• Äldre 7 Jan 15:54
    18288 visningar
    1265 svar
    1265
    18288

    30+, följas åt på vägen till första barnet?

    Några fler strax över 30 som planerar första barnet och vill följas åt? :)

    Jag vet att det finns en äldre tråd i samma ämne, men det känns som att den dött ut lite sen många i den lyckats få barn. Så tänkte att jag startar en ny för oss som det är aktuellt för.

    Jag och min man har försökt sen ett drygt halvår. Vi skulle börja utredning i höstas då det kom fram att jag har PCO som bifynd vid en o-graviditetsrelaterad undersökning, men jag lyckades bli gravid precis innan utredningen startade. Tyvärr blev det MA så nu väntar vi på att kunna börja försöka igen.

  • Svar på tråden 30+, följas åt på vägen till första barnet?
  • Äldre 29 Jan 10:11
    #91
    Värphönan skrev 2019-01-28 19:59:30 följande:
    I vecka tre ska det absolut gå att få svar på ett test, beroende på när du räknar vecka 3 ifrån iof. Om du räknar från senaste mensens första dag så kan det vara lite tidigt men om det är från ÄL så syns det oftast på stickor från BIM som är 10-16 dagar efter ÄL. Håller tummarna för dig! 
    Räknar från "förmodad motsvarande tid för mens"/skrapning tyvärr, så bara knappt två veckor från förmodad ÄL. Som sagt helt medveten om att jag sannolikt inbillar mig att jag känt nåt redan även om det skulle bli ett plus senare :')
    Clemmentina skrev 2019-01-28 19:51:06 följande:
    Det är för tidigt. Från vecka 5 kan man i bästa fall se en hinnsäck.
    Sist såg hon hinnsäck i vecka 4, men 3 känns absolut som för tidigt ju mer jag läser om det =/  Kanske lika bra iförsig då det inte riktigt varit min tanke att använda läkaren som tidigt graviditetstest varken sist eller nu. Och antagligen bra att ha en plan framåt redan innan jag får svart på vitt om det inte tog sig denna gång, vore ju rätt otroligt om det skulle ha fungerat på första försöket trots PCO när det tog nästan ett halvår att få till första plusset.

  • Äldre 29 Jan 11:05
    #92
    Ölandstoka skrev 2019-01-29 08:42:18 följande:

    Jag har sökt privat tidigare utan att min man var med. Jag skulle kunna fortsätta att gå där, det enda som skaver är att det kostar på om det skulle komma till ivf. De har inte hittat något fel på mig, jag har visserligen oregelbunden mens men äl kommer ca elva gånger om året och sist jag var där lät det som att det inte finns några mediciner att prova. Och mannens spermier är bra. Så jag är rädd att det inte går att prova något annat än ivf, och springer det iväg på nästan 30000 per försök. Landstinget här är ok men jag inbillar mig att allt tar längre tid och svart på vitt har de inte lika bra statistik som de privata alternativen.

    Vi har haft en tung månad så vi har lite paus med allt barnprat hemma men när mensen kommer om ca 10 dagar så ska vi försöka bestämma oss var vi vill gå.


    Det förstår jag...det är ju mycket pengar det handlar om det inte finns alternativ till ivf. Jag tänker att vi nog gör utredningen privat och sen får vi se om vi går vidare där eller vänder oss till landstinget. Hur statistiken ser ut här vet jag inte men jag vet att kön är minst sex månader där vi bor.

    Jobbigt när det är tungt men det kan säkert bra med en paus. Vi pratar inte så mycket om det men jag tänker/funderar desto mer. Håller tummarna för att din mens inte dyker upp om 10 dagar och om den gör det att ni kan landa i något som känns bra för er. <3
  • Äldre 29 Jan 11:07
    #93
    Lunne skrev 2019-01-29 10:11:03 följande:

    Räknar från "förmodad motsvarande tid för mens"/skrapning tyvärr, så bara knappt två veckor från förmodad ÄL. Som sagt helt medveten om att jag sannolikt inbillar mig att jag känt nåt redan även om det skulle bli ett plus senare :')Sist såg hon hinnsäck i vecka 4, men 3 känns absolut som för tidigt ju mer jag läser om det =/  Kanske lika bra iförsig då det inte riktigt varit min tanke att använda läkaren som tidigt graviditetstest varken sist eller nu. Och antagligen bra att ha en plan framåt redan innan jag får svart på vitt om det inte tog sig denna gång, vore ju rätt otroligt om det skulle ha fungerat på första försöket trots PCO när det tog nästan ett halvår att få till första plusset.


    En plan framåt är alltid bra! :) Hur tänker du kring din pco? Enligt läkaren har jag inte typiska pco-äggstockar men jag funderar kring om jag kanske har det ändå!
  • Äldre 29 Jan 11:39
    #94
    Clemmentina skrev 2019-01-29 11:07:59 följande:
    En plan framåt är alltid bra! :) Hur tänker du kring din pco? Enligt läkaren har jag inte typiska pco-äggstockar men jag funderar kring om jag kanske har det ändå!
    Vet inte hur jag tänker, fick i höstas förklarat för mig att jag med stor sannolikhet skulle behöva äta piller för att få ordning på ägglossning, och då behövde man boka tid tillsammans med mannen för att ta massa prover först o.s.v. En månad senare kom vi dit tillsammans, men då upptäckte läkaren att det tagit sig av sig självt (blev dock MA senare). Fördelen nu är att vi slipper hans prover, spolning, o.s.v. då det uppenbarligen är möjligt att få det att fungera mellan oss två, så sannolikt kan jag börja med piller direkt. Så det är det jag är inställd på egentligen, men kan inte släppa att det nu känns precis som veckorna innan det tog sig i höstas, så har lite hopp där.

    Jag trodde att PCO per definition var att äggstockarna ser ut på ett visst sätt (har ovanligt många äggblåsor, vilket påverkar hormoner), men det kanske inte är bara det?

  • Äldre 29 Jan 11:50
    #95
    Lunne skrev 2019-01-28 14:44:59 följande:
    Jobbigt att få reda på MA så sent som vecka 12 =/ Har ni fått bra koll på ÄL med testen i alla fall? Kram!
    Ja, det var väldigt jobbigt. Jag hade dessutom haft ett tidigt ultraljud i vecka 8 där man tydligt såg ett tickande hjärta. Efter det kände jag mig lugn, men så slutade det ändå med MA. Det suger.

    Jag vill gärna höra vad ni andra tänker kring äl-test. Använder ni dem?
    Jag tycker personligen att testen är ganska förvirrande och det tog ett tag innan jag förstod hur starkt det andra strecket ska vara för att testet kan anses positivt. Därtill har jag inte riktigt blivit klok på exakt när det är mest optimalt att ha sex, samma dag som testet visar positivt eller dagen efter? (Jag har tyvärr börjat inse att jag inte har så bra koll på kroppen som jag trodde). När jag blev gravid första gången gick jag efter appen "Clue" som meddelade mig när jag hade mitt fertila fönster. Och då fungerade det ju på första försöket. Kanske testen bara gör att man stressar upp sig ännu mer och därför har svårare att bli gravid? 
    KajsaLouise skrev 2019-01-28 14:47:08 följande:
    Provera har funkat väldigt bra för mig. Jag äter en tablett i 10 dagar med start 14 dagar efter mens. Tar tabletten på kvällen. Inbillade mig att jag mådde lite dåligt av den på dagen. Min mens kommer numera 3-4 dagar efter sista tabletten. Jag har kort lutealfas och ägglossningen har hittills infallit först när kuren påbörjats. Jag vet inte om det kan ha ett samband? En månad åt jag nämligen Provera med start 10 dagar efter mens. Fick utslag på äl-test dagen efter första tabletten. Perioden därefter startade jag med tabletterna efter 14 dagar och ägglossningen kom enligt testen på andra dagen med proveran. Ett konstigt sammanträffande måhända? Tror också att min cykel på nått sätt håller på att hitta sin normalitet, kan ju vara nått sånt också. Men jag tänkte gå tillbaka till gyn nästa månad och höra mig för. Hur äter du provera? Och vilken hänsyn tar du till ägglossningen?
    Intressant med provera, har inte hört talas om det tidiagre. KajsaLouise, hur kort lutealfas hade du innan du började med tabletterna? Fick du dem för att den var för kort eller för att du hade oregelbunden mens? 


  • Äldre 29 Jan 14:22
    #96
    Clemmentina skrev 2019-01-29 11:05:21 följande:

    Det förstår jag...det är ju mycket pengar det handlar om det inte finns alternativ till ivf. Jag tänker att vi nog gör utredningen privat och sen får vi se om vi går vidare där eller vänder oss till landstinget. Hur statistiken ser ut här vet jag inte men jag vet att kön är minst sex månader där vi bor.

    Jobbigt när det är tungt men det kan säkert bra med en paus. Vi pratar inte så mycket om det men jag tänker/funderar desto mer. Håller tummarna för att din mens inte dyker upp om 10 dagar och om den gör det att ni kan landa i något som känns bra för er. <3


    Är det ok att göra så, att göra utredning privat och sen få en ivf-remiss till landstinget? Låter ju smidigt :)
  • Äldre 29 Jan 14:26
    #97

    [quote=79402914][quote-nick]Jag vill gärna höra vad ni andra tänker kring äl-test. Använder ni dem?

    Jag tycker personligen att testen är ganska förvirrande och det tog ett tag innan jag förstod hur starkt det andra strecket ska vara för att testet kan anses positivt. Därtill har jag inte riktigt blivit klok på exakt när det är mest optimalt att ha sex, samma dag som testet visar positivt eller dagen efter? (Jag har tyvärr börjat inse att jag inte har så bra koll på kroppen som jag trodde). När jag blev gravid första gången gick jag efter appen "Clue" som meddelade mig när jag hade mitt fertila fönster. Och då fungerade det ju på första försöket. Kanske testen bara gör att man stressar upp sig ännu mer och därför har svårare att bli gravid?[/quote]

    Jag håller med om att testerna stressar. Jag får nästan aldrig helt positiva tester men jag vet att jag har äl. Har även provat att testa olika tider. Jag använder dem ibland men försöker känna efter själv och ligger gärna varje dag just dagarna kring äl. Men varannan dag ska väl också räcka :)

  • Äldre 29 Jan 16:01
    #98
    Ölandstoka skrev 2019-01-29 14:22:19 följande:

    Är det ok att göra så, att göra utredning privat och sen få en ivf-remiss till landstinget? Låter ju smidigt :)


    Ja jag har förstått att man kan göra så! Åtminstone där vi bor. Här är det 6 mån kö till utredning och sen 6 mån kö till en ev ivf. Vore ju skönt att kunna halvera kötiden! :)
  • Äldre 29 Jan 16:06
    #99
    Lunne skrev 2019-01-29 11:39:51 följande:

    Vet inte hur jag tänker, fick i höstas förklarat för mig att jag med stor sannolikhet skulle behöva äta piller för att få ordning på ägglossning, och då behövde man boka tid tillsammans med mannen för att ta massa prover först o.s.v. En månad senare kom vi dit tillsammans, men då upptäckte läkaren att det tagit sig av sig självt (blev dock MA senare). Fördelen nu är att vi slipper hans prover, spolning, o.s.v. då det uppenbarligen är möjligt att få det att fungera mellan oss två, så sannolikt kan jag börja med piller direkt. Så det är det jag är inställd på egentligen, men kan inte släppa att det nu känns precis som veckorna innan det tog sig i höstas, så har lite hopp där.

    Jag trodde att PCO per definition var att äggstockarna ser ut på ett visst sätt (har ovanligt många äggblåsor, vilket påverkar hormoner), men det kanske inte är bara det?


    Får hoppas att den där känslan betyder att det är något. :) Men skönt att veta att du kan börja med piller annars.

    Jag fick exakt samma förklarat för mig när jag nyligen fick Provera utskrivet för att få igång min mens igen. De går inte vidare med ägglossningsstimulerande innan de även utrett min kille.

    Ja så är det nog. Men har fått för mig att jag nog har någon slags hormonell obalans eftersom min mens är oregelbunden (mer nu efter p-piller än innan jag började med dem).
  • Äldre 29 Jan 16:33
    Clemmentina skrev 2019-01-29 16:06:02 följande:
    Får hoppas att den där känslan betyder att det är något. :) Men skönt att veta att du kan börja med piller annars.

    Jag fick exakt samma förklarat för mig när jag nyligen fick Provera utskrivet för att få igång min mens igen. De går inte vidare med ägglossningsstimulerande innan de även utrett min kille.

    Ja så är det nog. Men har fått för mig att jag nog har någon slags hormonell obalans eftersom min mens är oregelbunden (mer nu efter p-piller än innan jag började med dem).
    Även om det inte är PCO så kan det ju vara någon annan hormonobalans, har ni pratat om att göra en utredning?
Svar på tråden 30+, följas åt på vägen till första barnet?