• Anonym (Ledse­n)
    Äldre 13 Dec 09:12
    912 visningar
    85 svar
    85
    912

    Skolan fryser ut mitt barn

    Jag känner att skolan åsidosätter mitt barn. Han går inte på fritids och det gör alla andra i hans klass. De går i förskoleklass måndag till torsdag 8-14. Ledig fredagar från skolan. Dom är 17 st i klassen och 16 går alltså på fritids. Jag och mannen jobbar natt varannan vecka och ledig varannan fast olika veckor. Alltså är någon av oss alltid ledig fredag=ej berättigad fritids. Mån-tor har dom alltid lektioner och fredagar gör hela klassen utom min son roliga saker.

    Exempel på Fredagsaktiviteter:

    Imorgon firar dom Lucia

    Bio

    Gympatimme

    Simskola

    Lekparkslek

    Biblioteket

    Bakning

    Dagsdisco

    Prova på instrument/måla/sång

    Cykeldag

    Osv osv

    Han har inte fått vara med på en enda av dessa aktiviteter och hela klassen ser fram emot och pratar om den roliga fredagen som kommer.

    Får dom göra så här? Eller det får dom säkert men det känns så taskigt mot min pojke.

    Vi hade möte för dom tyckte att min son blev utanför och ville att vi skulle uppmuntra honom att ta mer kontakt med andra barn.

    Den enda lösningen är att någon av oss byter jobb och går dagtid men då måste vi först få en ny förskola till de två minsta barnen som går på nattis (det är två års kötid till dagförskolan här om man redan har fungerande barnomsorg)

  • Svar på tråden Skolan fryser ut mitt barn
  • Anonym (Ledse­n) Trådstartaren
    Äldre 13 Dec 09:37
    #1
    +1

    Kan tillägga att vi försökt köpa en plats på fredagarna men blivit nekade

  • Anonym (Skift­arbeta­re)
    Äldre 13 Dec 09:49
    #2

    Jag började jobba skift när min yngste var tre.

    På mina lediga veckor hade vi dagis och senare fritids två dagar i veckan för att barnet inte skulle bli utanför. Inga bekymmer från skolan, kanske för att barnet redan hade fritidsplats.

    Stå på er för sonens skull, ev skulle ni föräldrar kunna ställa upp ibland som extra vuxen vid dessa aktiviteter som ni går miste om.

  • Äldre 13 Dec 09:49
    #2
    +1
    Anonym (Ledsen) skrev 2018-12-13 09:12:32 följande:

    Jag känner att skolan åsidosätter mitt barn. 


    Jag ser faktiskt inget fel i detta.

    När en av oss var arbetslösa så fick vi dra ner kraftigt på timmarna på i detta fall dagis, sonen missade massor med aktiviteter som de andra gjorde och såg fram emot. Men de kan givetvis inte anpassa sig till alla. Och det var inte så att vi kände oss särbehandlade bara för att en av oss var arbetslös, förstod dem helt och hållet faktiskt.
  • Anonym (-)
    Äldre 13 Dec 10:00
    #3

    Min unge går inte heller på fritids.
    Nu har de visserligen skola varje dag och endast fritids på eftermiddagarna. Jag har flexibla tider och slutar jobbet tidigt. Så mitt barn går hem själv efter skolan, äter mellis och gör läxorna (tar en timme) därefter är vi tillsammans hela eftermiddagarna och gör allt det du beskriver att ert fritids gör, på vår fritid.

    Om ni ändå är hemma, så se till att signa barnet för olika fritidsaktiviteter.

  • Anonym (j)
    Äldre 13 Dec 10:07
    #4
    +1

    Det är inte din skola som bestämt att man bara får ha barnen på fritids under föräldrars arbetstid. Det är kommunen. Det kan ju vara bra att komma ihåg, så vet man vem man ska vara sur på.

  • Anonym (?)
    Äldre 13 Dec 10:14
    #5
    +2

    Jag fattar inte. Ska fritids sluta göra saker med barnen som går där för att ditt barn inte går där?

  • Anonym (Hmm)
    Äldre 13 Dec 10:14
    #6

    Är inte förskoleklass obligatoriskt? Då borde ju fredagar vara inräknade?

  • Anonym (Biobo­nus)
    Äldre 13 Dec 10:17
    #7
    Anonym (j) skrev 2018-12-13 10:07:58 följande:

    Det är inte din skola som bestämt att man bara får ha barnen på fritids under föräldrars arbetstid. Det är kommunen. Det kan ju vara bra att komma ihåg, så vet man vem man ska vara sur på.


    Men är det inte lite udda att en av fem vardagar är det enbart fritids och ingen skola? Har aldrig hört talas om en skola med det upplägget tidigare.

    TS, kan du gå en kurs (kanske på distans) på fredagar? Alternativt ta ett extrajobb några timmar på dina lediga fredagar. Då skulle sonen åtminstone kunna vara med varannan vecka.
  • Anonym (j)
    Äldre 13 Dec 10:24
    #8

    Jag skulle adressera ett mejl till de i kommunen som har ansvar för skolan (typ utbildningsnämnden), skolledningen samt Skolverket.
    Jag skulle inte göra en anmälan men skriva ett brev och informera om hur de här reglerna och schemaläggningen påverkar de elever som inte har fritids. Det är ju viktigt att de får sådan respons. Förhoppningsvis kanske de tänker ett varv till.

  • Anonym (Pappa­)
    Äldre 13 Dec 10:29
    #9

    TS var tuff och lite besvärlig, begär ett skriftligt beslut som styrker i lag att det är korrekt beteende att ditt barn undantagits från dessa aktiviteter. Jag kan säga direkt att det strider mot barnkonventionen (Den 13 juni fattade Riksdagen beslut om att inkorporera konventionen om barnets rättigheter i svensk lag) 

    De kommer att tycka att det är jobbigt och troligtvis vara mer villig att hitta en annan lösning där ditt barn blir delaktigt.

    Skulle du få ett beslut överklaga till Förvaltningsrätten så det blir en rättslig prövning.

    Begär att skolan ändrar schemat så att fredagsaktiviteten blir flytande över veckan.

Svar på tråden Skolan fryser ut mitt barn