Forum Kost/Matvanor - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Rolig mat till matkrånglande barn

  Ons 30 jan 15:06 Läst 0 gånger Totalt 8 svar
  Ons 30 jan 15:06

  2,5-åringen har alltid varit lite krånglig med maten och periodvis ätit väldigt dåligt. BVC tyckte att vi ska testa att göra lite rolig mat, typ forma maten till roliga figurer eller liknande. Nu söker jag efter enkla tips på rolig mat, eftersom min inspiration och fantasi just nu är på noll... Hur gör man maten rolig?

FRÅGA BARNLÄKAREN

 • Ons 30 jan 15:10 #1

  Små pepparkaksformar att stansa ut hjärtan ur gurk- och paprikabitar.... Göra ansikten av en ostsmörgås med hår av klippt krasse, ögon av gurkbitar och mun av röd paprika...

 • Ons 30 jan 15:24 #2

  Skär falukorv i lite tjockare bitar och trä igenom spaghetti. Häll i karamellfärg i vattnet och koka, ser ut som bläckfiskar... eller nåt :)

 • Ons 30 jan 18:25 #3

  Färga pannkakssmet och stek pannkakorna i pepparkaksformar. Det finns många roliga formar med allt från bilar till djur.

 • Ons 30 jan 18:25 #4

  Färga pannkakssmet och stek pannkakorna i pepparkaksformar. Det finns många roliga formar med allt från bilar till djur.

 • Fre 15 mar 09:00 #5

  Jag skulle nog säga att rolig mat är färggrann och att man får äta mer med händerna (eller om man inte gillar bli kladdig kanske får en specialgaffel efter intresse bamse, blixten mc queen, babblarna eller dyligt)

  Försökte med att stansa ut korvskivor till mina  men det blev bara att de lekte med maten och såg den som en lek och inte som att ätas. Pasta som såg ut som fordon eller djur gick då rakt inte heller av samma anledning.
  Däremot har jag hört att det fungerar för andras barn, haha.

  Plocktallrik där maten är tydligt uppdelad har fungerat mest här hemma.

 • Fre 15 mar 09:04 #6

  Gör pannkakor. Rulla ihop dem och sätt dem mot munnen å gör pruttljud med munnen och be barnet göra samma sak.

 • Lör 16 mar 03:50 #7 +1

  Gör lite tjockare pannkakssmet och häll i en väl rengjord ketchupflaska. Sedan kan du spritsa ut pannkakor i form av bilar, djur, bokstäver eller vad han nu tycker om. 

  Mat som serveras i lagom små munsbitar är ofta mycket lättare att ta till sig, men ibland är det raka motsatsen som fungerar. En hel broccoli kan vara häftigare att mumsa på. Och om något är jättestort så finns det liksom ingen press på att äta upp allt. Majskolvar och kött på ben får samma effekt. Och saker som serveras direkt ur en stor skål som popkorn. 

  Mat på tandpetare brukar vara roligt. Spett lika så. 

  Mycket ligger i namnet. Pasta med pesto kallade vi dinosauriepasta. Sparristopparna var små granar, broccoli och blomkål var gröna och vita träd. 

  Pizza. Gör minipizzor hemma och sedan är det sköna att man kan lägga på nästan vad som helst (i små, små mängder) som man vill att barnet ska testa. Den välbekanta pizzan gör att nyheterna inte blir så skrämmande främmande. 

  På samma sätt så se om du kan strö pyttelite finhackade örter på hans mat. Om de blir lika välbekanta och ofarliga som den underliggande maten så kan du senare använda dem för att introducera nya maträtter. Persiljan och timjanen är ju redan inga problem. Och de är utmärkta att använda om du vill dekorera maten så att den ser roligare ut.

  Dippa är kul. Allra mest publikfriande är att dippa fruktbitar i smält choklad, men det finns mer än det. Grönsaker i hummus, fiskpinnar i ketchup, brödstavar i jordnötssmör, äppelbitar i honung...

  Picknick brukar vara bra för aptiten. Det går utmärkt att ha picknicken under köksbordet eller på en filt i vardagsrummet, om vädret eller tillfället inte passar för en utomhus.

  Lägg upp maten i små grupper eller högar i rad på en bricka eller större tallrik, och sedan äter man sig igenom dem som ett spel. Kanske läser du en sida i en bok för varje liten hög han äter eller gör något annat han tycker är roligt, som att göra en rolig grimas, sjunga en sång, se ett klipp på youtube, öppna en lucka (som i en adventskalender), blåsa ett gäng såpbubblor, sparka en boll (lite bängligt vid middagsbordet, men vad gör man inte). Eller så kan han äta sig fram till något extra gott eller en belöning.

  Man kan också ha en pappersloppa som visar vilken mat eller vilken färg maten på nästa tugga ska ha.

 • Sön 17 mar 11:10 #8

  Jättebra tips, tack snälla!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll