• DND

    Domningar mm

    I slutet på sommaren blev jag hastigt påkommen med enorm trötthet och en konstig känsel i v. örat. Trodde att en väldigt stressig vår och förskylning smög sig på mig. Nåväl efter 2 veckor åkte vi på semester men på andra dagen vid havet i södra EU, upplevde jag ett anfall som närmast liknade panikångestattack. (Rummet smalnade, hjärta började klappa, magen satte i gång, yrseln tilltog och V UNDERARM OCH UNDERBEN domnade).
    Fick stark sockrad lemonad att dricka och blev bättre. Samma upprepades nästa dag men det upphörde efter att jag sänkte intag av mina läkemedel för sköldkörtel.

    Jag förträngde domningarna och sökte till vård hemma i Sverige en månad efter det inträffade mest pga av den känseln kring örat och nackstelhet. Blev skickad till tandläkare, sedan till en naprapat.
    Det kom en ny förkylning och med denna domningarna gjorde sig mer påminda mest i lill- och ringfingret och längs armen upp mot armbåge på v. sidan. Trötthet var påtaglig hela tiden men jag ansåg den ekvivalent stressen som jag levde med.  

    Jag har som 12-åring skadats i en bilolycka där jag bröt min vänstra vrist, lårmuskeln och skadade armbågen (allting på v sidan).
    I flera år har jag lidit av besvär i vänstra delen av bakhuvudet nacke, skuldran och höft men detta var något nytt. Jag konsulterade dr Google och hamnade på Ulla-Karin Lindkvist sida om ALS. Först då fick jag panikångest.

    Åkte akut till en privatläkare som gav mig medicin mot neuroborrelia. Efter första dosen med atb. fick jag reaktion som närmast likande herx. Bra, tänkte jag, då är diagnosen rätt---men trots 3-veckors behandling med doxyferm så försvann inte mina symptom. Snarare tilltog dem.....

    En dag efter att har varit hos kyropraktor upptäckte jag svårighet att svälja och att vänstra sidan av halsen hade domnat.
    Jag fick så stark häsloångest att flera mediciner sattes i, jag blev sjukskriven.
    Läkarkåren förklarade mig hypokondriskt och när de 6 läkare (3 av dem neurologer) som jag träffade  inte kunde övertyga mig att det handlar om ångest, funktionella symptom, utmattning eller klimakteriet remiterades jag till MR och en neurolog som faktiskt tyckte att reflex på v bicepsen var svagare). Han skrev remiss för neurografi och EMG....Ett år innan hade min sjukgymnast konstaterat samma men distriktsläkare tyckte inte att det stämde (varken då eller nu). 
     
    Nu har jag fått ångesten någorlunda under kontroll men min MR och neurografi ENeG är inte helt rena. Läkarna dock, tolkar MR som normal men neurografi ska kompletteras med EMG om tre veckor.
    På neurografi har man funnit normal sensorisk och motorisk ledningshastighet men med något lägre amplitud och fördröjt F--svar på den motoriska stimuleringen på v arm.
    Jag har en känsla att min v biceps har börjat förtvinna. Nu har symptomen flyttat sig på höger arm också. Under v. fot känns det som att det surrar från och till. Och runt vaden känns som att jag har en strumpa. Sådan känslan hade jag även runt v armbågen. Jag har bibehållen styrka i alla extremitetter.

    Varje natt somnar båda mina armar/händer.

    Jag minns att jag hade domningar i dig4 och 5 på båda händerna och även på fötterna (mer uttalat på v sidan) vid minst två tidigare tillfälle. Hösten 2016 efter sköldkörtelssvikt och november 2017 efter mitt fjärde TBE -vaccin.
    MR visar inga plack (jag hoppades på MS).

    Det blev långt men kanske någon har ork att läsa och kommentera.

    Ska tillägga at jag är 49 och är mamma till en 7-åring som kom till mig efter 6 års att stor kamp.

  • Svar på tråden Domningar mm
  • Anonym (S)

    Tänker på armarna och domningarna, har karpaltunnelsyndrom uteslutits av handkirurgen?

    MS? Fibromyalergi? Två diagnoser som kan ge "hundra" olika symtom, har de uteslutits också?

    (Har själv op båda armarna var utan helt klassiska vanligaste symtomen utan hade mer de svårare symtomen. AT läkaren på vc tyckte i sin bedömning att jag skulle gå ner i vikt därför hade jag ont.... en annan läkare ansåg att det onda skulle gå bort efter gravidhormonerna slutat härja i kroppen...)

    Upplever att man bara ska möta specialisterna och vc och dess personal får sköta halsflussarna för sådant kan de.

    Blir ledsen för din skull för som du får kämpa för att bli trodd.

  • DND

    Jag skickades att göra neurografi med frågan om karpaltunnel men neurofysiolog avskrev detta. MS ger rena ENeg vad jag förstår. När hag lägger allting fram så oro för ALS. bara växer trots att händelseförlopp inte riktigt stämmer in på bilden.

  • DND

    Kan borrelia överleva 3 veckors behandling med Doxyfern?

    Fick desdutom herx reaktion dag 1+2.

  • 1234568

    Jag har liknande symptom, haft i flera år. Vänster sida mest problematisk, men även höger sida nu som då. Visade sig att jag hade fel på nacken. Var några kotor som hade någon form av hål, där nerver kröp in och hamnade i kläm. Karpaltunnelsyndrom liknande symptom+ domningar lite här och där. Fingrarna somnar alla nätter.

    Började med känselbortfall i ansiktet. Det i armarna får jag leva med, men det i ansiktet försvann med b12. Visade sig att jag hade brist, och det kan ge neurologiska symptom. Så kolla ditt b12. Jag blev av med mycket symptom med b12 tabletter. När man gjorde test på nervbanorna så visade det väldigt mycket fel. Men det är pga nacken.

  • DND

    Tack 12345678..... jag har gjort MR halsrygg och den visade inga avvikelse.
    Man skulle väl se på den om någon nerv är i kläm. ? Vilka undersökningar på nerver gjorde de på dig?

     

  • 1234568
    DND skrev 2018-12-03 10:26:16 följande:

    Tack 12345678..... jag har gjort MR halsrygg och den visade inga avvikelse.

    Man skulle väl se på den om någon nerv är i kläm. ? Vilka undersökningar på nerver gjorde de på dig?

     


    Enmg heter undersökningen här i Finland. Man mäter alltså hastigheten på nerverna. Man använder små nålar. Men ser inte på en mri hur impulserna går genom nerverna. Så du behöver en sådan undersökning.

    Den visade riktigt dåliga impulser genom handlederna, och även från nacken ut i armen.
Svar på tråden Domningar mm