• Anonym (Smock­an)
    Äldre 13 Dec 22:48
    1148 visningar
    57 svar
    57
    1148

    Sambo. Rätt till del av huset om vi går isär?

    Hej! När jag och min kille skulle flytta ihop hade vi varsitt hus i olika städer. Vi hittade ett hus i min ort som vi skaffade till oss. Han köpte huset och står som ägare på det. Jag sålde mitt hus och flyttade in. Vi delar driften. Han bor hemma så ofta han kan, men han har fortfarande kvar sitt gamla hus, pga både jobb och barn på gamla orten.  Han är fortfarande skriven på sin gamla ort. 

    Nu har det hänt lite saker vilket föranleder frågan om vad som händer om vi separerar? Har jag någon rätt till huset i bodelningen? Har läst att bostad som införskaffats för gemensamt boende ska delas. Men hur räknas detta? Han äger huset, jag bor där heltid, han deltid, samt han är skriven på sin gamla adress. Blir jag utslängd utan någon rätt till varken huset, eller nåt annat?

  • Svar på tråden Sambo. Rätt till del av huset om vi går isär?
  • Anonym (Smock­an) Trådstartaren
    Äldre 13 Dec 23:27
    #4

    Jo, det är ju vårat gemensamma hem, men han är inte skriven där. Jag är skriven där. Han har ju kvar sitt gamla hus också, för övernattning i samband med jobb. 
    Om vi båda var skriva hemma förstår jag att sambolagen gäller. Men blir det skillnad nu när han på pappret bor i sitt gamla hus? 

    Att han inte skrivit sig hemma hos oss beror på den gemensamma vårdnaden av barnen, och han vill inte riskera bråk med sitt ex. 

  • Anonym (Smock­an) Trådstartaren
    Äldre 14 Dec 07:33
    #10

    Tack för svar. För er som tänker att jag vill hämnas oförrätter eller stjäla så handlar det inte om det.

    Det var helt enkelt ett krav från min kille att flytta ihop annars skulle han göra slut. Jag ville helst klara mig själv då, men det var ett krav för relationens existens.

    Nu har jag inte längre de möjligheterna att skaffa eget hus, får inte lån osv. Får inte ett hus för 300000:- . Därav frågan.

    Vad som är moraliskt rätt är ju beroende på omständheterna. Jag undrade rent lagligt, eftersom ja det är vårat gemensamma hem och vi bor där, det införskaffades åt oss. Men på pappret är han skriven nån annanstans, vilket jag antar kan bli ett problem.

Svar på tråden Sambo. Rätt till del av huset om vi går isär?