/fragor-svar-meny/fragor-svar-2008-meny/247-nackdelar-med-konstgoedsel


    Du refererar till debattartiklar inte opartisk forskning. Varför väljer du att inte tro på SLU:s forskning som talas om i den första artikeln?
  • Rödtjärnens Anna
    ESofia skrev 2018-11-27 09:52:29 följande:

    Jag tummar aldrig på konservburkar som förpackning. Äter aldrig något som innehåller palmolja, natriumbensoat, kaliumsorbat, nitrit, börjat utesluta helt citronsyra. Det där med citronsyra kan man ju bara ersätta med citronsaft.

    Jag vill aldrig ha E-ämnen i och jag lagar alltid hellre mat från grunden för att undvika alla konstiga tillsatser och aromer.

    Jag beställer online om jag hittar bättre alternativ eller reser för att ex köpa korv. För korv köper jag aldrig i vanlig butik.

    Köper aldrig o-ekologiskt. Väljer alltid ekologiska alternativ och ännu hellre krav märkta varor. Självklart för att undvika besprutningsrester men också för att vårt grundvatten ska hållas rent, fåglar, insekter får bättre levnadsvillkor. Kött tummar jag heller aldrig på. Detta för att avstå från antibiotika rester som trycks in i de stackars djuren hos massproducerande köttproducenterna och för den ohumana hanteringen av djuret i sig. Kanske kan jag påverka till mer human djuruppfödning/skötsel om jag avstår. 

    Jag tummar inte heller på att vara kritisk. Mycket fusk kan även tillkomma i ekologisk mat. 

    Nu dricker jag knappt någon alkohol men där finns ett enormt kapitel för sig att läsa om. Ekologiskt vin.... nej - KRAV vin.... nej. Men vin med märkning vins s.a.i.n.s är bästa alternativet. Här finns en länk att läsa om detta uncorkedinitaly.com/whats-in-a-name-organic-biodynamic-natural-wine/


    Många av tillsatserna finns ju naturligt i livsmedel. Äter du lingon? I så fall har du fått i dig en hel del natriumbensoat.

    Bor du i stan/nära en större stad? Jag bor i landsbygd. Skulle jag handla korv som du beskriver det skulle jag behöva åka runt 15 mil enkel väg, beställer jag online får produkterna åka många många mil.

    Jag antar att du köper allt ditt kött och fisk direkt från producent. Gör regelbundna besök i ladugård och hagar och känner bonden personligen och vet hans inställning till antibiotika mm.

    Om du gör allt från grunden, vilka konserveringsmetoder använder du?
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:42:02 följande:

    Du refererar till debattartiklar inte opartisk forskning. Varför väljer du att inte tro på SLU:s forskning som talas om i den första artikeln?


    Därför att jag tror mer på de opartiska forskare som skrivit debattartikeln!
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:37:53 följande:

    Min mina topp tre:

    1 kvalitet. Matlagning är ett stort intresse, bra kvalitet på råvarorna ger bättre resultat.

    2 miljömässiga och etiska aspekter. Är utbildad inom hållbar utveckling, Har jobbat inom livsmedelsproduktion (Min man gör det fortfarande), jobbat inom restaurang (bl.a. i ledningen för en restaurang, vilket innebar tex väl av leverantörer) och har länge (25 år +) haft ett stort intresse för miljöfrågor och etiskt företagande sk. Fair trade.

    Jag tycker att det kan vara viktigare att stödja en lokal företagare som inte är KRAV-certifierad som att köpa ekologiskt. Jag tycker att det är viktigt att stödja en levande svensk landsbygd. Vill gärna kunna spåra mina livsmedel till producenten.

    3 Pris. Jag vet absolut varför ekologiska varor är dyrare, men jag är inte beredd att lägga hur mycket som helst extra på ekologiska varor om det finns alternativ som uppfyller det jag talar om ovan.


    Till viss del håller jag med, jag köper tex hellre svenska äpplen än italienska ekologiska. Tror att det kan vara en del fusk, med utländskt ekologiskt.
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:58:16 följande:

    Många av tillsatserna finns ju naturligt i livsmedel. Äter du lingon? I så fall har du fått i dig en hel del natriumbensoat.

    Bor du i stan/nära en större stad? Jag bor i landsbygd. Skulle jag handla korv som du beskriver det skulle jag behöva åka runt 15 mil enkel väg, beställer jag online får produkterna åka många många mil.

    Jag antar att du köper allt ditt kött och fisk direkt från producent. Gör regelbundna besök i ladugård och hagar och känner bonden personligen och vet hans inställning till antibiotika mm.

    Om du gör allt från grunden, vilka konserveringsmetoder använder du?


    Eller också så struntar man i att köpa korv, är vare sig särskilt gott eller hälsosamt, tycker jag.
  • ESofia
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:58:16 följande:
    Många av tillsatserna finns ju naturligt i livsmedel. Äter du lingon? I så fall har du fått i dig en hel del natriumbensoat.

    Bor du i stan/nära en större stad? Jag bor i landsbygd. Skulle jag handla korv som du beskriver det skulle jag behöva åka runt 15 mil enkel väg, beställer jag online får produkterna åka många många mil.

    Jag antar att du köper allt ditt kött och fisk direkt från producent. Gör regelbundna besök i ladugård och hagar och känner bonden personligen och vet hans inställning till antibiotika mm.

    Om du gör allt från grunden, vilka konserveringsmetoder använder du?
    Jag äter bara där det naturligt förekommande ämnen i råvara. Så för att vara mer tydlig så menar jag tillsatta syntetiska ämnen/E-ämnen

    Jag väljer att göra fler ärenden i taget. Åker jag till göteborg så passar jag på att köpa korv eller annat.  Ja tycker det är ok att beställ online. Transportfrågan tycker jag är viktig men som jag skrev så kan inte alla val vara perfekta.

    Jag köper från ica coop för det mesta. 

    Jag gör mycket från grunden men mycket äter jag inte längre. Socker och salt är det enda jag isåfall använder. Körsbärssirap som jag gjort har stått sig jättefint i ett par år med enbart socker.
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 10:58:16 följande:

    Många av tillsatserna finns ju naturligt i livsmedel. Äter du lingon? I så fall har du fått i dig en hel del natriumbensoat.

    Bor du i stan/nära en större stad? Jag bor i landsbygd. Skulle jag handla korv som du beskriver det skulle jag behöva åka runt 15 mil enkel väg, beställer jag online får produkterna åka många många mil.

    Jag antar att du köper allt ditt kött och fisk direkt från producent. Gör regelbundna besök i ladugård och hagar och känner bonden personligen och vet hans inställning till antibiotika mm.

    Om du gör allt från grunden, vilka konserveringsmetoder använder du?


    Att frysa eller torka är ju två bra konseveringsmetoder. Vi fryser det mesta dock, torkar inte så mycket mer än äppelringar!
  • Rödtjärnens Anna
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-27 11:07:47 följande:

    Därför att jag tror mer på de opartiska forskare som skrivit debattartikeln!


    All forskning som nämns är väl opartisk eftersom de gjorts inom samma väggar (på slu)?
Svar på tråden Hur ekologiska är ni?