Restaurang säljer murkelsås...
Hur kan vissa restauranger fortfarande sälja murkelsås när forskning har visat att den faktiskt är dödligt giftig? Och ni som äter det, hur vågar ni leka med döden så??
Hur kan vissa restauranger fortfarande sälja murkelsås när forskning har visat att den faktiskt är dödligt giftig? Och ni som äter det, hur vågar ni leka med döden så??
Tillagade murklor är inte giftiga
I de nyare svampböckerna är de klassade som dödligt giftiga så därför undrar jag hur restauranger har tillåtelse att sälja dessa...blir fruktansvärt nervös när en i sällskapet beställer murkelsås till sin oxfilé...
Giftet från murklorna är vattenlösligt. Att murklor är giftiga innan man kokat dom (flera gånger) är inget nytt (känt till detta i över 30 år) och jag förutsätter att de murklor som ingår i såserna är hanterade så giftet försvunnit vid servering.
Mina föräldrar var duktiga svampplockare och jag har ätit murklor som de plockat, självklart visste även de hur man hanterade dessa.
Finns ju olika murklor.. toppmurklor är inte giftiga (stenmurklor är dock giftiga)! Vet inte vilken sort de använder på restauranger dock.
Nu tvivlar jag på att kockarna själva hanterar färsk stenmurkla, vet inte ens om det går att köpa färsk stenmurkla.
De köper den med all sannolikhet redan färdigbehandlad och då finns det inget som man kan göra fel av.
Och som någon annan skrev, det är stenmurklan som är en risk, det finns andra murklor som inte är giftiga, t.ex toppmurkla.
Lite OT, men det finns andra svampar som är fullt ätligt men kan bli giftiga i samband med alkoholförtäring, t.ex bläcksvamp
För att vara lite OT: en gång när jag beställde trattkantareller på restaurang fick jag rödgul trumpetsvamp istället. Därav är jag lite nojjig när det kommer till svamp, att det är lätt att ta fel och göra fel. Nu vet jag inte hur restauranger får tag på svampar, om det är plockade eller på något sätt ?specialodlade?.