• EmberEyes
    Anonym (Pebba) skrev 2019-01-11 17:42:05 följande:
    Om man vet vilka föräldrarna är så vet man väl bakgrund? Vad menar du med at inga tester tas, vad för tester? Och vad för meriter?
    tester som höft- och armbågs-röntgen, ögonlysning, hjärtscanning mm. Meriter är allt från utställning till lydnad, agility osv.
  • EmberEyes
    Anonym (Pebba) skrev 2019-01-11 18:03:05 följande:
    Ah okej. Och på renrasiga hundar så tas alltid dessa tester på valpar?

    Varför är det viktigt med meriter? 
    Inom rasaveln så följer man rasens avelsprogram. Alla raser är inte lika predisponerade för alla problem, utan man gör de tester som är applicerbara för rasen.
    Dessutom så gör man ett stort arbete med att välja ut mentalt stabila individer. Mentalatest på avelsdjuren bakåt, och helst även på djur som inte går i avel i linjerna man jobbar med.
    Meriter är ett sätt att bedöma djuren, du ska minst ha föräldradjur som faller inom ras-standard. Et djur som presterar väl i olika typer av hundsport (eller för den delen som arbetande djur) visar på en potential hos avkomman.
  • EmberEyes
    Anonym (griffon) skrev 2019-01-11 18:23:26 följande:

    Vi betalar försäkring och mat i princip, han har bara varit hos veterinären två tre ggr och han är 11 år i år. Han äter inte så himla mycket. Skulle tippa på att vår månadskostnad för honom är 500 kr kanske. 


    Men vaccinerar ni inte årligen? Och gör en allmän-undersökning samtidigt?
  • EmberEyes
    Anonym (Pebba) skrev 2019-01-11 19:47:11 följande:
    Normalt sett är jag inte det minsta ytlig men i det här fallet så handlar det egentligen bara om att jag tycker att blandraser med Pomeranian är finare än renrasiga. Ev skulle vi kunna tänka oss en teacuppoodle också och den är ju renrasig. Väl?
    JAg tror att du gör dig själv en otjänst med att leta efter en hund med ett visst utseende som tilltalar. Leta primärt efter en hund som passar i ert liv. Fundera t. ex. på vilken ambitionsnivå ni har. Vill ni ha en glad krabat som tycker det är kul att hänga med på promenad men gärna ligger på soffan och chillar med dig? Eller är det troligt att ni kommer lägga timmar varje dag på träning och siktar på elitnivå i rallylyd eller agility?
    Vill ni ha en självständig hund eller en som är mer flockberoende (och tänk på att båda har för- och nack-delar)
    Vad finns det för rasbundna problem med rasen/raserna i mixen?
    Vad har den för förväntad livslängd?
    osv
  • EmberEyes
    Anonym (Pebba) skrev 2019-01-11 19:52:53 följande:
    Oj vad dyrt med försäkring?! 500 kr/mån är ju mycket pengar. Det är alltså dyrare försäkringar på små hundar än större? Eller är det vissa små raser bara?

    Man behöver alltså kunna vara hemma på heltid i 6 månader m man inte har en dagmatte? Är det lätt att hitta en dagmatte? 6 månader var länge, jag hade räknat med kanske 2-3 månader på heltid och det skulle passa bra eftersom jag inte kommer att jobba på ett tag men inte så länge som 6 månader.

    Vad kostar hunddagis förresten? Har man det bra på hunddagis förresten? 
    500 är ganska billigt tycker jag. Jag betalar 8500/år för min hundförsäkring.
    Hunddagis i Malmö kostar runt 2000-2500/månad.
    Dagmatte/husse kan vara billigare, men du får nog räkna med ca 100kr/dag.
  • EmberEyes

    Tänk på att om planen är att lämna hunden ensam sex timmar per dygn när du är på jobb inom några månader, så måste ni börja ensamhetsträna ganska omgående. Ensamhetsträning är viktigt för alla hundar, men det är superviktigt att det "sitter" när du väl måste vara ifrån den.

  • EmberEyes
    Anonym (griffon) skrev 2019-01-11 20:43:06 följande:
    Jag menade för problem Men det borde jag så klart ha skrivit Tack för påpekandet  
    Då är jag med!
    Förhoppningen är ju att aldrig behöva uppsöka vet utanför vaccinering och kontroller! Skrattande
  • EmberEyes
    Aniiee skrev 2019-01-11 22:25:45 följande:

    Köp en sheltie, gå fem valp- och lydnadskurser, ensamhets- och skvällerträna ordentligt, lär er naturlig aktivering och överarbeta inte pälsen så har ni en trevlig kompis i 15 år.

    Men tänk på det - 15 år......


    Fem valp- och lyd-kurser?
  • EmberEyes
    Anonym (Glennie) skrev 2019-01-12 16:33:06 följande:
    Det kanske var från hundavlen Hitler fick sin idé. Vem vet. Det finns ju vissa paralleller. Och syftet med avel när det gäller hundar är inte alltid till hundens bästa. Många raser har avlats för att få vissa egenskaper som vi människor gillar. Schäfern är ju ett typexempel på det. 
    Människan har avlat selektivt med hundar i drygt 30 000 år. Människan har varit selektiv i både djuravel och växtförädling sedan vi började hålla djur och började odla själva.
Svar på tråden Pomchi - Vad behöver jag veta?