Forum Barnomsorg - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Skolans ansvar vid upprepade stölder av min dotters saker?

  Tis 4 dec 2018 22:43 Läst 0 gånger Totalt 29 svar
  Tis 4 dec 2018 22:43

  Hej,

  Är det någon som har erfarenhet av hur skolan bör agera då ett barn stjäl saker från andra? Och dessutom när man inte vet vilket barn det är som stjäl?

  Min 9åring har på kort tid fått saker stulna ur sin väska (och som inte återfunnits) och nu börjar hon må psykiskt dåligt av det. Hon säger att det känns väldigt obehagligt och är rädd för att än mer värdefulla saker ska försvinna.

  Nu på kvällen hade hon svårt att somna pga ont i magen och oro inför imorgon... Vi kom överens om en nödlösning om att hon får ta med sig ryggsäcken in i klassrummet tills detta är löst. Absurdt att hon ska behöva göra det men ja, i brist på bättre alternativ så...

  Läraren känner till den första incidenten och imorgon tänker jag kräva att skolan agerar. Men det blir såklart svårt när man inte vet med säkerhet vilket barn det är som gör det här? Samtidigt kan inte det här fortsätta. Min dotter kommer ju helt tappa lusten att gå dit om hon ska vara orolig för att saker ska försvinna.

  Hur ska jag tänka?

FRÅGA BARNLÄKAREN

 • Anonym (Sara)
  Visa endast
  Tis 4 dec 2018 22:47 #1 +1

  Har man inte alltid med sig ryggsäcken in i klassrummet? Vad är det som stulits och hur många gånger har det hänt? Ta inte med värdesaker till skolan.

 • Anonym (M)
  Visa endast
  Tis 4 dec 2018 22:49 #2

  Vad obehagligt för flickan! Ni har väl polisanmält?

  Vet inte riktigt vad skolan ska kunna göra mer än att inte låta barnen springa i kapprummen utan överseende.

  Och så får dottern lära sig att inte ta med värdefulla saker till skolan även om man ju tycker att det ska vara självklart att få ha sina saker ifred.

 • Ons 5 dec 2018 00:27 #3

  Spontant frågar jag vad ni själva har gjort för att förhindra stölder?

  Har ni gjort vad som rimligen kan åläggas dig och ditt barn så ska du såklart prata med läraren och sedan ev rektorn om vilka insatser de rimligen kan bistå med.

 • Anonym (ding)
  Visa endast
  Ons 5 dec 2018 00:57 #4

  Ett litet mc batteri, en 120db siren och ett växlande relä kopplat till öppningen på väskan.

  En 500hundring, väger ca 1kg och tjuven är avslöjad.

 • Anonym (mig själv)
  Visa endast
  Ons 5 dec 2018 01:38 #5

  Har varit i en lite liknande situation. Klasskompisar (inga andra hade tillgång till klassrummet) snodde pennor och suddgummin såfort jag var borta. Under en period var jag borta rätt mycket också pga privata anledningar. Varje gång jag kom tillbaka hade mågon snott både pennor och suddgummin från "min" korg. Min pappa fick nog efter upprepade samtal med skolan, som inte reagera då vi inte kunde peka ut någon skyldig (eftersom jag inte var där när det skedde och ingen i klassen vågade "skvallra").

  Min pappa löste det i alla fall så att han åkte upp till skolan, gick in i klassrummet mitt under pågående lektion. Läraren undra vad pappa gjorde där och om han skulle hämta mig för att åka till Östra, vilket denna gång inte var fallet. Istället sa han klart och tydligt (medvetet högre än vad som behövts, för att klassen skulle höra) något i stil med "dessa upprepade penn- och suddgummistölderna är oacceptabla och det kanske inte anses som så allvarligt eller dyrt att ersätta, men nu är vi uppe i sjunde paketet pennor för terminen och om det inte stoppas blir det en polisanmälan. Jag kräver inte att de försvunna pennorna kommer fram, men jag kräver att det är slut på detta och det nu" och detta gjorde några i klassen lite nervösa, sedan börjades viskandet mellan de eleverna och efter den dagen var det slut på penn- och suddgummistölder i klassen.

  Jag säger inte att det är den första sak man ska göra, men det kan absolut vara en lösning om inget annat hjälper (kan ju tillägga att min klass var ett rent kaos, känd i hela stan för att vara brötig och jobbig, men detta "hotet" fungerade trots allt och vid händelsen gick jag i 5an)! Nu tror jag inte polisen skulle tagit det med pennorna särskillt "seriöst" men, säger ni att ni ska polisanmäla om stölderna fortsätter/vad ni satt för sas "krav" så polisanmäl för tusan! Annars är det ett tomt hot, och då ger det allt annat än effekt. Ett tomt hot i detta läge visar ju mer på att "vi säger vad som hellst för att få er att sluta, vi ska bara försöka skrämma er från att fortsätta, inget annat".

  Visst, det kanske anses pinsamt för dottern att mamma/pappa kommer inhoppande i klassrummet under lektionstid, men änsen? Detta måste ju sluta, och om man vill kan man ju ta det en fredag. Alltså att du går till skolan en fredag och säger något liknande vad min pappa sa, och den dagen har du sjukanmält dottern så hon slipper vara där (nej, jag uppmuntrar inte till att låtsas vara sjuk, men i vissa fall kan jag se det som "nödvändigt") och dessutom får eleverna chans att tänka över detta över helgen. Förmodligen säger de detta till sina föräldrar som förhoppningsvis agerar klokt och påpekar att de INTE får kommentera till din dotter om hur "dum" hon är som "skvallrat" till er vuxna.

  Jättebra att du vill stoppa det och göra något åt detta nu! Jag personligen tyckte mina föräldrar väntade för länge med att agera, var iofs även mobbad, och det gav mig ingen positiv självbild, inget självförtroende alls, ingen bra bild av skolan och lusten för att gå till skolan försvann helt. Så det enda jag kan säga är att fortsätta kämpa för att få stop på denna skit, så snabbt som möjligt! Det kommer gynna alla i slutändan!

 • Ons 5 dec 2018 09:27 #6
  Anonym (ding) skrev 2018-12-05 00:57:52 följande:

  Ett litet mc batteri, en 120db siren och ett växlande relä kopplat till öppningen på väskan.

  En 500hundring, väger ca 1kg och tjuven är avslöjad.


  Ja ett väsklarm borde göra susen.
 • Ons 5 dec 2018 11:47 #7

  Har för mig att skolan ska polisanmäla alla stölder. Fråga om det är gjort eller varför det inte gjorts?

 • Ons 5 dec 2018 17:07 #8

  Tja, det är ju inte så lätt för skolan att förhindra stölder. Det som måste till är ju att alla föräldrar verkligen tar SITT ansvar och uppfostrar barnen till att inte stjäla.

  Skolan kan punktbevaka om man har någon misstänkt, självklart lyfta i klasserna att det är fel att stjäla och ha extra uppsikt så gott det går. Men huvuduppdraget är undervisning. Läraren kan alltså ha dörren ut till hallen öppen, sticka ut huvudet ofta, ha regler för när man får lämna klassrummet osv. Men läraren kan inte stå i hallen hela tiden och passa väskor. 

  I regel har ju stora barn skåp där de låser in värdesaker. Små barn behöver inte ha med värdesaker till skolan. Lämna allt sådant hemma, så finns inget att stjäla.

  Barn som byter boendeförälder via skolan eller t.ex. har med instrument för att spela på direkt efter skolan kan säkert få hjälp att låsa in sina saker i ett förråd eller något. 

 • Anonym (Skola­n)
  Visa endast
  Ons 5 dec 2018 17:19 #9

  Det är skolans ansvar anser jag, men skolan håller nog inte med.

  Jag bor i Göteborg, barnen här får busskort av kommunen.

  Min dotter gick i 4:an tror jag och var tvungen åka buss till skolan.

  Hon hade sitt busskort i jackan och någon gick in i kapprummet och tog saker som barnen lämnat i sina jackor, min dotter blev av med kort.

  Jag ansåg att det var skolans sak att ytterdörren var låst och om det var någon annan elev så var det skolans ansvar.

  Jag sa till rektorn att skolan fick ersätta busskortet och att jag inte hade pengar att ersätta kortet med och skulle varit tvungen att köpa busskortet i flera månader.

  Det blev lite fart på skolan och det kom fram vilket barn som stulit från sina kompisar och min dotter fick tillbaka sitt busskort.

 • Anonym (12)
  Visa endast
  Ons 5 dec 2018 20:42 #10

  Jag ser inte riktigt problemet i att ta in väskan i klassrummet? Det gör mina barn med. På mina barns skola har de som policy att man inte tar med sig några saker hemifrån. Sudd, pennor osv. får man från skolan. Måste man av olika orsaker ha med mobilen så låses den in i ett skåp under dagen då det är en mobilfri skola. Tar man med andra värdesaker är det på egen risk. Det är inte skolans sak att reda i saker som försvinner tycker jag, skolan är ju till för undervisning och det blir mindre tid till det om lärarna ska agera poliser också.

FRÅGA BARNLÄKAREN

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll