• Äldre 16 Mar 03:50
    497 visningar
    8 svar
    +1
    8
    497

    Rolig mat till matkrånglande barn

    Gör lite tjockare pannkakssmet och häll i en väl rengjord ketchupflaska. Sedan kan du spritsa ut pannkakor i form av bilar, djur, bokstäver eller vad han nu tycker om. 

    Mat som serveras i lagom små munsbitar är ofta mycket lättare att ta till sig, men ibland är det raka motsatsen som fungerar. En hel broccoli kan vara häftigare att mumsa på. Och om något är jättestort så finns det liksom ingen press på att äta upp allt. Majskolvar och kött på ben får samma effekt. Och saker som serveras direkt ur en stor skål som popkorn. 

    Mat på tandpetare brukar vara roligt. Spett lika så. 

    Mycket ligger i namnet. Pasta med pesto kallade vi dinosauriepasta. Sparristopparna var små granar, broccoli och blomkål var gröna och vita träd. 

    Pizza. Gör minipizzor hemma och sedan är det sköna att man kan lägga på nästan vad som helst (i små, små mängder) som man vill att barnet ska testa. Den välbekanta pizzan gör att nyheterna inte blir så skrämmande främmande. 

    På samma sätt så se om du kan strö pyttelite finhackade örter på hans mat. Om de blir lika välbekanta och ofarliga som den underliggande maten så kan du senare använda dem för att introducera nya maträtter. Persiljan och timjanen är ju redan inga problem. Och de är utmärkta att använda om du vill dekorera maten så att den ser roligare ut.

    Dippa är kul. Allra mest publikfriande är att dippa fruktbitar i smält choklad, men det finns mer än det. Grönsaker i hummus, fiskpinnar i ketchup, brödstavar i jordnötssmör, äppelbitar i honung...

    Picknick brukar vara bra för aptiten. Det går utmärkt att ha picknicken under köksbordet eller på en filt i vardagsrummet, om vädret eller tillfället inte passar för en utomhus.

    Lägg upp maten i små grupper eller högar i rad på en bricka eller större tallrik, och sedan äter man sig igenom dem som ett spel. Kanske läser du en sida i en bok för varje liten hög han äter eller gör något annat han tycker är roligt, som att göra en rolig grimas, sjunga en sång, se ett klipp på youtube, öppna en lucka (som i en adventskalender), blåsa ett gäng såpbubblor, sparka en boll (lite bängligt vid middagsbordet, men vad gör man inte). Eller så kan han äta sig fram till något extra gott eller en belöning.

    Man kan också ha en pappersloppa som visar vilken mat eller vilken färg maten på nästa tugga ska ha.

Svar på tråden Rolig mat till matkrånglande barn