Inlägg från: Anonym (Marie) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Marie)

    Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!

    Jag kan hålla med dig om att det ställer till problem. Vi har varit tvungna att ta ledigt hela lovet för våra barn klarar inte heller att lämnas till främlingar. Tur vi har sparade dagar.

  • Anonym (Marie)

    Men förstår du verkligen inte att förskolan inte skiljer sig från andra verksamheter? Man har semester omlott och anställer det antal personal (samt vikarier) som krävs.jämför med sjukvård, äldrevård etc. jag jobbar på behandlingshem. Självklart har vi personal hos våra barn på behandlingshemmet dygnet runt, alla dagar på året. Och självklart får all personal sin semester mm... och när vi har konferensdagar så har vi väl inarbetade, erfarna vikarier inne.


    Anonym (Förskollärare) skrev 2019-01-07 23:14:31 följande:

    Vilka människor det finns! Vi i förskolan liksom många andra har rätt till 4 veckors sammanhängande semester under sommaren. Innan jobbade jag kommunalt och vi hade aldrig stängt under sommaren eller mellandagarna. Vi var på en annan förskola en sommar pga storstädning på den ordinarie men då var vi på den andra och jobbade med våra barn så att säga. Nu jobbar jag privat och vi har stängt 3 veckor på sommaren, det är i stort sett omöjligt att tillgodose vår lagliga rätt annars. Vi erbjuder såklart ett alternativ och skulle någon behöva det är det självklart att någon av oss ordinarie följer med och jobbar den tiden. Har hänt 1 gång på 3 år. Självklart behöver vi också ta största delen av vår semester på sommaren och vid jul för fet är då vi har mindre barn. I övrigt är där inte mycket utrymme till ledighet.

    Självklart måste vi ha stängt för planeringsdagar också, varför skulle vi inte ha det? Men vi är schyssta och har bara 2 om året, de andra två har vi på lördagar.

    Och vaddå att vi kräver semester när det inte passar föräldrar som inte har lov. Det skulle ju aldrig få ihop då det föräldrarna kräver olika saker.

    Och sist men inte minst... förstår inte ni att vi inte kan ha öppet hela kvällarna också? Förutom de jourförskolor, obförskolor som finns. Om vi öppnade tex 6.00 och stängde 22.00. Vart skulle all den personalen komma ifrån som skulle täcka upp det tidspannet? Det är redan snålt med personalen som det är. Nej tänk efter!

    Sluta tänk stt förskollärare och andra som jobbar på förskolor har det som nått slags kall, vi vill ha ledighet inland som alla andra. Men det förstås ni jobbar väl gratis ooh utan ledighet året runt :) det är omöjligt att tillgodose allas behov, det gäller alla verksamheter. Jag som jobbar dagtid har väldigt svårt att komma iväg till läkaren, tandläkaren, banken osv... men jag ska be dem ha öppet hela kvällen också!


  • Anonym (Marie)

    Planeringsdagar är egentligen inget problem ur den aspekten för mig (förutom att jobbet ju kan neka om man behövt vara ledig mer än tre ggr och inte kan säga till två månader i förväg vilket vi inte kunnat. ) däremot att behöva vara ledig just hela juli och hela jullovet.


    Anonym (Milly) skrev 2019-01-08 18:27:58 följande:

    Jag tycker att det är konstigt att så många föräldrar gör slut på alla föräldraledighetsdagar under barnens första år. Varför sparar man inte lite dagar så att man kan vara ledig när förskolan och skolan har planeringsdagar ?


  • Anonym (Marie)

    Man kan ju ha vikarier inne när man planerar tex, och gå omlott. Eller dela upp det på fler gånger. Vår förskola stänger tidigare en dag i månaden för möten etc (antar att det främst är apt då).

    Vi roterar när det gäller att vara i verksamheten istället för på konferens tex. Det är ju inte som att det skulle vara en omöjlighet att hålla öppet förskolan året om ifall det fanns en politisk vilja. Det finns ju hur många sätt som helst att lösa det på.


    Anonym (Förskollärare) skrev 2019-01-08 22:34:22 följande:

    Ha tror jag knappast. Så de har öppet 7-18 och sen sitter de 8 timmar till? Starkt! Det brukar inte ens vara lagligt, har jobbat inom vården tidigare och vi hade krav på minst 11 timmars vila mellan våra pass.

    Vi har 4 per år men är schyssta och lägger två på helger. Det är bara för att vi är schyssta, vi har absolut rätt att ha alla på vardagar.


  • Anonym (Marie)

    Jo, men max tre tillfällen på ett år. Och jag som arbetar på schema får ut väldigt lite ersättning i förhållande till vad jag förlorar i lön på det passet (inte för att jag har hög lön utan för att löneavdraget räknas på en hög kvot och det gör inte ersättningen från FK. ) Jag kan alltså få tex 2500:- i avdrag och 700:- av försäkringskassan i ersättning. Lite vab på det så blir det inte mycket lön kvar.


    hammarhajen skrev 2019-01-12 16:37:55 följande:

    Återigen, det är delvis därför föräldraförsökringen är så generös att man FÅR vara hemma med ERSÄTTNING för att ta hand om sina barn ända upp i skolåldern. 


  • Anonym (Marie)

    Men det handlar väl inte om att någon vill försämra för förskolepersonalen? Varför tror du det? Det handlar ju om att man borde organisera förskolan så att det inte drabbar de som behöver den, dvs föräldrar och barn! Och det finns det ju olika sätt att göra, därav jämförelser med andra branscher.


    hammarhajen skrev 2019-01-12 17:22:45 följande:

    Och att vården har ruttna förutsättningar behöver väl inte innebära att förskolan också måste ha det? Jag förstår inte varför yrkesgrupper ska tävla i vem som har det sämst, och "får inte vi så ska inte ni!"

    Jag unnar verkligen sjukvårdspersonal rimliga arbetsförhållanden och önskar mig gärna samma respekt tillbaka. Får för övrigt ofta läkartider för mig och barnen mitt på dagen, eller så jag i varje fall måste ta ledigt halvdag för ett 30 min besök. Men det är så det är. Jag kräver inte att läkare ska arbeta enbart kvällar och helger för att jag ska slippa ta ledigt.

    Har också fått ta obetalt ledigt/föräldraledigt/semester för:

    - tandläkare

    - släppa in hantverkare

    - optiker

    - besiktning av hus

    - att passa tåg/flyg (som inte väntar med att gå tills jag slutat jobba, tänka sig)

    - lämna in bilen 

    Och säkert massa andra saker som jag nu inte kommer på. 


  • Anonym (Marie)

    Men det hjälper ju tyvärr inte om det erbjuds en annan förskola när det är studiedag. Mina barn skulle aldrig gå att lämna till främlingar. Det var illa nog nu efter jullovet (då vi haft dem hemma för att avdelningen eller möjligen

    Hela förskolan hållit stängt).


    gästsvar skrev 2019-01-12 18:59:16 följande:

    Nu vet jag inte i vilken kommun du har dina barn- kan säkert vara olika i samma kommun också. Men jag har jobbat länge i Stockholm stad, kommunal förskola.

    Vi hade 2 planeringsdagar/år och då var fsk stängd. Men under sommaren så har alltid en förskola i samma enhet öppet, sk sommarförskola och samma sak i mellandagarna en julförskola. (ej öppet röda dagar då). Vår enhet bestod av 3 förskolor- ovanligt lite nuförtiden. Sen hade vi kvällsmöten(oftast fr 16.30-20.00) sk APT 2ggr/mån och utvecklingssamtal tas ju nästan alltid em/kvällstid när man egentligen slutat. Vad jag har hört så har kommunen även skyldighet att ordna barnomsorg för de barn som behöver även under planeringsdagar men då kan det bli en helt annan förskola i annan enhet men i samma kommun. Sommarfsk och julfsk brukar ordnas i samma enhet i varje fall.

    Sen undrar du i inlägg 30 varför det är en mänsklig rättighet att dagispersonalen kan ta ledigt när det passar dem och inte när det passar föräldrar som inte har lov.

    Vad får dig att tro att personal på förskola kan ta ledigt när de vill???? Får ansöka och vänta på godkännande eller avslag som alla andra. Sen som nån skrev så är det ytterst ovanligt att semester godkänns i mitten på augusti då det är just många inskolningar.


  • Anonym (Marie)

    Det är jättebra att man får ut planeringen långt i förväg. Tyvärr är det ju inte alltid tillräckligt om man inte får beviljat ledighet från jobbet oavsett. Jul, sommar och 4 planeringsdagar blir ju rätt många tillfällen om man har otur. Jag har varit tvungen att gå in och jobba en vecka både på sommaren och under jullovet senaste året. Som tur är har vi kunnat lösa det oss föräldrar emellan då pappan har en mer generös arbetsgivare.


    Anonym (Förskollärare) skrev 2019-01-12 23:55:28 följande:

    Nej och så är det för oss också, vissa tror här att vi får semester när vi vill. På mitt nuvarande jobb får vi inte semester mitt under terminen förutom vid just skolloven och då delar vi alla på dagarna, finns ingen som får en hel vecka. Dessa loven (förutom julen men vi lägger inga planeringsdagar då) ligger ju inte i tiden för planeringar heller. Det är ju mitt i terminerna och planeringen behöver ske innan terminen börjar eller precis i början och sen i slutet för att se resultat och analysera detta. Någon gång har vi fått ihop ett till början av sommaren när vi hade ovanligt lite barn för en gångs skull oxh då räckte det med vikarier (som vi tyvärr inte har kvar längre). Vi behöver kunna ta ut våra ledigheter som alla andra och det infaller ofta när det är skolov men går inte alltid då heller, vår förskola har alltid barn. det kan inte vara någon överraskning varje år med planeringsdagar. Vi lägger ut datumen långt innan för att föräldrarna ska ha riktigt bra framförhållning. Våra datum för 2019 när vi har stängt har varit till föräldrarnas kännedom sedan i augusti. Vet absolut att alla inte har så bra framförhållning, mina barns skola tex. Minst ett par månader innan tycker jag man kan kräva!


  • Anonym (Marie)

    Jo men för oss är det inget alternativ med annan förskola då våra barn inte klarar att lämnas till främmande personal utan inskolning. Så för min del så måste jag planera för detta.


    Anonym (Förskollärare) skrev 2019-01-13 08:11:51 följande:

    Nej så är det ju och det drabbar oss också ibland när våra barns förskolor och skolor har stängt. det erbjuds alltid något alternativ när förskolor har stängt så då tycker jag inte att det finns nått att göra för att det finns alternativ istället för att ta semester. Planeringsdagar ingår, det har varit så i väldigt många år och kommer alltid finnas. Så att räkna in sommar och jul i detta är helt enkelt inte rätt eftersom det faktiskt finns barnomsorg.


    Anonym (Förskollärare) skrev 2019-01-13 08:11:51 följande:

    Nej så är det ju och det drabbar oss också ibland när våra barns förskolor och skolor har stängt. det erbjuds alltid något alternativ när förskolor har stängt så då tycker jag inte att det finns nått att göra för att det finns alternativ istället för att ta semester. Planeringsdagar ingår, det har varit så i väldigt många år och kommer alltid finnas. Så att räkna in sommar och jul i detta är helt enkelt inte rätt eftersom det faktiskt finns barnomsorg.


  • Anonym (Marie)

    Eller så har man planeringsdagar halva personalstyrkan i taget och fyller upp med vikarier. Så slipper man stänga.

    Jag tycker inte generellt att man behöver lägga dem på tex helg.


    hammarhajen skrev 2019-01-13 09:16:52 följande:

    Om studiedagarna på dagtid vardagar försvinner eller flyttas till kväll/helg så BLIR det en försämring .Vilket många i tråden försökt förklara. 


  • Anonym (Marie)

    Att små barn inte mår bra av att lämnas till främmande människor är snarare normalt. Konstigt att man skulle behöva inskolning till förskolan öht annars... tycker snarare det är din attityd som är anmärkningsvärd.


    cloudberry79 skrev 2019-01-13 20:17:16 följande:

    Undrar fortfarande vad fan problemet är? Det är öppet på jourförskola någonstans, för det måste kommunen tillhandahålla alla vardagar. Alltså finns förskoleverksamhet alla årets vardagar. Är ens ungar överkänsliga och inte klarar detta, så får man anpassa sig själv efter sina egna problem.


  • Anonym (Marie)

    Håller med dig i allt!


    kaffe skrev 2019-01-18 17:19:04 följande:

    Jag har heller aldrig behövt använda mej av jourförskola, ändå tycker jag det fungerar dåligt med dagens system.

    Förutom pedagogisk verksamhet ska ju också förskolan fungera som barnomsorg. Förskolan är inte alls anpassad efter vilka tider folk arbetar utan kör envist med samma upplägg med öppettider som för 30 år sedan. Dom flesta verksamheter strävar efter att kundanpassas. Förskolan behöver inte det, efter som det (oftast) är det enda alternativet som finns.

    Att ha önskemål om andra öppettider för förskolan handlar inte om att man missunnar förskollärare vidareutbildning eller övertidsarbete eller att dom inte ska få någon semester. Alla dom här sakerna går att kombinera. Det handlar att prioritera och planera. Det ligger förstås inte på förskollärare att göra det utan för våra förtroendevalda. Argumentet att det inte finns några pengar, tja det beror också på hur man som politiker väljer fördela dom. I den kommunen jag bor i åkte hela kommunledningen utomlands för någon typ av utvecklingsdagar samtidigt som dom drog in penna och suddgummi för skolelever. Jag tror knappast min kommun är unik i det avseendet. 


Svar på tråden Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!