• JanneN75

    Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar

    Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar?

    Skulle mer jämställdhet ändra den inställningen?

  • Svar på tråden Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar
  • Rogga76
    RebeckaM skrev 2019-02-04 16:23:20 följande:

    Det där ska visst vara något biologiskt. Men på individnivå så är det ju annorlunda. Det finns ju gott om kvinnor som absolut inte har några problem med teknologi. Frågan bör alltså ställas till en person som har forskat kring kvinnor som grupp rent generellt, inte till kvinnor som individer på ett familjeforum


    Nu var det ju attityd och inte förmåga.
  • AndreaBD

    Herregud - folk är intresserade av olika saker. Och detta oavsett om de är män eller kvinnor. Alla män är väl inte intresserade av tekniska prylar heller? Alla människor har väl rätt att INTE vara intresserade av något!

  • AndreaBD
    MsFry skrev 2019-02-01 08:53:06 följande:
    Detr en grov generalisering. Kan förtydliga: jag upplever ganska få människor som avogt inställda till teknik men de som är det är oftast över 50. Ingen skillnad fördelningen män-kvinnor.
    Det kan bero på att utvecklingen har gått ganska snabbt och man brukar ha lite svårare att ta till sig ny teknik när man blir äldre. Så det blir dubbelt svårt då.
  • gbgumman

    Jag lär mig de få tekniska prylar jag behöver resten skiter jag för jag hatar teknik jag inte vill ha. Vill ägna min tid åt sådant som ger mig något. Varför är inte jämställd för det.

  • Åsa

    Nu stämmer det ju inte överlag men det finns kulturella skillnader. Det lär handla om attityder. Fler kvinnor är duktiga på att fixa strulande symaskiner än strulande gräsklippare trots att båda är maskiner. I datorernas barndom dominerades t ex programmeringen av kvinnor, när det började anses coolare blev det "manligt", attityderna mot kvinnor i branschen ändrades och färre sökte sig dit.
    Själv (kvinna) är det alltid ag som fixat med datorn hemma men jag vägrade länge laga enkla elprylar, där hade jag lärt mig i skolan att jag var dålig när jag tog längre tid på mig än killar som gjort sådant tidigare hemma.

  • Åsa
    RebeckaM skrev 2019-02-04 16:23:20 följande:

    Det där ska visst vara något biologiskt.


    Fast hur? Maskiner har inte funnit så länge i vår historia att det skett något genetiskt urval kopplat till dem. Kom tillbaka om femtiotusen år liksom.
  • Åsa
    tobbe01 skrev 2019-02-02 11:46:20 följande:

    Det jag noterat är en viss motvilja mot att läsa bruksanvisningar.......! Kanske inte är könsbundet?... men.........nja jag tror det lite.


    Jag läser slaviskt bruksanvisningar när jag inte kan något. Min man tycker de är för oduglingar och gör hellre fel än läser dem... (Se framför dig felmonterad ikeamöbel med igenspacklade förborrade hål och uppborrade nya...)
  • Hypotenusan

    Jag undrar lite varför frågan ställs. Är det möjligen så att TS lägger större delen av familjens inkomster på tekniska prylar från Japan och Kina, medan det inte finns pengar till vinteroveraller till barnen..? Sådant har jag sett nämligen. Det finns naturligtvis kvinnor som inte heller har pengar till vinteroveraller till barnen, men då brukar pengarna i stället ha gått till kläder, skor, handväskor och smink till mor...


    Åsa skrev 2019-02-04 23:12:58 följande:
    Fast hur? Maskiner har inte funnit så länge i vår historia att det skett något genetiskt urval kopplat till dem. Kom tillbaka om femtiotusen år liksom.
    Nä, men maskinerna är ju en fortsättning på tidiga uppfinningar som flintkniven, stenyxan, spjutet, pilbågen, slungan, hjulet, bättre och bättre hus-, vagn- och skeppsbyggnadsteknik o.s.v.. Och allt detta har alltid varit männens domäner. Det finns ju uppgifter om att vissa apor har börjat tillverka redskap nu - det skulle vara väldigt, väldigt intressant att veta om det är både hanar och honor som gör det! Är det bara, eller nästan bara, hanar - så får vi nog anse det bevisat att teknikintresset sitter på Y-kromosomen...

    Det är ju också ytterst sällsynt - om det ens har hänt någon gång? - att en tjej blir helt fixerad av t.ex. bilar, spårvagnar, grävmaskiner eller fartyg. Vilket många killar blir. (Sedan kan en kvinna naturligtvis äga ett fordon, för att hon behöver det rent praktiskt.)

    När jag tänker på kvinnliga och manliga civilingenjörer som jag känner, så är det så uppenbart att männen (oftast) är duktigare och har ett annat engagemang. De blir skeppsbyggnadsingenjörer efter att ha börjat rita båtar och bygga dem i garaget sedan de var små pojkar, typ. Medan kvinnorna aldrig har haft det intresset, utan får idén att de ska plugga till ingenjörer för att det är fint, för att de utmanar patriarkatet och könsrollerna, för att de hoppas på en styrelseplats och en hög lön o.s.v.. Kärleken till skepp (flygplan, motorer, borrmaskiner, whatever...) har de inte. 
  • Bjoer
    RebeckaM skrev 2019-02-04 16:23:20 följande:

    Det där ska visst vara något biologiskt. Men på individnivå så är det ju annorlunda. Det finns ju gott om kvinnor som absolut inte har några problem med teknologi. Frågan bör alltså ställas till en person som har forskat kring kvinnor som grupp rent generellt, inte till kvinnor som individer på ett familjeforum


    Det finns en biologisk komponent i det. Man har upptäckt att foster som utsätts för mer testosteron i livmodern tenderar att vara mer intresserade av system och prylar medan de som utsätts för mindre tenderar att vara mer intresserade av ansikten och människor. Vilket kan kopplas till könsstereotypa beteenden. Notera att detta genererar trender över samhället. På det har vi individvariation och miljöpåverkan. Men det finns alltså ÄVEN biologiska komponenter som påverkar.
  • Mimosa86

    Hahah! Ja jag är lite av en teknikidiot själv. Men det beror främst på att min man gör så märkliga inställningar att det blir ologiskt.

    Jag vill tända lampor genom att trycka på en knapp, jag vill ha en kontroll till tvn, jag vill inte behöva hålla på med diverse appar som bara hänger sig. Ibland gör man det krångligare än vad det egentligen är

Svar på tråden Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar