Forum Namn - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Namn med olika uttal

  Tis 4 dec 23:49 Läst 0 gånger Totalt 6 svar
  Tis 4 dec 23:49

  Hej!

  Namn som kan uttalas på olika sätt. Jag undrar hur ni som har såna namn tycker att det är? Är det irriterande att några säger si och några så? Brukar ni rätta dom eller är det ok att folk har olika varianter? Vi funderar nämligen på ett av dessa namn till vår nyfödda, men tvekar pga att det inte är givet hur det ska uttalas. Är det konstigt om jag och maken uttalar det olika?

  Exempel

  Jenny - Jenny eller Jennie

  Paul - Paul eller Pål

  Tord - Tord eller Tård

  Eleonora - Eleonora eller Ellenora

  Cecilia - Cecilia eller Cicilia

  Anne - Ann eller Anne

  Artur - Art-urr eller Aartur

  Edvard - Eddvard eller Edvard

  Har ni fler exempel?

 • Ons 5 dec 05:21 #1

  Amelie som kan uttalas

  - som Anneli som i sin tur kan ha två olika betoningar, på första A eller på A och i.

  - som på franska med betoning på i, Ame-lii

  - med betoning på e, Ameeli

  - med betoning på e och sista e uttalat, Ameelie (alltså som Amelia fast med e på slutet)

  Alltså 5 olika uttal på Amelie

 • Ons 5 dec 12:53 #2

  Om olika uttal hos föräldrar: Jag vet em familj med en dotter som heter Emilie, mamman uttalar som Emmili vilket väl är det vanliga svenska uttalet, pappan säger Eeemili.

 • Ons 5 dec 13:13 #3

  Jag har inte ett namn som uttalas fel, men ett namn som många tar fel på. Nu heter jag inte Annabelle på riktigt, men som att jag hetat det och så kallar många mig för Isabelle av misstag, den typen av fel. Det stör inte mig det minsta.

  Däremot har jag träffat många som stör sig. Jag jobbar som lärare och jag vet elever som blir väldigt arga och, tror jag, faktiskt ledsna. (Jobbigt när man har en elev som vill att det ska uttalas på ett sätt och en elev i samma klass som blir blixtarg om man råkar uttala det på samma sätt). Så det är nog högst personligt.

 • Fre 7 dec 08:35 #4

  Jag tror att det är bäst att stava som man vill att det ska uttalas, tex Jenny eller Jennie. Jättesvårt för omgivningen att förstå om Jenny ska uttalas i på slutet. Står det Ann blir det inte otydligt om det ska uttalas med e på slutet. Jag har inget sånt namn, men blir irriterad när namn inte uttalas logiskt och innehavaren rättar och surar för att alla gör fel (gäller svenska namn såklart. Utländska namn har ju sin logik på grunder som jag inte vet)

 • Fre 7 dec 21:34 #5 +1

  Jag ser det inte som något större problem, har en förälder som kommer från Skåne och en från Stockholm, således blir det lite olika klang när de uttalar mitt namn. Det är inget man stör sig på.

 • Lör 8 dec 00:50 #6

  Vi valde bort namnet Edvard till vår son just på grund av detta, att jag och min man hade olika "naturligt" uttal av namnet och det kändes konstigt tyckte vi. Dessutom var vi också osäkra på vilket uttal som är det etablerade svenska? Synd iaf på ett så fint namn :)

FRÅGA BARNLÄKAREN

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll