• Anonym (Mamma­)
    Äldre 10 Dec 14:17
    3467 visningar
    35 svar
    35
    3467

    Ska man tvinga sitt barn att börja på en aktivitet?

    Jag har en 9-åring som inte har någon aktivitet/sport vid sidan av skolan. Han har när han var yngre testat att spela fotboll samt gått på simning. Men han gillade det inte. Han har varit lite inne på att börja med friidrott men aldrig kommit till skott. Han är en kille som känner att han måste vara proffs från dag ett annars kan det lika gärna vara. Han är så rädd för att göra bort sig. När han var runt 7 år så ville han så gärna börja på en aktivitet eftersom alla kompisar hade aktiviteter, men vi hittade aldrig något som han var villig att testa. Nu sitter han bara hemma och spelar tv-spel eller är med sina kompisar. Jag känner att det är viktigt att han har något mer i sitt liv, kanske mest för att tvinga honom att träna sitt sociala beteende. Han är en sån person som i princip måste tvingas till saker, vilket känns hemskt, men han har så svårt att hitta på något själv. 

    Vad tycker ni? Är tv-spel och kompisar tillräckligt för ett barn på 9 år eller bör dom ha en aktivitet?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-12-10 16:29
    Ser att många reagerar på ordet tvinga, men jag känner att det valet vi har kvar, antingen tvingar vi honom eller så får han han vara utan aktivitet. Vi har lockat med allt möjligt, vi har testat gemensamma aktiviteter.

    Hur får vi in mer rörelse i hans liv om han bara spelar tv-spel och är med kompisarna. Han är inte ett dugg överviktig eller så, men rörelse är alltid viktigt oavsett hur du ser ut anser jag. Och jag vill ju att han ska få en sund inställning till motion när han blir vuxen.

  • Svar på tråden Ska man tvinga sitt barn att börja på en aktivitet?
  • Äldre 10 Dec 15:07
    #1

    Kul grejer är ju karate och sånt. Där får man verkligen lära sig den sociala kulturen. Det är också både coolt och tufft för en 9-åring. 

  • Äldre 10 Dec 15:17
    #2

    Tycker absolut inte det är ett måste att ha en aktivitet. Idag har det blivit "too much" tycker jag av den biten, då barn på lågstadiet har 6 av 7 dagar fulla med balett, dans, fotboll, simning o lite scout ännu därpå. Då är det definitivt bättre att ha noll, o bara vara barn. Det är ett stressmoment för många barn att bara hinna hem från skolan o snabbt äta för att hinna på x träningen. Kompistid finns knappt alls, när man bara ÄR. Det värsta är när det många gånger är föräldrarnas önskan/vilja att "Pelle ska träna". Med 3 vuxna barn o en 15åring har jag sett alltför mycket av den biten. Låt du din kille spela tv spel o bara vara med kompisarna o må bra. O härligt om han hinner umgås med er föräldrar också i vardagen, många hinner inte alls det pga stressande körande av o an.

  • Äldre 10 Dec 15:31
    #4

    Tvinga är väl inte bra, men jag ser inte något problem med att uppmuntra till aktivitet utanför skolan. Att ha ett social nätverk utanför skolan/grannarna (vilket oftast är samma) är viktigt.
    Det måste ju inte vara sport heller, det finns klubbar för schack, brädspel generellt, slöjd, rita/måla, origami, foto, musik osv.

  • Anonym (P)
    Äldre 10 Dec 15:36
    #5

    Tvinga är kanske fel ordval. Uppmuntra är väl bättre, och bäst är väl om barnet själv har ett eget intresse, eller kommer på någon som den vill testa.

    Jag anser att barn bör ha en (fysisk) aktivitet. Sen kan det i princip vara "vad-som-helst", men jag ser gärna att det är något som innefattar att man rör på sig.

    Vi har alltid haft tesen med våra barn att ha minst en aktivitet. Dock så har vi varit aktsamma med att det blir för många (vilket det inte blivit i vårt fall). Utan det har blivit just en aktivitet. Vi testade också lite olika mellan åren 6-10, sen till slut så hade alla barn "sin" aktivitet som de gillar och har fortsatt med (och därmed blivit "duktiga" på).

    Våra barn är också väldigt "skärm-beroende", och även om det finns kompisumgänge så blir det också väldigt mycket "skärm-tid". Antingen så spelas det tv-spel hemma här med kompisar, eller hemma hos kompisar... eller så "chillar" de bara, men nog sjutton är smart-telefonen en del av "chillet".

    Personligen så har jag inga större problem med att det spenderas mycket tid framför en skärm, MEN det förutsätter att de just har sin aktivitet. För två av barnen så snackar vi två ggr/v, á 1 timme per träning. Det är inte så mycket tid om man tänker efter. Den äldsta har även börjat träna lite på egen hand, vilket uppmuntras.

  • Anonym (Lina)
    Äldre 10 Dec 15:43
    #6

    Tror inte det är så bra att tvinga honom. Min syster hade den idén och tvingade sin son att börja på en massa saker. Det blev inte alls bra. Han mådde bara dåligt och kände sig dum.

    Men om du trots allt vill peppa honom lite kanske ni kan hitta på nåt ihop? Klättring tex finns för barn + vuxen på min ort. Det finns också coder-dojo dit man kan gå med sitt barn och testa att koda. Riktigt kul faktiskt! Om ni hittar på något ihop så kanske det blir lite lättare för honom att också göra något själv när han blir större.

    Sista tipset är att undvika sånt som är tävlingsorienterat, det triggar ju bara det där med att känna att man måste vara bäst. En pojke i min sons klass tycker om att teckna och går på bild på sin fritid. (Fast det kan förstås också vara lite prestationsinriktat...)

    Slutligen, var inte för stressad över detta. Huvudsaken är att din kille känner att han duger som han är. Man måste inte ha en aktivitet när man är nio år.

  • Äldre 10 Dec 15:52
    #7

    För mig är det viktigt att min son går i minst en sport. Just för hälsans skull och för att få in rutinen att träna och röra på sig. Men det är upp till honom vad han går på.

  • Anonym (L)
    Äldre 10 Dec 16:35
    #8

    Vi har tvingat vår son lite. Han är också 7 (snart 8) och skulle om han fick bestämma enbart sitta inne med olika spel eller sitt lego/playmobil. Han går på simning och får inte sluta förrän han kan simma bra är avtalet vi har/hade. Nu har han sett de äldre pojkarna som tävlar och är helimpad så nu vill han lära sig simma och bli duktigare än dem. Två terminer har vi tvingat han och nu vill han själv. Hade vi vetat att han skulle bli så imponerad av större pojkar som tävlar hade vi visat han dem från första början. Nu tränar han ordentligt på att lära sig simma. Vi hade inte tvingat han till fotboll eller något annat som han inte absolut behöver kunna. Simning kändes motiverat att tvinga till men det har tagit sin tid. Han är också den där som ska vara expert på allt direkt annars får det vara men vi har suttit ner och förklarat hur de där pojkarna blev så duktiga så det verkar ha klickat för honom nu iallafall med simning att man måste träna och öva för att kunna. Tycker att ska man tvinga så ska det vara något som de måste kunna som tex simning. Orientering är inte heller dumt. Har ni testat paddling? Jollesegling? Scouter? 

    Nu är det bara att han ska inse att det tar tid att lära sig läsa också och att han behöver det. Hehe. 

  • Anonym (Stina­)
    Äldre 10 Dec 16:42
    #9
    +1

    Men varför? Vad är det som är så viktigt med att ha en uppstyrd aktivitet att du vill tvinga honom till det? Det låter helt orimligt.

    Och att tvingas till något - vad är det man ska lära sig av det? Ska han även låtsas att han har roligt? Ska han tvingas till två aktiviteter om några år? Om syftet är att vara social så är det ju rätt kontraproduktivt att påtvinga det sociala. Det funkar ju inte så.

    Många föräldrar idag är helt hysteriska med alla aktiviteter. Sen klagar de på att barnen inte har tid för läxor, att alla helger går åt till matcher och träningar och bäst av allt - att barnen inte kan sysselsätta sig själva. Jeez, lär ungarna att ha det trevligt utan att det åtföljs av ett regelverk och ett tidsschema. Hur gör ni själva för att ha trevligt?

  • elyse
    Äldre 10 Dec 16:49
    #10

    Måste det vara en sport? Det finns ju kör, olika instrument, schack...

  • Anonym (Stina­)
    Äldre 10 Dec 16:53
    #11
    elyse skrev 2018-12-10 16:49:54 följande:

    Måste det vara en sport? Det finns ju kör, olika instrument, schack...


    Eller hänga med kompisar och sysselsätta sig hemma, dvs sånt barn har gjort i alla tider tills alla föräldrar blev helt tokiga.
Svar på tråden Ska man tvinga sitt barn att börja på en aktivitet?