Inlägg från: Anonym (Ebba) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ebba)

    Vad behöver man veta/kunna för att bo i hus?

    Man behöver inte kunna jättemycket från start.
    Men man måste antingen ha kompetensen själv, vänner som är hantverkare eller bra med pengar OM något riktigt dyrt och viktigt går sönder eller behöva repareras.

    Det är väl den stora skillnaden mellan hus och lägenhet. I en lägenhet kanske det värsta som kan hända är att kylskåpet går sönder. Eller tvättmaskinen. Om man bor i bostadsrätt och själv har ansvar för dessa saker. 

    Men om värmepannan går sönder i ett hus så blir det kallt och du har inget varmvatten om du inte snabbt får tag i en reparatör som i bästa fall kan laga den eller i värsta fall så behöver den bytas ut. Då är det inga 5000kr utan snarare 10-15ggr så mycket pengar. Och då behöver man ha möjlighet att snabbt betala en sådan utgift alternativt att man har en bra bankkontakt och kan få hjälp med ett lån på kort varsel.

    Lägga om tak är kostsamt. Måla om ett helt hus kan kännas som en charmig grej men är tidskrävande. Och bra färg kostar. Beroende på hur huset är konstruerat kan man behöva dränera kring huset. Får man en vattenläcka någonstans (i golv med golvvärme, ett rör inbyggt i en vägg som springer läck osv) behöver den snabbt hanteras för att inte vattenskadan ska bli större än nödvändigt.

    Så behovet av buffert är större. Och man behöver känna till de grundläggande och mest väsentliga sakerna om sitt hus, lära känna huset. När är det senast dränerat, fönstrena - är de i bra skick, hur är det med taket, när är det dags att måla huset igen, vitvarorna - hur länge till kommer de hålla, värmepanna/värmesystem osv. Utifrån det kan man göra en plan för hur stor buffert man behöver och vad som kan tänkas hända på 2-5-10-20 års sikt. Ungefär som när man gör en underhållsplan för en bostadsrättsförening. Man har större ansvar själv.

    Men det är sjukt mysigt med hus!

  • Anonym (Ebba)
    Anonym (Y) skrev 2019-02-13 09:59:26 följande:

    Tack för alla bra svar! Jag gillar att ha koll och vill självklart inte bli blåst så jag ska läsa på så mycket jag kan. Det jag funderar mest på är hur man vet i vilket skick huset är, sånt som man inte ser utan att veta vad man ska titta efter. En person jag jobbade med för många år sedan köpte ett hus och berättade att när de skulle lägga nytt golv visade det sig att huset inte hade en riktig grund. Det kanske är ett extremt ovanligt exempel men det jag menar är att jag inte vill köpa grisen i säcken.


    Det är svårt. Är huset äldre så kan det kring många "områden" såsom tak, golv, fönster, dränering där man kan se skrivningar som till exempel " i förhållande till husets ålder". Då förväntas man förstå att om ett hus är från 1930 och beskrivningen ger dig vissa fakta om underhåll så får man själv lägga ihop ett och ett. Det behöver inte stå ordagrant att det är bra om taket läggs om inom två år....
    Ett annat exempel, äldre hus kanske inte har treglasfönster = inte så effektivt energimässigt = kan vara högre kostnad för uppvärmning. Kanske behöver de kittas om? Eller bytas ut helt? 

    Bäst är att anlita en besiktningsman. Ofta gör man en besiktning som säljare men hur oberoende den än kan sägas vara så är den gjord på beställning av säljarna. Vi valde att göra en egen när vi köpte hus och då fick vi ju även gå runt med honom under tiden vilket lärde oss massor!!
    Rekommenderar att man anlitar någon som är certifierad, dessa finner du här: sbr.se/
  • Anonym (Ebba)
    Anonym (Husägare) skrev 2019-02-13 14:14:29 följande:

    Haft flera hus genom åren. Min filosofi har varit att köpa billigt för att sedan renovera upp. Det man sparar in på inköpspris lägger man på renovering. När jag köpte första huset kunde jag ingenting, hade dock ivrigt kollar på "Äntligen hemma"... Gjort många misstag, men inget är så illa att man inte kan göra om och göra rätt. Det jag har lärt mig genom åren är:

    1. Undvik murade hus från krigstiden (usla väggar som är ett helvete att fästa saker i, som tex nya köksskåp. Har man otur är det tjärkablar om ingen bytt under årens lopp). 50-talshus med träväggar är underbara att jobba med. Bra kvalité på virket och lätt att fästa saker i väggarna. Fönstren är ofta gjorda av riktigt bra trä, så även om de ser risiga ut så kan de räddas så länge de inte är ruttna.

    2. Hitta bra handverkare. Speciellt rörmokare, mycket kan vänta om det händer något...inte läckande vatten/avlopp... Se till att du har alla nödvändiga nummer lättillgängliga. Jag föredrar hantverkare med några år på nacken, erfarna och med god arbetsmoral.

    3. Ha dragkrok på bilen. Ett absolut måste för husägaren som inte vill krångla till det för sig. De flesta bygghandlare har kärror att låna ut.

    4. Planera åtminstone lite löst. Min största svaghet är att vilja göra allt samtidigt. Försök jobba metodiskt, ett rum/projekt i taget. Tar längre tid och blir mindre njutbart om man snubblar över färgburkar, tapeter och verktyg i varenda rum. Planera stora projekt först. Är planlösningen som du vill ha den? Ska någon vägg tas ner? (det behöver inte va så besvärligt som det låter, speciellt inte med hjälp av rätt hantverkare). Rådfråga gärna släkt och vänner för att få inspiration och nya infallsvinklar, men se till att gå på magkänslan för hur du vill ha det.

    5. Ha kul! Finns inget roligare att ha sitt eget hus och trädgård och verkligen göra det till sitt eget. Hur vill du ha det? Stor altan för grillfester? Öppen planlösning?

    Ingenting är omöjligt. Lycka till!


    Jättebra tips! Särskilt att ha en lista på hantverkare inom olika gebit, så att man vet en eller ett par olika att ringa om det skulle hända något akut.

Svar på tråden Vad behöver man veta/kunna för att bo i hus?