• Anonym (Oldie)

    Alla ni som upplevt 70- och 80-talet

    Jag verkligen spricker av avundsjuka på er. Jag är så otroligt insnöad på dessa två årtionden och önskar att jag hade fått uppleva hela 70- och 80-talet som tonåring eller vuxen så att jag i detalj kunnat uppleva allt. Är själv född -79 så mina minnen består av 80-talet, vilka är rätt vaga. Tittar på bilder (privata från mina föräldrar/släktingar och på nätet) och klipp från dessa årtionden och försöker verkligen leva mig in i hur det var då. Besöker ställen jag vuxit upp i på 80-talet. Lyssnar mestadels på musik från dessa tider och anser att bästa musiken faktiskt producerades då. Har gått så långt som att söka på nätet efter riktiga 70-talskläder. Hittar bara skit som säljs som maskeradkläder, dvs inga riktiga vardagskläder.

    Jag har en otroligt romantiserad bild av just 70- och 80-talet, men mest 70-talet. Jag skäms inte för min romantisering. De som känner mig vet om detta. Bruka reta mamma med att säga att hon borde ha fått mig tidigare så jag fått uppleva det hon fått. Brukar fråga personer äldre än mig om hur det var på den tiden. Känner en otrolig fascination för just dessa personer. När jag träffar någon första gången är de första tankarna som poppar upp hos mig att den här personen har upplevt de här årtiondena och jag kan inte sluta tänka på det varje gång jag möter personen. Jag föreställer mig den personen hur denne säkert var och såg ut på den tiden. Och så känner jag en fascination blandat med avundsjuka.

    Jag fattar egentligen inte hur det blev såhär men de här känslorna har bara vuxit fram och stannat kvar. Jag har dock varit en del nostalgisk av och till under mina vuxna år. Nu är det en del av mitt vardagliga liv och jag vill inte släppa det. Jag mår bra av det, känner mig "hemma" i att drömma om dessa årtionden och ta del av allt som går att ta del av och att jag känner mig som mig själv i detta, men är samtidigt frustrerad över att jag inte kan uppleva de åren, och att det inte finns något jag kan göra åt det.

    Så alla ni som fått vara med på riktigt - ett stort hjärta till er <3

  • Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet
  • Anonym (Oldie)
    kottelin skrev 2019-01-05 23:02:18 följande:

    Det finns för- och nackdelar med alla perioder i tiden.

    Jag väljer att minnas det som var bra.

    Det är klart att jag minns natten då jag fick veta att Palme mördats, hade varit ute på krogen och när jag kom hem stod TV´n på med sorgemusik. (Alla gick inte med ut.)

    Jag minns mycket väl när Borg och Stenmark hade sina storhetstider. 

    TV-programmet "Bagen", se om du hittar det på Youtube. Med Kia Berg. 

    På topplistan låg "Twisted sister" med Dee Snider i spetsen.

    Varför skrev du tråden, nu kan jag ju inte sova!


    Hahaha, nu har jag smittat dig Ska kolla upp "Bagen"!

    Vi kom till Sverige nån dag eller ett par dagar efter Palmemordet. Jag minns tyvärr inte uppståndelsen.

    Var folk mer religiösa på 70- och 80-talet? Jag minns att vi fick sjunga en psalm varje morgon innan lektionsstart när jag gick i fyran här i Sverige.
  • Visomvet1978
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-05 23:12:32 följande:

    Ja, det är ju så olika vad man tycker om just dessa decennier. Jag romantiserar på både gott och ont. Det må ha varit fattigare på en hel del jämfört med idag, ändå känner jag att jag hade otroligt roligt. Jag gillar enkelheten på den tiden. Jag var barn, men roligt hade även mina föräldrar. Ändå levde vi mitt i ett krig ända fram till mitten av 80-talet! Och ändå är jag fascinerad av dessa tider


    Det kanske är just den där enkelheten som man suktar efter. För om vi ska säga någonting som är sämre idag så är det ju mycket mer stress idag och mer social press genom Facebook och Instagram. Så var det ju inte förut och då mådde kanske folk generellt bättre än idag.

    Men om vi ska tala om "mitt" årtionde så var det 90-talet. Men det var för att jag var ung då och hade extremt roligt. Plus att musiken var helt fantastisk :)
  • kottelin
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-05 23:22:51 följande:
    Hahaha, nu har jag smittat dig Ska kolla upp "Bagen"!

    Vi kom till Sverige nån dag eller ett par dagar efter Palmemordet. Jag minns tyvärr inte uppståndelsen.

    Var folk mer religiösa på 70- och 80-talet? Jag minns att vi fick sjunga en psalm varje morgon innan lektionsstart när jag gick i fyran här i Sverige.
    Jag gick ju i skolan hela 70-talet.
    Fram tills sexan hade vi kristendom på schemat, sen på högstadiet ändrades det till religion. Jag började sjuan 1976.

    Vi bad bordsbön "I Jesu namn till bords vi gå, välsigna Gud den mat vi får". Sen när lektionen efter middagsrasten började fick vi alla knäppa händerna och säga "Tack gode Gud för maten".

    Jag gick i söndagsskola som liten, i missionskyrkan. Min mammas väninna var fröken där. Slutade när jag började skolan så vitt jag minns.
    Där fanns en sparbössa i form av en svart man som, när man stoppade i pengar, nickade på huvudet.
    Man skulle ge sina femöringar och tänka på de fattiga i Afrika.
    Ja, typ så...
  • Anonym (Oldie)
    Anonym (nja) skrev 2019-01-05 23:03:29 följande:

    Jag gillade inte utsvängda byxor då och inte sen heller. No offense men hur kan folk frivilligt bära sådana modeller? :) 

    Jag vet inte om det berodde på mindre fett i maten. Lightvågen hade knappast kommit då, man åt nog bara liksom vanlig mat, husmanskost. Men det fanns ju inte alls restauranger på det viset som idag, snabbmat osv. Det fanns lite korvkiosker. Man köpte inte godis när man ville och inte så mycket. Jag tror folk i gemen helt enkelt äter mer idag, totalt sett, för att vi kan, samtidigt som vi tränar mer idag. Förr rörde man sig mer för att man var tvungen.

    Man åt mycket limpsmörgås, i af i min familj :) 


    Hahaha, och jag tyckte jag var häftig som bar byxorna. Och limpsmörgåsar är väldigt goda. Åt såna första gången i svensk skola och fritis.

    Hade man mer tid att avsätta för familjelivet? Tänker att jobbtiderna i dagsläget är så långa.
  • Anonym (53+)

    Det röktes enormt mycket på alla "roliga" uteställen och fester.
    Efter en utekväll så luktade kläderna pyton av all rök, och jag vill inte tänka på all skit man andades in i lungorna. Rökningen var en stor anledning till att jag inte besökte sådana ställen speciellt ofta.

  • kottelin
    Anonym (53+) skrev 2019-01-05 23:34:45 följande:

    Det röktes enormt mycket på alla "roliga" uteställen och fester.
    Efter en utekväll så luktade kläderna pyton av all rök, och jag vill inte tänka på all skit man andades in i lungorna. Rökningen var en stor anledning till att jag inte besökte sådana ställen speciellt ofta.


    Eller hur!
    Man trodde att man var bakis efter en kväll ute, men sen när rökning inomhus på krogen förbjöds så mådde man helt ok efter ett nattsudd.
    Ja, typ så...
  • Anonym (Oldie)
    kottelin skrev 2019-01-05 23:08:40 följande:

    Hittar inga bilder som liknar de byxor jag hade. Men de var i manchester och hade utsvängda ben. Ibland sprättade man upp sömmen i sidan och sydde dit en kil i en annan färg för att få ännu bredare byxben.

    Så har vi ju modet med de trånga jeansen, som man hade på sig i badet för att tvätta dem, annars krympte de för mycket.

    När de skulle på nytvättade annars så fick mamma stoppa en livrem i de båda hällarna närmast knappen och dra för kung och fosterland medans man höll andan, drog in magen och knäppte.

    Tills en jeansförsäljare visade ett knep, han stoppade tummarna i fickorna bakifrån och drog ihop och så höll man andan och knäppte.

    Andra märken var Wrangler, Puss o kram. Silver dollar, då hängde det en "dollar" i en kedja i en av hällarna. 


    Oj, vad intressant! Se uppfinningsrikedomen Lite jobbigt dock att behöva dra in magen såpass.
  • Anonym (Oldie)
    Anonym (S) skrev 2019-01-05 23:20:09 följande:

    Är precis lika, jag är född 81 men skulle vilja vart född tidigare för att uppleva 70 och 80 talet. Drömmer om hur det kunde vart och den bästa musiken är från 70 och 80 talet och jag mår så bra när jag hör musik därifrån.


    Vi kan vara "såna" tillsammans här i tråden
  • kottelin
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-05 23:49:33 följande:
    Oj, vad intressant! Se uppfinningsrikedomen Lite jobbigt dock att behöva dra in magen såpass.
    Det var ju inte bra, det sades att man kunde få problem i framtiden när man ville ha barn. Tror inte det stämde.
    Inte på mig iallafall.

    Nu ska jag i säng men jag ger dig ett lyssningstips först!
    Tror det var 78 eller 79.

    Oj som vi dansade! 



    Ja, typ så...
  • Anonym (Oldie)
    Anonym (nja) skrev 2019-01-05 23:12:34 följande:

    Det fanns inte alls mycket för barn på Tv när jag var liten. Det fanns "halv 5" - en kort stund med barnprogram för de allra minsta (Typ Pellepennan och Suddagumman). Sen fick man vänta till "halv 6" på de riktiga barnprogrammen och det var väldigt olika vad det kunde vara för något. Vi såg på Bulleribock, 5 Myror, Clownen Manne, Vilse i pannkakan. En del tyckte man ju var jättespännande men hade inte funkat på barn idag. Ibland tittade man ju för att det var det enda som fanns bara. Bara 2 kanaler också och inga program dygnet runt som det är idag. Tv:n var död fram till halv 5. 

    Jag minns att de började sända Hulken som tv-serie, kanske runt 1980? Min kompis i grannhuset fick inte se för sina föräldrar så varje lördagkväll såg vi till att vi var hos mig så att hon hann titta innan hon kilade hem :) 

    Musiken från 80-talet är ju iaf kul. Min tonårstid och jag lyssnar än i dag på många artister från den tiden. 1983-84 var ju bara bästa tiden vad gäller musik! 

    Vad gäller teknik var vi alla i stor beundran hemma hos en klasskamrat där de var en av de första med att ha video/TV med fjärrkontroll- med sladd! Det här var en kort period innan det gick att tillverka trådlösa. Vi såg andäktigt på hur kompisen enkelt bytte kanal trots att han satt i soffan och vi såg hur kabeln slingrade sig över golvet bort mot tv:n. Det är ett kul minne :) 


    Min personliga åsikt är att just detta anser jag vara en av de bra sakerna med förr. Färre TV-program. Inte som nu då det är överflöd av diverse skit både på TV och internet. Fyfan vad kul vi hade med varandra när vi lekte. Fantasierna i lekarna var det som va överföd av istället. Nu sitter barn som zombies framför en skärm dag ut och dag in och blir matade med bilder på ANDRA barns lekar. Stänger man av skärmen så vet de inte vad de ska hitta på. Förr var det mer "wow" att kunna få se nåt barnprogram på TV. Man visdte att det var en liten och begränsad tid. Sen när det var slut återgick man till sina lekar. TV-programmen var mer som en sorts "paus" i de fysiska lekarna i motsats till hur det är idag.
Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet