• Fredling

    Foglossningar som eskalerar

    Har läst lite sporadiskt i texten, men vill tipsa om en TENS apparat. Ligger med den i soffan nu, BF 25/3. Jag har fortfarande ont och kan inte gå långa sträckor, men det har blivit såååååå mycket bättre! Kör 1h varje dag. Min är köpt pp claes ohlson.

    Sen vill jag tipsa om att göra enkla gym övningar för ryggen, hjälpte mig också, tex good mornings. Och stretcha! Supergött med gravid yoga också.

    Lycka till!!

  • Fredling
    NiMi12 skrev 2019-03-19 10:08:43 följande:

    Tack för tipsen.

    Var sätter du TENS-padsen någonstans? Rakt på fogarna?

    Jag har fått några lätta bålövningar från min fysioterapeut, men som hon sa. De kommer inte ta bort smärtan men det är ändå snälla övningar för ryggen.

    Jag är uppskriven och väntar på plats till vattengympa för gravida som kan få kroppen att bli lite gladare.

    Stretcha har jag däremot hört att man ska undvika eftersom bäckenet är mjukare än normalt.


    TENS 'en sätter jag i ländryggen, men man kan sätta den i ljumskarna också. Aldrig rakt över livmodern. Fråga din BM om du vill sätts den framtill, jag har bara satt den på ryggen/baktill och då tror jag inte det är några restriktioner direkt. Men somsagt aldrig rakt över livmodern på magen.

    Vattengympa är jättebra! Och stretching är absolut något som hjälpt mig. Gravidyogan är det som hållt mig mjuk i kroppen, men det är ju olika från person till person. Jag har alltid stretchat och varit vig, så mim kropp har mått bra av det nu när jag är gravid också Mitt tips är att all rörelse är bättre än stillasittande!
  • Fredling
    NiMi12 skrev 2019-03-19 14:52:50 följande:

    Tack för att du förtydligade med TENS'en :) Jag har mest problem med fogen fram så det hade varit rakt över livmodern jag hade velat få bort smärtan. Men jag ska höra med BM och se vad hon säger.

    Då hoppas jag att jag snart får komma med i gruppen som går vattengympa :) Jag var rätt ovig innan graviditeten och det har ju tyvärr inte blivit bättre. Tränade på gym flera gånger i veckan innan jag blev gravid, men blev så däckad av illamående och trötthet så jag kunde omöjligt fortsätta. Nu blir jag avrådd att ta upp träningen igen eftersom jag är i vecka 30 och inte har tränat en dag på typ 30 veckor. Men så fort den lille har kommit ut (och jag har läkt) så ser jag fram emot att börja på gymmet igen :) Jag hoppas bara foglossningarna försvinner i samband med förlossningen, så de inte sitter i flera månader efteråt. Hoppas kan man ju alltid ;)

    Just nu försöker jag cykla på elcykel ett par tre gånger i veckan och så går jag två kortare promenader varje dag. Så lite rörelse försöker jag få in, men smärtan kommer ganska omedelbart. Elcykeln fungerar bäst, men det är väl för att jag mest sitter stilla på cykeln.


    Ah jag förstår! Ja men fråga din BM hur du kan sätta den, för det kan nog underlätta även om du inte sätter den "direkt på det onda området".

    Jaha okej, men det är ju jättebra att du går och cyklar, det hjälper kroppen mycket! Jag ser också fram emot att träna "på riktigt", längtar sååå mycket till att gå ut och springa, lyfta tungt och ta ut sig totalt. Men snart så, har vi våra små och blir förhoppningsvis så pass återställda att vi kan ta upp träningen igen :D
  • Fredling
    NiMi12 skrev 2019-03-20 15:07:20 följande:

    Haha, "förhoppningsvis så pass återställda". Hemska tanke om man aldrig skulle bli hel igen, aldrig mer kunna ta ut sig fullständigt eller röra sig obehindrat. Det önskar jag inte ens min värsta ovän :D

    Klart vi kommer bli bra igen, även om det inte går på en dag eller två som man hade önskat :)


    Haha du har helt rätt, vi kommer bli återställda!! bra inställning hihi. Har du hunnit prata med BM?
  • Fredling
    NiMi12 skrev 2019-03-25 11:31:25 följande:

    Har pratat med BM och hon hade ingen sån men tyckte att min fysioterapeut skulle kunna ge mig en TENS apparat. Min fysioterapeut hade tyvärr ingen sån utan hänvisade tillbaka till BM (man blir imponerad...).

    Så nu ska jag träffa BM på torsdag och se om hon kan fixa fram en eller om jag kan få träffa läkaren hos min BM snarast och se om han kan ta fram en sån. Om det blir stopp där tar jag kontakt med min vanliga VC och hör där. Hur svårt kan det vara?

    Jag väntar fortfarande på tid till någon typ av vattengympa för gravida som sjukhuset har. De kunde ha väntetid fick jag höra. Så jag kanske inte får någon plats innan bebisen har kommit.

    Men jag tycker ändå foglossningarna har stabiliserat sig. De blir inte värre för varje dag längre. Jag går två små promenader varje dag och min sambo köpte en elcykel till mig som fungerar jättebra. Så jag är ute med den 3-4 gånger i veckan så jag får känna vinden i håret, solen i ansiktet och få lite frihetskänsla :)


    Men... Ja vad ska man säga! Man blir inte imponerad alltså. Jag har köpt min på Claes Ohlson, har tänkt ta med den på förlossningen också. Men köpte det för ryggen innan graviditeten egentligen, så jag förstår om du känner att du inte har behov av den efter graviditeten.

    Vad skönt att det känns lite bättre Jag har faktiskt slutat gå så mycket, då känns min rygg bättre. Nu har jag ju BF idag, så jag har inte så långt kvar, men det har funkat att gymma och stärka ryggen för mig. Och att cykla är något jag saknar otroligt mycket, så det blir jag jätteavundssjuk på att höra att du gör! Skönt! Var bor du? Jag gick i vattengympa (magplasket hette den) i norra sthlm, superbra lärare och skönt som tusan. Hoppas du kan få en tid snart!

    Ett annat tips, om jag inte redan skrivit det, är glidlakan i sängen. Jag kunde inte vända mig utan att vakna, knaka i hela bäckenet och få ont, men med ett glidlakan så blev det sååååå mycket bättre! Fick det av en sjukgymnast som jag besökte 1 gång bara via landstinget.
  • Fredling
    ellie86 skrev 2019-03-26 17:57:18 följande:

    Det var allt min fysioterapeut sa till mig om TENS, "gå och köp en på typ CO", inget om att låna/hyra där inte, det verkar inte finnas så många hos BM heller att låna till förlossningen, även om de pratade varmt om TENS vid föräldrautbildningen. Jag ville vänta och känna efter hur illa det blev med foglossningarna innan jag köpte en, och tycker att det hjälpt bra att vara sjukskriven och inte överanstränga mig. Är ute med kryckor några dagar i veckan nu, försöker att sprida ut det lite. Är i vecka 38 nu och tror att det är lite bättre nu också då bebisen sjunkit ned. Hoppas att det inte tar för lång tid efter förlossningen att bli lite mer rörlig igen!


    Det borde ju verkligen gå att hyra! Det är ju jättemånga som lider av foglossnigar, konstigt att det inte erbjuds! Men jag kan säga att idag gick jag ca 3 km, det tog ca 1 timme men att jag ens kunde gå det hade jag inte kunnat föreställa mig för ett tag sen! Och jag hade BF igår, vilket betyder att bebis förmodligen ligger långt ner = då tror jag fogarna får lite avlastning.

    Hoppas vi alla mår bättre snart! Och håll gärna tummarna för att min bebis vill komma snart :-P
Svar på tråden Foglossningar som eskalerar