• Anonym (Fru fröjd)

    Närmar mig 40 och märker av ett socialt ointresse från män

    Hej,

    Jag nosar medelåldern i nacken och har märkt något jag aldrig varit med om tidigare. Män (olika åldrar) är inte lika sociala med mig längre.. jobbmässigt, när man träffar bekantata eller grannar etc.

    Jag är så van vid att män alltid lyssnat på mig även om jag ibland sagt lite knäppa grejer.. jag märker nu ett växande ointresse att lyssna på mig (obs jag är inte korkad eller oallmänbildad, tvärt om).

    Först tänkte jag att det måste vara jag som blivit långrandig och tråkig att prata med. Men kan inte se att jag förändrats så mycket. Så då kommer den hemska insikten att de kanske enbart lyssnade tidigare för att jag var ung och vacker?

    Kan jag testa att kommuniscera på annat sätt för att få män att lyssna på mig? Jag är ganska skrattig av mig men jag kanske behöver bli mer rak? Vad får män att lyssna på en medelålderskvinna som de inte längre vill ligga med? Hur får man manliga vänner?

  • Svar på tråden Närmar mig 40 och märker av ett socialt ointresse från män
  • Ignoramus

    Jag skulle förmodligen inte kunna svara på någonting om glassförsäljaren, annat än om jag uppfattat hen som trevlig eller inte + könstillhörighet om det var uppenbart. Min sambo har helskägg och rätt långt hår, när han rakar av allt skägg och hår brukar det ändå ta dagar innan jag upptäcker det.


    jrockyracoon skrev 2019-02-16 20:41:16 följande:

    Antag att du direkt efter glassköpet drogs åt sidan av en polis som började förhöra dig. Du skulle börja beskriva kläder, utseende, röst, särskilda igenkänningstecken o.s.v. Sedan får du frågan: "Vilken typ av person var det här?" Troligen skulle du kunna ge en förstaintrycksbild av personlighetstyp, baserat på utseendet. För det är det som hjärnan gör - den får in intryck som den omedelbart kategoriserar in och gör förståeliga. Det blir en väldigt ytlig process som baserar sig mycket på utseende och schabloner, men så länge våra hjärnor inte kan läsa tankar el. liknande så är det det bästa vi har.

    När du ser glassförsäljaren så sätter din hjärna igång med en slags bedömning. I den bedömningen ingår attraktion. Så attraktionen har på så sätt en viss betydelse även i detta sammanhang, som jag ser saken...


  • Ignoramus

    Ja ok, visst, utseende är ju naturligtvis det första vi har att gå på i många sammanhang, men det här är ju en tråd som handlar om att bli annorlunda bemött när man inte är lika attraktiv längre, så jag utgick ifrån den aspekten. Och då vidhåller jag fortfarande att jag inte har något intresse överhuvudtaget av att lära känna den sortens människa som ser mig och tänker "Ok, ful. Liggfaktor noll. Då har jag ingen anledning att lyssna på henne längre."

    Och det känns inte på något plan som en förlust att inte ha dessa människor i mitt liv. Det skulle aldrig falla mig in att jobba för att de ska börja finna mig mer attraktiv, ergo så att de lyssnar på mig i fortsättningen. Det är ju fördomsnissarna som får ändra på sig, inte jag.

    Min förklaringsmodell angående flest manliga vänner är väldigt enkel; jag har alltid haft en stor majoritet "manliga" intressen som gör att jag har haft lättare att passa in i den gruppen.


    jrockyracoon skrev 2019-02-16 20:32:07 följande:

    Jaså, då citerade väl Allen honom, eller så minns jag bara fel...

    Iaf, jag menar inte att man måste vara klassisk vacker för att få vänner el. så. Jag menar att attraktion och utseende/yta är inblandat när människor bedömer och bemöter andra människor, och jag tror det är så automatiskt hos oss att vi inte reflekterar över det. Och attraktion hos den ena personen behöver ju inte vara samma som hos den andra.

    Jag lyssnade på en pod om en person som gått från seende till blind till seende igen. Han fick ett orosmoment när han återfick synen eftersom hans relation till sina vänner förändrades när han kunde se dem. Han hade ju tidigare bedömt dem utifrån deras åsikter, röster och ev. lukt och känsel - men nu förändrades hans inställning till somliga en del. 

    Det är rätt kaxigt att säga att man har full kontroll på sina val av umgänge. Det finns en hel värld av forskare som försöker utröna av vilka orsaker människan beter sig och samspelar med andra, och det är ingen enkel process att veta exakt varför man har valt att bli vän med person A och inte person B. När det gäller en själv är man ju dessutom partisk, så det ställer också till det rätt rejält. Jag blir nyfiken på hur du så säkert kan veta att du inte tar hänsyn till andras yttre när du väljer vänner. Jag förstår ju att egenskaperna hos personerna är de som får dig att hålla kvar vänskapen, men jag pratar om de initiala mötena.

    Sedan så verkar du inte ha tagit in min "det är surt sa räven om rönnbären"-analys. Du bryr dig inte om att ha missat potentiella män som valt bort dig eftersom de ändå bara har valt bort dig på ytliga grunder. Om du djupanalyserar ett tag så finner du att det är till din nackdel att de väljer bort dig oavsett orsak. Det ligger därför i ditt intresse att jobba mot att de inte väljer bort dig, och ev. ändra saker (om det går) kring din person för att uppnå detta.

    Vi alla är beroende av varandra, och har mycket att vinna på att kunna ge ett gott intryck (ytligt eller ej) och skapa nära kontakter med åtminstone tillräckligt många för att skapa oss ett bra liv.

    Det är en sanning, men sen kanske jag själv borde ta mig i kragen och följa detta bättre själv än jag gör :)

    Att du har lättare att ha kontakter med det motsatta könet borde tala mer för min teori än mot. Vilka andra förklaringsmodeller ser du skulle kunna förklara det?


  • Anonym (Less)
    Anonym (Max) skrev 2019-02-10 17:03:38 följande:

    Personligen har jag tröttnat på att konversera med kvinnor för så många är så otroligt bitchiga, klagar på allt och självupptagna idag. Får i regel bara dålig energi när kvinnor är i närheten. Spelar ingen roll hur man försöker göra något bra, det gnälls ändå. Trött på att höra denna ständiga gnällfeminismen och annat.

    Jag vill egentligen inte men detta gör att i alla fall jag får ett allt större ointresse för kvinnor.


    Eftersom kvinnor väljer samtalsämnen som jag är ointresserad av så ger det inte så mycket att konversera.
  • Anonym (Åldersnoja)

    Jag har svårt att tro att en kvinna som inte ens fyllt 40 är så oattraktiv från att ha varit vacker att inte män är intresserade sexuellt av henne. Däremot kan jag förstå ett socialt ointresse då en del kvinnor är så tråkiga att samtala med, de tänker lite för mycket på vad som är ok att prata om, samma som med hur man skall gå klädd.. Lite tillbaka till tonår och grupptryck:)

  • tankfull
    Anonym (alls) skrev 2019-02-16 22:45:58 följande:
    Undrar vem det är som lägger mycket vikt...? Den som skriver i versaler kanske?

    Jag vet att alla får ålderstecken, förr eller senare. Men vid 40 kan man vara riktigt fräsch om man tar hand om sig. Och bröst kan se likadana ut efter amning som innan. Och jag har inte särskilt mycket behov av bekräftelse för mitt utseende. Det attraktiva sitter inuti, i självkänslan, i erfarenheten och i att man vet vem man är. Och jag ser så många fräscha attraktiva kvinnor i 40-årsåldern. Synd att du inte verkar se dem.

    Och skulle du inte sluta svara mig förresten :)
    Synd att du inte kan läsa. Jag har skrivit gång på gång att det finns massor av snygga kvinnor i 40-årsåldern men du envisas med att uppfatta saker som det passar dig. Jag skriver ofta både med versaler eller kursivt eller fetstilt, det är mitt sätt att skriva på vilket du kanske hade lagt märke till i andra trådar också där jag skrivit. Jag skriver precis när jag vill och slutar skriva när jag vill. NU vill jag inte lägga mer tid på dig :D
  • Anonym (Besserwisser)
    Ignoramus skrev 2019-02-16 19:55:22 följande:

    *groucho marx

    nja, jag kan inte hålla med dig om dina upplevelser. jag är och har alltid varit oattraktiv på rätt många plan, så ingen har någonsin valt mitt umgänge av den anledningen. Ändå har jag alltid haft vänner, framförallt av det motsatta könet.

    Har garanterat också blivit bortvald av hundratals män för att ingenting med mitt utseende attraherar dem överhuvudtaget, men jag bryr mig verkligen inte om det. Jag har noll intresse av personer som automatiskt ratar folk pga utseendet, och kan på goda grunder säga att min umgängeskrets (åt bägge hållen) är vald av helt andra anledningar.


    Du menar Groucho Marx?
  • jrockyracoon
    Ignoramus skrev 2019-02-17 00:42:01 följande:

    Ja ok, visst, utseende är ju naturligtvis det första vi har att gå på i många sammanhang, men det här är ju en tråd som handlar om att bli annorlunda bemött när man inte är lika attraktiv längre, så jag utgick ifrån den aspekten. Och då vidhåller jag fortfarande att jag inte har något intresse överhuvudtaget av att lära känna den sortens människa som ser mig och tänker "Ok, ful. Liggfaktor noll. Då har jag ingen anledning att lyssna på henne längre."

    Och det känns inte på något plan som en förlust att inte ha dessa människor i mitt liv. Det skulle aldrig falla mig in att jobba för att de ska börja finna mig mer attraktiv, ergo så att de lyssnar på mig i fortsättningen. Det är ju fördomsnissarna som får ändra på sig, inte jag.

    Min förklaringsmodell angående flest manliga vänner är väldigt enkel; jag har alltid haft en stor majoritet "manliga" intressen som gör att jag har haft lättare att passa in i den gruppen.


    Ja, tråden handlar ju om TS upplevelse att få mindre sociala kontakter och socialt samspel p.g.a. minskad attraktion. Och jag håller med TS om att hennes tes sannolikt stämmer av skäl jag redan angett.

    Kanhända att du är en av det fåtalet som faktiskt inte ser till yta och utseende utan dömer andra helt från deras inre egenskaper och då är det ju bara att gratulera - det är en väldigt fin egenskap. För min egen del så skulle jag också gärna vilja vara sådan, men eftersom det är så många omedvetna processer som sker inom mig, så vågar jag inte slå fast något dylikt. Våra upplevelser av de premisser på vilka vi beslutar brukar i många forskningsstudier visa sig vara helt felaktiga. Det finns studier som visar att långa män ofta får bättre jobb, fler vänner och högre löner. Andra studier visar att attraktiva personer upplevs som mer kompetenta än mindre attraktiva, etc, etc...

    Jag tycker du gör det lite lätt för dig när du så bestämt slår fast att du inte förlorar något på att bli avfärdad. Om en person väljer bort dig av fördomsfulla orsaker, så betyder inte det automatiskt att ni inte annars skulle kunna ha format en fantastisk vänskap. Jag förstår mycket väl raseriet och de sårade känslorna när man blir bortvald av t.ex. utseendemässiga orsaker. Men de som väljer bort en på det viset är inte nödvändigtvis idioter på alla sätt, bara för att de beter sig knasigt i den situationen.

    Jag tror vi alla ofta tänker i termer av: "Ta mig som jag är, annars är det er förlust.". Men det ger ju oss inga incitament till att förändra oss själva, utan kräver endast förändring av andra. Ofta tror jag det är bättre att man går till sig själv: Vad är det jag kan göra för att förbättra mina möjligheter till att få fler sociala kontakter. Åtminstone om man vill få till någon förändring. I ett idealt och rättvist samhälle skulle det inte behövas. Men samhället är tyvärr varken idealt eller rättvist.

     
  • Anonym (Emma)

    Jag blir lite full i skratt när TS beskriver sig som nära medelålders, själv är jag 37, har minst 15 år kvar till någon form av medelålder enligt mig själv och har absolut inte märkt av någon oönskad minskning av socialt intresse från män. Den del jag numera oftast slipper är ju snuskgubbarna som letar osäkra unga flickor som inte vågar säga ifrån.

  • jrockyracoon
    Anonym (Åldersnoja) skrev 2019-02-17 11:21:07 följande:

    Jag har svårt att tro att en kvinna som inte ens fyllt 40 är så oattraktiv från att ha varit vacker att inte män är intresserade sexuellt av henne. Däremot kan jag förstå ett socialt ointresse då en del kvinnor är så tråkiga att samtala med, de tänker lite för mycket på vad som är ok att prata om, samma som med hur man skall gå klädd.. Lite tillbaka till tonår och grupptryck:)


    En man kan ju vara sexuellt intresserad av en kvinna på olika sätt.

    Det kan vara t.ex.
    "Åh, sexy, sexy, sexy"...
    Eller
    "Hon verkar ju fin"
    till
    "Jag kan sätta på henne om det inte är något att se på teve ikväll..."

    Visst kan kvinnan fortfarande vara attraktiv, men ev. inte lika attraktiv som för 20 år sen. Och den skillnaden kan säkert spela in i den sociala kontakten.

    Om jag upplever en kvinna enormt sexig blir kanske varje samtal en form av gåva till mig. Om jag upplever kvinnan attraktiv, men inte så att jag tappar andan, kanske jag inte tycker det är särskilt givande att ha henne som vän, eller prata med henne även om jag skulle kunna tänka mig att inleda en sexuell relation med henne. Jag nöjer mig kanske inte med att bara vara i hennes närhet, som jag kanske gör med den där enormt sexiga kvinnan.
  • Ignoramus

    Jag ger dig rätt i att jag garanterat blir diskriminerad på grund av mitt utseende, och på så vis går jag miste om sånt som mer attraktiva/proprare människor får gratis. Och den förlusten kan ju få bra mycket större konsekvenser än att bara bli socialt ignorerad, tyvärr.

    Haha! Lustigt att du säger det! En av mina absolut närmaste vänner har - långt i efterhand - erkänt att han tyckte att jag var en loser och en dåre som trodde att jag hade någon som helst chans att bli anställd när vi möttes på anställningsintervjun. Jag tyckte vi klickade lite; han satt och tänkte "vad gör du ens här din hippie? Har du gått vilse?"

    Hade han sagt det eller hade jag märkt det at the time så hade det ju aldrig blivit någon fantastisk vänskap. Och det hade ju - minst sagt - varit synd för oss bägge. Men samtidigt så var det han som fick ändra sig, jag fortsatte vara en dåre ;)

    Nja, jag tycker det där är en balansgång. "NÄHÄRU, jag tänker inte ändra på mig ett dugg!!" är väl rätt bakåtsträvande och kompromisslöst. Men att TS ska ändra på sig för att bli bemött på ett vanligt, hederligt, respektfullt vis av män som inte längre finner henne tillräckligt attraktiv...? När de samtidigt inte har några problem med att lyssna på hennes manliga kollega, trots att de förmodligen inte vill ligga med honom heller? Näru. Där får allt de sexistiska männen göra om och göra rätt!


    jrockyracoon skrev 2019-02-17 19:04:04 följande:

    Ja, tråden handlar ju om TS upplevelse att få mindre sociala kontakter och socialt samspel p.g.a. minskad attraktion. Och jag håller med TS om att hennes tes sannolikt stämmer av skäl jag redan angett.

    Kanhända att du är en av det fåtalet som faktiskt inte ser till yta och utseende utan dömer andra helt från deras inre egenskaper och då är det ju bara att gratulera - det är en väldigt fin egenskap. För min egen del så skulle jag också gärna vilja vara sådan, men eftersom det är så många omedvetna processer som sker inom mig, så vågar jag inte slå fast något dylikt. Våra upplevelser av de premisser på vilka vi beslutar brukar i många forskningsstudier visa sig vara helt felaktiga. Det finns studier som visar att långa män ofta får bättre jobb, fler vänner och högre löner. Andra studier visar att attraktiva personer upplevs som mer kompetenta än mindre attraktiva, etc, etc...

    Jag tycker du gör det lite lätt för dig när du så bestämt slår fast att du inte förlorar något på att bli avfärdad. Om en person väljer bort dig av fördomsfulla orsaker, så betyder inte det automatiskt att ni inte annars skulle kunna ha format en fantastisk vänskap. Jag förstår mycket väl raseriet och de sårade känslorna när man blir bortvald av t.ex. utseendemässiga orsaker. Men de som väljer bort en på det viset är inte nödvändigtvis idioter på alla sätt, bara för att de beter sig knasigt i den situationen.

    Jag tror vi alla ofta tänker i termer av: "Ta mig som jag är, annars är det er förlust.". Men det ger ju oss inga incitament till att förändra oss själva, utan kräver endast förändring av andra. Ofta tror jag det är bättre att man går till sig själv: Vad är det jag kan göra för att förbättra mina möjligheter till att få fler sociala kontakter. Åtminstone om man vill få till någon förändring. I ett idealt och rättvist samhälle skulle det inte behövas. Men samhället är tyvärr varken idealt eller rättvist.

     


Svar på tråden Närmar mig 40 och märker av ett socialt ointresse från män