Inlägg från: Anonym (Warning) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Warning)

    Restaurang säljer murkelsås...

    Hur kan vissa restauranger fortfarande sälja murkelsås när forskning har visat att den faktiskt är dödligt giftig? Och ni som äter det, hur vågar ni leka med döden så??

  • Svar på tråden Restaurang säljer murkelsås...
  • Anonym (Warning)
    Fjäril kär skrev 2019-02-11 11:42:26 följande:

    Tillagade murklor är inte giftiga


    Är du säker på det? Har hört någonstans att det finns fortfarande gift kvar (dock en liten mängd) i svampen trots rätt behandling? Och är svampen felbehandlad är den dödligt giftig.
  • Anonym (Warning)

    I de nyare svampböckerna är de klassade som dödligt giftiga så därför undrar jag hur restauranger har tillåtelse att sälja dessa...blir fruktansvärt nervös när en i sällskapet beställer murkelsås till sin oxfilé...

  • Anonym (Warning)
    sextiotalist skrev 2019-02-11 11:45:29 följande:

    Giftet från murklorna är vattenlösligt. Att murklor är giftiga innan man kokat dom (flera gånger) är inget nytt (känt till detta i över 30 år) och jag förutsätter att de murklor som ingår i såserna är hanterade så giftet försvunnit vid servering.

    Mina föräldrar var duktiga svampplockare och jag har ätit murklor som de plockat, självklart visste även de hur man hanterade dessa.


    Ja det gäller ju att göra 100 procent rätt och veta till 110 procent hur man hanterar svampen. Dock kan kockar göra fel och det är ju det som är så farligt med svampen, att man får inte göra fel för då orsakar den allvarlig förgiftning som kan vara livshotande.
  • Anonym (Warning)
    CitronTulo skrev 2019-02-11 11:51:38 följande:

    Finns ju olika murklor.. toppmurklor är inte giftiga (stenmurklor är dock giftiga)! Vet inte vilken sort de använder på restauranger dock.


    Nja det vet jag iofs inte heller vilken typ av murkla de använder dock. Men om det är toppmurklor så är det bättre än om de använder stenmurklan.
  • Anonym (Warning)
    sextiotalist skrev 2019-02-11 12:03:08 följande:

    Nu tvivlar jag på att kockarna själva hanterar färsk stenmurkla, vet inte ens om det går att köpa färsk stenmurkla.

    De köper den med all sannolikhet redan färdigbehandlad och då finns det inget som man kan göra fel av.

    Och som någon annan skrev, det är stenmurklan som är en risk, det finns andra murklor som inte är giftiga, t.ex toppmurkla.

    Lite OT, men det finns andra svampar som är fullt ätligt men kan bli giftiga i samband med alkoholförtäring, t.ex bläcksvamp


    Ja jo det har du en poäng i.
  • Anonym (Warning)

    För att vara lite OT: en gång när jag beställde trattkantareller på restaurang fick jag rödgul trumpetsvamp istället. Därav är jag lite nojjig när det kommer till svamp, att det är lätt att ta fel och göra fel. Nu vet jag inte hur restauranger får tag på svampar, om det är plockade eller på något sätt ?specialodlade?.

Svar på tråden Restaurang säljer murkelsås...