• Äldre 14 Jan 11:59
    5973 visningar
    177 svar
    -1 +2
    177
    5973

    Mäns utanförskap är ett stort samhällsproblem

    Jag är kvinna och absolut inte skadeglad/. Tvärtom, mäns utanförskap är ett stort problem eftersom män i utanförskap tenderar att ta ut sin ilska på andra genom att bli våldsamma, rösta på högerextrema partier osv. Däremot tycker jag inte vi ska sluta arbeta för kvinnors rättigheter.

    Feminismens mål är att ta bort patriarkala strukturer, och i dem ingår en förlegad mansbild som går ut på att män inte får identifiera sig med kvinnor, inte ska ska plugga osv. Försvinner dessa blir det lättare för pojkar att "få" vara duktiga i skolan utan att ses som mesar och plugghästar. Att pojkar lyckas sämre i skolan än flickor visar många forskningsrapporter, och försvinner negativa mansnormen kanske de vågar och vill utbilda sig, och därmed inte hamnar i utanförskap.

    Heja feminismen alltså!!

  • Äldre 14 Jan 22:06
    #14
    +1
    Themis skrev 2019-01-14 20:38:09 följande:

    Men det där håller ju inte om man är feminist utan skeva glasögon.

    Samma sak har kunnat sägas till kvinnor i minst 25 år, men ändå har vi inte lika många kvinnliga som manliga ingenjörer, till exempel.

    Att en stor majoritet kvinnor undervisar i grundskolan måste ha någon påverkan, det är oundvikligt. Kanske ser de inte killar på samma sätt, kanske är deras kommunikation snabbare så att en del, främst killar, inte hänger med? Eller vad det nu beror på. Men något har hänt, för killarnas betyg har försämrats och de har förmodligen inte fått lägre medfödd IQ sedan 1980, tror jag inte.

    Det är vår uppgift att ta det på allvar och skapa en skola som ger pojkar och män samma möjligheter till goda resultat.


    Jag tycker absolut att detta är en viktig fråga. Jag jobbar inom skola, och detta är min erfarenhet: Många flickor pluggar hårt och sliter, och får ofta problem med stress och prestationsångest. I motsats är pojkarna lite för lata, pluggar inte och får inte de betyg de skulle kunna få.

    I pojkgruppen "ska" man inte plugga, utan skryter med hur lite man förberett sig. Det är okej att få bra resultat, men man får inte ha jobbat för dem. Man ska vara smart i sig själv, att plugga är töntigt och absolut inget man vill erkänna.

    Min (och andras) tolkning är att det handlar om mansnormen. Pojkar vill inte identifiera dig med eller se upp till den ofta kvinnliga läraren, och visar sin manlighet genom att ta avstånd för de ideal hon står för.

    Man har gjort framgångsrika projekt med "pappa-son-läsning", alltså där pappor läser böcker med sina söner för att visa att man kan läsa som man, och att det är "manligt" att läsa.

    Min tolkning är alltså att två saker måste ändras 1. Mansidealet 2. Skolan. Att ändra mansidealet är förstås långsiktigt viktigt, men tar tid och motarbetas avlånga som tycker att "män ska få vara män". Skolan bör förstås också ändras, genom att ta hänsyn till att pojkar mognar långsammare rent biologiskt (kanske ska pojkar börja skolan ett år senare, eller undervisningen läggas om så att mer fysisk rörelse och aktivitet läggs in) och genom att ha fler manliga lärare som kan vara akademiska förebilder för pojkarna. Här stöter vi dock på moment 22, för vi kan bara locka fler män att bli lärare om mansbild ändras.

    Nåja, dags att ändra mansnormen alltså! Heja feminismen!
  • Äldre 14 Jan 22:14
    #15
    RilleO skrev 2019-01-14 21:34:28 följande:

    Tydligen en ickefråga på¨ett forum fullt av föräldrar som säkert också har pojkar.


    Det är väl en fråga som debatteras väldigt lite inom samhället i stort.

    Men ja, inom pedagogisk forskning har det varit känt länge att pojkar får sämre resultat än flickor, och det är en trend inom hela västerlandet, inte bara Sverige, så ja, det är lite märkligt att man inte jobbar mer på vad man kan göra åt saken. Man konstaterar att det är så och sen verkar orken ta slut.
  • Äldre 29 Jan 07:16
    #41
    Postman skrev 2019-01-15 09:46:46 följande:

    Mansnormem som du pekar emot är konstruerad av dig själv. Finns ingen mansnorm.

    Feminism löser inget mer än att det hela tiden pekar på att allt män gör är fel.

    Förstår inte varför killars studieresultat skulle bli bättre av att se upp till en kvinnlig lärare. De ska väl lyssna på en lärare oavsett kön. Jag förstår om killar i din omgivning inte vill ta dig på allvar som du uttrycker dig.


    Självklart ska elever av båda könen respektera och, för att få bra studieresultat i viss mån "se upp till" lärare av BÅDA könen. De måste i alla fall tycka att den kunskap de besitter är något eftersträvansvärt.

    Varken pojkar eller flickor har problem med att "se upp till" manliga lärare. (Citationstecken för jag menar inte att läraren ska idealiseras). Pojkar har däremot problem med att se kvinnor som förebilder.

    Förstod du hur jag menade nu, eller ska jag ta det igen, lite mer ingående?

    Och jo självklart finns det en mansnorm. Det är inget som jag hittat på, eller ens feminismen kommit på. Sedan kan man diskutera om mansnormen idag är positiv eller negativ, om den skiljer sig från kvinnonormen, om den bör förändras eller ej, men självklart finns den. Vet du vad ordet norm betyder? Börja med att slå upp det, så kan vi diskutera huruvida mansnormen bör förändras efter det.

    Och jag menar inte att killar gör fel. Killar gör som de förväntas av dem enligt normen, vilket blir kontraproduktivt. Därför måste både normen OCH skolan förändras.
  • Äldre 29 Jan 10:24
    #66
    Postman skrev 2019-01-29 07:29:56 följande:

    1. Du kan börja med att fundera över hur du uttrycker dig i skrift om du ens ska bli tagen på allvar. Härskarteknik och nedvärderande ordalag.

    2. Mansnormer i stor finns inte, det är vad kvinnor tror och vill se, skapat av kvinnor.

    3. Män,pojkar har inga problem att se upp till kvinnor, däremot ser de verkligen inte upp till kvinnor som går på som du gör. Kvinnor som pratar till motsatta könet som om de vore mindre vetande eller 5 år gamla. Det är många gånger på grund av kvinnors egna dåliga självförtroende som många kvinnor tror att ingen ser upp till dom.


    1.Jag frågade om han (som jag citerade) inte förstod eftersom han uttryckte att han inte förstod mitt inlägg. Visst kunde jag uttryckt frågan lite mer inlindat för att inte trampa någon på tårna, men han verkade medvetet missförstå så jag blev irriterad.

    2.Normer är oskrivna regler som finns i samhället. Det är en norm att vi har kläder på och inte går nakna till affären trots att det är varmt ute. Det är en norm att man inte pratar högt för sig själv. Skulle man göra det tror folk man är galen. Det är en norm att vi hälsar på varandra genom att skaka hand. Det är en norm att män har kortklippt (oftast), trots att de lika gärna kunde ha håret långt och lockat eller tjocka flätor. Det är en norm att pojkar ska bära byxor, inte kjol. Det finns alltså normer, det är inget som feminister hittat på, utan de finns. Däremot anser feminister att normerna för hur män och kvinnor bör ändras, och det kan man hålla med om eller tycka annorlunda om. Vissa normer är gemensamma för alla ( vi går inte nakna hur varmt det än är), vissa gäller bara kvinnor (en kvinna ska inte ha yvigt hår under armarna) andra bara män (män bär byxor, inte kjol, och inte alltför färgglada mönster).

    3. En förklaring som forskare brukar ge till varför pojkar presterar dåligt i skolan handlar om att pojkar inte kan/vill identifiera sig med kvinnliga lärare, och därför inte vill ta till sig av den kunskap de representerar.

    Detta fenomen är även känt från andra områden, tex litteraturen, där flickor gärna läser böcker om och identifierar sig med manliga huvudpersoner, medan pojkar inte läser böcker med kvinnliga huvudpersoner. Det handlar alltså inte om att kvinnorna saknar självförtroende, utan att pojkar inte vill se upp till kvinnor.

    Återigen vill jag påpeka att jag inte vill skuldbelägga pojkarna för detta. De följer den norm som finns i samhället, och det är inte deras fel, utan både kvinnor och män upprätthåller normerna.

    Frågan är bara vad man gör åt det. Fler manliga lärare? Försöka ändra normer så att kvinnligt inte anses som mindre värt? Har du egna förslag?
  • Äldre 29 Jan 10:34
    #71
    Postman skrev 2019-01-29 07:45:21 följande:

    Du tycker med andra ord att vi då inte ska hjälpa alla i ett samhälle? Var och en sköter sitt? Ska vi strunta i misshandlade kvinnor? De får skylla sig själva? Strunta i att kvinnor har dåliga löner? De får ta sig i kragen och ta ansvar?


    Varför så aggressiv ton? Nog går det lättare att debattera om man inte angriper varandra och hånar de som tycker annorlunda?
  • Äldre 29 Jan 10:36
    #72
    NickeLindberg skrev 2019-01-29 10:32:13 följande:

    Läs Pippi Långstrump. Många pojkar ser upp till henna. 


    Jättebra att det finns en bok med kvinnliga karaktärer som pojkar kan läsa. Tyvärr räcker det nog inte för att lösa problemen med pojkars dåliga skolresultat.
  • Äldre 29 Jan 10:46
    #77
    NickeLindberg skrev 2019-01-29 10:39:44 följande:

    Nej, flickor har ju en fördel av att fostras att vara tysta och fogliga.


    Förlåt, men nu hänger jag inte med i ditt resonemang. Hur menar du?
  • Äldre 29 Jan 13:06
    #96
    Postman skrev 2019-01-29 12:20:52 följande:

    Den som du citerade var jag men det kanske du missade.

    Ja jag vet att det finns allehanda normer så men det finns ingen direkt mansnorm som man vill lasta på alla män. Det är det jag vänder mig emot.

    Jag tror faktiskt inte att de flesta män, pojkar har problem med att se upp till en kvinna. Nu har jag inte läst dessa rapporter men jag håller inte med de forskare som påstår de. 

    En bra start att förändra är förstås att få en långt mer manlig personal i alla former av barn och ungdomsverksamhet. Självklart i skola, fritids, dagis osv. Tyvärr är väl män så gott som outtalat förbjudna att arbeta med små barn. 

    Kvinnor måste också släppa taget om barnen, låta män ta ansvaret och få göra på sitt sätt, idag är det alldeles för många kvinnor som alltid ska ha allt gjort på sitt viss, inget annat duger. Finns mycket mer att göra men det var bara några axplock.


    Jag är glad om du inte vill ha en aggressiv ton! Mycket lättare att prata då. Fast jo, det finns en mansnorm. Utseendemässigt ska män (enligt normen) ha kort hår, inte smink eller stora smycken, shorts eller byxor - tänk dig en man med håret i blonda flätor, läppstift och pärlhalsband så blir det lätt att känna att han har "klätt ut sig", och då blir man medveten om att det finns en utseende-mansnorm som han brutit mot.

    Också för beteende finns normer. En man ska uppvakta kvinnan, inte tvärtom, en man ska vara ganska tuff och gärna stark säger mansnormen. En liten pojke som är blyg snäll och lite räddhågsen ses av andra som inte så manlig. Är man en välanpassad snäll "plugghäst" som gör som fröken säger får man inte hög status som kille. Det förstår förstås de små pojkarna och anpassar sig efter det.

    Observera att normerna upprätthålls av både män och kvinnor. Det patriarkala systemet handlar inte om att männen förtrycker kvinnor, om att både män och kvinnor är fast i roller. Ja, vissa kvinnor villbinte släppa in män i uppfostran, och vissa män vill inte ta ansvar. De är bådas, allas uppgift.

    Det feministiska projektet handlar om att män och kvinnor ska bli jämställda, slippa förminskade och begränsande roller, och det tjänar BÅDE män och kvinnor på. Att ställa män mot kvinnor och tro att "nu när män mår sämre är väl ni feminister nöjda" är bara dumt.

    Någon gjorde liknelsen med andra världskriget och det är väl bara att se på Versaillesfreden för att se att det inte blir bra när någon grupp känner sig förfördelad.
  • Äldre 2 Feb 03:46
    Progressiv skrev 2019-02-02 02:25:05 följande:

    Varför denna *tävlan* om vilket kön som har det värst? Finns problem för båda kön, och de ska åtgärdas. För pojkar/män är det definitivt utbildning och maskulinitetsnormer som är grejen.


    Jag håller med. Att hela tiden tävla om vilket kön som har det värst, och skylla på att det är det andra kökets fel att det är så illa, gagnar knappast någon.

    Inget av könen mår bra i rådande ordning med uppdelade könsideal där killar ska vara tuffa och det är omanligt att syssla med tjejiga saker som skola och plugga (= leder till att en grupp män aktivt tar avstånd från skolan, halkar efter på arbetsmarknaden och hamnar i utanförskap) och att tjejer ska vara "duktiga flickor" (=de kämpar för att prestera bra, stressar med att vara perfekta både till utseendet, när det gäller hemarbete och i skolan/på arbetet och bränner ut sig).

    Det viktiga kan ju knappast vara att ta reda på vem det är mest synd om. Båda gruppernas problem är ju dessutom till synes självförvållat (Varför kämpade pojkarna inte mer? Varför kämpade flickorna tills de blev sönderstressade?), så röster höjs om att de får skylla sig själva, men i själva verket är det samhällets krav och könsnormerna som är den yttersta orsaken.

    Så feminismens projekt om att förändra och sudda ut könsnormerna är lösningen. Jag vet att ordet feminism sticker i ögonen på många män, så kalla det något annat då, kalla det "jämställdhetsarbete" för det är ju det är. (Ja, feminism handlar om jämställdhet).

    Både män och kvinnor lider av rådande könsnormer och bör förenas i kampen om att hitta lösningar, inte gnälla om att allt är det andra könets fel.
  • Äldre 2 Feb 03:51
    Progressiv skrev 2019-02-02 03:15:07 följande:

    Inte ifråga om könsexkludering / separatism i allmänhet. Själv tror jag mer på den sandade feminism, den som har ett enda stort kärleksbudskap. Där alla umgås med alla, osv. Måhända idealistiskt, men det är den enda rätta vägen.

    Hursomhelst rör det i princip i hela feminismens / antifeminismens grundvalar - inte alls något ordmärkeri, m a o.


    Ja! Kan vi inte enas om att båda grupperna vill förändra rådande normer och fundera ut hur vi gör det, istället för att kasta sten på varandra och gnälla om vem som började.
Svar på tråden Mäns utanförskap är ett stort samhällsproblem