Forum Barn 0-12mån - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Fler med barn som inte bajsar själv?

  Tis 8 jan 01:56 Läst 0 gånger Totalt 14 svar
  Tis 8 jan 01:56

  Som rubriken lyder önskar jag att veta om det finns fler som har barn som inte kan bajsa på egen hand? Vår dotter på 2,5 månad har lidit av grov förstoppningsproblematik, så pass att hon utreddes för Hirschsprung. Det visade sig inte vara det, utan en mjölkproteinallergi. Hon har pga. det inte kunnat bajsat själv sedan hon var 4 dagar gammal. Vi pyser henne 1 g/dag. Nu har vi blivit ombedda att sluta, för att hon ska kunna bajsa på egen hand. Hon har mycket svårt för det här och vi är givetvis rädd för förstoppning. Vi har märkt att konsistensen inte spelar någon roll, hon har svårt att få ut hårt likt mjuk avföring. Kan det vara så att hon saknar teknik? Har ni andra haft barn med liknande problem? Kan de bajsa själv idag? När började de isf. att bajsa själv? Vad gjorde ni för att de skulle börja bajsa själv?


   


  Tacksam för all tips/råd! 

FRÅGA BARNLÄKAREN

 • Tis 8 jan 02:09 #1

  Ett av mina barn hade så och lärde sig bajsa själv först vid 18 månader. Vid två månaders ålder förde de in som typ en ballong och undersökte om hen kunde få ut den och det gick bra, men inte bajs.

  Vi hjälpte till med en termometer och så använde vi luktolos. I dag är barnet vuxen och har inga problem med vare sig bajsa det eller allergier.

  Barnsjukhuset på Akademiska i Uppsala var jättebra att hjälpa oss.

  Lycka till!

 • Tis 8 jan 03:06 #2

  Tack för ditt svar!


  Kunde han inte bajsa från början eller smög det sig på succesivt? Min dotter bajsar på egen hand ibland (ytterst ytterst sällan, tex. vid magsjuka sker det någongång) - men det ser liksom ut som att hon trycker på fel sätt. Spänner rumpan innåt/nästan så att hon kniper när hon försöker bajsa. Var din son likadan? Började han själv helt plötsligt att bajsa vid 18 månaders ålder? Eller fick ni träna honom till det? Vad skönt att det gick över och vad härligt att höra att han i vuxen ålder inte har några problem!! 

 • Tis 8 jan 23:01 #3

  Men hur länge väntar ni mellan att ni provocerar fram det?

  Bebisar är ju väldigt olika och det kan också gå i perioder för dem typ att plötsligt bajsar de var femte dag bara ett tag.

 • Ons 9 jan 00:37 #4

  Ska svara på det jag kan. Det är ju länge sen nu.

  Jo det var från början. Jag sa till redan vid återbesöket på BB.

  Det kom av sig självt efter att vi använt ett milt laxerande medel några gånger. Sen behövdes inte det mer. Klyx har jag för mig det hette.

  Som svar till "möjligt". När bebisen verkligen vill bajsa men inte kan, då märker man det.

 • Ons 9 jan 04:50 #5 +1
  Aalvis skrev 2019-01-08 01:56:31 följande:

  Som rubriken lyder önskar jag att veta om det finns fler som har barn som inte kan bajsa på egen hand? Vår dotter på 2,5 månad har lidit av grov förstoppningsproblematik, så pass att hon utreddes för Hirschsprung. Det visade sig inte vara det, utan en mjölkproteinallergi. Hon har pga. det inte kunnat bajsat själv sedan hon var 4 dagar gammal. Vi pyser henne 1 g/dag. Nu har vi blivit ombedda att sluta, för att hon ska kunna bajsa på egen hand. Hon har mycket svårt för det här och vi är givetvis rädd för förstoppning. Vi har märkt att konsistensen inte spelar någon roll, hon har svårt att få ut hårt likt mjuk avföring. Kan det vara så att hon saknar teknik? Har ni andra haft barn med liknande problem? Kan de bajsa själv idag? När började de isf. att bajsa själv? Vad gjorde ni för att de skulle börja bajsa själv?


   


  Tacksam för all tips/råd! 


  Min son har alltid haft problem med sin mage men det e bättre nu när han snart blivit 6 månader men det enda som funkade för oss var att sätta honom i sin babysitter som vibrerar i rumpan, han kunde bara bajsa där så tipset e att skaffa en sån.
 • Lör 12 jan 13:29 #6

  Min son har haft förstoppningsproblematik sedan födseln och jisses vad vi har kämpat. Han får idag laxido jr två ggr/dag och det är det enda som hjälper. Han blev tom förstoppad av bröstmjölken som spädbarn men ingen trodde på mig. Vi hjälpte till med allt tillslut, ventil, massage, lactulose, kiwi, päron, katrinplommon u namn it. Tillslut sa ett pucko till läkare åt oss att vi skulle låta det reda sig själv och sluta hjälpa till. Det ledde till att han inte bajsade på 19dgr. Var ett rent helvete. Tillslut fick vi träffa en barnspecialist som tog oss på allvar och vi fick laxido jr utskrivet när han var mkt liten. Det har varit vår räddning varvat med klyx och microlax.

 • Sön 13 jan 09:30 #7

  Era stackare. Jag vet precis hur påfrestande det är att ha ett barn som inte bajsar.

  Vår son hade problem från ungefär två veckors ålder och han hade dessutom ont i magen när han inte fick bajsat. Varken vi eller bvc förstod varför han inte kunde bajsa. Någon gång varannan vecka bajsade han själv men då hade han väldiga problem och ont fram till dess. Jag upplevde det, precisa som du säger, att han inte hade "rätt teknik". Det har nu ordnat upp sig för flera månader sedan och han är nu snart ett år.

  Vi försökte med magdroppar, katrinplommonpuré, mixade mogna päron (guld värt för att hålla igång hans mage), laktulos (till slut 10ml per dag), magmassage (som han aldrig gillade), pysventil (som aldrig fungerade) och till slut microlax som blev vändpunkten. Kanske hjälpte allt det andra till att smörja upp magen och så men inget fungerade som microlaxen. Jag var så emot allt som inte var naturligt men när barnmorskan på bvc så till oss att använda microlax minst varannan dag under en period, detta för att tarmarna skulle få "lära sig arbeta och trycka ut bajset" ungefär, så tvekade jag faktiskt inte. Och det verkar varit det som fick allt att funka för efter den hjälpen så kan han bajsa själv.

  Han var drygt sex månader när det ordnade upp sig och har bajsat själv så gott som varje dag sedan dess. Han fortsatte få laktulos i någon månad efter att det ordnat upp sig och mixade päron får han fortfarande i gröten varje dag. Nu funkar allt som det ska och han kan äta allt utan problem.

  Kanske kan ni prata med bvc om att hjälpa er dotter på liknande sätt och se vad de säger? Jag hoppas innerligt att det snart ordnar upp sig för er. Nu ska jag sluta gömma mig på toa, för att kunna skriva detta, och gå ut till min något klängiga son. :)

 • Sön 13 jan 23:41 #8

  Båda mina barn har besvärlig förstoppning sedan födelsen. Ätit mjölkfritt under spädbarnsåret. Stora doser laktulos frpn ngn veckas ålder till 5/6 månader. Forlax så fort barnläkaren gick med på det (6 månader första, 5 månader andra). Båda har bajsat på skötbordet m böjda höfter ända tills de kunde börja sitta på pottan med stöd vid ca 6 månaders ålder. Innan dess bajsade de inte själva. Yngsta barnet behövde dessutom Resulax (svider mindre än Microlax) nästan dagligen från 5 till 10 månaders ålder. Forlax har inte gått att sluta med. Att bajsa på pottan rekommenderas å det varmaste! Tarmen töms så mycket bättre då. Tror inte det är ovanligt att det tar tid för bebisarna att lära sig bajsa själva. Mycket som ska koordineras!

 • Ons 23 jan 13:08 #9

  Hej Ts

  Hur går det för din dotter och hennes bajsande. Jag har en son som också har problem med sitt bajs Han har inte bajsat själv sedan han var några veckor gammal han liksom försöker och tar igen och stånkar och beter sig precis som att han inte vet hur man gör. vi har flera gånger varit inne på akuten för att ge honom lavemang. Jag helammar honom. Men han har ändå svårt att få ut Bajset Det spelar ingen roll vilken konsistens bajset har.

  Idag är sonen 4 månader gammal och han har alltså inte bajsat själv sedan han var ca tre veckor ingen i sjukvården verkar lyssna på vad vi säger klart att ammande bebisar kan gå länge utan att bajsa men han besvaras otroligt mycket av att inte kunna göra ifrån sig. ligger och sparkar och spänner sig och han har väldigt svårt att få ut gaser också . Varje dag är en kamp för honom att försöka prutta eller bajsa Det är otroligt påfrestande för hela familjen ingen verkar lyssna på hur vi har det. Bebisen har svårt att sova på grund av att han ligger och kämpar med magen hela tiden Och Man märker verkligen att han vill bajsa och han ville prutta så det inte så att han är lugn och nöjd utan hela dagarna går till att han kämpar kämpar kämpar och kämpar.

  Jag vet inte vilken gång är räkningen Vi har besökt läkare men alla viftar bort vårat problem att vi har till och med varit hos en specialist i Uppsala men han tog verkligen inte på allvar. Jag är så ledsen för att hela spädbarns perioden har gått åt till att försöka att trösta vårt barn som försöker bajsa Vi har provat alla knep som bara går vi har provat grodställning Vi har provat katrinplommon och alla världens droppar mot magproblem. Vi har också provat laktulos och jag Gud vet vad Men Ingenting fungerar för att han ska kunna bajsa spontant utan det enda som fungerar är att hjälpa honom flera gånger om dagen med pysventil för att få ut gaser och bajs. När vi provat att som alla säger vänta ut honom har det alltid alltid slutat med att vi fått åka in till akuten och göra lavemang eller hjälpa honom med titeln tiden beroende på hur länge vi vågar vänta. Men de gånger vi väntat ut honom så har dagarna varit ett helvete rent ut sagt för han vill bajsa varje dag och han vill prutta men det går inte När vi väntade ut honom har dagarna bara bestått av Skrik och gråt och sparkande och kämpade. Därför använder vi pysventil varje dag nu för allas skull...

  Hela vårt liv påverkas av det här och jag vet inte hur länge jag orkar mer ingen vill lyssna på oss på sjukvården Jag är så slut av hela tiden fokusera kring sonens icke bajsande ..

 • Ons 23 jan 14:23 #10
  Snufflan skrev 2019-01-23 13:08:04 följande:

  Hej Ts

  Hur går det för din dotter och hennes bajsande. Jag har en son som också har problem med sitt bajs Han har inte bajsat själv sedan han var några veckor gammal han liksom försöker och tar igen och stånkar och beter sig precis som att han inte vet hur man gör. vi har flera gånger varit inne på akuten för att ge honom lavemang. Jag helammar honom. Men han har ändå svårt att få ut Bajset Det spelar ingen roll vilken konsistens bajset har.

  Idag är sonen 4 månader gammal och han har alltså inte bajsat själv sedan han var ca tre veckor ingen i sjukvården verkar lyssna på vad vi säger klart att ammande bebisar kan gå länge utan att bajsa men han besvaras otroligt mycket av att inte kunna göra ifrån sig. ligger och sparkar och spänner sig och han har väldigt svårt att få ut gaser också . Varje dag är en kamp för honom att försöka prutta eller bajsa Det är otroligt påfrestande för hela familjen ingen verkar lyssna på hur vi har det. Bebisen har svårt att sova på grund av att han ligger och kämpar med magen hela tiden Och Man märker verkligen att han vill bajsa och han ville prutta så det inte så att han är lugn och nöjd utan hela dagarna går till att han kämpar kämpar kämpar och kämpar.

  Jag vet inte vilken gång är räkningen Vi har besökt läkare men alla viftar bort vårat problem att vi har till och med varit hos en specialist i Uppsala men han tog verkligen inte på allvar. Jag är så ledsen för att hela spädbarns perioden har gått åt till att försöka att trösta vårt barn som försöker bajsa Vi har provat alla knep som bara går vi har provat grodställning Vi har provat katrinplommon och alla världens droppar mot magproblem. Vi har också provat laktulos och jag Gud vet vad Men Ingenting fungerar för att han ska kunna bajsa spontant utan det enda som fungerar är att hjälpa honom flera gånger om dagen med pysventil för att få ut gaser och bajs. När vi provat att som alla säger vänta ut honom har det alltid alltid slutat med att vi fått åka in till akuten och göra lavemang eller hjälpa honom med titeln tiden beroende på hur länge vi vågar vänta. Men de gånger vi väntat ut honom så har dagarna varit ett helvete rent ut sagt för han vill bajsa varje dag och han vill prutta men det går inte När vi väntade ut honom har dagarna bara bestått av Skrik och gråt och sparkande och kämpade. Därför använder vi pysventil varje dag nu för allas skull...

  Hela vårt liv påverkas av det här och jag vet inte hur länge jag orkar mer ingen vill lyssna på oss på sjukvården Jag är så slut av hela tiden fokusera kring sonens icke bajsande ..


  Så hemskt att höra, så var det för min son också. Jag gick tillslut in i väggen. Sonen hade även kolik och reflux. Hemskt att säga men det enda man kan göra är att ge det tid. Väger han tillräckligt kanske han kan få laxido jr?
 • Ons 23 jan 19:20 #11
  Snufflan skrev 2019-01-23 13:08:04 följande:

  Hej Ts

  Hur går det för din dotter och hennes bajsande. Jag har en son som också har problem med sitt bajs Han har inte bajsat själv sedan han var några veckor gammal han liksom försöker och tar igen och stånkar och beter sig precis som att han inte vet hur man gör. vi har flera gånger varit inne på akuten för att ge honom lavemang. Jag helammar honom. Men han har ändå svårt att få ut Bajset Det spelar ingen roll vilken konsistens bajset har.

  Idag är sonen 4 månader gammal och han har alltså inte bajsat själv sedan han var ca tre veckor ingen i sjukvården verkar lyssna på vad vi säger klart att ammande bebisar kan gå länge utan att bajsa men han besvaras otroligt mycket av att inte kunna göra ifrån sig. ligger och sparkar och spänner sig och han har väldigt svårt att få ut gaser också . Varje dag är en kamp för honom att försöka prutta eller bajsa Det är otroligt påfrestande för hela familjen ingen verkar lyssna på hur vi har det. Bebisen har svårt att sova på grund av att han ligger och kämpar med magen hela tiden Och Man märker verkligen att han vill bajsa och han ville prutta så det inte så att han är lugn och nöjd utan hela dagarna går till att han kämpar kämpar kämpar och kämpar.

  Jag vet inte vilken gång är räkningen Vi har besökt läkare men alla viftar bort vårat problem att vi har till och med varit hos en specialist i Uppsala men han tog verkligen inte på allvar. Jag är så ledsen för att hela spädbarns perioden har gått åt till att försöka att trösta vårt barn som försöker bajsa Vi har provat alla knep som bara går vi har provat grodställning Vi har provat katrinplommon och alla världens droppar mot magproblem. Vi har också provat laktulos och jag Gud vet vad Men Ingenting fungerar för att han ska kunna bajsa spontant utan det enda som fungerar är att hjälpa honom flera gånger om dagen med pysventil för att få ut gaser och bajs. När vi provat att som alla säger vänta ut honom har det alltid alltid slutat med att vi fått åka in till akuten och göra lavemang eller hjälpa honom med titeln tiden beroende på hur länge vi vågar vänta. Men de gånger vi väntat ut honom så har dagarna varit ett helvete rent ut sagt för han vill bajsa varje dag och han vill prutta men det går inte När vi väntade ut honom har dagarna bara bestått av Skrik och gråt och sparkande och kämpade. Därför använder vi pysventil varje dag nu för allas skull...

  Hela vårt liv påverkas av det här och jag vet inte hur länge jag orkar mer ingen vill lyssna på oss på sjukvården Jag är så slut av hela tiden fokusera kring sonens icke bajsande ..


  Det påminner om hur vår son var i början. Han stånkade och stånkade och kunde bara precis få ut bajset efter mkt om och men. Använde också ventilerna dagligen. Efter 2 mån så startade jag med att äta mjölkfritt (ammade), och har inte varit något problem sedan dess. Använde ventilerna lite till men sen kunde jag släppa dem. Han var helt enkelt känslig för mjölkprotein och är det än idag (10mån). Testa mjölkfri kost i 2-4 veckor o se om det gör skillnad!
 • Ons 23 jan 21:34 #12
  Cilla84 skrev 2019-01-23 19:20:12 följande:

  Det påminner om hur vår son var i början. Han stånkade och stånkade och kunde bara precis få ut bajset efter mkt om och men. Använde också ventilerna dagligen. Efter 2 mån så startade jag med att äta mjölkfritt (ammade), och har inte varit något problem sedan dess. Använde ventilerna lite till men sen kunde jag släppa dem. Han var helt enkelt känslig för mjölkprotein och är det än idag (10mån). Testa mjölkfri kost i 2-4 veckor o se om det gör skillnad!


  Hur lång tid tog det innan det märktes skillnad. Började faktiskt med mjölkfri kost den 19 jan. Så är på 4 som mjölkfri nu. Hade din bebis svårt att få ut gaser med?
 • Fre 25 jan 23:48 #13
  Snufflan skrev 2019-01-23 13:08:04 följande:

  Hej Ts

  Hur går det för din dotter och hennes bajsande. Jag har en son som också har problem med sitt bajs Han har inte bajsat själv sedan han var några veckor gammal han liksom försöker och tar igen och stånkar och beter sig precis som att han inte vet hur man gör. vi har flera gånger varit inne på akuten för att ge honom lavemang. Jag helammar honom. Men han har ändå svårt att få ut Bajset Det spelar ingen roll vilken konsistens bajset har.

  Idag är sonen 4 månader gammal och han har alltså inte bajsat själv sedan han var ca tre veckor ingen i sjukvården verkar lyssna på vad vi säger klart att ammande bebisar kan gå länge utan att bajsa men han besvaras otroligt mycket av att inte kunna göra ifrån sig. ligger och sparkar och spänner sig och han har väldigt svårt att få ut gaser också . Varje dag är en kamp för honom att försöka prutta eller bajsa Det är otroligt påfrestande för hela familjen ingen verkar lyssna på hur vi har det. Bebisen har svårt att sova på grund av att han ligger och kämpar med magen hela tiden Och Man märker verkligen att han vill bajsa och han ville prutta så det inte så att han är lugn och nöjd utan hela dagarna går till att han kämpar kämpar kämpar och kämpar.

  Jag vet inte vilken gång är räkningen Vi har besökt läkare men alla viftar bort vårat problem att vi har till och med varit hos en specialist i Uppsala men han tog verkligen inte på allvar. Jag är så ledsen för att hela spädbarns perioden har gått åt till att försöka att trösta vårt barn som försöker bajsa Vi har provat alla knep som bara går vi har provat grodställning Vi har provat katrinplommon och alla världens droppar mot magproblem. Vi har också provat laktulos och jag Gud vet vad Men Ingenting fungerar för att han ska kunna bajsa spontant utan det enda som fungerar är att hjälpa honom flera gånger om dagen med pysventil för att få ut gaser och bajs. När vi provat att som alla säger vänta ut honom har det alltid alltid slutat med att vi fått åka in till akuten och göra lavemang eller hjälpa honom med titeln tiden beroende på hur länge vi vågar vänta. Men de gånger vi väntat ut honom så har dagarna varit ett helvete rent ut sagt för han vill bajsa varje dag och han vill prutta men det går inte När vi väntade ut honom har dagarna bara bestått av Skrik och gråt och sparkande och kämpade. Därför använder vi pysventil varje dag nu för allas skull...

  Hela vårt liv påverkas av det här och jag vet inte hur länge jag orkar mer ingen vill lyssna på oss på sjukvården Jag är så slut av hela tiden fokusera kring sonens icke bajsande ..


  Jag blir så ledsen av att höra detta. Precis så upplever vi också att vi har blivit bemötta. Dessutom råkade vi ut för ett pucko till barnmorska första tiden. Hon gjorde bedömningar över akutläkarens bedömningar gällande lactulos och tog bort det från oss. Som nyblivna föräldrar lyssnade vi på den enda kontakten vi hade, vilket ledde till grov förstoppning (hela vänstra colonet fyllt) och fick läggas in på barnkliniken i två månaders tid. Och jag måste tyvärr säga att barnkliniken inte ville ta emot oss i telefon. Jag åkte dit och satt i väntrummet, framställde att jag inte tänkte gå förrän en läkare träffat mitt barn. När de träffat henne och klämt på henne uttryckte de att det inte existerande någon förstoppning och att de inte ville ge lavemang. Men jag vägrade att gå, vi fick ett lavemang och hon bajsade då som hon brukar göra hemma. Och vi visste att det inte dög. Vi tvingande oss till avdelningen och där lyckades vi övertala en läkare att röntga. När de gjorde de var de alla lika paffa och förstod inte hur det gått till. De fick ta hjälp av specialister i olika delar av Sverige för att lösa upp förstoppningen. 


  Vi har ännu inte fått till bajsningen. Vi pyser henne flera ggr i veckan och sätter henne på toa (kanten) direkt efter matning. Testa det!!!!! Det funkade för oss efter ett par ggr. Bebisar har tydligen en tömningsreflex som kickar igång i samband med matning. Vi håller ut och försöker tänka att det till slut går över någon dag. Lite "ingen dör av förstoppning" attityden. Annars är det svårt att överleva. 

  Ytterligare tips (eventuellt) tips, vi har inte hunnit utvärdera det än. Testa importal. Vår dotter klarade inte av movicol, lactulos osv. De hjälpte inte och gav alldeles för svåra biverkningar. Importal är till för de barn som inte klarar ovanstående, de är svåra att få tag på och alla läkare vet inte vad det är. Men en tarmspecialist vi träffade menade på att de skulle hjälpa henne. Så nu står vi på det och resulax. Ska precis skriva en tråd om vår nuvarande situation och vilka frågetecken vi har kring allt. 

  Hoppas det var till någon hjälp! 

 • Lör 26 jan 06:30 #14
  Snufflan skrev 2019-01-23 21:34:50 följande:

  Hur lång tid tog det innan det märktes skillnad. Började faktiskt med mjölkfri kost den 19 jan. Så är på 4 som mjölkfri nu. Hade din bebis svårt att få ut gaser med?


  Hoppas det hjälper! Jag märkte lite förbättring efter några dagar, men störst skillnad var efter två veckor, då kunde jag verkligen se att han mådde mycket bättre, sov och bajsade utan hjälp. Ventilerna hängde kvar ett tag till tror jag, han var fortfarande lite gasig och hade lite ont men sådär det ju på små bebisar men viktigaste var att han bajsade utan att krysta hela dagen och att jag märkte en förbättring/skillnad. Gaserna blev det också mkt bättre vid 4 månader när han kunde få upp benen och prutta/fisa. Men som sagt, för oss har det gjort hela skillnaden. Jag provocerar ibland för att se om han växt ifrån det men det har han inte än sålänge iaf.

  Viktigt var att råkade jag äta mjölkprotein, (vilket hände de där första dagarna) så fick man ?börja om? liksom, så det blev dag 0 igen. Så gjorde jag, för stt verkligen ge mjölkfritt en chans.

  Min systers son, hon fick barn samtidigt som mig, hade också sovproblem och förstoppningsproblematik och magont, fick lactulos som gav gaser, testade också mjölkfritt (efter lite påtryckning från mig), och det är mycket bättre. Han bajsar utan lactulos nu och sover på nätterna.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll