Inlägg från: EmberEyes |Visa alla inlägg
  • EmberEyes

    Ni som inte kopplar hundarna

    Skulle aldrig falla mig in att inte ta ansvar för min hund, med eller utan koppel.

    Däremot så försöker vi träna på "utan koppel" på ställen och tidpunkter när vi inte förväntar oss att andra fotgängare ska bli störda av oss, kl 02:30 en tisdagsmorgon på ett industriområde t. ex. Om du råkar dyka upp där och då så kan det hända att jag inte har 100% kontroll. Jag vet att det är fel av mig och skyller inte ifrån mig, jag tar fortfarande ansvar för situationen. Men samtidigt anser jag att det inte går att träna utan att just... Träna...

  • EmberEyes

    Det finns hundrastgårdar i alla fall i städerna.

    Problemet med var TS m. fl. föreslår är att allemansrätten gäller, så även om jag äger mark inhägnat på alla sätt och vis och låter min hund vara lös där, så har resten av Sveriges befolkning också rätt att vistas på min mark (och bli arga för att det finns en lös hund där).

    Det är problematiskt när individer söker konflikter, oavsett om det är hundägare eller småbarnsföräldrar eller pensionärer eller annan valfri grupp. Om hundägare tar ansvar för sina djur och föräldrar tar ansvar för sina barn (alla lär de sina hur man ska uppföra sig) så hade det inte blivit några problem. Men när någon eller flera grupper insisterar på sin "rätt" att ha ouppfostrade familjemedlemmar så blir det fel.

  • EmberEyes
    Thequeenisdead skrev 2018-12-27 19:38:06 följande:

    Håller med ts till 100%. Har det alltid varit såhär?! Jag är uppvuxen med sommarhus på landet men hade bara min hund lös i skogen där det fanns lång sikt framåt (plus hon kom rusande DIREKT om jag ropade). Bor sen en månad tillbaka i en ANNAN storstad i Sverige och det är fan lösa hundar överallt. Längs med strandpromenaden, PÅ stranden fast det finns två speciella hundstränder här (Lyx bara det, det brukar det inte finnas i Sverige) och två speciella hundfält. Det finns även hundrastgårdar i VARENDA kvarter. TROTS det ser jag kostymnissar med 2 lösa rottweiler UTANFÖR hundrastgården i en park som i princip bara lockar barn och barnfamiljer. I stadens parker är det lösa hundar precis överallt. Det handlar liksom om stadsparker som är fulla av folk, små barn som precis lärt sig gå och tusen andra hundar som riskerar att bli attackerade.

    Jag har sett lösa hundar springa fram och skälla aggressivt på barn i 2-årsåldern i ett område där det alltid kryllar av folk.

    Så förbannad på det här beteendet. Är det närheten till Kristiania som influerat Skåningarna eller? Totalt respektlöst.


    Är det Malmö du syftar på? Jag känner inte alls igen din beskrivning av att det ska krylla med lösspringande hundar och ansvarslösa hundägare, och jag har bott här i över 40 år och har inte sett den bilden du beskriver.
    Ja, det finns oansvariga hundägare.
    Ja, det finns lösspringande hundar.
    Nej, de finns inte överallt, hela tiden. Jag har själv en hund (valp, dvs många turer varje dag) och behöver alltså ha koll på andra hundar (lösa eller ej) och barn och trafik osv, och jag har under de senaste 4 månaderna stött på tre lösa hundar som inte var under sin ägares kontroll.
    Under samma period har jag råkat ut för ett tjugotal barn som rusat fram och "överfallit" min valp medans föräldrarna står bredvid och ler, utan att göra minsta ansats till att uppfostra sina barn eller ta kontroll över situationen. Det faller på mig att få ungarna att backa att inte "anfalla" valpen, och samtidigt försöka hålla en över-exalterad valp från att hoppa, gläfsa, nafsa, eller på annat sätt skrämma barnen.

    Men som jag skrivit tidigare, jag som hundägare har strikt ägaransvar, och jag tar fullt ansvar för allt min hund gör.
  • EmberEyes
    möjligt skrev 2018-12-28 23:50:00 följande:

    Koppeltvång betyder koppeltvång, framförallt i städer och parker


    Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter
    Tillsyn över och omhändertagande av hundar i marker där det finns vilt
    16 §  Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

    Detta är vad lagen säger. Ingenting om koppeltvång. Det (kan) regleras i lokala förordningar. Så beroende på var du väljer att leva och bo så kan det vara förbjudet eller tillåtet att ha hundar lösa under tillsyn.
  • EmberEyes
    transparent skrev 2018-12-29 10:18:56 följande:
    Det är också intressant att läsa alla ursäkter och bortförklaringar. Bara väntat.
    Hundägare anser sig ha rätt till mycket som jag inte håller med om.
    Har själv haft hund, känner många med hund. Jag gillar hundar, i små doser. De är roliga att leka med, gosiga att klappa.
    Men jag vill inte se lösa hundar springa på stan, i parker. Ingen överdrift. Där jag bor springer hundar på stan.
    Men du, eftersom detta är en passion för dig så tycker jag att du ska jobba med detta politiskt. Du kan påverka vilka regler som gäller lokalt där du bor, och du kan jobba på att påverka den lagstiftning vi har. Det är otroligt viktigt för samhället och demokratin att engagerade individer driver sina hjärtefrågor.
Svar på tråden Ni som inte kopplar hundarna