• Anonym (troli­gen)
    Äldre 13 Dec 23:10
    1146 visningar
    57 svar
    +1
    57
    1146

    Sambo. Rätt till del av huset om vi går isär?

    Om han och du skrev er på adressen samtidigt så har du troligen rätt att få halva värdet på huset. Vem som betalt spelar ingen roll. Om du skrev dig där lite senare men kan bevisa att huset införskaffades för gemensamt bruk likaså. 


     

  • Anonym (troli­gen)
    Äldre 14 Dec 08:19
    #14
    Kan man vara sambo även om man är folkbokförda på olika adresser?

    Ja, det spelar ingen roll var man är bokförd om man bor tillsammans och delar kostnader i hemmet samt husarbete och bott ihop i mer än ett halvår. Man måste däremot kunna bevisa detta om det skulle bli tvist i domstol. Att en av samborna är folkbokförd på annan adress kan göra det svårare att bevisa att paret bor tillsammans.


    Vad är samboegendom?

     


    Samboegendom är endast gemensam bostad och bohag, t.ex. möbler, köksutrustning och liknande i hemmet som skaffats för gemensamt boende. Sådant som inte köpts för att användas tillsammans är inte samboegendom, t.ex. bostad eller bohag som köpts innan tankar på att flytta ihop väckts och inte heller fritidsutrustning t ex. golfklubbor. Det är bara samboegendom som delas när ett samboförhållande upphör. En bil eller ett fritidsställe är inte samboegendom och delas således inte.


    Får jag behålla bostaden om jag har betalat hela köpeskillingen och står ensam på lånet?

     


    Bostadens värde kan komma att delas lika mellan dig och din sambo vid en separation, även om en av er betalat hela bostaden och står ensam på lånet. Detsamma gäller bohag, dvs. möbler, husgeråd och elektronikprylar. För att reglera detta behöver ni skriva samboavtal.


    Vem måste bevisa att något skaffats för att användas tillsammans?

     


    Har bostad eller möbler skaffats efter man flyttat ihop antas automatiskt att det skaffats för att användas tillsammans. Då är det upp till den sambo som påstår något annat att bevisa det. Om något skaffats av den ena sambon strax innan ni flyttat ihop som sambo, är det den andra sambon som måste bevisa att det skaffats för att användas av båda tillsammans.


  • Anonym (troli­gen)
    Äldre 14 Dec 13:12
    #20
    Anonym (micke) skrev 2018-12-14 12:36:26 följande:
    Om hon skall räknas som hyresgäst måste det finnas ett hyreskontrakt
    Hon är inneboende som betalar delar av driften på huset.
    Enligt vilket avtal är TS inneboende?
Svar på tråden Sambo. Rätt till del av huset om vi går isär?