• Anonym (...)
    brallison skrev 2018-12-06 14:53:13 följande:

    Definitivt inte - maten blir så mycket mer ensidig och tråkig då det är så begränsad med vegan-produkter, samt ger det inte tillräckligt med ämne man behöver (annars behöver man komplettera på alla möjliga sätt och viss). Och som det lyder i en anekdot - "Enligt forskarna, gifta män lever längre. Svaret: de lever inte längre, utan det känns för de som evigheter" - får för mig att det är ännu mera applicibel till veganerFlört


    Det där stämmer dock inte. Huruvida maten blir ensidig eller inte har inte att göra med om man äter vegetariskt eller inte. Jag känner vegetarianer som äter otroligt varierat och jag känner folk som äter kött som typ varvar mellan 5 rätter. Det handlar om intresse och kunskap. Det kanske inte finns så många köttsubstitut, men om du tittar på alla råvaror så är utbudet av de vegetariska enormt. 
    Ska man äta hälsosamt som vegetarian så ska man inte heller leva på köttsubstitut.

    På samma sätt behöver man inte få brist på näringsämnen om man är vegetarian. Det är b12 som inte går att få i sig, liksom att en del får brist på järn - men det går att få i sig tillräckligt av.
  • Anonym (...)

    Det finns visserligen en annan vinkling, som kanske backar upp ts lite men som inte har med kosten i sig att göra. 
    Att äta rött kött är inte klimatsmart och om vi ska ska överleva på jorden så kan vi inte fortsätta som vi gör idag. Det krävs däremot inte att vi blir vegetarianer, men däremot att vi drar ner enormt på det röda köttet.

  • Anonym (...)
    Anonym (Verkligheten är en annan...) skrev 2018-12-06 15:36:21 följande:

    Sen om man ser till miljön så är det faktiskt inte möjligt att alla skulle bli veganer, dels skulle det sabba ekosystemet mer än ett ekologiskt jordbruk med kött och mjölkdjur. Du skulle inte överleva på närodlat här i Sverige samt att betesdjuren behövs för att hålla vår natur i schack! 


    Jag tror inte det är någon som påstått att alla behöver bli vegetarianer för att rädda klimatet. Dom flesta är väldigt medvetna om att vi får problem om vi inte skulle ha några betesdjur kvar. Däremot skulle det krävas en stor minskning av rött kött. Det skulle krävas att det som finns kvar är småskalig kött-/mjölkindustri, som det var förr, alternativt att vi själva hade lite boskap hemma, också mer likt förr. Äta med måtta. (Kyckling är för övrigt ungefär lika klimatbelastande som köttsubstitut)
  • Anonym (...)

    Jämför man hur de som är gamla idag har ätit under deras livstid så är det inte alls så som vi äter idag. Vi äter MYCKET mer kött, ja, vi äter mycket mer av allt. Det är ett överflöd av mat och framförallt så har vi ett överflöd av skitmat. Vi kan alltså inte säga att "jag fortsätter att äta allt, så som vi gjort här i alla tider, och då kommer jag leva länge".

  • Anonym (...)
    sextiotalist skrev 2018-12-06 15:50:24 följande:
    För  mycket och för lite skämmer allt, så att man inte vill bli vegan, innebär inte att man är för att frossa.
    Nej, jag har självklart inte sagt att 100% av de som äter kött frossar. Det är däremot fakta att vi generellt äter på ett helt annat sätt idag än vi äter förr, det går inte att argumentera emot. Titta på hur mycket kött vi äter per person idag jämfört med tidigare, hur mycket snabbmat och halvfabrikat det finns, hur mycket mer godis, kakor och chips det köps, hur mycket vi spenderar på mat idag jämfört med tidigare osv. Allt pekar på att vi äter mycket mer och framförallt mycket mer onyttig mat nu än vad våra mor-/farföräldrar åt.
  • Anonym (...)
    Anonym (...) skrev 2018-12-06 15:59:20 följande:
    Nej, jag har självklart inte sagt att 100% av de som äter kött frossar. Det är däremot fakta att vi generellt äter på ett helt annat sätt idag än vi äter förr, det går inte att argumentera emot. Titta på hur mycket kött vi äter per person idag jämfört med tidigare, hur mycket snabbmat och halvfabrikat det finns, hur mycket mer godis, kakor och chips det köps, hur mycket vi spenderar på mat idag jämfört med tidigare osv. Allt pekar på att vi äter mycket mer och framförallt mycket mer onyttig mat nu än vad våra mor-/farföräldrar åt.
    Ska ju även tillägga att även om man äter vegetariskt så behöver man inte äta nyttigt. Mycket av det som just är mest onyttigt, så som godis, chips, kakor, läsk, saft osv är ju åtminstone lakto-ovo-vegetariskt och mycket vegetariskt.
  • Anonym (...)
    Anonym (du är lurad) skrev 2018-12-06 16:05:17 följande:

    Nej, verkligen inte! Är det någon diet som orsakar sjukdomar så är det vegandieten! Och att folk ger denna kost till barn är helt sjukt! Du är så förd bakom ljuset och kommer verkligen inte leva länge på den dieten. 


    Kan du rabbla upp dom veganska råvarorna som är så farliga? Så jag vet. Är det rotfrukterna? Bönorna? Grönsakerna? Quinoa? Pommes vet jag inte är nyttigt, men få veganer lever bara på friterad pommes. 
  • Anonym (...)
    sextiotalist skrev 2018-12-06 16:03:31 följande:
    Det stämmer, jag vände mig mer mot att man som till motsatt till veganer skulle vi allätare vara frossare. Det finns veganer som har övervikt och vällevnadssjukdomar också och det finns mycket onyttig vegansk mat också.
    Absolut! Jag håller helt med dig där. Jag tycker inte man kan dela upp det i vegetariskt=bra, allätare=dåligt. Det finns skitmat och så finns det bra mat, på båda sidor. Väldigt mycket vegetarisk mat är jättebra. Godis och liknande är det inte. Rött kött bör man dra ner på, men ägg är väldigt bra. Äter man måttligt av allt (med undantag att skära ner extra på det röda köttet för klimatets skull) så är det bättre än att helt hysteriskt utesluta något.
  • Anonym (...)
    FDFMGA skrev 2018-12-06 16:14:11 följande:

    Människan är biologiskt anpassad till en allsidig kost, så det är ytterst tveksamt om de som väljer extremt ensidig kost skulle leva länge.

    Som köttätare utesluter man sällan kost från växtriket så en "mångkulturell" kosthållning är säkert nyttigare än en monokulturell - och så mycket trevligare dessutom.


    En allsidig kost är absolut viktigt, men vi är generellt jättedåliga på att äta av allt som erbjuds. Köttätare utesluter en enorm del av de råvaror från växtriket som vegetarianer ofta baserar sin kost på.Jag känner många som i bästa fall har lite halvtrist isbergssallat, någon trött gurka och tomatskiva till maten. Många som ALDRIG äter grönsaker. (!)


    Vi som är allätare skulle ju kunna äta allt som vegetarianer äter plus kött, ändå är så många allätare väldigt begränsade i sin matlagning. (obs-inte alla) Många vegetariska råvaror är nästan exotiska för gemene man och då är det ändå inga konstiga råvaror.

    Jag kände själv förr att "jag vill inte begränsa mig, alltså vill jag fortsätta vara allätare"..sedan lärde jag känna flera vegetarianer och insåg hur mycket jag faktiskt missade. Kött är faktiskt en pytteliten del av allt som finns att tillgå. Jag tror många skulle vinna på att vara mer öppen mot "den där konstiga vegetariska maten" istället för att klamra sig fast i det man är van att äta. Fördelen med att vara allätare ska ju vara att man kan äta allt..

Svar på tråden Vill du vara frisk och leva länge ska du bli vegan