• jag2000

    Är EU:s copyrightdiretiv ett hot mot det fria internet?

    EU har klubbat igenom ett copyrightdirektiv som  kan innebära ett censurfilter som stoppar uppladdning. Direktivet kan även innebära att det kommer att kosta för att länka till nyhetssajter. Går förslaget igenom innebär detta med stor sannolikhet ett kontrollerat och begränsat internet.

    Den 20:e juni 2018 så röstade JURI (Europaparlamentets juridiska utskott) för att godkänna EU:s nya copyrightdirektiv. Copyrightdirektivet är ett förslag från EU-kommissionen. Det officiella syftet var bland annat att harmonisera regelverket gällande upphovsrätten inom EU (EU gillar att harmonisera ? då uppnår de centraliserad kontroll). Copyrightdirektivet ingår i EU:s plan som kallas en inre digital marknad.

    Artikel 11 och 13 i copyrightdirektivet är i fokus.

    UPPLADDNINGSFILTER

    Sajten Feber skriver:

    Artikel 13 är framtagen för att skydda kreatörers rättigheter på nätet så att inte deras material laddas upp olovligen på olika plattformar på nätet. Enligt Artikel 13 måste alla plattformar, där det finns möjlighet att ladda upp material, implementera funktioner som automatiskt raderar saker som laddas upp utan rättighets-innehavarnas tillstånd.

    Slut citat.

    LÄNKSKATT

    Artikel 11 brukar kallas för länkskatten och innebär i korthet att plattformar måste betala för att länka till nyhetssajter (jo det är sant).

    Svt:

    Artikel 11 handlar om att skydda nyhetsmediers upphovsrätt och kan försvåra för kommersiella aktörer att sprida till exempel artiklar utan att tjäna pengar på detta. Det kan innebära en licensavgift för att länka till en nyhetsartikel ? om du själv har intäkter från exempelvis reklam på ditt företags hemsida eller din personliga blogg.

    Slut citat.

    Läs hela artikeln:

    jmm.nu/stoppa-eus-forsok-att-forstora-internet/

  • Svar på tråden Är EU:s copyrightdiretiv ett hot mot det fria internet?
  • K Markatta

    Ja.

    Bland de svenska parlamentarikerna var det endast sossar som röstade för, ett beslut som sätts in i ett historiskt sammanhang i följande debattartikel:

    www.opulens.se/kultur/s-stodet-till-upphovsrattsdirektivet-ar-unken-protektionism/

    S-stödet till upphovsrättsdirektivet är unken protektionism

    Det är gammal, unken kulturprotektionism som ligger bakom S-stödet till upphovsrättsdirektivet, hävdar Mattias Svensson. Han anser att vad Socialdemokraterna tidigare gjorde mot radion, och försökte göra mot videon och tv:n, gör de nu istället mot internet.

  • KurtKoben

    Nuförtiden ligger ju princip allt ändå bakom en betalvägg när det gäller nyhetssajter, så förstår inte poängen med länkskatt. Samtidigt så bör det väl ligga lite i statens intresse att gemene man har lite koll på omvärlden. 
    Det andra med filhantering tycker jag är helt ok med det nya direktivet.

  • K Markatta

    www.svt.se/nyheter/inrikes/vi-maste-hitta-en-lagstiftning-som-ar-rimlig

    En majoritet av riksdagspartierna vill tvinga regeringen att byta ställning i frågan om EU:s omtalade upphovsrättsdirektiv och rösta nej när det formellt ska antas i EU:s ministerråd, det visar en rundringning bland riksdagspartierna.

    Den svenska regeringen har ställt sig bakom förslaget men av de 20 ledamöterna i parlamentet var det endast tre socialdemokrater som röstade för.

  • smurfar

    hoppas det. Internet missbrukas mer än maximalt som det ser ut idag.

  • HSOF

    Det är sjukt att detta är verklighet, men de stora mediahusen gör allt för att behålla marknaden (Bonnier mm lobbade hårt för detta ödesval nere i Bryssel). Detta gör att hotet från nya medier kanske slås ut helt och vi lydiga medborgare måste börja få våra vinklade nyheter från DN och Aftonbladet igen. Samtidigt som våra mer och mer korrupta politiker kan dölja sanningar och fara med osanningar ännu mer utan att folket märker hur grundlurade de blir...

    Kort och gott mer makt och pengar till eliten och vidare mot ett ännu mer centralstyrt globalustiskt samhälle där den lilla individen inte har något att säga till om!

  • K Markatta

    Bra av Polen:

    www.theinquirer.net/inquirer/news/3076379/poland-vs-article-13

    Poland submits formal complaint to Europe over Article 13

    Poland has become the first EU member state to launch a formal complaint against the incoming European Copyright Directive.

    The new rules approved by the Europe last month come into effect in July, including Article 13, which has come in for major criticism due to its strict rules about sharing copyrighted material.

    Now Polish government officials have written to EU courts challenging the new laws, suggesting that it could have serious repercussions for creative industries, which could lead to "preventative censorship" - that is to say, not doing what you planned to do to express your point, to save yourself from legal problems.

Svar på tråden Är EU:s copyrightdiretiv ett hot mot det fria internet?