• Pelle727

    Mäns utanförskap är ett stort samhällsproblem

    Välutbildade kvinnor är samhällets vinnare, medan unga män med bristande skolgång hamnar allt mer i utanförskap. I Emma Leijnses nya bok "Fördel kvinna" skriver hon om den tysta utbildningsrevolutionen.


    https://www.svd.se/mans-utanforskap-ar-ett-stort-samhallsproblem


    Min undran är om kvinnor är nöjda kanske rent av skadeglada att det går dåligt för deras bröder, makar, pappor, söner etc. ?


    Det är ett enormt fokus på kvinnors rättigheter men att det går åt h-vete för männen vill tydligen ingen kännas vid? Ju mer rapporter som skrivs och böcker som skrivs i ämnet desto mer kör man ner huvudet i sanden.

  • Svar på tråden Mäns utanförskap är ett stort samhällsproblem
  • RilleO
    Pilsner skrev 2019-01-14 22:24:27 följande:

    Män är oftast de som hamnar i kläm vid skilsmässor. De låter i ren välvilja mamman ta hand om barnen och kanske även låter de bo kvar i den gemensamma bostaden. Själva blir de ensamma i en liten trist hyreslägenhet, eller blir hemlösa i värsta fall. Alkoholproblem blir ofta konsekvensen.

    Män har större spridning än kvinnor. De som det går bäst för är män, och de som det går sämst för är män.


    Kom inte dragandes med fakta ;)
  • Fiona M
    Pilsner skrev 2019-01-14 22:25:23 följande:

    Kasta inte sten i glashus.


    Var det ditt svar på vad du gjorde eller bara ett bevis på vad jag skrev?
  • KlunsSmurfen
    annabellelee skrev 2019-01-14 22:06:47 följande:

    Jag tycker absolut att detta är en viktig fråga. Jag jobbar inom skola, och detta är min erfarenhet: Många flickor pluggar hårt och sliter, och får ofta problem med stress och prestationsångest. I motsats är pojkarna lite för lata, pluggar inte och får inte de betyg de skulle kunna få.

    I pojkgruppen "ska" man inte plugga, utan skryter med hur lite man förberett sig. Det är okej att få bra resultat, men man får inte ha jobbat för dem. Man ska vara smart i sig själv, att plugga är töntigt och absolut inget man vill erkänna.

    Min (och andras) tolkning är att det handlar om mansnormen. Pojkar vill inte identifiera dig med eller se upp till den ofta kvinnliga läraren, och visar sin manlighet genom att ta avstånd för de ideal hon står för.

    Man har gjort framgångsrika projekt med "pappa-son-läsning", alltså där pappor läser böcker med sina söner för att visa att man kan läsa som man, och att det är "manligt" att läsa.

    Min tolkning är alltså att två saker måste ändras 1. Mansidealet 2. Skolan. Att ändra mansidealet är förstås långsiktigt viktigt, men tar tid och motarbetas avlånga som tycker att "män ska få vara män". Skolan bör förstås också ändras, genom att ta hänsyn till att pojkar mognar långsammare rent biologiskt (kanske ska pojkar börja skolan ett år senare, eller undervisningen läggas om så att mer fysisk rörelse och aktivitet läggs in) och genom att ha fler manliga lärare som kan vara akademiska förebilder för pojkarna. Här stöter vi dock på moment 22, för vi kan bara locka fler män att bli lärare om mansbild ändras.

    Nåja, dags att ändra mansnormen alltså! Heja feminismen!


    www.expressen.se/debatt/tank-om-lat-pojkar-uppfostras-som-pojkar/
  • Nicke Ahlberg
    K Kalle skrev 2019-01-15 08:48:11 följande:
    ...vad som är typiskt manligt och typiskt kvinnligt har varit olika genom århundradena. Därför har också pojkar uppfostrats på olika sätt hela tiden.

    Nu är det inte århundraden som har satt sig i vårt DNA utan årtusenden.


    Jag tror mer på biologin än genusflum.

  • KlunsSmurfen
    annabellelee skrev 2019-01-14 22:14:03 följande:

    Det är väl en fråga som debatteras väldigt lite inom samhället i stort.

    Men ja, inom pedagogisk forskning har det varit känt länge att pojkar får sämre resultat än flickor, och det är en trend inom hela västerlandet, inte bara Sverige, så ja, det är lite märkligt att man inte jobbar mer på vad man kan göra åt saken. Man konstaterar att det är så och sen verkar orken ta slut.


    Inom pedagogisk forskning vet man att pojkar lyckas bättre i skolan om de haft manliga dagisfröknar. Det spekuleras i att det kan bero på att män behandlar barnen olika.

    ka.se/2018/06/04/battre-skolresultat-med-man-i-forskolan/

    Mindre feminism och fler män verkar ju vara något som funkar.

    Är antipluggkultur och maskulinitetsnormer är något kvinnliga dagisfröknar & lärare skyller på när de inte vill erkänna att de inte förstår hur killar fungerar?
  • Postman
    RilleO skrev 2019-01-14 21:34:28 följande:

    Tydligen en ickefråga på¨ett forum fullt av föräldrar som säkert också har pojkar.


    Precis. I sedvanlig ordning så när det gäller män så får de skylla sig själva och de ska bara ta sig i kragen. När det gäller problem för kvinnor då ska alla engagera sig, lagar ändras och det är förstås männens fel att kvinnor har problem.

    Det är verkligen skillnad på folk och folk.
  • Nicke Ahlberg
    Postman skrev 2019-01-15 09:39:57 följande:
    Precis. I sedvanlig ordning så när det gäller män så får de skylla sig själva och de ska bara ta sig i kragen. När det gäller problem för kvinnor då ska alla engagera sig, lagar ändras och det är förstås männens fel att kvinnor har problem.

    Det är verkligen skillnad på folk och folk.
    Män äger på något underligt sätt alltid problemet när man pratar med de mer aktiva kvinnliga medlemmarna på FL?
Svar på tråden Mäns utanförskap är ett stort samhällsproblem