• Anonym (S)
    Äldre 11 Jan 19:21
    2723 visningar
    49 svar
    49
    2723

    Pomchi - Vad behöver jag veta?

    Jag har chihuahua sen massa åt och uppfattar dem som rätt lika pomeranians så jag kan dela med mig av erfarenheter;

    De äter inga jättelass så matkostnaden är låg. Jag lägger mer pengar på godis för träning än mat och sånt kan man göra billigt hemma om man vill dra ner kostnaden.

    Försäkring för en sån liten ras som lätt får tandproblem och ofta har patella luxation är dyr. Det är bäst att lägga krut på försäkringen så har man största möjliga skydd vid behov. Jag betalar ca 500/månad och har fullfräs försäkring där det mesta är maxat och täcks, tex försäkringsbelopp på 60000/år vilket är nödvändigt - tänk tex vid patella luxation om båda benen behöver opereras, då kan det lätt kosta 30000 för ett ben. Då räcker inte de lägre försäkringsbeloppen så långt.

    Valpkurs kan vara bra. Inte alla valpar är så enkla. Vissa kan man dock klara utan kurs. En kurs i Sthlm ligger på ca 2100kr.

    Hunden måste gå ut var fjärde timme. Jag låter det aldrig gå mer än fem timmar men då får jag dåligt samvete. Tänk att vara nödig i flera timmar. Det betyder alltså 4-5 ggr per dag beroende på hur lång vaken tid man har. En så liten hund behöver inte gå milslånga promenader men de kan absolut hänga med lååångt. För min är 6 km dagligen optimalt. Går jag typ bara 3 km har han energiöverskott. Går jag 10km orkar han det i ca tre dagar innan han blir trött och överansträngd.

    Jag har alltid varit hemma med valpen minst två månader. Då har jag tagit hem dem vid mellan 12 och 16 veckors ålder. Före fyra månaders ålder ska de inte lämnas ensamma mer än korta stunder, dvs inte ens en halvtimme. Jag börjar den riktiga ensamträningen vid 16 v (senare om valpen precis kommit till mig då). Man kan inte lämna dem på hunddagis förrän de är 6 månaders gamla så tills dess får man ordna med dagmatte. Jag skulle inte rekommendera att lämna valpen ensam hemma och bara gå hem och rasta på lunchen.

    Du behöver köpa skålar, koppel, halsband/sele, bajspåsar, klotång, leksaker, bädd, filtar, en transportbur/väska är bra att ha till bilfärder, för pomeranian krävs redskap för pälsvård.

    Googla ?skaffa hund? och läs på om vad det innebär att ha hund så får du resa på mer i detalj. Lycka till!

  • Anonym (S)
    Äldre 11 Jan 20:08
    #15

    Dessa dvärgraser har dyr försäkring. Inte för att de är sjukare, men de har ju tex sämre tandhälsa pga sin dvärgväxt. Kolla upp några raser som är små men inte dvärgväxta och kolla om försäkringen är billigare. Typ cavalier king Charles spaniel eller något liknande. Är inte helt säker på att pommen är den bästa första gångs hunden heller. Chihuahua är det inte i alla fall.

    Nej 6 månade blir det ju inte. Man får ju hem dem tidigast vid 8 veckor. Själv tycker jag det är på tok för tidigt. Den jobbigaste valpen jag haft var den jag tog vid 12 veckor, de andra var äldre och faktiskt lättare. Jämför med barn, en ettåring och en femåring, vem är mest mottaglig för din vägledning och ditt språk?

    Men säg att du tar den vid 12 veckor, stanna hemma tills den är 16 veckor och ha sen dagmatte, om du inte kan ha med den på jobbet. Hunddagis kostar olika beroende på ort. I Sthlm får man väl räkna med 3500/månad för en heltid. En dagmatte är lite billigare då de oftast betalas skattefritt, inte ha lokalkostnader för verksamheten som dagis har osv.

    Personligen gillar jag att vara hemma två månader eller mer om man kan (jag har pluggat länge) för jag upplever att man får bra kontakt med hunden och den blir trygg. Jag skulle inte vara nöjd om jag skulle skynda iväg till ett jobb snabbt efter att valpen kommit till oss.

    Olika dagis har olika upplägg. Vissa har boxar där hundarna sitter under dagen. Vissa har fritt utrymme att vara på. Inte alla hundar trivs på dagis det ska man ha med i beräkningarna när man skaffar hund och ska då vara beredd på annan lösning, tex dagmatte. Det kan låta omöjligt att få till en bra vardagssituation för sin hund men än så länge har det alltid löst sig i mitt fall, och på det bästa sättet för hunden. Det är viktigast.

  • Anonym (S)
    Äldre 11 Jan 22:33
    #25
    +1
    Anonym (Pebba) skrev 2019-01-11 22:10:27 följande:

    Nej, någon katt vill jag absolut inte ha, tycker inte om katter. Vad är det som låter som att vi inte skulle bli hundägare? Att vi inte vill träna och tävla? Det betyder inte att vi inte ska träna alls men vi har inga ambitioner för något annat än en sällskapshund. naturligtvis kommer den att få basal träning, utflykter i skogen och ut och rasta sig, vi är inte dumma i huvudet. Bara för att vi är nybörjare och har frågor betyder inte det att vi är dåliga hundägare. Vi vill ha en hundkompis helt enkelt och ställer därför olika frågor som vi kan ha nytta av. Precis som när man ska bli förälder så vet man inte allt innan och förälder klarar de flesta normalfuntade av.


    Bra sagt. Finns massor av hundar som ?bara? är sällskap till helt vanliga familjer och många av dem har ett jättebra liv. Man måste inte bli brukstränare. En del hundar är väldigt enkla att ha att göra med och kräver inte alls speciellt mycket.

    Jag är själv väldigt noggrann hundägare och har svårt för när folk lämnar hundar ensamma, inte har minsta koll på nånting osv och bara skaffar hund för att ?ha? i något slags materialistiskt manifest. Men jag tycker det blir löjligt när man ska fördöma människor utan tidigare hundvana. Någon gång var alla nybörjare. Har läst långt mycket mindre lovande trådar av folk som ska skaffa hund. Man märker ju att du vill lära dig. Däremot kan det vara bra att läsa på ytterligare innan du realiserar dessa planer, som sagt googla info för förstagångshundägare, googla vardagslydnad och även ett hett tips - valpens första månader. Då får du bra konkret info om vad som krävs av er den första tiden. Tex ?jaha när den är så många månader ska vi ut och miljöträna den mycket, jaha de blir inte rumsrena förrän efter såhär lång tid? (ni kommer behöva gå ut med den varje eller varannan timme första typ...två månaderna).

    Jag har träffat på totala katastrofer som inte fattade nånting om hundar, visste inte vad de åt, blev förvånade att de måste ut 4-5 ggr per dag osv. Jag höll på att gå i taket inombords. Men de skaffade en sällskapsras av soffpotatistyp och gjorde absolut inte allting enligt boken, och de har inga problem med hunden idag. Lite olydig och yvig men trevlig och välfungerande, behövde jag motvilligt erkänna. Så man måste tillåta sig vara öppen för nyblivna hundägare!

    Uppfödaren till min förra hund var jätteskeptisk till att sälja till mig för att jag såg ut att vara en typisk Stockholmstjej med allt vad det betyder för henne. Hon var så osäker på mig men i slutändan berättade hon att jag är den valpköpare hon varit allra mest nöjd med. Så man ska inte döma!

    Jag tror dessutom en hund kan bara jättebra för din dotter med den ?problematik? hon har. Hund har hjälpt mig när jag har ångest eller känner mig ensam. Det är guld värt. Ni kan ju alltid satsa på att bli hundraprocentigt insatta hundägare så får ni ett projekt som även det kan vara till nytta för din dotter. Ta ett snack med henne (när du själv bestämt dig) och få med henne i hur stort ansvars det är och att man måste vara beredd på att lägga tid på hunden, och på att läsa på dessförinnan.
  • Anonym (S)
    Äldre 12 Jan 10:22
    #35

    Gällande tandhälsa betalade jag 2000 på en treårsperiod. Borsta tänderna på dem! Noggrant! Tuggben hjälper inte.

    Mina dvärghundar har blivit rumsrena på ett kick. Gå ut så pass ofta att det sker minimalt med olyckor inne (här är fördelen med att ta en valp som är 12 veckor eller äldre, är de yngre har de noll kontroll över blåsan) så kan det gå snabbt att få dem rumsrena. Mina var helt rumsrena före 6 månaders ålder.

Svar på tråden Pomchi - Vad behöver jag veta?