• Anonym (Oldie)

    Alla ni som upplevt 70- och 80-talet

    Jag verkligen spricker av avundsjuka på er. Jag är så otroligt insnöad på dessa två årtionden och önskar att jag hade fått uppleva hela 70- och 80-talet som tonåring eller vuxen så att jag i detalj kunnat uppleva allt. Är själv född -79 så mina minnen består av 80-talet, vilka är rätt vaga. Tittar på bilder (privata från mina föräldrar/släktingar och på nätet) och klipp från dessa årtionden och försöker verkligen leva mig in i hur det var då. Besöker ställen jag vuxit upp i på 80-talet. Lyssnar mestadels på musik från dessa tider och anser att bästa musiken faktiskt producerades då. Har gått så långt som att söka på nätet efter riktiga 70-talskläder. Hittar bara skit som säljs som maskeradkläder, dvs inga riktiga vardagskläder.

    Jag har en otroligt romantiserad bild av just 70- och 80-talet, men mest 70-talet. Jag skäms inte för min romantisering. De som känner mig vet om detta. Bruka reta mamma med att säga att hon borde ha fått mig tidigare så jag fått uppleva det hon fått. Brukar fråga personer äldre än mig om hur det var på den tiden. Känner en otrolig fascination för just dessa personer. När jag träffar någon första gången är de första tankarna som poppar upp hos mig att den här personen har upplevt de här årtiondena och jag kan inte sluta tänka på det varje gång jag möter personen. Jag föreställer mig den personen hur denne säkert var och såg ut på den tiden. Och så känner jag en fascination blandat med avundsjuka.

    Jag fattar egentligen inte hur det blev såhär men de här känslorna har bara vuxit fram och stannat kvar. Jag har dock varit en del nostalgisk av och till under mina vuxna år. Nu är det en del av mitt vardagliga liv och jag vill inte släppa det. Jag mår bra av det, känner mig "hemma" i att drömma om dessa årtionden och ta del av allt som går att ta del av och att jag känner mig som mig själv i detta, men är samtidigt frustrerad över att jag inte kan uppleva de åren, och att det inte finns något jag kan göra åt det.

    Så alla ni som fått vara med på riktigt - ett stort hjärta till er <3

  • Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet
  • Tow2Mater

    Abba, Gyllene Tider.... Rosa stora fluffiga öronskydd och benskydd.... manchesterbyxor... Saknar inget av det.

    Men jag och en kompis följde ofta med mamma till kristna tältmöten där vi sprang runt och lekte, vi fick altid korv med bröd. Det var skoj!

  • Anonym (Oldie)
    Visomvet1978 skrev 2019-01-05 23:29:00 följande:

    Det kanske är just den där enkelheten som man suktar efter. För om vi ska säga någonting som är sämre idag så är det ju mycket mer stress idag och mer social press genom Facebook och Instagram. Så var det ju inte förut och då mådde kanske folk generellt bättre än idag.

    Men om vi ska tala om "mitt" årtionde så var det 90-talet. Men det var för att jag var ung då och hade extremt roligt. Plus att musiken var helt fantastisk :)


    Exakt så.

    Jag mådde väldigt dåligt under några år på 90-talet med mycket mobbning i skolan och så. I helhet tycker jag att 90-talet känns så hård och kall. Men kul för dig att dina erfarenheter är totala motsatsen till mina
  • Anonym (Oldie)
    kottelin skrev 2019-01-05 23:30:59 följande:

    Jag gick ju i skolan hela 70-talet.

    Fram tills sexan hade vi kristendom på schemat, sen på högstadiet ändrades det till religion. Jag började sjuan 1976.

    Vi bad bordsbön "I Jesu namn till bords vi gå, välsigna Gud den mat vi får". Sen när lektionen efter middagsrasten började fick vi alla knäppa händerna och säga "Tack gode Gud för maten".

    Jag gick i söndagsskola som liten, i missionskyrkan. Min mammas väninna var fröken där. Slutade när jag började skolan så vitt jag minns.

    Där fanns en sparbössa i form av en svart man som, när man stoppade i pengar, nickade på huvudet.

    Man skulle ge sina femöringar och tänka på de fattiga i Afrika.


    Där ser man. Men det var väl det som kändes normalt på den tiden, eller hur?

    Jag tycker att det är lite roligt att religiositeten genomsyrade samhället i stort men så badade tjejerna topless och man hade "Sköna söndag" på TV osv. Vilka kontraster!
  • Anonym (Oldie)
    Anonym (53+) skrev 2019-01-05 23:34:45 följande:

    Det röktes enormt mycket på alla "roliga" uteställen och fester.

    Efter en utekväll så luktade kläderna pyton av all rök, och jag vill inte tänka på all skit man andades in i lungorna. Rökningen var en stor anledning till att jag inte besökte sådana ställen speciellt ofta.


    Oja, man rökte inne i hemmet också, i vardagsrum, matrum, överallt. Det var inget man höjde på ögonbrynen för.
  • Anonym (Oldie)
    kottelin skrev 2019-01-05 23:56:28 följande:

    Det var ju inte bra, det sades att man kunde få problem i framtiden när man ville ha barn. Tror inte det stämde.

    Inte på mig iallafall.

    Nu ska jag i säng men jag ger dig ett lyssningstips först!

    Tror det var 78 eller 79.

    Oj som vi dansade! 




    I helhet kan det inte vara bra att ha så hårt åtsittande byxor, kan jag tänka mig. Jag tänker mer på mag- tarmbesvär. Men skönt att du inte tog skada i alla fall.

    Tack för låttipset. Jag hör den dagligen i mitt kontor där jag har på radiokanalen Vinyl Godnatt!
  • Anonym (Oldie)
    Tow2Mater skrev 2019-01-06 00:05:06 följande:

    Abba, Gyllene Tider.... Rosa stora fluffiga öronskydd och benskydd.... manchesterbyxor... Saknar inget av det.

    Men jag och en kompis följde ofta med mamma till kristna tältmöten där vi sprang runt och lekte, vi fick altid korv med bröd. Det var skoj!


    Vad folk är emot Manchesyerbyxor, haha!

    Kul att du hade kul ändå
  • Visomvet1978
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-06 00:08:54 följande:

    Exakt så.

    Jag mådde väldigt dåligt under några år på 90-talet med mycket mobbning i skolan och så. I helhet tycker jag att 90-talet känns så hård och kall. Men kul för dig att dina erfarenheter är totala motsatsen till mina


    Ja det är ju subjektivt. 90-talet var som jag minns det väldigt mycket laidback och inte så överdrivet mycket hets som idag. Förutom alla modeller med anorexi. Det var hemskt.

    Men om vi ska återgå till 70-talet så verkar det ha varit väldigt mycket paradoxer. Å ena sidan en vänster som präglade hela samhällsdebatten där det värsta som fanns var komersialism var det värsta som fanns. Å andra sidan fanns där diskotek och ABBA som pumpade ut allt om det ljuva livet och livliga danser. Det är iaf min bild.
  • Anonym (1963)

    Bland det bästa med 70-talet var att det var så lite trafik och folk då. Det gick lätt och snabbt att hitta och ta sig fram mellan olika platser i Stockholms län med bil. Lediga, oftast gratis, P-platser fanns nästan överallt i rikt mått. På många av dem fick man dessutom stå länge. Det var inte på långt när lika förbyggt, enklare vägnät och färre tunnlar, så lätt att hitta och orientera sig. Gles trafik, så det gick snabbt.

    Ute på landet kunde man nöjesåka omkring på riksvägarna och vara nästan helt ensam, på vägar där det nu är hård trafik och mer komplicerad trafikmiljö. Inrikes var motorvägarna väldigt få och vägarna var mycket omväxlande att köra på, smalare, krokigare. Det såldes t.ex. jordgubbar, kokosbollar och negerbollar längs de större vägarna. Ren fröjd att åka bara för åkandets skull.

    När man tankade stank det bensin, ingen anordning som förhindrade ångorna. Oljeläckage från bilar var vanligare då. Längs Autobahn såg man ofta bilar som blivit stående pga motorstopp eller överhettat kylvatten. Men nödtelefoner fanns tätt utplacerade. Bilarna var inte lika driftsäkra på den tiden. Minns att sommaren 1978 höjdes bensinpriset till 2 kr/litern och då tyckte man bensinen började bli dyr. Automattvättar fanns inte på 70-talet vad jag minns.
    På kalla vintermorgnar lät man bilmotorerna gå på tomgång i många minuter tills motorn var varm innan man körde iväg. De kunde stundom vara rätt svårstartade på den tiden i kallt väder. Folk kunde även låta motorn vara igång medan de t.ex. gick in på apoteket. På den tiden fanns inte blyfri bensin eller katalysatorer heller. 

    Medan oljekrisen pågick 1973 så förbjöd min kompis föräldrar sin son att leka med modelljärnvägen. ;)
    När våra nya kärnkraftverk togs i drift var elen riktigt billig och det började bli populärt att värma villorna med el och kasta ut oljepannorna.

    Det var avkopplande att gå omkring i Stockholms innerstad, på Skansen och Gröna Lund eftersom det var så folktomt på den tiden.

    Någon som minns "Kolmasken" samt det ytterst märkliga "gorillamysteriet" på Grönan? Den gamla berg- och dalbanan vars vagnars fronter påminde om gamla Opel-bilar? Samt Lustiga huset, Kärlekstunneln och Blå tåget innan dessa brann ner? Bergbanan på Skansen var helt ny på tidigt 70-tal vad jag minns.

    Fanns fortfarande ett stort urval av stora, gamla och fina biografer på den tiden, med jätteduk och vacker påkostad inredning. Vinterpalatset vid Norra Bantorget som lades ner 1978 tog priset, salongen och duken var gigantisk, kraftigt välvd duk. En mäktig upplevelse som inte längre går att få idag, ens på Cosmonova eller Mall of Scandinavia. Man visade cineramafilmer och liknande som krävde tre projektorer. 
    Några filmer som gick på gamla Vinterpalatset:
    Windjammer
    Så vanns vilda västern
    En ding ding ding ding värld
    Jorden runt på åttio dagar
    Ben Hur
    Doktor Zjivago
    Örnnästet
    Jordbävningen
    Tolv fördömda män
    Slaget om England
    Skyskrapan brinner
    Bullit

  • Anonym (Oldie)
    Visomvet1978 skrev 2019-01-06 00:34:56 följande:

    Ja det är ju subjektivt. 90-talet var som jag minns det väldigt mycket laidback och inte så överdrivet mycket hets som idag. Förutom alla modeller med anorexi. Det var hemskt.

    Men om vi ska återgå till 70-talet så verkar det ha varit väldigt mycket paradoxer. Å ena sidan en vänster som präglade hela samhällsdebatten där det värsta som fanns var komersialism var det värsta som fanns. Å andra sidan fanns där diskotek och ABBA som pumpade ut allt om det ljuva livet och livliga danser. Det är iaf min bild.


    Får några fragment av minnen från de supersmala modellerna. Det var egentligen inget som jag brukade observera men minns litegrann nu när du skriver om det.

    Intressant det om kontrasterna.
  • Anonym (Oldie)
    Anonym (1963) skrev 2019-01-06 01:37:20 följande:

    Bland det bästa med 70-talet var att det var så lite trafik och folk då. Det gick lätt och snabbt att hitta och ta sig fram mellan olika platser i Stockholms län med bil. Lediga, oftast gratis, P-platser fanns nästan överallt i rikt mått. På många av dem fick man dessutom stå länge. Det var inte på långt när lika förbyggt, enklare vägnät och färre tunnlar, så lätt att hitta och orientera sig. Gles trafik, så det gick snabbt.

    Ute på landet kunde man nöjesåka omkring på riksvägarna och vara nästan helt ensam, på vägar där det nu är hård trafik och mer komplicerad trafikmiljö. Inrikes var motorvägarna väldigt få och vägarna var mycket omväxlande att köra på, smalare, krokigare. Det såldes t.ex. jordgubbar, kokosbollar och negerbollar längs de större vägarna. Ren fröjd att åka bara för åkandets skull.

    När man tankade stank det bensin, ingen anordning som förhindrade ångorna. Oljeläckage från bilar var vanligare då. Längs Autobahn såg man ofta bilar som blivit stående pga motorstopp eller överhettat kylvatten. Men nödtelefoner fanns tätt utplacerade. Bilarna var inte lika driftsäkra på den tiden. Minns att sommaren 1978 höjdes bensinpriset till 2 kr/litern och då tyckte man bensinen började bli dyr. Automattvättar fanns inte på 70-talet vad jag minns.

    På kalla vintermorgnar lät man bilmotorerna gå på tomgång i många minuter tills motorn var varm innan man körde iväg. De kunde stundom vara rätt svårstartade på den tiden i kallt väder. Folk kunde även låta motorn vara igång medan de t.ex. gick in på apoteket. På den tiden fanns inte blyfri bensin eller katalysatorer heller. 

    Medan oljekrisen pågick 1973 så förbjöd min kompis föräldrar sin son att leka med modelljärnvägen. ;)

    När våra nya kärnkraftverk togs i drift var elen riktigt billig och det började bli populärt att värma villorna med el och kasta ut oljepannorna.

    Det var avkopplande att gå omkring i Stockholms innerstad, på Skansen och Gröna Lund eftersom det var så folktomt på den tiden.

    Någon som minns "Kolmasken" samt det ytterst märkliga "gorillamysteriet" på Grönan? Den gamla berg- och dalbanan vars vagnars fronter påminde om gamla Opel-bilar? Samt Lustiga huset, Kärlekstunneln och Blå tåget innan dessa brann ner? Bergbanan på Skansen var helt ny på tidigt 70-tal vad jag minns.

    Fanns fortfarande ett stort urval av stora, gamla och fina biografer på den tiden, med jätteduk och vacker påkostad inredning. Vinterpalatset vid Norra Bantorget som lades ner 1978 tog priset, salongen och duken var gigantisk, kraftigt välvd duk. En mäktig upplevelse som inte längre går att få idag, ens på Cosmonova eller Mall of Scandinavia. Man visade cineramafilmer och liknande som krävde tre projektorer. 

    Några filmer som gick på gamla Vinterpalatset:

    Windjammer

    Så vanns vilda västern

    En ding ding ding ding värld

    Jorden runt på åttio dagar

    Ben Hur

    Doktor Zjivago

    Örnnästet

    Jordbävningen

    Tolv fördömda män

    Slaget om England

    Skyskrapan brinner

    Bullit


    Wow, riktigt intressant! Kan också tänka mig det sköna med mindre befolkning. Tycker att priserna på den tiden är riktigt roliga och häftiga. Men de stod väl i proportion till dåtidens löner. Litegrann som idag. Eller var saker och faktiskt billigare på den tiden i proportion till ens lön (ta en normallön för en familj på 4 pers t.ex.)?
Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet