• Äldre 15 Jan 09:39
    5762 visningar
    177 svar
    177
    5762

    Mäns utanförskap är ett stort samhällsproblem

    RilleO skrev 2019-01-14 21:34:28 följande:

    Tydligen en ickefråga på¨ett forum fullt av föräldrar som säkert också har pojkar.


    Precis. I sedvanlig ordning så när det gäller män så får de skylla sig själva och de ska bara ta sig i kragen. När det gäller problem för kvinnor då ska alla engagera sig, lagar ändras och det är förstås männens fel att kvinnor har problem.

    Det är verkligen skillnad på folk och folk.
  • Äldre 15 Jan 09:46
    #31
    annabellelee skrev 2019-01-14 22:06:47 följande:

    Jag tycker absolut att detta är en viktig fråga. Jag jobbar inom skola, och detta är min erfarenhet: Många flickor pluggar hårt och sliter, och får ofta problem med stress och prestationsångest. I motsats är pojkarna lite för lata, pluggar inte och får inte de betyg de skulle kunna få.

    I pojkgruppen "ska" man inte plugga, utan skryter med hur lite man förberett sig. Det är okej att få bra resultat, men man får inte ha jobbat för dem. Man ska vara smart i sig själv, att plugga är töntigt och absolut inget man vill erkänna.

    Min (och andras) tolkning är att det handlar om mansnormen. Pojkar vill inte identifiera dig med eller se upp till den ofta kvinnliga läraren, och visar sin manlighet genom att ta avstånd för de ideal hon står för.

    Man har gjort framgångsrika projekt med "pappa-son-läsning", alltså där pappor läser böcker med sina söner för att visa att man kan läsa som man, och att det är "manligt" att läsa.

    Min tolkning är alltså att två saker måste ändras 1. Mansidealet 2. Skolan. Att ändra mansidealet är förstås långsiktigt viktigt, men tar tid och motarbetas avlånga som tycker att "män ska få vara män". Skolan bör förstås också ändras, genom att ta hänsyn till att pojkar mognar långsammare rent biologiskt (kanske ska pojkar börja skolan ett år senare, eller undervisningen läggas om så att mer fysisk rörelse och aktivitet läggs in) och genom att ha fler manliga lärare som kan vara akademiska förebilder för pojkarna. Här stöter vi dock på moment 22, för vi kan bara locka fler män att bli lärare om mansbild ändras.

    Nåja, dags att ändra mansnormen alltså! Heja feminismen!


    Mansnormem som du pekar emot är konstruerad av dig själv. Finns ingen mansnorm.

    Feminism löser inget mer än att det hela tiden pekar på att allt män gör är fel.

    Förstår inte varför killars studieresultat skulle bli bättre av att se upp till en kvinnlig lärare. De ska väl lyssna på en lärare oavsett kön. Jag förstår om killar i din omgivning inte vill ta dig på allvar som du uttrycker dig.
  • Äldre 15 Jan 09:48
    #32
    KlunsSmurfen skrev 2019-01-15 09:28:10 följande:

    Inom pedagogisk forskning vet man att pojkar lyckas bättre i skolan om de haft manliga dagisfröknar. Det spekuleras i att det kan bero på att män behandlar barnen olika.

    ka.se/2018/06/04/battre-skolresultat-med-man-i-forskolan/

    Mindre feminism och fler män verkar ju vara något som funkar.

    Är antipluggkultur och maskulinitetsnormer är något kvinnliga dagisfröknar & lärare skyller på när de inte vill erkänna att de inte förstår hur killar fungerar?


    Instämmer. Det verkar så.
  • Äldre 15 Jan 09:53
    #33
    -1
    Nicke Ahlberg skrev 2019-01-15 09:42:50 följande:

    Män äger på något underligt sätt alltid problemet när man pratar med de mer aktiva kvinnliga medlemmarna på FL?


    Ja det är fascinerande. Det är inte konstigt om samhället faller sönder mer och mer. Det finns inte mycket till samsyn nuförtiden. Solidaritet är ett bortglömt ord.
  • Äldre 29 Jan 07:29
    #42
    annabellelee skrev 2019-01-29 07:16:21 följande:

    Självklart ska elever av båda könen respektera och, för att få bra studieresultat i viss mån "se upp till" lärare av BÅDA könen. De måste i alla fall tycka att den kunskap de besitter är något eftersträvansvärt.

    Varken pojkar eller flickor har problem med att "se upp till" manliga lärare. (Citationstecken för jag menar inte att läraren ska idealiseras). Pojkar har däremot problem med att se kvinnor som förebilder.

    Förstod du hur jag menade nu, eller ska jag ta det igen, lite mer ingående?

    Och jo självklart finns det en mansnorm. Det är inget som jag hittat på, eller ens feminismen kommit på. Sedan kan man diskutera om mansnormen idag är positiv eller negativ, om den skiljer sig från kvinnonormen, om den bör förändras eller ej, men självklart finns den. Vet du vad ordet norm betyder? Börja med att slå upp det, så kan vi diskutera huruvida mansnormen bör förändras efter det.

    Och jag menar inte att killar gör fel. Killar gör som de förväntas av dem enligt normen, vilket blir kontraproduktivt. Därför måste både normen OCH skolan förändras.


    1. Du kan börja med att fundera över hur du uttrycker dig i skrift om du ens ska bli tagen på allvar. Härskarteknik och nedvärderande ordalag.

    2. Mansnormer i stor finns inte, det är vad kvinnor tror och vill se, skapat av kvinnor.

    3. Män,pojkar har inga problem att se upp till kvinnor, däremot ser de verkligen inte upp till kvinnor som går på som du gör. Kvinnor som pratar till motsatta könet som om de vore mindre vetande eller 5 år gamla. Det är många gånger på grund av kvinnors egna dåliga självförtroende som många kvinnor tror att ingen ser upp till dom.
  • Äldre 29 Jan 07:35
    #43
    Mara Sara skrev 2019-01-29 06:58:14 följande:

    Könsnormer är skittrist, något som jag lidit av under hela min uppväxt. Att pojkar inte vågar plugga är givetvis problematiskt.

    Men nyfiken som jag är, vad säger svrriges statistik om detta?

    Ungdomsarbetslösheten hos män ligger på 7% och 6% hos kvinnor. Medellönen i denna grupp är högre hos männen.

    Arbetslösheten hos män i åldrarna 25-35 år är 7%, hos kvinnor 6,7%. Medellönen i denna grupp är högre hos männen.

    Så har vi egentligen ett problem här? Trots att kvinnor studerar mer är bara marginellt fler i arbete. Samtidigt som deras lön fortfarande är sämre.


    Problemet vi får är att det är en könsuppdelad arbetsmarknad. Kvinnor kommer sitta på alla poster med utbildning medan män håller till bland yrkesutbildningar eller yrken som inte kräver någon utbildning ( fast de jobben blir färre och färre) Kvinnor dominerar snart alla tyngre utbildningar...jurist, läkare osv, om 20 år kommer vi ha en snedfördelning i samhället till kvinnors fördel.
  • Äldre 29 Jan 07:45
    #46
    MsFry skrev 2019-01-29 07:41:25 följande:

    Och tillägg: klarar man inte av att ta ansvar för sitt eget liv klarar man troligen heller inte av att ta ansvar för ett jobb.

    Att gnälla om, och förvänta sig att kvinnor ska lösa, mansproblemen i samhället utan att själv lyfta ett jävla finger visar ju på hela problemet.


    Du tycker med andra ord att vi då inte ska hjälpa alla i ett samhälle? Var och en sköter sitt? Ska vi strunta i misshandlade kvinnor? De får skylla sig själva? Strunta i att kvinnor har dåliga löner? De får ta sig i kragen och ta ansvar?
  • Äldre 29 Jan 09:18
    #52
    MsFry skrev 2019-01-29 08:47:03 följande:

    Nej nu hittar du på. Om du inte kan debattera utan att hitta på åsikter åt de andra debattörerna så är det bättre att du låter bli att debattera.

    Kvinnor har nu under ett par århundraden fört sin kamp själva och många gånger i kraftig motvind. Ska vi nu förväntas kämpa för männen också utan att de behöver hjälpa till själva alls? Känns inte troligt att det kommer att hända faktiskt.

    Solidaritet är en fin grej men det kräver något av alla.


    Jag hittar inte på, försök håll en bra debattton tack. Jag ifrågasätter din åsikt för den är motsägelsefull. Finns väl hur många män som helst som är delaktiga är jämställdhetsarbetet. Vi tjänar inget på att ha människor som lever i ett utanförskap. Men visst, vill man inte ha inte ha jämställdhet i dagens samhälle så får ju var och en klara sig själva.
  • Äldre 29 Jan 09:21
    #53
    Överste Senap skrev 2019-01-29 08:58:59 följande:

    Utanförskapet handlar mest om brist på utbildning men det är beklagligt att så många män inte klarar sin skolgång. Men vad som är patetiskt i denna tråd är hur vissa män verkar anse att det är kvinnornas fel, alternativt kvinnorna som inte löser problemen.

    Varför ankommer det inte på oss män att lösa detta?


    Kan inte se att det är kvinnors fel. Jag anser att det ankommer på hela samhället att lösa detta. Kan inte se att det är en mansfråga bara.
  • Äldre 29 Jan 09:51
    #59
    MsFry skrev 2019-01-29 09:29:25 följande:

    Jo du hittar på och tillskriver mig åsikter jag inte har. Det är inte god debatton.

    Jag vänder mig mot att kvinnor klandras och förväntas fixa mäns utanförskap utan motprestation från männen.

    Självklart tjänar vi alla på ett jämställt samhälle.


    MsFry skrev 2019-01-29 09:29:25 följande:

    Jo du hittar på och tillskriver mig åsikter jag inte har. Det är inte god debatton.

    Jag vänder mig mot att kvinnor klandras och förväntas fixa mäns utanförskap utan motprestation från männen.

    Självklart tjänar vi alla på ett jämställt samhälle.


    Jag tillskrev dig inga åsikter men däremot så använde jag mig utav din egna logik för att visa hur dumt du resonerade.

    Män här hur delaktiga som helst idag, förstår inte vad du går det ifrån.
Svar på tråden Mäns utanförskap är ett stort samhällsproblem