• Anonym (Mrs)

    Jag fattar inte - vart fan kommer LÖSSEN ifrån!?

    Jag fattar inte vart lössen kommer ifrån?

    Vart börjar det liksom?

    Man säger att det inte har med ohygien att göra (som förr då löss och loppor spreds) utan att de kommer när folk samlas - exempelvis vid skolstart när många samlas på en liten yta; då sprider de sig.

    Men VART FAN KOMMER DE IFRÅN FRÅN BÖRJAN!? Vart bor de? I gräset? I träden? I luften? I folks skitiga hem?

    Hur kan de bara ploppa upp hur som helst!?

    Och en annan fråga; i klassen är det alltid samma barn (tre olika) som drabbas av löss. Alltid dessa tre (en flicka och två pojkar) och det sjuka är att alla tre (tyvärr) ÄR skitiga och ovårdade överlag (långs naglar, fett hår, smutsiga händer och ansikten, slitna smutsiga kläder, osv).

    Men det är tabu att säga att de som drabbas av löss är skitiga. Men i min klass (jag är lärare på lågstadiet (nej, jag använder inte samma språk bland mina elever och kollegor som här)), så är det alltid dessa tre skitiga barn som drabbas av löss.

    Nu har det brutit ut igen och jag får snart panik! Det är sjunde gången sedan terminsstarten HT18.

    Vart kommer de ifrån, från början!?

  • Svar på tråden Jag fattar inte - vart fan kommer LÖSSEN ifrån!?
  • Anonym (Besserwisser)
    Anonym (Mrs) skrev 2019-01-12 15:12:10 följande:

    Då borde vi införa en tre-dagars-avlusning i hela landet!

    Alla avlusar sig samtidigt och isolerar sig under tre dagar. Sedan ger vi fan i att åka utomlands.


    Avlusning på 3 dagar kräver otrevliga kemikalier. Avlusning utan kemikalier tar typ 2 veckor. Då krävs luskamning några gånger i veckan, men när man fått in rutinen tar det max 10 minuter per gång, och det är OK att missa någon enstaka lus ibland. Om en nykläckt lus kammas bort inom en vecka så hinner den inte lägga egna ägg.
  • Anonym (Besserwisser)
    Anonym (+++) skrev 2019-01-12 16:03:40 följande:
    Det är lite så jag har funderat också. Om man skulle plocka ut alla kommentarer från denna person får man typ en mil lång utskrift sen ett halvår tillbaka, minst - och alla är på samma tema "jag håller med"

    Det handlar nog om ett tvångsbeteende
    Det är lätt att känna igen personens meningslösa inlägg, och numera klickar jag "tumme ner" när jag träffar på dem. I början anmälde jag några inlägg med motiveringen att personen skräpade ner i massor av trådar med sina meningslösa inlägg. Jag fick aldrig någon feedback på mina anmälningar, och som alla kan se så fortsätter personen i samma stil, men har lyckats skapa några fler formuleringar än "Håller med".
  • Pentra
    Anonym (lusifer) skrev 2019-01-12 11:17:39 följande:
    Nej. De sprids inte via bussäten, flygstolar osv. En lus som tappat taget om året och ramlat ut i mössan eller på sätet är en sjuk eller död lus redan och om den är sjuk så den dör snart av sig själv. Löss måste hålla sig fast i håret, för att hålla sig nära födan (blod från människa) och det är för stor risk att tappa taget, så det gör de bara om de är skadade.  Löss sprids när hår möter hår.  Det är ganska svårt att bli av med löss helt och hållet, eftersom de lägger ägg och äggen dör inte av behandlingen. Sedan kläcks de efter behandlingen.  Många luskammar fungerar inte särskilt bra heller. De får inte bort äggen. En av de bättre heter NitFree. 

    Fel! Jag känner en person väldigt väl; och denna person blev med lus genom att åka tåg och luta sig med huvudet mot tågsätets huvudstöd. Det kröp efter detta sedan i håret på denna, och en lus kröp tom. iväg ur håret och ner på personens arm. Personen i fråga hade inte varit i närkontakt med andra än sin sambo under perioden och ingen i familjen i övrigt bar på lus. Så, precis som att man kan bli lussmittad genom att byta mössa eller dela kudde med någon så kan man bli lussmittad genom att dela säte med någon på tåget, bussen eller flyget! ... Med vänlig hälsning, Pentra
  • Anonym (också lärare)
    Anonym (Håller med ) skrev 2019-01-12 16:45:49 följande:
    Jag håller med!

    Min son har fått löss två ggr efter han sparat ut sitt tjockaoch lockigahår till öronen ungefär. Det är så himla svårt att kamma igenom det med en luskam och samtidigt hålla i sär hårtesterna med hårnålar och tofsar. Det tar ju timmar känns det som. Jag hade gärna gjort det varannan dag om det vore lättare. Nån som har nåt tips.

    Sedan verkar det bli mer utbrett med åren. När jag växte upp på 80- och 90-talet i norrland så hade vi ALDRIG löss, inte på min skola iaf. Nu bor min syster kvar i samma stad och hennes döttrar har haft löss hur många ggr som helst. Vad kan det bero på? Kan det vara klimatet, att det blivit varmare så dom trivs bättre? När jag var barn var det ju minus 10-20 från nov till april typ, så är det ju inte längre.
    Jag tror att en av anledningarna till den ökade lusspridningen idag är att barnen idag istället för att spela fotboll och fia med knuff sitter med huvudena tätt ihop vid en skärm...
    Sedan är det nog också så att man informerar mer, och inte håller barnen hemma tills man blivit av med lössen. Jag minns att jag fick vara hemma från skolan, och ha starkt medel i håret och en plastpåse på huvudet i ett dygn. Eftersom skammen (delvis) är borta vet fler om när barn har löss.
  • Anonym (Fröken)

    Löss trivs lika bra i smutsigt hår som rent hår.God hygien hjälper inte om man inte behandlar löss.Alltså luskammat och schampo för ta bort löss och fortsätter med detta behandling tills äggen och lössen är borta.Stackars barn som inte verkar få den behandling dom behöver.

  • Fjäril kär

    Glöm för all del inte alla delade hem där barnen inte blir kammade och inte behandlas för att det är "x jävla ansvarsområde" . (Tänk alla infekterade skilsmässor/vårdnadstvister)

    Eller de delade hem som båda två litar på att den andra behandlar och därmed gör ingen det. (Där barnen är små att de själva inte riktigt har koll än)

    Det finns alltså betydligt fler obehandlade barn än man tror och det är aldrig de "självklara" barnen det gäller.

  • Glinda från Oz

    Löss kan inte leva utanför värddjuret särskilt länge. De sprids mellan människa till människa, av att låna hårborstar, mössor och annat som har nära kontakt med huvudet. De kan inte hoppa heller. En liten anekdot säger ingenting om hur något fungerar, tre elever är inget statistiskt underlag. Du bör dessutom göra något om de är så smutsiga och skitiga som du säger.

  • 1234568
    Anonym (Mrs) skrev 2019-01-12 15:12:10 följande:

    Då borde vi införa en tre-dagars-avlusning i hela landet!

    Alla avlusar sig samtidigt och isolerar sig under tre dagar. Sedan ger vi fan i att åka utomlands.

    För övrigt så beror det visst på orenhet! Löss och loppor har alltid spridit sig bland fattiga och orena i alla tider. Det är inga jeffla lyxlöss vi har att göra med idag - det är samma löss som gillar samma typ av äckliga människor.

    Sedan sätter sig lössen då och då hos rent folk - pga att vi tvingas umgås med pöbeln.

    Jag är så jävla trött på det här landet och inte blir det bättre nu efter regeringsöverenskommelsen!

    Jag arbetar i ett utsatt område och det är förjävligt på alla vis!

    Jag funderar starkt på att överge mitt land.


    Till vilket land då? Singapore? För det är väl det ända land som möjligtvis skulle vara renligare än Sverige..kanske..
  • Anonym (mina)

    Det finns väl alltid någon med löss, och då sprider de sig i evighet. Har också märkt att lössen verkar gilla vissa personer mer, vet vissa som haft löss flera gånger, jag eller min familj har aldrig haft det (vi hade det ganska ostädat hemma och vi var nog rätt ''ovårdade'', så det har nog inte med det att göra).

    Vägglöss däremot har knappt funnits i Sverige sedan början av 1900-talet, nu har de börjat komma igen pga folks ökande resande. 

  • Anonym (anneli)
    Anonym (mina) skrev 2019-01-12 21:46:20 följande:

    Det finns väl alltid någon med löss, och då sprider de sig i evighet. Har också märkt att lössen verkar gilla vissa personer mer, vet vissa som haft löss flera gånger, jag eller min familj har aldrig haft det (vi hade det ganska ostädat hemma och vi var nog rätt ''ovårdade'', så det har nog inte med det att göra).

    Vägglöss däremot har knappt funnits i Sverige sedan början av 1900-talet, nu har de börjat komma igen pga folks ökande resande. 


    Fast resandet har väl varit rätt konstant på senare år.....medan lusplågan verkar öka rejält? har det tillkommit udda resmål? Vägglus t ex trodde jag inte fanns i Sverige men HERREGUD som det gör.
Svar på tråden Jag fattar inte - vart fan kommer LÖSSEN ifrån!?