• Äldre 12 Feb 10:25
    596 visningar
    30 svar
    30
    596

    Vad behöver man veta/kunna för att bo i hus?

    Håller med föregående, men det finns ju såklart saker med hus som kan vara bra att ha lite baskunskaper om. Ta reda på saker efterhand som du letar hus. Mycket finns på nätet, om hur saker sköts och hur ofta. Kolla på lite hus i ditt närområde och undersök helt enkelt vad det du vill ha kräver i underhåll. Fråga vänner och bekanta om fördelar och nackdelar med att äga hus.

  • Äldre 13 Feb 12:52
    #11
    Anonym (Y) skrev 2019-02-13 09:59:26 följande:

    Tack för alla bra svar! Jag gillar att ha koll och vill självklart inte bli blåst så jag ska läsa på så mycket jag kan. Det jag funderar mest på är hur man vet i vilket skick huset är, sånt som man inte ser utan att veta vad man ska titta efter. En person jag jobbade med för många år sedan köpte ett hus och berättade att när de skulle lägga nytt golv visade det sig att huset inte hade en riktig grund. Det kanske är ett extremt ovanligt exempel men det jag menar är att jag inte vill köpa grisen i säcken.


    Anlita en certifierad besiktningsman, så får du i alla fall en bild av i vilket skick huset är i och vad som behöver ses över. Jag skulle undvika äldre hus om jag var du, då dessa kan ha mer renoveringsbehov än nyare hus. Be om bygginformation av huset. Där står det material och utföranden. Har inte säljaren eller mäklaren dessa så går det oftast att få tag på egen hand via kommunen.

    Beroende på vart du bor kan man ibland bara få satsa och hoppas på att det blir bra. Bostadsmarknaden idag öppnar ju inte alltid upp för betänketid. Gå på flera husvisningar även om du egentligen inte är intresserad av huset. Kolla på olika slags hus och undersök vad du får för information på en visning.
  • Äldre 13 Feb 17:57
    #19
    AndreaBD skrev 2019-02-13 13:09:36 följande:

    Numera är nästan alla hus besiktigade (som försäljaren har ordnat, alltså). Så man behöver i regel inte anlita en besiktningsman själv. Och äldre hus behöver inte vara sämre. Man måste bara ha koll på vad som har bytts och renoverats och att det inte är några stora problem sen tidigare - fuktskador eller sättningsskador t.ex.


    Visst är det så, men inte alltid. Vi fick ordna med besiktning på egen hand och även beställa husets originalpapper. Tidigare ägaren ville helst bli av med huset snabbast möjligt och lägga ner så lite tid och pengar på det som möjligt. Tidigt 60-talshus så jag håller helt med om att äldre hus inte behöver vara sämre än nyare. Däremot är risken större att vissa saker inte är renoverade, som kanske inom en snar framtid behöver bytas eller rustas. Mycket i vårt hus är original, men i bra skick. Jag tänkte på det här med ålder och försäkring. Vissa saker i vårt hus täcker inte försäkringen pga ålder.
  • Äldre 13 Feb 18:31
    #21
    AndreaBD skrev 2019-02-13 18:07:05 följande:

    Ja, men man är ju inte tvungen att köpa ett hus som inte är besiktigat. Numera är nästans alla besiktigade och vi undvek helt enkelt dem få som inte var det.

    Jag hörde av min svärmor att det hade varit flera fall i hennes närhet där det hade varit problem med nyare hus. Kanske obeprövade byggnadssätt eller något. Vårt hus är också från 60-talet och vi håller just på att fixa några nödvändiga renoveringar.


    Absolut. Vårt hus var värt en besiktning. Ett fantastiskt hus med stor potential i rätt område. Är huset intressant nog så är en besiktning en liten summa att lägga, speciellt om man inte har kunskapen att undersöka på egen hand. Om det blir husbyte någon gång framöver vet vi vad vi ska hålla koll på och vad som är enkelt att åtgärda på egen hand.
  • Äldre 14 Feb 09:52
    #25
    AndreaBD skrev 2019-02-14 09:10:34 följande:

    Hm, ja. Vad jag menade egentligen var ju att man inte behöver bekosta en egen besiktning om det redan är gjort. Och det är lätt att undvika dem få som inte är besiktigade då de flesta är det. 

    Folk kanske tror att man inte kan lita på en besiktning som husförsäljaren har beställt? Men det är ingen större risk. Dessa besiktningsmän brukar inte låta sig påverkas av någon. Vår mäklare försökte få besiktningsmannen att inte skriva den ena grejen i protokollet eftersom vi ändå skulle åtgärda detta före försäljningen. Det gick han inte med på. Och här handlade det ju inte ens om att förtiga något, bara att ge oss tid att fixa det. De brukar vara jättenoga med att det ska stämma. 


    Jaha, du menar så. Vi hade såklart inte ordnat med egen besiktning om huset redan var besiktigat.
Svar på tråden Vad behöver man veta/kunna för att bo i hus?