• Äldre 10 Jan 22:08
    743 visningar
    34 svar
    34
    743

    Tjej 4 veckor vägrar sova själv

    GoldenChild skrev 2019-01-10 19:11:31 följande:

    Tack för alla svar.

    Nu har hon börjat ändra sitt beteende.

    Nu sover hon bara korta stunder även om hon är nära och

    Sedan vaknar hon och börja vrida sig, göra läten och veva med huvudet.

    Innan hon börjar gråta, och närhet eller bärsjal fungerar inte.

    Låter detta som ont i magen?

    Hon är inte hungrig när detta händer eller blöt i blöjan


    Det låter som magknip.

    Att testa: pysventil, magmassage, ha mkt på mage (ej sova på mage i säng såklart - på förälder är lugnt). Bära innan natten.

    Ammar ni? Amningen hjälper mage men överproduktion kan göra det värre. Vissa barn reagerar på gasbildande ämnen eller mjölkprotein i mammans kost. Ersättning? Pröva sensitive eller specialvariant från bvc/apotek.

    Finns minifom mot gaser men oklart om det funkar.

    Det går över.
  • Äldre 13 Jan 10:02
    #17

    Jag tycker det är konstigare att myndigheter avråder från samsovning, underlaget är inte så övertygande och många små bebisar har svårt utan.

    Det finns rekommendationer för säker samsovning och babynest är super. Så ts, nu får du det också!

  • Äldre 13 Jan 11:51
    #19
    Farsta2014 skrev 2019-01-13 11:07:44 följande:

    Om det är statistiskt säkerställt att man har minskat psd från 1,1 per 1000 födda till 0,15 per 1000 födda på 30 år så tycker jag underlaget är ganska starkt. Det föds ca 100 000 barn per år i Sverige, bara att göra matematiken själv; säkra åtgärder räddar barn. Babybjörn bytte tex ut tyget i deras resesäng till nät efter ett fall av psd i en äldre modell av resesängen. Det är inte bara myndigheter som agerar.

    När våra spädisar haft svårt att sova själva så har inte babynest mm hjälpt, de har då velat sova på föräldern (i magläge). Detta tycker inte jag är säkert varför jag begränsat dessa tillfällen till ett minimum. Och med den forskning som finns så tycker jag det är oansvarigt förminska risken för psd.


    Fast minskningen de senaste 30 åren har väl med i huvudsak med magläge att göra? Absolut med på att det räddat liv. Rekommendationen om egen säng 0-3 mån är från 2013 eller 2014 har jag för mig. Det handlar om en liten liten skillnad och har inte alls samma underlag som magläget. Jag skulle kunna ge referenser men har för lite tid, jag läste en del hos amningshjälpen och bloggen babybaby.se och sagogrynet bl a. Socialstyrelsen är kritiserade i frågan då amningen stimuleras mer av samsovning, och det uppenbara att man vill ha bebisen nära.

    Jag är inte rabiat i frågan så, låg mest och svor över socialstyrelsen för att jag var tvungen att känna att jag gjorde fel när samsovning var det enda som funkade för att jag skulle få någon nattsömn öht.
  • Äldre 13 Jan 21:35
    #22
    Farsta2014 skrev 2019-01-13 16:24:11 följande:

    Håller med att största effekten uppnåtts av byte från magläge till ryggläge och att samsovning troligen stimulerar mjölkproduktionen bättre. Det är väl vi som är mest ängsliga och rädda för psd som trots detta väljer egen säng för att minimera risken ytterligare. Om man inte ammar så bör man ju definitivt inte samsova, då risken för psd är något högre utan amning.


    Man får värdera riskerna, samsovning eller avsaknad av amning höjer inte risken radikalt utan det handlar om små små skillnader. Jag hade kanske inte valt samsovning om min lilla hade accepterat egen säng, jag har bara prioriterat det som ger oss båda mest sömn och frid.

    Det kan tilläggas att jag har ett friskt barn, fullgången och redan vid födseln stark i nacken. Det påverkar såklart mitt beslut.
Svar på tråden Tjej 4 veckor vägrar sova själv