• Anonym (Oldie­)
    Äldre 5 Jan 22:13
    10142 visningar
    369 svar
    +2
    369
    10142

    Alla ni som upplevt 70- och 80-talet

    Jag verkligen spricker av avundsjuka på er. Jag är så otroligt insnöad på dessa två årtionden och önskar att jag hade fått uppleva hela 70- och 80-talet som tonåring eller vuxen så att jag i detalj kunnat uppleva allt. Är själv född -79 så mina minnen består av 80-talet, vilka är rätt vaga. Tittar på bilder (privata från mina föräldrar/släktingar och på nätet) och klipp från dessa årtionden och försöker verkligen leva mig in i hur det var då. Besöker ställen jag vuxit upp i på 80-talet. Lyssnar mestadels på musik från dessa tider och anser att bästa musiken faktiskt producerades då. Har gått så långt som att söka på nätet efter riktiga 70-talskläder. Hittar bara skit som säljs som maskeradkläder, dvs inga riktiga vardagskläder.

    Jag har en otroligt romantiserad bild av just 70- och 80-talet, men mest 70-talet. Jag skäms inte för min romantisering. De som känner mig vet om detta. Bruka reta mamma med att säga att hon borde ha fått mig tidigare så jag fått uppleva det hon fått. Brukar fråga personer äldre än mig om hur det var på den tiden. Känner en otrolig fascination för just dessa personer. När jag träffar någon första gången är de första tankarna som poppar upp hos mig att den här personen har upplevt de här årtiondena och jag kan inte sluta tänka på det varje gång jag möter personen. Jag föreställer mig den personen hur denne säkert var och såg ut på den tiden. Och så känner jag en fascination blandat med avundsjuka.

    Jag fattar egentligen inte hur det blev såhär men de här känslorna har bara vuxit fram och stannat kvar. Jag har dock varit en del nostalgisk av och till under mina vuxna år. Nu är det en del av mitt vardagliga liv och jag vill inte släppa det. Jag mår bra av det, känner mig "hemma" i att drömma om dessa årtionden och ta del av allt som går att ta del av och att jag känner mig som mig själv i detta, men är samtidigt frustrerad över att jag inte kan uppleva de åren, och att det inte finns något jag kan göra åt det.

    Så alla ni som fått vara med på riktigt - ett stort hjärta till er <3

  • Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet
  • Äldre 6 Jan 10:40
    #61
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-06 10:34:58 följande:
    Jaså? Och jag som trodde att ekonomin var bättre då än nu. Fanns underhållsstöd på den tiden?
    Jämför saker som boendyta, bilar, tv, utlandsresor, sommarstugor, flygresor, exklusiv mat, klädinköp så kommer du se att den genomsnittliga levnadsstandarden har gått upp mycket.

    Möjlighet att få dagisplats var också begränsat vilket påverkade familjeekonomin.
  • Anonym (Oldie­) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 10:44
    #62
    sextiotalist skrev 2019-01-06 07:52:12 följande:

    Jag har härliga minnen.

    Fast jag måste protestera mot att det var lite trafik. Vi satt i bilkö varje dag när vi åkte in till gymnasiet. Och även på den tiden var det trångt på tunnelbanan.

    Mitt 70-tal var disco, hängde en del på Big Brother vid Stureplan. Men helnykter och endast en kväll under helgen, annars var det plugg som gällde.

    Mitt 80-tal präglades av studentliv, studier och fest.

    Modet, jag anammade discomodet under 70-talet, glittriga sjalat, tröjor där det stod UCLA på och ett märke "of bloom".

    Under 80-talet så levde jag i studentbubblan, jeans och t-shirt i vardagen, hemsydda dräkter och balklänningar till fest.

    Maten, min mamma prenumererade på allt om mat, så vi fick pröva mycket nytt. Vitlök använde vi redan under 70-talet. Fondue åt jag också under 70-talet.

    Ja, jag trivdes


    Hej! Vad kul att du skriver i den här tråden Gillar dig skarpt i övriga trådar också. Tack för att du delar dina erfarenheter här. Du verkar ha haft ett bra och tryggt liv under de årtiondena. Kul att läsa!

    Hur var det då när det gällde barnuppfostran? Ett par inlägg uppåt har en person skrivit att det curlas nu men att det bowlades då? Mycket "tough love"? Mycket mer regler och disciplin? Var det vanligt att även andra personer än föräldrar blandade sig i uppfostran?
  • Anonym (Oldie­) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 10:48
    #63
    sextiotalist skrev 2019-01-06 07:53:29 följande:

    Nu kom jag på märket "fruit of the loom"


    Jag tänkte väl det För jag googlade på det andra och hittade inget.
  • Anonym (Oldie­) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 10:51
    #64
    Anonym (A) skrev 2019-01-06 07:55:22 följande:

    Kontanter! Alla hade det, inte som nu! Man kunde lita på banken och posten. Det var rent ute på gatorna.


    Hehehe! Har du fortfarande kontanter på dig?

    Jag kan verkligen tänka mig att det var renare då!
  • Äldre 6 Jan 10:52
    #65
    -1

    Det bästa med 80-talet var musiken! Satt som klistrad vid radion/bandspelaren när "Tracks" & "Rakt över disc" sändes.

    Tonårstiden var som en fest, det mest roliga som fanns var när gymnasieskolorna hade gemensamma fester.

    Man (jag) vågade gå hem ensam nattetid som ung tjej i kortkort etc.

    Saknar "Jane Hellen" schampoot som doftade helt underbart.

  • Anonym (Oldie­) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 10:54
    #66
    Anonym (A) skrev 2019-01-06 08:06:20 följande:

    Försäkringskassan spelade Inte in alla samtal, och gav Inte sina chefer miljoner kr, för att inte göra någonting som nu. På Arbetsförmedlingen var det rent och fint. Med parkering utanför, som man stoppade i enkronor i. Man kunde promenera hem på natten själv. Jag pratar om Göteborg...det är en enorm skillnad.


    Härligt.

    Blev lite nyfiken på Arbetsförmedlingen på den tiden. Antagligen var det lika mycket krav på jobbsök då som nu. Men hur gjorde man då när man skulle aktivitetsrapportera? Klippa ut alla jobbannonser som man sökt till i alla tidningar?
  • Anonym (Oldie­) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 11:02
    #67
    Arjahi skrev 2019-01-06 08:42:31 följande:

    Jag minns att bilar var en lyxvara som inte alla hade råd att ha. Och de som ägde en bil, hade oftast både rost och startproblem. Men musiken var bättre på 70-talet. Då gjordes det gjordes riktig musik som håller i längden.


    Jaså? Jamen då går det ju lite ihop med personens erfarenheter av att inte ha råd med julskinkan. Så privatekonomin var generellt inte så bra på den tiden alltså?

    Ja, musiken är helt otrolig. Jag lyssnar på Vinyl varje jobbdag, från morgon till eftermiddag/kväll. Inte nog med att musiken faktiskt är en fröjd för örat och alla sinnen, jag har inte hört orden "fuck", "ass" och annat förbaskat skit i låtarna. Låttexterna verkar ha varit mer anständiga då, likaså artisternas framträdanden. Sen vet jag om det här med droger och sexliberalism osv.
  • Anonym (nja)
    Äldre 6 Jan 11:04
    #68

    Det där med kristendom i skolan minns man ju. I lågstadied stod det "kristendom" på schemat, och man läste om "vår hembygd" på SO:n. Det gör man väl idag med (det sista alltså) men det kallas nog inte så :) 
    Vår fröken i lågstadiet var dessutom aktiv inom pingstkyrkan. Varje måndag startade med att man sjöng en psalm (det här är ju ett arv från att det var gudstjänst på söndagar men då var det ju inte skola, så då fick man ta det på måndagen istället så att de "ogudaktiga" barnen fick en släng av sleven :) ) 
    Det är väldigt bra att starta den gemensamma skolveckan med något men idag är det nog knappast psalmer som är det vanligaste. 

    "Min klara sol går åter upp, jag tackar dig min guuuuuuud " (den minns jag Glad ) 

    Ni som skriver att ni är så förtjusta i musiken från 70 och 80-talet - jag blir lite nyfiken på hur ni menar. För mig är det så oerhört olika typer av musik att man inte kan diskutera dem i samma mening, liksom. Discon kom där i slutet av 70-talet och innan dess var det mer rock och liknande. Jag äskade Bee Gees, köpte varenda skiva (vinyl !) med dem från ca 1980. Disco, pop och sen exploderade synthen. Då gick jag i högstadiet och över en natt kom plötsligt polare med synthfrisyrer och överdimensionerade synthkläder. Jag drogs inte helt med i det men lite kan man se på fotona, dock hade jag aldrig någon sån frisyr själv. Tittar man på klassfoton från andra halvan av 80-talet ser alla tjejer exakt likadana ut: helst lockigt hår med upptuperad lugg, ja herre gud! (älskade dock musiken! Fråga mig vad som helst om Howard Jones, Nik Kershaw eller de andra som kom fram under tiden - jag vet det :) ) 

    Jag minns några killar som vi småtjejer i åk 7 tyckte var ascoola synthare. De hade lärt sig lite breakdance och fick ibland uppträda mitt inne i H&M-butiken i stan. Vi flockades då (ryktet spred sig via djungeltelegrafen när de skulle uppträda) så hela affären var fylld av ungdomar och butiksägaren tjänade säkert en och annan slant på att vi då samtidigt köpte trendiga plagg. 

    Några andra killar som hade ett synthband försökte slå sig fram, genom att de spelade in några låtar de hade skrivit, och sen kunde man få beställa kassettband av dem med deras 4 låtar på. Gud så jag skrattar åt det idag när jag tänker på det Drömmer . Inte lätt att skapa berömmelse innan internet. 

  • Anonym (Oldie­) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 11:07
    #69
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 10:20:29 följande:

    Man fick skicka en en skriftlig ansökan till Televerket, sedan tog det i vissa fall månader innan den blev inkopplad och då kom det först en orange televerketsbil med en installationstekniker som installerade kabeln senare kom en annan som mätte upp att kabeln var riktig och denne televerkare hade även med sig en grå telefon som var televerkets egendom så apparaten fick man hyra.


    Intressant. Höll det sig länge, det där med ansökan? Jag minns att vi också hade en exakt likadan telefon, fast -86 och framåt. Det tog lång tid att ringa upp någon, speciellt om de hade långa nummer som i Sthlm eller om de hade många siffror som var längre ned

    Tack för det, Televerket!
  • Anonym (nja)
    Äldre 6 Jan 11:08
    #70
    +1
    Gizmo skrev 2019-01-06 10:52:32 följande:

    Det bästa med 80-talet var musiken! Satt som klistrad vid radion/bandspelaren när "Tracks" & "Rakt över disc" sändes.


    Det gjorde jag också. Jag avstod ibland tom att gå ut med kompisarna för att jag skulle vara hemma och spela in radioprogrammen, speciellt när Tracks körde sina årslistor, de var ju bara bäst! 

    Det där kan jag sakna faktiskt. Hade alltid en kassett laddad i spelaren om det dök upp nån bra låt på radion. Sen hade jag en walkman som jag spelade kasetterna i när jag cyklade till skolan. Underbart! Idagfinns allt på tex Spotify så man gör ju listor där men det är inte samma sak :) 
Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet