• Äldre 9 Feb 07:13
    2734 visningar
    153 svar
    153
    2734

    Rätt ha åsikt om byte av helger som bonusförälder?

    Jag tycker det beror lite på vad du och sambon planerat. Är det något speciellt så bör han kanske stämma av först, eller snarare att han borde säga nej till exet så länge det inte är någon kris. Men om ni bara tänkt ses en vanlig helg och det blir ändrade planer så hör det lite till att ha barn på deltid att man inte alltid kan planera. Det handlar ju inte bara om att du vill säga nej till att dina sambo får vara med sina barn, du säger även nej till barnen att få vara med sin pappa och att få komma hem. Det är inga gäster vi talar om utan familjemedlemmar.

    Vad säger din sambo när du tar upp detta? Och vad gäller flytten och ditt ansvar för barnen så måste du ju fortsätta fråga och tvinga honom i detalj förklara hur han ser framför sig att det ska funka. Du kan ju inte flytta in i en familj utan att veta förutsättningarna. Det är bara dömt att lyckas.

  • Äldre 9 Feb 11:03
    #15
    Anonym (Ärla) skrev 2019-02-09 10:20:48 följande:

    Fast de är ju redan hemma. Hos sin andra förälder.


    Men den andra föräldern skulle ju inte vara hemma, annars hade de ju inte behövt byta dagar. Och ett hem ska alltid vara öppet. Man kan inte vara för tydlig i att visa skilsmässobarn att de är välkomna, och inte gäster som skuffas runt. Det är 1000 gånger viktigare än nya partnerns behov av förutsägbarhet.
  • Äldre 9 Feb 17:11
    #53
    Sharper skrev 2019-02-09 15:39:15 följande:

    Nej precis. Det är viktigt att kolla av med varandra även om det inte är dina barn. Än viktigare om ni bor ihop. Det handlar inte om att man ska neka men bor ni ihop är NI en familj och ska även ta beslut efter det.


    Men vad är det som ska beslutas? Så länge man är hemma är väl barnen välkomna hem? Det känns som en sån icke-fråga...
  • Äldre 9 Feb 20:39
    #64
    -1
    Sharper skrev 2019-02-09 17:26:22 följande:

    Jadu, min man kan vara hemma men jobbar ändå. Vi kan ha planer som innebär att vi är hemma men som inte är barnvänliga och det passar inte den helgen. För oss är det iallafall självklart att höra med den andre innan vi bestämmer något. Är det sjukdom mm och den andre föräldern är oförmögen att ta hand om barnen är det såklart en annan sak. Men annars är det faktiskt planering som gäller i 90% av fallen.


    Men om inte barnen är småbarn kan man ju jobba ändå, och i övrigt kan jag inte tänka mig något som inte kan anpassas eller i sista hand skjutas på. Och för det sistnämnda tänker jag i nivå med swingerskväll så du förstår. Vad gör ni när barnen är hemma enligt plan? Tittar på när de leker? Mina hänger med på mina planer, blir inget problem om man inte gör det till det.

    Att dra upp att nån kan vara sjuk blir ju bara lite fånigt. Hur ofta är man så sjuk att man inte kan ta hand om sina barn?

    Nej, det är bekväma val ni gör. Jag tycker föräldrarskap går före bekvämlighet och jag skulle aldrig säga nej till mina barn om jag fick ha dem lite mer än mina 50%.
  • Äldre 9 Feb 21:23
    #66
    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-09 20:25:20 följande:

    Flera av er skriver ganska hårt att ni inte förstår ur man inte kan tycka att barnen är välkomna jämt osv. Med en antydan om att vi bonusföräldrar har fel inställning. 

    Det handlar väl inte om det? Det handlar om att man är en familj där alla måste få komma till tals, även bonusföräldern. 

    Som det är nu så kan ju min man höra av sig till exet och fråga om hon kan ta barnen på hans helg för att han vill ut och köra skoter med polarna, eller ut och jaga. 

    Men när jag försöker hävda min rätt att kunna få ha en åsikt om huruvuda en planerad barnfri helg ska ändras så stämplas man av många av er som någon dålig människa som inte tycker om barn. Jaha, om jag då är så dålig hur dålig är då inte min man som vill frivilligt byta bort SINA egna barn för att köra skoter med grabbarna? Men vill hans ex åka på spahelg med väninnorna på våran barnfria helg så ska inte jag få ha en talan??  

    Har svårt att tro att alla ni som uttrycker er som att barnen måste alltid få komma hem osv aldrig har planerat eller gjort nått utan barnen, om ni är separerade. 


    Jag tycker både att barn alltid ska vara välkomna OCH att han prioriterar galet. Visst byter jag och mitt ex dagar ibland också men då handlar det nästan uteslutande om jobbresor.

    Sen det där men flytten verkar ju jättekonstigt...
  • Äldre 9 Feb 22:22
    #69
    Anonym (Lillkim) skrev 2019-02-09 21:55:54 följande:

    Det där beror väl på vad man har för intressen. Om man gillar en viss musik till exempel och det är en konsert man väldigt gärna vill gå på just på barnhelgen, då kanske det är bra om man kan få byta. Ett byte brukar ju innebära just ett byte: det innebär inte att du spenderar mindre tid med barnen, det innebär bara att du byter en dag, eller en helg, eller en vecka, mot en annan.


    Sharper skrev 2019-02-09 20:54:54 följande:

    Min man kan arbeta från 04.30- sen kväll med matuppehåll då jag åker ut med mat till honom och jag är inte intresserad av att att ha hans barn extra dom tiderna (idag är dom 8 och 10 år) alltför ofta, även jaga gör han mer under barnfria helgerna. Vi åker gärna iväg på hotell på de barnfria helgerna mm. Och där är vi jämställda. Nu händer det inte ofta att vi behöver ändra tiderna. Men nej exen kan inte räkna med oss som barnvakt med kort varsel för att göra något nöje. Då får man höra av sig ett par veckor innan för att vi med säkerhet kan.

    Men oavsett tycker jag det handlar om respekt att iallafall kolla med sin partner, framförallt om man har något planerat. Jag hade inte blivit så glad över om min man ställde in en natt på hotell typ dagen innan bara för att exfrun vill att vi ska ha en natt extra för att hon inte löser barnvakt på annat håll.


    Det är svårt att diskutera kärnfrågan när argumenten ska hårdras. Sjukdom, hotellövernattningar, just den där konserten osv... Givetvis menar jag inte att man som förälder ska förväntas släppa allt man har för sig om exet ringer och behöver ha barnvakt om fem minuter.

    MEN, jag menar att min grundprincip är att barnen alltid ska vara välkomna hos mig oavsett vems vecka det är. Jag vill ha dem hos mig betydlig mer än vad jag får och en extra helg då och då skulle väga tyngre än de allra flesta av mina andra åtaganden, inklusive att en partner skulle vilja ha egentid med mig. Mina barn är också 8 och 10 och jag inser att jag börjar räkna ned på de år som jag kan och bör och får vara förälder i första hand. Snart kommer de inte att behöva mig längre. Hotellnätter och konserter och vad det nu kan vara kommer däremot att finnas kvar. Jag förstår ärligt inte hur de föräldrar som prioriterar annorlunda är funtade.
  • Äldre 9 Feb 22:48
    #73
    Ess skrev 2019-02-09 22:33:09 följande:

    Visst kommer dessa saker att finnas kvar. Det som däremot inte kommer finnas kvar är personen att dela detta med.


    Tja... Det finns många män men jag har bara två barn.
  • Äldre 10 Feb 09:12
    #82
    Ess skrev 2019-02-10 08:49:47 följande:

    Jag anser det va helt ok att välja att leva ensam tills barnen flyttat hemifrån. Men det är inte frågan i ts, utan där vill pappan flytta ihop utan att sambon ska ha något att säga till om i sitt eget hem och inte heller om sin egen tid.

    Jag hade precis som ts backat från att flytta ihop på de premisserna. 


    Ja, känner man sig tveksam till hur familj med andras barn kommer att funka så bör man backa. Jag tror att felet många gör är att man vill ha allt på en gång. Relation, familjeliv, föräldrarskap, jobb, personlig utveckling, boende och fritid är alla projekt som tar tid och plats. I kärnfamiljen är de tre första gemensamma projekt men så blir det inte i en bonusfamilj. Där kommer man behöva vara mer flexibel och göra fler kompromisser och det är ju otroligt tydligt i samhället och här på fl att det är jäkligt svårt. Ofta kommer någon av de vuxna ikläm och känner sig utnyttjad, ouppskattad eller osedd. Än mer ofta kommer barnen ikläm.

    Jag tycker du (inte just du Ess :) utan generellt) som förälder ska ställa sig frågan, behöver jag ha allt nu eller kan var sak ha sin tid? Och jag tycker att du som partner till en förälder också bör ta en ordentlig funderare på alla konsekvenser det innebär att ge sig in i en sån relation och i det inte bara tänka dina egna känslor utan som ansvarstagande vuxen även tänka på barnen som inte har valt att leva med dig.

    Jag blir både ledsen och förbannad ibland när jag läser trådar här om giriga människor som bara måste ha allt och envist försöker pressa in partners och barn i familjekonstallationer ingen mår bra av i längden. Som ts sambo verkar vara på väg att göra.
  • Äldre 10 Feb 19:26
    nihka skrev 2019-02-10 17:26:32 följande:

    Jo, om man rusar hem för minsta sak från en fest är det att curla. Likadant om man avbokar en fest för minsta sak eller ställer in med en timmas varsel eller en veckas varsel för den delen.

    Det går alldeles ypperligt om det inte är något alldeles särskilt att låta barnen vara kvar hos den andre föräldern, släktingen, vännen eller den betalda barnvakten utan att det är som du uttryckte det "dåligt föräldraskap".


    En timmes varsel är så klart orimligt i de flesta fall. Men om jag får en veckas varsel bokar jag om det mesta för att få mer tid med mina barn. Vissa kanske tycker det är viktigare att gå på fest, det kan man ju göra, men då undrar i alla fall jag om det inte brister på mer än ett sätt i föräldrarskapet...
  • Äldre 10 Feb 20:11
    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-10 19:46:12 följande:

    Det verkar väldigt laddat med ämnet att man alltid är förälder till sina barn och inte kan/bör säga nej till dem. För mig handlar inte frågeställningen om det, självklart är föräldern alltid förälder och ska finnas till för sina barn. 

    Men jag tycker faktiskt frågan är hur man som vuxna samarbetar i frågan. Dvs jag och Mannen, och också han och han/jag i förhållande till exet.  Det handlar inte om krissituationer utan vanlig enkel planering kring barnen och kring nya familjekonstellationer, och hur man förhåller sig till ändrade planer. 

    Om man hävdar ända in i kaklet att man alltid är förälder och aldrig skulle säga nej till sina barn borde man inte ha skiljt sig. Om man nu hårddrar det. Genom att skilja sig så har man ju faktiskt valt bort sina barn, en MYCKET stor del av tiden.  Varför göra sånt väsen av att bonusföräldern vill kunna säga nej nån endaste liten gång då och då för att det är andra planer en viss helg? Jösses....


    Fast nu pratar om saker du inte har en aning om. Man skiljer sig (förhoppningsvis) för att det är det bästa för alla inblandade. Det handlar inte om att välja bort sina barn utan att ge dem den bästa uppväxten de kan få under förutsättningarna.

    Om du begrep hur förbannat ont det gör att skilja sig och förlora halva tiden med det viktigaste man har i livet skulle du nog inte gnälla över att barnen kom över någon extra helg då och då. För det är ju inte så att man inte har massor av barnfri tid som frånskild förälder.

    Och rent krasst - om din partner inte prioriterar dig den tiden kanske han inte är tillräckligt intresserad. Och är den tid du får inte tillräcklig för dig så kan du ju hitta någon man utan barn där du får komma i första hand.
  • Äldre 10 Feb 22:04
    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-10 20:48:06 följande:

    Jag var inte arg i mitt inlägg, hade jag hittat en blinksmiley kunde jag skickat med den. Jag upplever att en del får det att låta som att ni hela tiden är tillgängliga för barnen, och jag svarade med att spetsa till det från mitt håll. 

    Jag tror inte att ens du sitter hemma, ständigt tillgänglig för dina barn. Att du aldrig går på bio, restaurang, träffar vänner, eller Gud förbjude, åker bort nånstans....

    Om man är så ständigt tillgänglig för sina barn när de är hos den andre föräldern så måste man ha ett torftigt liv. Det är väl bara bra om man gör det bästa av det liv man har och försöker ha roligt den tid man är från sina barn. Ingen blir väl lyckligare av att man sitter hemma och lider? 

    Min frågeställning gällde att det dagen innan en barnfri helg (som jag gjorde mig jobbfri på ) blev en ändring. Inte för att det var ett krisläge utan för att mamman till barnen ville ha barnen en helg senare istället pga skidåkning. 

    Trots att jag och Mannen "bara" är särbos än så länge så frågar jag honom inför saker som rör min planering. Har jag fått ett jobb så rådfrågar jag vad han tycker. Om jag funderar på att träffa vänner ena eller andra helgen kollar jag hur det ser ut för honom så det går att planera så det blir bäst för oss. Ingen stor grej, sånt kommer naturligt.   När jag ställde frågan i tråden tänkte jag att det handlade om hans brist på kommunikation med mig (och kanske att jag inte är prio..) men av allt jag läser så inser jag ju att många ser det som något helt annat. Vilket är intressant. 

    Många tycker, oavsett om min "Man" är tillräckligt intresserad av mig eller inte, att byten av barnens dagar ska ske utan bonusförälderns möjlighet till delaktighet. Det var en intressant lärdom. 


    Jag har aldrig sagt att jag sitter hemma och lever ett torftigt liv. Och ja, det är en absurd vinkling av vrida till att barnen alltid är välkomna till att jag inte skulle kunna gå på bio. Det mesta av det jag ändå gör går ju att göra på något sätt även om barnen är skulle komma hem. AW med en kompis blir en middag med samma kompis hemma i stället. Träningen blir en dag i pulkabacken eller en cykeltur tillsamman. Osv... Som jag skrivit tidigare så handlar det om en inställning, antingen är man förälder hela tiden och då är barnen välkomna även på fel dagar. Eller så tror man att föräldrarskap går att stänga av och på för att det blir ett bekvämare liv....

    Och i fallet där du ändrat ditt jobbschema håller jag med om att han borde ha pratat med dig, det hör till vanligt allmänt hyfs. Det hade säkert gått att hitta en kompromiss, men nu verkar ju inte kommunikation vara hans starka sida och han verkar dessutom ha uppfattningen att allt ordnar sig och att du kommer att anpassa dig till det mesta, vilket du borde ta en funderare på om du ställer upp på. Men du har ju också tagit upp att du inte vill ha barnen där hela tiden och att du irriterar dig på de återkommande bytena i schemat så det är ju mer än bara den gången.
  • Äldre 10 Feb 22:05
    Anonym (***) skrev 2019-02-10 20:13:32 följande:

    Så om man vill gå på en fest, så brister man i sitt föräldraskap?


    Men snälla du... var det verkligen det jag skrev?
  • Äldre 10 Feb 22:18
    nihka skrev 2019-02-10 20:03:31 följande:

    Varför är det skillnad på en timme och en vecka? Fest som fest liksom och du som då till skillnad från de som brister på fler än ett sätt i föräldraskapet får ju snällt avboka för att inte vara en dålig förälder.

    Klart du hellre får hem dina barn än går på fest även om det är din systers barnfria bröllop. Du slår ju två flugor i en smäll. Dels missar du din systers bröllop och sedan berövar du barnens pappa tid med sina barn för att du har snabbare internet. "Nej" är ett farligt ord att yppa till barn och det är så mycket som gör föräldrar till dåliga föräldrar... 


    Förlåt mig men va? Snabbare internet? Du hade säkert en tanke med ditt inlägg men den lyckades inte riktigt fastna i skrift.

    Mina barn skulle förövrigt vara välkomna om min syster gifte (om) sig. Mina barn skulle vara välkomna till fester hos mina vänner. Vi är alla vuxna människor som förstår att man ibland får planera om och göra anpassningar och vi umgås gärna - även om barnen är med. Jag säger inte nej till mina barn om jag inte måste, då får ordet betydligt större kraft när man väl behöver det, men jag säger inte nej till mig själv heller och barnen får glatt följa med på mina aktiviteter vilket, tro det eller ej, oftast går alldeles, alldeles utmärkt.

    Fester som det vore direkt olämpligt för barn att vara med på skulle jag nog inte gå på till att börja med...
  • Äldre 10 Feb 23:23
    nihka skrev 2019-02-10 22:32:36 följande:

    Ja, du lyckades få det att fastna i skrift:

    "Vissa kanske tycker det är viktigare att gå på fest, det kan man ju göra, men då undrar i alla fall jag om det inte brister på mer än ett sätt i föräldrarskapet..."


    Det är inte samma sak som att man är en dålig förälder för att man vill gå på en fest. Som vuxen kan man faktiskt välja att gör det man bör före det man för stunden vill. Impulskontroll vettu...

    Jag fattar fortfarande inte din internetkommentar. Och jag tror inte barn far illa över att ha tråkigt en kväll eller två. Mina har då aldrig klagat över att få hänga hos mina vänner en kväll och se en film och äta chips.

    Vad jag däremot tror de skulle må riktigt dåligt över är att råka höra sina föräldrar diskutera vem som ska ta barnen när båda har ?roligare? saker inplanerade. Eller om ett lite större barn ringer och säger att hen tänkt komma hem till mamma mitt i pappaveckan för vilken anledning som helst (närmre till fotbollsträningen, glömde historiaboken, vill köra ett visst spel som bara finns hos mamma med kompisen, pappa har ryggskott och är sur och grinig psv osv) och får ett nej.
  • Äldre 10 Feb 23:30
    Anonym (X) skrev 2019-02-10 22:37:00 följande:

    Om dina barn alltid får följa med för att inkluderas och känn sig välkomna tror jag du tappat bort dig själv och blivit bara förälder.


    Till att börja med är jag ju inte alltid med mina barn... Därav diskussionen, jag skulle gärna ha dem mera och tackar däeför göatt ja om pappan vill lämna dem hos mig även nån dag på hans veckor. Sen förstår jag inte hur du tänker att jag borde göra. Inte välkomna mina barn? Skulle jag bli lyckligare då? Förlorar jag mig själv för att jag inte kan gå ut på krogen när barnen är hemma? Då skulle jag allt ha ett väldigt tunt och ytligt jag.
  • Äldre 11 Feb 08:13
    Anonym (***) skrev 2019-02-10 23:41:07 följande:

    Så här skrev du:

    Vissa kanske tycker det är viktigare att gå på fest, det kan man ju göra, men då undrar i alla fall jag om det inte brister på mer än ett sätt i föräldrarskapet...

    Hur ska man tolka det, tycker du?


    Att man kan vilja gå på fest men välja att inte göra det. Fattar du nu?
  • Äldre 11 Feb 08:15
    Anonym (Nädu) skrev 2019-02-11 00:10:25 följande:

    Är väl inte ett dugg konstigt att få ett nej. De är ju särbo som du verkar missa i alla dina inlägg. Han skulle ha varit hos sin särbo den helgen (hon hade till och med ställt in jobb för hans skull). Då kan man faktiskt svara till sina barn att "nej jag är inte hemma".


    Om du inte förstått det så pratar jag generellt, inte om den specifika helgen som ts tog upp som exempel och som jag också bemött ovan och skrivit att mannen i det fallet givetvis borde stämt av med henne.

    Bara för att det dyker upp ett praktiskt hinder en enstaka gång ändrar inte grundinställningen att barnen bör vara välkomna i sitt eget hem oavsett vecka.
  • Äldre 11 Feb 08:22

    Nu är jag trött på att diskutera med folk som inte kan lyfta blicken till en generell frågeställning utan hänger upp sig på exeptionella undantag (systers bröllop, ja det händer ju stup i kvarten) och inte vill begripa att det är skillnaden mellan att vara förälder alla dagar om året och att tro att det ska gå lika bra och att barnen ska få en lika trygg uppväxt om man är det bara 50% av tiden.

    Det är så många grälsjuka barnungar här som bara hittar en mening och hugger på den utan att fatta minsta lilla kontext. Det är omoget och tröttsamt. Så tack för mig.

    Ts, jag hoppas du och mannen hittar fram till en bättre kommunination. Oavsett vad det sen leder till.

Svar på tråden Rätt ha åsikt om byte av helger som bonusförälder?