• Äldre 30 Jan 16:52
    17593 visningar
    548 svar
    548
    17593

    Vi som har ett eller flera MF/MA i bagaget och kämpar för ny graviditet

    Jag har haft 6 missfall, varav flera varav flera var MA (missed abortion). Ingen av oss har barn sen tidigare.

  • Äldre 30 Jan 18:14
    #3
    Jsv17 skrev 2019-01-30 17:11:08 följande:

    Beklagar verkligen

    Jag har då nu 4 graviditeter bakom mig och bara ett barn...

    Vad säger sjukvården? Får ni någon hjälp?

    Till mig sa läkaren nu iaf att han tyckte inte jag skulle dra för stora växlar på att det råkade bli 2 i rad utan att det är förmodligen slumpen... men 3 av 4 känns inte som en slump men får väl hoppas att han har rätt. Blir det ett till kommer jag söka hjälp, förmodligen privat då jag får en känsla av att det blir noggrannare bättre då.

    Vart i processen är ni nu?


    Vi har en lång historia tyvärr.

    Efter 3e missfallet fick vi göra en Missfallsutredning genom Landstinget som inte visade något för de tog för få prover, inte ens ett spermaprov togs.

    Efter 4e missfallet åkte vi till Life clinic i Aten och fick en bättre utredning där det visade sig att jag har en autoimmun koagulationssjukdom (som ger proppar i moderkakan och missfall) och överaktivt immunförsvar. Fick behandling med Trombyl, Fragmin, kortison och intralipiddropp men missfall ändå. (Missfall nr 5).

    Vi reste då till Avaclinic i Riga och mannen fick där göra Sperm dna fragmentationstest och både dnafel och fragmentationsfel hittades. Så då gjorde vi dubbeldonation (både äggdonation och spermadonation) med PGS (kromosomtest på embryona på dag 5). Vi fick 8 färska blastos och 7 var normala kromosommässigt. 2 sattes in och 5 till frysen. Men missfall ändå nr 6 (ofostrig graviditet). Eftersom embryona var normala så måste det finnas fler immunproblem att hitta.

    Så vi reste då till London och gjorde en ny större immunutredning där fler immunproblem hittades.

    Har även gjort ivfSerums Mensblodtest och hysto i Aten. Så det har varit en lång kamp. Du kan läsa mer på min presentationssida (klicka där du ser Undrande sökare i blå skrift så kommer du till den sidan)
  • Äldre 31 Jan 07:50
    #5
    Jsv17 skrev 2019-01-31 07:35:23 följande:

    Vilken omfattande undersökning ni gett er själva! Hur ser det ut nu, kommer ni kunna försöka ivf igen?


    Jag har inboxat dig (skickat privat meddelande). Klicka på det lilla kuvertet högst upp för att läsa.
  • Äldre 7 Feb 13:21
    #19
    Liit skrev 2019-02-07 13:07:36 följande:

    Jag har ju skrivit lite i andra trådar men kan berätta igen.

    Missfall i vecka 5 i November. Gravid igen i Januari, missfall i vecka 6, blöder fortfarande men det börjar avta. Negativa gravtester. Jag har inte bestämt mig ännu för om vi ska försöka på en gång igen eller avvakta!


    Beklagar dina 2 missfall. Hoppas det går bra för dig vid nästa försök. Men om man fått 3 missfall i rad så kan man få göra en missfallsutredning genom Landstinget (Kvinnokliniken). Det kan vara flera månaders kö så hör av dig så snart som möjligt om du skulle få ett 3e issfall så ni får ställa er i kö för utredning.
  • Äldre 8 Feb 14:31
    #28
    FruW85 skrev 2019-02-08 12:42:05 följande:

    Hej.

    Hade ett MA i dec, blev gravid direkt efter det och fick nu i veckan reda på att det också gick åt helvete. Borde varit i v 7 den här veckan, men inget syntes på ultraljudet i måndags och efter hcg prov fick jag reda på att det låg på 77 i måndags och 27 i onsdags. I princip ingenting med andra ord. Tack och lov betyder det att kroppen borde återhämta sig rätt snabbt nu. Förra missfallet testade jag väldigt starkt precis när MA:t upptäcktes och jag fick ändå äl två-tre veckor efter att blödningen slutat.

    Men jag blir ju så klart orolig över om min kropp klarar av att behålla en graviditet. Två gånger i mitt liv har jag varit gravid och båda har gått fel.

    Dom reagerade över mängden vita blodkroppar, så pass att dom ville ta ett till prov, plus att jag haft en del frossa sista tiden innan missfallet. Hamnade spontant på en sida om överaktivt immunförsvar där just dom två sakerna nämndes och blev så klart lite orolig. Om det faktiskt är så att min kropp attackerar graviditeten? Någon som har erfarenhet av det?


    Var det dina leukocyter eller lymfocyter eller monocyter som var höga? Ja, kvinnans immunförsvar kan attackera och döda graviditeten. Jag har såna problem och haft 6 missfall. I Sverige finns tyvärr ingen hjälp att få vid immunproblem för läkarna här "tror inte" på det, så vi åker till kliniker utomlands. Du är välkommen till Atentråden för mer info, där samlas vi med immunproblem. Tråden heter " Vi som snart är gravida efter utredning i Aten".
  • Äldre 10 Feb 16:30
    #42
    Lita89 skrev 2019-02-10 15:42:08 följande:

    Jag kan känna en tröst i att veta att vi kan bli gravida och att läkarna verkar trycka på att det handlar om otur. Det var inte vårt barn helt enkelt.

    Hoppas vi båda plussar fort och får behålla de små liven <3


    Det är ingen tröst att man kan bli gravid när det alltid blir missfall. I Sverige får man faktiskt bättre hjälp (med tex ivf) om man inte kan bli gravid. För oss som får upprepade missfall hjälper inte ivf tyvärr.

    Det är en stor lögn som läkarna säger till oss att missfall beror på otur. Otur är ingen orsak faktiskt. Det finns alltid minst en orsak till missfall (eller flera).

    Läs mer på www.fertilitetsguiden.com.
  • Äldre 10 Feb 18:17
    #45
    Lita89 skrev 2019-02-10 17:15:19 följande:

    Tack för den informativa länken! Allt är som sagt väldigt nytt för mig och även om jag oroat mig, precis som man gör vid graviditet, så är jag chockad över att det här nu har hänt mig.

    Självklart finns det orsaker till att vår bebis hjärta aldrig började slå, men än så länge behöver jag för min egen skull se det som en engångsföreteelse (otur).

    Beklagar verkligen att du har dessa svårigheter, hoppas inte min text på något sätt trampade dig på tårna, det var verkligen inte min mening!


    Blir bara sur på svenska läkare som alltid rycker på axlarna och säger " Otur - försök igen". Det är fel att skulla på otur och vi med upprepade missfall får verkligen ingen hjälp i Sverige.

    Jag och mannen har haft många missfall. Den svenska missfallsutredningen visade inget för de tog för få prover, inte ens ett spermaprov togs. Så efter 4e missfallet hittade jag Atentråden och vi reste till Life clinic i Aten och fick en mycjet bättre utredning där. Det visade sig att jag har en koagulationssjukdom och överaktivt immunförsvar och kan aldrig få barn utan mediciner. Fick behandling med intralipiddropp, kortison, Fragmin och Trombyl. Men missfall ändå.

    Reste då till Avaclinic i Riga och mannen fick göra Sperm dna fragmentationstest (finns ej i Sverige) och både dnafel och fragmentationsfel hittades. Så trots att vi lätt blir gravida naturligt, (men alltid missfall innan v.12) så kommer hans spermier aldrig leda till levande födda barn. Spermadonator är enda alternativet.

    Så det kan finnas flera anledningar till missfall.

    Läs gärna på fertilitetsguiden.com

    Du är också varmt Välkommen till Atentråden " Vi som snart är gravida efter utredning i Aten".

    Kan också tipsa om boken " is your body babyfriendly" av Alan E Beer. Finns på Bokus för ca 200kr.
  • Äldre 10 Feb 21:37
    #47
    Lita89 skrev 2019-02-10 21:03:04 följande:

    Jösses vilken resa. Var står ni nu? Hur känns spermadonation?


    Vi valde att göra dubbeldonation i Riga (både äggdonation och Spermiedonation, och dessutom valde vi PGS (kromosomanalys av embryona på dag 5), så att endast embryon som är normala kromosommässigt sätts in.

    Vi fick 8 blastos och 7 var normala.2 sattes in och 5 till frysen. Men missfall ändå. Alltså finns det fler immunproblem att hitta (eftersom embryona vsr normala).

    Så vi reste till London för ny större immunutredning där ännu fler immunproblem hittades. Fick recept på nya mediciner. Så planerar göra ny insättning under 2019, vi har fortfarande 5 normala 5dagars embryon i frysen i Riga.

    Så vägen kan vara längre än man tror, så slösa inte bort någon tid, utan om man får 3 missfall och svenska utredningen inte visar något, sök er då utomlands direkt. För i Sverige är okunnigheten enorm inom detta område, så man får tyvärr noll hjälp. För svenska läkare "tror inte" att en kvinnas immunförsvar kan orsaka fertilitetsproblem. Men utomlands ät läkarna mycket kunnigare.

    Läs min presentationssida för mer info. Klicka på mitt namn i blå färg.
  • Äldre 11 Feb 06:46
    #49
    FruW85 skrev 2019-02-10 21:41:49 följande:

    Är det verkligen så? Första gången jag läste om att immunförsvaret kan vara ett problem var från en studie via karolinska institutet, och då borde det väl ändå vara accepterat av läkare? =S


    Det är inte bevisat i stora dubbelblinda studier på patienter i Sverige och då är det heller inte accepterat här tyvärr.

    Jag vet att Dr Lennart Blomqvist gjorde nån mindre studie på Trombyl för länge sen, där han endera gav patienterna sockerpiller eller Trombyl vet jag, och en läkare i Helsingborg gjorde en studie för många år sen om Fragmin. Men för oss med immunproblem räcker inte enbart Trombyl och Fragmin (båda blodförtunnande) oftast behövs en hel coctail av mediciner för att hålla vårt immunförsvar under kontroll.

    Så jag har nu fått Trombyl och Fragmin utskrivet, men endast efter att jag först rest utomlands och tagit rätt prover där, och sen kommit tillbaka till Sverige och tagit rätt prover här, för att få diagnosen koagulationssjukdom inskrivet i journalen.

    Vilken medicin studierades vid Karolinska institutet? Du får gärna lägga in en länk eller hänvisa till huvudläkarens namn.
  • Äldre 11 Feb 09:20
    #54
    Jsv17 skrev 2019-02-11 08:38:38 följande:
    Så bara för att det inte är testat i dubbelblinda studier här så finns det inte..? På riktigt det gör mig så arg!

    Läste om en annan tjej i en tråd här som jag följde som hade flera tidiga missfall på rad (precis några dagar efter plus på stickan) och tjatade till sig en medicin av sin läkare på vc (läkaren hade inte svensk bakgrund) som hon läst om då hon trodde på något immunproblem och nästa graviditet gick vägen direkt. Man måste väl titta på vad man gör i andra länder och som fungerar? Tycker man iaf.... :-/
    Tyvärr accepteras det inte i Sverige vad som används rutinmässigt utomlands.
    Jag brukar säga att svenska läkare måste uppfinna hjulet på nytt, trots att det finns färdiga bilar att köpa utomlands. Jag håller med dig om att detta är mycket tråkigt, men det är också därför vi inte får nån bra hjälp i Sverige. 

    Läs denna text kopierat från Missfallsutrednings dokument från ett svenskt landsting, de säger att man ska inte ge Lutinus vid naturliga graviditeter och inte immunmediciner:

    "Orsaker till missfall kan vara: genetiska, anatomiska, endokrina, immunologiska.
    Hos ca 40- 80 % hittar man ingen orsak till upprepade missfall. Man misstänker att hälften av kvinnorna med oförklarade upprepade missfall har avvikande immunologiska reaktioner under graviditet."

    "Behandlingsförsök med metoder som är kontroversiella eller inte övertygande visats ha kliniskt värde, skall inte erbjudas. Exempel är lutealfasstöd vid spontan graviditet under tidig graviditet samt immunoterapi."

    Källa: vardgivarwebb.regionostergotland.se/Startsida/PM-medicinska-o-vardadm/PM-dokument/Barn--och-Kvinnocentrum/Kvinnoklinikerna-i-Ostergotland/Lokala-medicinska-PM-US/Upprepade-missfall---utredning-och-behandling-Kvinnokliniken-i-Linkoping/
Svar på tråden Vi som har ett eller flera MF/MA i bagaget och kämpar för ny graviditet