• Anonym (Oldie­)
    Äldre 5 Jan 22:13
    10145 visningar
    369 svar
    +2
    369
    10145

    Alla ni som upplevt 70- och 80-talet

    Jag verkligen spricker av avundsjuka på er. Jag är så otroligt insnöad på dessa två årtionden och önskar att jag hade fått uppleva hela 70- och 80-talet som tonåring eller vuxen så att jag i detalj kunnat uppleva allt. Är själv född -79 så mina minnen består av 80-talet, vilka är rätt vaga. Tittar på bilder (privata från mina föräldrar/släktingar och på nätet) och klipp från dessa årtionden och försöker verkligen leva mig in i hur det var då. Besöker ställen jag vuxit upp i på 80-talet. Lyssnar mestadels på musik från dessa tider och anser att bästa musiken faktiskt producerades då. Har gått så långt som att söka på nätet efter riktiga 70-talskläder. Hittar bara skit som säljs som maskeradkläder, dvs inga riktiga vardagskläder.

    Jag har en otroligt romantiserad bild av just 70- och 80-talet, men mest 70-talet. Jag skäms inte för min romantisering. De som känner mig vet om detta. Bruka reta mamma med att säga att hon borde ha fått mig tidigare så jag fått uppleva det hon fått. Brukar fråga personer äldre än mig om hur det var på den tiden. Känner en otrolig fascination för just dessa personer. När jag träffar någon första gången är de första tankarna som poppar upp hos mig att den här personen har upplevt de här årtiondena och jag kan inte sluta tänka på det varje gång jag möter personen. Jag föreställer mig den personen hur denne säkert var och såg ut på den tiden. Och så känner jag en fascination blandat med avundsjuka.

    Jag fattar egentligen inte hur det blev såhär men de här känslorna har bara vuxit fram och stannat kvar. Jag har dock varit en del nostalgisk av och till under mina vuxna år. Nu är det en del av mitt vardagliga liv och jag vill inte släppa det. Jag mår bra av det, känner mig "hemma" i att drömma om dessa årtionden och ta del av allt som går att ta del av och att jag känner mig som mig själv i detta, men är samtidigt frustrerad över att jag inte kan uppleva de åren, och att det inte finns något jag kan göra åt det.

    Så alla ni som fått vara med på riktigt - ett stort hjärta till er <3

  • Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet
  • Anonym (Born in the 60's)
    Äldre 6 Jan 12:42
    Kjell2 skrev 2019-01-06 12:39:41 följande:
    Var sjuk avundsjuk på de blås mässdräkt när det var bal.....
    Fick inte Ni M60?
  • Anonym (Mymla­n)
    Äldre 6 Jan 12:43

    Väldigt blandade känslor. Var mobbad under hela grundskolan på 70-talet och början av 80-talet. Hemma kunde man i värsta fall få stryk på naken ända utan att grannarna brydde sig. Det var kanske inte norm på 70-talet men vet att jag var långt inifrån ensam om det.

    Mobbad i skolan genom hela grundskolan. Ingen höjdare det heller. Musiken var det jag älskade på 70-talet.

    80-talet var bättre, i alla fall efter studenten och då jag började på universitetet. Allt var så avspänt jämfört med idag.

  • Äldre 6 Jan 12:46
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 12:42:10 följande:

    Fick inte Ni M60?


    Jo, men Armén fick ingen mässdräkt förren 1986, flottan och flyget hade det sedan länge. Vi fick nöja oss med uppiffad m60.
  • Anonym (Born in the 60's)
    Äldre 6 Jan 12:50
    +1
    Anonym (Mymlan) skrev 2019-01-06 12:43:54 följande:

    Väldigt blandade känslor. Var mobbad under hela grundskolan på 70-talet och början av 80-talet. Hemma kunde man i värsta fall få stryk på naken ända utan att grannarna brydde sig. Det var kanske inte norm på 70-talet men vet att jag var långt inifrån ensam om det.

    Mobbad i skolan genom hela grundskolan. Ingen höjdare det heller. Musiken var det jag älskade på 70-talet.

    80-talet var bättre, i alla fall efter studenten och då jag började på universitetet. Allt var så avspänt jämfört med idag.


    Jätte tråkigt att du blev utsatt för mobbing, något som verkar vara svårt att komma tillrätta med. Min åsikt är nolltolerans när det gäller mobbing oavsett om den är psykisk eller fysisk och det samma gäller barnaga.

    Under 1970-talet började barnaga att debatteras på allvar i Sverige. Barn hade till skillnad från vuxna inget skydd mot att bli misshandlade. 1979 skrevs lagen mot barnaga in i föräldrarbalken ? den första lagen av sitt slag. Lagen hånades av omvärlden men idag har 43 länder förbud mot barnaga.
  • kottel­in
    Äldre 6 Jan 12:51
    sextiotalist skrev 2019-01-06 07:52:12 följande:

    Jag har härliga minnen.

    Fast jag måste protestera mot att det var lite trafik. Vi satt i bilkö varje dag när vi åkte in till gymnasiet. Och även på den tiden var det trångt på tunnelbanan.

    Mitt 70-tal var disco, hängde en del på Big Brother vid Stureplan. Men helnykter och endast en kväll under helgen, annars var det plugg som gällde.

    Mitt 80-tal präglades av studentliv, studier och fest.

    Modet, jag anammade discomodet under 70-talet, glittriga sjalat, tröjor där det stod UCLA på och ett märke "of bloom".

    Under 80-talet så levde jag i studentbubblan, jeans och t-shirt i vardagen, hemsydda dräkter och balklänningar till fest.

    Maten, min mamma prenumererade på allt om mat, så vi fick pröva mycket nytt. Vitlök använde vi redan under 70-talet. Fondue åt jag också under 70-talet.

    Ja, jag trivdes


    "Fruit of the Loom" hette tröjorna.
    Jag har faktiskt kvar en av mina från 70-talet.
    Hittade den i barndomshemmet, så den ligger i säkert förvar.
    Ja, typ så...
  • Äldre 6 Jan 12:52
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 12:19:24 följande:

    Hur det vara att handla på ICA på 70-talet;

    Butikerna hade egna "roliga" namn inte som nu att alla ska heta ICA Supermarket. De hade öppet Mån-Fre 9-18 och Lör 9-13, kassörskorna kunde alla priser i huvudet och kassaapparaten var som en stor räknemaskin där kassören slog in belopp och tryckte på varugrupp, när det var dax att betala var det kontanter som gällde (checker kom lite senare) och kassören räknade upp växeln högt till kunden så man visste att det blev rätt.

    Det var fritt att ta kassar av papper eller plast, dricka köptes i glasflaska och man hade en tomback med sig som innehöll 25 tomflaskor dessa pantades och man fick ett handskrivet kvitto.

    Det fanns manuell chark och fisk där man ex. köpte nymald köttfärs per hekto.

    Butikerna hade innertak så det såg finare ut än det gör idag.

    Prislappar på varorna som var röda om det var extrapris, snacka om jobb när det skulle ändras pris på varorna.

     


    Drickabackarna passade perfekt för att förvara LP skivor i :)
  • Anonym (Born in the 60's)
    Äldre 6 Jan 12:52
    Kjell2 skrev 2019-01-06 12:46:31 följande:
    Jo, men Armén fick ingen mässdräkt förren 1986, flottan och flyget hade det sedan länge. Vi fick nöja oss med uppiffad m60.
    Men du verkar ha klarat dig bra ändå, så din charm kanske inte satt i kläderna Flört
  • Anonym (Born in the 60's)
    Äldre 6 Jan 12:55
    Hårfagre skrev 2019-01-06 12:52:01 följande:
    Drickabackarna passade perfekt för att förvara LP skivor i :)
    Precis, stadiga plastlådor med bra handtag och inga fack eller andra indelningar utan ett fyrkantigt utrymme perfekt för ex. LP skivor eller Maxi singlar (inte att förväxla med ensamstående som handlar sena kvällar på ICA Maxi) Förvånad
  • Anonym (anony­m)
    Äldre 6 Jan 12:56

    Jag använde en del militärbussaronger som min pojkvän plockat med sig hem från lumpen samt de där gröna strumporna som var varma och hållbara

  • kottel­in
    Äldre 6 Jan 12:58
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-06 10:54:47 följande:
    Härligt.

    Blev lite nyfiken på Arbetsförmedlingen på den tiden. Antagligen var det lika mycket krav på jobbsök då som nu. Men hur gjorde man då när man skulle aktivitetsrapportera? Klippa ut alla jobbannonser som man sökt till i alla tidningar?
    Kanske någon som redan svarat men jag läser inläggen i ordning, blir jobbigt att hoppa fram och tillbaka.

    Jag började på mitt första jobb 1979. Gick in till AF och de ringde arbetsgivaren och så fick jag börja på måndagen. Ingen intervju eller ens att jag pratade med ag.
    Fick nästa jobb på samma sätt, på en fabrik. Minns att jag hade 17 kronor per timme.

    När man var arbetslös skrev man i kassa kort manuellt, datum och "arbetslös", rad efter rad på tvåveckorskort.
    Man behövde inte rapportera vad man sökt för jobb.

    Platsjournalen var en tjock tidning, minns inte hur ofta den kom men tror det var en gång i veckan.
    Ja, typ så...
Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet