• Anonym (Hjälp­mig)
    Äldre 1 Dec 08:49
    306 visningar
    62 svar
    62
    306

    Måste sluta tänka - aktivitet/distraktion/hobby?

    Jag har en benägenhet att övertänka vilket skapar mycket oro och stress hos mig.

    Behöver hitta ett sätt att koppla av på...på riktigt!

    Jag behöver hitta något som jag går totalt in i, som kräver min koncentration och som är lustfyllt.... men vad är den stora frågan??!?

    Har testat med korsord, virka, sticka, ta en promenad ( att jogga just nu är uteslutet ) kolla film mm - men inget funkar på mig!! :( Antingen så tycker jag det inte är kul, gör det bara för att, känns konstgjort och påtvingat och då fyller det ingen funktion ju...eller så tröttnar jag snabbt för att det inte är tillräckligt lustfyllt.

    Jag vet att jag måste hitta ?min grej? men det är så svårt... behöver tips, idéer och inspiration!

    Eller är detta en tränings-sak? Att det liksom går att träna upp den delen av hjärnan om man ger det tillräckligt med tid??

    Snälla, kom med inputs! Måste bryta mitt övertänkande vilket får mig att må dåligt.

  • Svar på tråden Måste sluta tänka - aktivitet/distraktion/hobby?
  • Anonym (Hjälp­mig) Trådstartaren
    Äldre 2 Dec 15:53
    #20
    Aniiee skrev 2018-12-02 14:23:42 följande:

    Poddar, ljudböcker och youtube-talks är skitbra att bara vara till. Jag läser 3 ljudböcker om varandra just nu, samt  har youtubekanaler som jag bara lyssnar på, inte tittar. Jag tror att det kan ta några gånger att "lära sig" läsa ljudböcker/lyssna på poddar, jag har hört flera säga det, så fortsätt testa.


    Ja, om det e frågan om ren träningsgrej och att det kräver ett par gånger innan man fastnar så jag e beredd att testa mig fram...svårast är att komma igång.
  • Anonym (Hjälp­mig) Trådstartaren
    Äldre 2 Dec 15:54
    #21
    scanmia skrev 2018-12-02 14:31:19 följande:

    För mig fungerar matematik som rena drogen. När jag är i riktigt stressade och pressade situationer så får några maffiga differential ekvationer ner mig på jorden. Det kräver min fulla koncentration och jag har liksom inte mer utrymme i min hjärna för annat. Ända sedan jag var liten så kommer jag ihåg att jag adderade upp summor för att lunga ner mig.

    Det mest direkta och uppenbara för dig är meditation eller mindfullness. Då tränar du aktivt att kontrollera dina tankar. Övning ger färdighet så börja med någon minut flera gånger om dagen och arbeta dig upp till lite längre sammanhängande sessioner. 


    Har provat mindfulness men funkar inte.. mins tankar tar över...jag behöver aktivt sysselsätta mig... och hitta nåt som är lustfyllt för att få det varaktigt.... så svårt att hitta vad bara...
  • Äldre 2 Dec 15:59
    #22
    Anonym (Hjälpmig) skrev 2018-12-02 12:44:15 följande:

    Shit asså..... vad svårt det är. Började lyssna på podd i sängen och kroppen e så rastlös, svårt att ligga still...svårt att fokusera och hänga med på vad de säger osv...men efter ca 10 min så hade det lugnat sig... kroppen kändes lugnare och i huvudet var jag mer närvarande i handlingen och vad de sa.... måste fortsätta testa det här! Tänkte varva detta med soduko i veckan ....och se vad det ger :)


    Googla på Meditation och prova dig fram. Jag tror på metoden även om jag inte är utövare själv. Jag har en egen inre ro men tror på att meditation kan hjälpa. 
    Om du INTE kan finna ro och meditera så har du verkligen hittat utmaningen och då blir din hobby att hitta friden. 
  • Äldre 2 Dec 16:21
    #23
    Anonym (Hjälpmig) skrev 2018-12-02 15:54:42 följande:
    Har provat mindfulness men funkar inte.. mins tankar tar över...jag behöver aktivt sysselsätta mig... och hitta nåt som är lustfyllt för att få det varaktigt.... så svårt att hitta vad bara...
    Kanske du tog dig an för mycket för fort? Meditation är något du kan öva upp och till att börja med kan du tex bara ta 10 djupa andetag några gånger om dagen. Fokusera på andningen och håll tankarna under kontroll under denna korta tid. Det krävs ansträngning och målmedvetenhet, men går att öva upp.
    Sorry, jag hörde vad du sa första gången och inser att du känner din kropp och hjärna bäst. Jag kan bara inte låta bli att pusha för det liiiite till. 
  • Anonym (Obi Wan Kenobi­)
    Äldre 2 Dec 16:27
    #24

    Spela piano eller gitarr. En stor fördel med de instrumeneten är att man kan spela ackord.

  • Anonym (Ruter Dam)
    Äldre 2 Dec 16:38
    #25

    Rekommenderar dessa båda dataspel, de har båda gjort underverk för mig när tankarna bara snurrat runt runt:

    www.starstable.com/se/
    Starstable beskrivs som ett hästspel, men det är så mycket mer. Man löser uppdrag och rör sig runt i en underbar öppen värld. Man kan spela gratis upp till nivå 5. Så du kan enkelt testa om det funkar på din laptop.

    Farm Together finns på Steam. Här är det inte så mycket uppdrag att lösa utan mer design, etc.

    store.steampowered.com/app/673950/Farm_Together/

  • Anonym (Hjälp­mig) Trådstartaren
    Äldre 2 Dec 16:56
    #26

    Team Fortress 2 - kan det vara nåt?

    Vart inne och kikat på lite spel.... verkar så svårt att komma igång och sätta sig in i det... men måste försöka.

  • Äldre 2 Dec 19:20
    #27
    Anonym (Hjälpmig) skrev 2018-12-02 15:52:00 följande:
    Tack för tipset! Ska kolla upp dessa!

    Har en lenovo laptop... billigare varianten typ.

    Måste man ha mus och andra tillbehör??
    Nä, du behöver inga tillbehör. Tangentbord och touchpad på laptopen funkar utmärkt.
    Anonym (Hjälpmig) skrev 2018-12-02 15:53:13 följande:
    Ja, om det e frågan om ren träningsgrej och att det kräver ett par gånger innan man fastnar så jag e beredd att testa mig fram...svårast är att komma igång.

    Det verkar som så. Ja är van sedan jag föddes att läsa ljudböcker, men jag vet att det kan vara knivigt om man börjar som vuxen. Det gäller att hitta rätt. Både rätt ämne, rätt personer som pratar/läser, tillfälle man läser/lyssnar mm. Pröva dig fram helt enkelt. 
    I have a growing lack of disgust for you
  • Anonym (Hjälp­mig) Trådstartaren
    Äldre 2 Dec 21:23
    #28
    Aniiee skrev 2018-12-02 19:20:39 följande:

    Nä, du behöver inga tillbehör. Tangentbord och touchpad på laptopen funkar utmärkt.Det verkar som så. Ja är van sedan jag föddes att läsa ljudböcker, men jag vet att det kan vara knivigt om man börjar som vuxen. Det gäller att hitta rätt. Både rätt ämne, rätt personer som pratar/läser, tillfälle man läser/lyssnar mm. Pröva dig fram helt enkelt. 


    Om man lyssnar på ljudböcker - spelar det roll vad för genren osv?? Har så svårt för skönlitteratur och lyssnar hellre på fakta/biografi osv.... men har fått för mig att det är sämre/inte lika avkopplande...?
  • Anonym (Ruter Dam)
    Äldre 3 Dec 00:26
    #29
    +1

    Nej genren spelar ingen roll. Det viktigaste är ju att det är något som griper tag i dig så du inte börjar tänka dina gamla vanliga tankar igen. Därför skall det ju inte vara böcker som du "tvingar" dig till att läsa utan plocka det som du brukar läsa och som liksom "suger in" dig i handlingen.
    Om det är fakta och biografier som gör det för dig skall du köra på det.
    Personligen skulle jag vilja rekommendera:
    Magnus Härenstams biografi
    samt Tommy Körbergs biografi
    om du inte läst dessa redan

Svar på tråden Måste sluta tänka - aktivitet/distraktion/hobby?