• JanneN­75
    Äldre 31 Jan 22:57
    6536 visningar
    97 svar
    -2 +2
    97
    6536

    Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar

    Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar?

    Skulle mer jämställdhet ändra den inställningen?

  • Svar på tråden Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar
  • Kusine­n
    Äldre 1 Feb 18:19
    #41

    De skillnader som finns i intresse kring teknik beror rimligtvis på könsroller.

    Sen om det stämmer att kvinnor är avogt inställda tilk teknik vet jag inte. Vad betyder det ens? Att kvinnor inte vill titta på TV använda dator pch telefoner?

    Jag har ingen i min bekantskapskrets som tycker om att tekniken strular. Alla vill att drt bara ska fungera.

  • Äldre 1 Feb 18:46
    #42
    PelleGubben skrev 2019-02-01 10:57:39 följande:
    Och ett undantag.

    Men lägg ned med dina floskler "b.la b.la undantag". 

    Så de kvinnor som inte passar in i din steriotypa mall, baserat på din högst SNÄVA urval (din omgivning) är alltså undantag?

    Gott att vetta att man är då ett undantag också. För jag behöver ingen man som fixar avlopp, underhålls reparera bilen, borrar upp hyllor på väggarna, felsöker på min dator om det blir problem med den etc etc.. Jag klara allt detta själv. Och du jag är ingen "ungdom" heller.

    Skall du komma med den taskiga floskeln "ett undan tag" om mig med nu?

  • Äldre 1 Feb 21:54
    #43
    +2

    Jag tror hursomhelst att de flickor som växer upp idag kommer att ha bättre koll på teknik helt enkelt för att de introduceras till teknik redan från början till skillnad från min generation och äldre där det varit männens område att fixa tekniska prylar. En inställning av "klart att jag kan det" gör att tjejer fixar både det ena och det andra. Sen om det blir ett intresseområde för många tjejer eller inte återstår väl att se. Min dotter håller just nu på med teknik i skolan och de kollar på barnprogrammet Programmera mera. De pratar om algoritmer, hårdvara, mjukvara och en massa annat. Nyttigt även för mig att lära mig och ett perfekt sätt att återgå till de basala termerna som jag glömt vad de betyder...

  • tobbe0­1
    Äldre 2 Feb 11:46
    #44

    Det jag noterat är en viss motvilja mot att läsa bruksanvisningar.......! Kanske inte är könsbundet?... men.........nja jag tror det lite.

  • Äldre 2 Feb 12:26
    #45

    Min systerdotter hämtade sitt första bygga-dator-kit på posten idag. Jag gjorde detsamma i hennes ålder. Kanske hennes dotter (som förhoppningsvis inte kommer förns om tidigast 10 år....) slipper höra sånt som TS säger när hon hämtar ut sitt första kit om 20-30 år......


    I have a growing lack of disgust for you
  • Hypote­nusan
    Äldre 2 Feb 13:05
    #46

    Själv har jag väl inte en direkt "tvär och avig" inställning till teknik, men det kan bli för mycket om man är tillsammans med en man som inte kan prata om någonting annat än t.ex. spårvagnar, ubåtar eller hemelektronik. Man blir uttråkad för att det blir för mycket helt enkelt, på samma sätt som man skulle bli uttråkad om man var tillsammans med en hobbyträdgårdsmästare som inte ville prata om annat än pelargoner, som alltid kom in på pelargoner i ett samtal, som associerade det mesta som händer i världen med pelargoner...

    Du får vidga dina vyer helt enkelt, försöka intressera sig för det som din flickvän intresserar sig för, och skaffa vänner - förmodligen män i de flesta fallen - som kan dela ditt teknikintresse. Så att du inte måste prata om det hemma hela tiden. 

  • Äldre 2 Feb 13:09
    #47
    +1

    Nu är jag väl inte avig mot teknik direkt men anser att den överdrivna anväbdningen av teknik idag leder till färre mänskliga kontakter och generellt lägre empati, vilket jag tror är väldigt skadligt.

  • Äldre 2 Feb 13:25
    #48
    +1
    tobbe01 skrev 2019-02-02 11:46:20 följande:

    Det jag noterat är en viss motvilja mot att läsa bruksanvisningar.......! Kanske inte är könsbundet?... men.........nja jag tror det lite.


    Menar du män eller kvinnor? Trodde det var en fördom om män, i klass med att de vägrar fråga om vägen - kan-själv-fenomenet. I vår familj vägrar jag (kvinna) fråga om vägen medan maken ratar manualer. (Vilket är en av anledningarna till att jag är den som köper, installerar, integrerar och underhåller all teknik hemma)
  • Kusine­n
    Äldre 2 Feb 13:40
    #49
    No Logo skrev 2019-02-02 13:25:40 följande:

    Menar du män eller kvinnor? Trodde det var en fördom om män, i klass med att de vägrar fråga om vägen - kan-själv-fenomenet. I vår familj vägrar jag (kvinna) fråga om vägen medan maken ratar manualer. (Vilket är en av anledningarna till att jag är den som köper, installerar, integrerar och underhåller all teknik hemma)


    Ja, det är min uppfattning också, att det snarare är en fördom om män. Att män inte gillar att läsa bruksanvisningar utan ska testa först.
  • Äldre 4 Feb 16:23
    #50

    Det där ska visst vara något biologiskt. Men på individnivå så är det ju annorlunda. Det finns ju gott om kvinnor som absolut inte har några problem med teknologi. Frågan bör alltså ställas till en person som har forskat kring kvinnor som grupp rent generellt, inte till kvinnor som individer på ett familjeforum


    Rebecka är en erfaren webbskribent - artikelskribenten.se
Svar på tråden Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar